“…η γνώμη του αναγνωστικού κοινού είναι τελικά αυτός ο πολυπόθητος και πολύτιμος λίθος” – Κατερίνα Ραμανδάνη

  (Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)   Σήμερα, στην λογοτεχνικής δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» φιλοξενούμε  την λογοτέχνη Κατερίνα Ραμανδάνη, την οποία και ευχαριστώ για τον αυθορμητισμό της! Πρώτα όμως ας γνωρίσουμε την προσωπικότητα της δημιουργού μες από το βιογραφικό της:   ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Κατερίνας Ραμανδάνη  Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1969. Μεγάλωσα όμως κυρίως στην Θεσ/νίκη […]

 

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....
(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

 

Σήμερα, στην λογοτεχνικής δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» φιλοξενούμε  την λογοτέχνη Κατερίνα Ραμανδάνη, την οποία και ευχαριστώ για τον αυθορμητισμό της!

Πρώτα όμως ας γνωρίσουμε την προσωπικότητα της δημιουργού μες από το βιογραφικό της:

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Κατερίνας Ραμανδάνη 
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1969. Μεγάλωσα όμως κυρίως στην Θεσ/νίκη ενώ η καταγωγή μου είναι από το Πευκοχώρι της Χαλκιδικής.
Μετά το λύκειο σπούδασα στο ΕΛΚΕΠΑ στον προγραμματισμό και απέκτησα το ECDL ενώ στη συνέχεια την πιστοποίηση παρακολούθησης προγράμματος στο Καποδιστριακό (ΕΚΠΑ) της Αθήνας πάνω στην Δημιουργική γραφή. Γνωρίζω πολύ καλά την αγγλική διάλεκτο, λίγο την ιταλική και ασχολούμαι με την ποίηση από νεαρή ηλικία και με την συγγραφή μυθιστορήματος από ενήλικη.
Συμμετείχα σε πολλά σεμινάρια συγγραφής, ειδικότερα με συνεπήρε αυτό των εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ με εισηγήτρια την Π. Τραυλού. Βραβεύτηκα δυο φορές στην ποίηση το 2013 από το ΚΕΛΑΙΝΩ με Γ βραβείο στα ποιήματά μου: “Όσο υπάρχουν άνθρωποι” και “Θα δούμε λες” καθώς και το 2015 πάλι από το ΚΕΛΑΙΝΩ με τιμητική διάκριση για το ποίημά μου: ΄΄Μάνα, απανεμιά μου΄΄.
Επίσης βραβεύτηκα δυο φορές στην ποίηση το 2014 από το ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΙΚΕΛΙΑΝΑ 2014 με Α βραβείο σε δυο κατηγορίες ποιημάτων: Την μεγάλη ποιητική συλλογή των “ΧΑΙΚΟΥ” και την μεγάλη ποιητική συλλογή των ποιημάτων “ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ”.
Επίσης βραβεύτηκε από το ΚΕΛΑΙΝΩ το πρώτο μου μυθιστόρημα ΣΗΜΑΔΙ ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ για την πλοκή, την εκφραστικότητά του, τις ζωντανές περιγραφές του αλλά και για τις πληροφορίες που σε εμπλουτίζει πάνω στα εικαστικά θέματα. Τον Γενάρη του 2016 βραβεύτηκα από την ΕΠΟΚ με το Α βραβείο για το ποίημά μου: ΄΄Μακάρια Γη, Συ η Κύπρος΄΄. Επίσης παρέλαβα βραβείο ερωτικής ποίησης από τον σκηνοθέτη Θ. Αγγέλου και το ΚΕΛΑΙΝΩ στον Πισσώνα Ευβοίας τον Μάη 2016. Μου αρέσουν τα ταξίδια, η λογοτεχνία, το κολύμπι κι η ζωγραφική.
Εργάζομαι ως διοικητική υπάλληλος (Δ.Ε Γραμματέας ) στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Αθήνας. Είμαι παντρεμένη με τον Αντώνη (Δ.Υ) κι έχω δυο γιούς. Συχνά δημοσιεύονται ποιήματά μου στο περιοδικό ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ, στο ΚΕΛΑΙΝΩ και στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ. Τακτικά θα βρείτε άρθρα μου στο ίντερνετ και κυρίως στο Mcnews, Sigmatv, fractal, homouniversalis,e.t.c . Το μικρόβιο της συγγραφής το κληρονόμησα από τον σπουδαίο Άνθρωπο και καθηγητή πατέρα μου, τον Αστέριο, που ήταν άτομο του Πνεύματος και πετυχημένος επιστήμονας.
Είμαι μέλος του ΚΕΛΑΙΝΩ. Έργα μου: ΣΗΜΑΔΙ ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ, ΘΕΛΞΙΕΠΕΙΑ, Ο ΣΦΥΓΜΟΣ ΜΟΥ ΑΚΟΥΜΠΑ ΠΑΝΩ ΣΟΥ, συμμετοχή στο συλλεκτικό έργο: Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΝ ΠΟΙΗΤΩΝ – INTELLIGENTIA II και συμμετοχή με ποίημά μου στην ανθολογία: Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΙΧΟΣ. Ποιήματά μου ερωτικά επίσης θα βρείτε σ΄ όλα τα ημερολόγια της Βεργίνας από το 2013 – 2016.
E: ramadani.katrin@gmail.com
F: Katerina Ramadani
Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές
1.Γιατί γράφεις;
Γράφω και κάποιες φορές ακατάπαυστα γιατί το αγαπώ πρώτα απ΄ όλα, η γραφή με γεμίζει, κυλάει σαν το αίμα μέσα στο είναι μου και με αυτό τον τρόπο αποποιούμαι τους δαίμονές μου ταυτόχρονα.
2.Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;
Μ΄ αρέσει να πειραματίζομαι γενικώς σ΄ όλα τα είδη γραφής, αγαπώ ιδιαίτερα το μυθιστόρημα και τον ποιητικό λόγο. Όταν κάποιος θέλει να λέγεται συγγραφέας πιστεύω ότι πρέπει και να έχει τις γνώσεις και τις ικανότητες αλλά και την διάθεση να ασχοληθεί σοβαρά με την γραφή του χωρίς δεν, χωρίς δήθεν και χωρίς αλλά. Με θετικό πνεύμα και προσόντα αλλά και με ταπεινότητα προχωράει μπροστά. Αυτή τη γραμμή τηρώ κι εγώ ως και σήμερα.
3.Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;
Τίποτα απ΄ τα τρία που προανέφερες. Για μένα οι αναγνώστες είναι οι πιο δίκαιοι και οι πιο καλοί δέκτες για να αποδεχτούν, να απολαύσουν, να ταξιδέψουν ή να κρίνουν ένα βιβλίο. Πάντα δέχομαι κι ακούω προσεκτικά τη γνώμη του κάθε αναγνώστη μου διότι μέσα από αυτό που θα μου εκμυστηρευθεί, θα πιάσω τον παλμό ή το βαθύτερο νόημα. Ακόμη κι αν μου πει κάποια λεπτομέρεια για μένα θα είναι μια πολύτιμη παρατήρηση για την δουλειά μου. Η γνώμη του αναγνωστικού κοινού είναι τελικά αυτός ο πολυπόθητος και πολύτιμος λίθος που όποιος την αποκτήσει νιώθει έντονα τις πλούσιες ιδιότητές της, την αγάπη της δηλαδή.
4.Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο;
Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;
Στον λογοτεχνικό χώρο με ενοχλούν όταν κάποια άτομα προσπαθούν να κατασπαράξουν κάποια άλλα που τα θεωρούν ως αντιπάλους με αθέμιτα μέσα. Δυστυχώς υπάρχει πολύ ανταγωνιστικότητα και ίντριγκα. Δεν αρμόζει σε πνευματικούς ανθρώπους τέτοιες συμπεριφορές.
Χώρος στο προσκήνιο υπάρχει πιστεύω για όλους και ο καθένας το αποδεικνύει με την δουλειά του. Σε αντίθεση στον ίδιο χώρο μ΄ αρέσει να βλέπω τους μεγαλύτερους κι αξιόλογους λογοτέχνες να βοηθούν και να συμβουλεύουν τους νεότερους. Αυτό το γεγονός σπανίζει βέβαια αλλά το θεωρώ μεγάλη τύχη και σαφώς μεγαλείο.
Έχω συναντήσει κάποια άτομα κι εκτιμήσει για τον ανθρώπινο χαρακτήρα τους κι αυτά είναι αθόρυβα και σπουδαία πνευματικά άτομα και φυσικά δεν το διαλαλούν. Ξέρω ότι θέλουν το καλό μου και μου το δείχνουν ενώ φυσικά έχω συναντήσει και το αντίθετο, άλλα άτομα που είναι εκμεταλλευτές, μόνο για το θεαθήναι και εγωιστές.
5. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;
Καμία, όλες είναι δεκτές.
6. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;
Δεν θα μπορούσα να βαθμολογήσω επουδενή τον εαυτό μου, αυτό ας το κάνουν οι άλλοι για μένα. Πάντως είμαι στο ξεκίνημα της εκδοτικής μου πορείας κι έχω πολύ δρόμο μπροστά μου ακόμη.
7. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;
Θέλω να πιστεύω ότι γράφουν από εσωτερική ανάγκη χωρίς να αποκλείω ότι πάντα και σε όλους τους χώρους υπάρχουν κι αυτοί που κυνηγούν το χρήμα και την δόξα.
8. Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.
Είμαι ευαίσθητη, δοτική, υπομονετική κι αγαπησιάρα κι αυτά τα χαρακτηριστικά μου πιστεύω μπορεί να είναι θετικά τόσο όσο κι αρνητικά στην εποχή μας
9. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;
Το να χάσω –να πεθάνει δηλ- ένα αγαπημένο μου πρόσωπο είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να μου τύχει κι όχι κάτι που θα αφορούσε την καριέρα μου ενώ το να έχει υγεία η οικογένειά μου και το άμεσο περιβάλλον μου είναι το ομορφότερο σενάριο.
10…και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!
Θεόφιλε ποιο ήταν το δέλεαρ του να γίνεις συγγραφέας και ποιητής; Εσωτερική ή βιοποριστική ανάγκη;
Θεόφιλος Γιαννόπουλος. Σ’ ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση σου Κατρερίνα! Ήταν ανέκαθεν απο εσωτερική ανάγκη και έτσι συνεχίζει. Με την σπίθα να ξεκινά στα 12 μου χρόνια, και με την πρώτη αυτοέκδοσή μου να συμβαίνει στα 19, όντας φοιτητής.

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου