(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)
Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η λογοτέχνης Εύα Παυλίδου, την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη!
Λογοτεχνικό Βιογραφικό
Η Εύα Παυλίδου γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη.
Από την εφηβεία της λάτρευε την ποίηση και το θέατρο.
Το Δεκέμβριο του ’15 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο. Μια ποιητική συλλογή και ένα μικρό διήγημα με τίτλο”Ευδοκια με λένε.’Οταν ο πόνος έγινε ποίηση”από τις εκδόσεις Όστρια. Το έργο της είναι αφιερωμένο σε φίλους με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και στη φίλη της Τ. που έφυγε από τη ζωή το 2014 μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο.
Το 2016 εκδόθηκε το έργο “Για Πάντα” από τις εκδόσεις Όστρια .Μια συνεργασία με τον συγγραφέα Μάριο Καρακατσάνη.
Το 2016 συμμετείχε στους 31ους Δελφικούς αγώνες ποίησης με το ποίημα «Καταφύγιο» όπου απέσπασε έπαινο.
To Nοέμβριο του 2016,στον 5ο λογοτεχνικό διαγωνισμού του ομίλου της Unesco, ο θεατρικός μονόλογος με τίτλο “Προδοσία” απέσπασε αναμνηστικό έπαινο.
Το 2017 συμμετείχε στο συλλογικό έργο “Ασύνορες Μνήμες” με το ποίημα της “Παραλίγο Άνθρωποι”,από τις εκδόσεις Ανάτυπο
Το 2018 εκδόθηκε η ποιητική της συλλογή «Κατά Συρροή(Ν)Εραστές» από τις εκδόσεις Ανάτυπο.
Συμμετέχει στο καλλιτεχνικό εργαστήρι θεατρικής τέχνης του Μιχάλη Συριόπουλου.
Είναι δημιουργός και πρόεδρος του συλλόγου “Το Ράφι της Αγάπης” που σκοπό έχει τη δημιουργία βιβλιοθηκών σε χώρους που φιλοξενούνται ασθενείς με χρόνιες παθήσεις.
Είναι τακτικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών .
Ερωτηματολόγιο για Λογοτέχνες
1.Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα ήθελες να συναντήσεις;
Στην επόμενη διάσταση τούτου του κόσμου θα ήθελα να συναντήσω τον Γιώργο Χειμωνά να τον ακούω για ώρες να μιλά για τη φιλοσοφία της ποίησης του έρωτα και του θανάτου. Να κάνω βόλτες στη θάλασσα με τον Ν.Καζαντζάκη και να κρατώ την ανάσα μου μη χάσω λέξη. Και κάποια χειμωνιάτικη νύχτα να πίνω παρέα με τον Σάμουελ Μπέκετ ή τον Αλπέρ Καμύ.
(Είναι πολλοί που δυστυχώς δεν είναι εν ζωή)
2.Ανέφερε ένα απόσπασμα 1-4 σειρών από βιβλίο ή λεγόμενα του αγαπημένου σου ομότεχνου λογοτέχνη.
Σκαρφαλώνω σ’ ένα όνομα
Με πέντε γράμματα
Δεν υπάρχουν θεοί εδώ
Δύω στο κύμα του
Στο ράγισμα των ματιών
Στην πιο περιληπτική σου μορφή
Έχοντας επίγνωση
Της αθανασίας μου
[Σταύρος Σταυρόπουλος]
Ο άνθρωπος έσπασε
Εκδόσεις Γαβριηλίδης
3.Το είδος γραφής που υπηρετείς σε εκφράζει απόλυτα; Θα μπορούσες να πειραματιστείς γράφοντας κάτι διαφορετικό, κι αν ναι τι θα ήθελες να δοκιμάσεις;
Το είδος που γράφω απορρέει από τα αναγνώσματά μου. Η ποίηση και η ποιητική πρόζα είναι ο δικός μου κόσμος που δεν εγκαταλείπω εύκολα.Δεν αισθάνομαι την ανάγκη –προς το παρόν- να εκφραστώ με διαφορετικό τρόπο ,π.χ. με ένα μυθιστόρημα. Παρόλα αυτά θαυμάζω πολύ όσους γράφουν παραμύθια και μαγεύουν τις καρδιές των παιδιών.
4.Ποια είναι η γνώμη σου για τους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς;
Οι λογοτεχνικοί διαγωνισμοί βοηθούν έναν νέο δημιουργό να δει τις δυνατότητες του .Δε θα πρέπει όμως να αποτελούν μοναδικό κριτήριο για την πραγματική του αξία. Στην αρχή της εμφάνισης μου στο συγγραφικό κόσμο συμμετείχα κι εγώ σε κάποιους ποιητικούς αγώνες,αποσπώντας διακρίσεις .Στην πορεία όμως άρχισα να διαμοφρώνω μια πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με την αξιολόγηση των έργων κι έτσι συνειδητά απέχω από αυτούς.
Δεν αποκλείω στο μέλλον να το ξανατολμήσω.
5.Ποια θεωρείς την πιο ξεχωριστή στιγμή στη λογοτεχνική σου διαδρομή ως τώρα;
Στα πλαίσια παρουσίασης της νέας μου ποιητικής συλλογής «Κατά Συρροή(Ν) Εραστές» δραματοποιήθηκαν στίχοι μου και μεταφέρθηκαν στο θεατρικό σανίδι.Ήταν μια μοναδικά αξέχαστη εμπειρία καθώς το θέατρο αποτελεί έναν εξίσου δυνατό μου έρωτα . Μια ευρηματική και ταλαντούχα ηθοποιός ,η Δόμνα Χουρναζίδου κατάφερε να αφήσει το δικό της στίγμα στο νέο μου έργο και της είμαι ευγνώνων
6.Υπήρξε ποτέ στιγμή που θέλησες να παρατήσεις την ενασχόλησή σου με την συγγραφή; Αν ναι, γιατί;
Μια άδοξη συνεργασία,το βρώμικο παιχνίδι των δημοσίων σχέσεων και η υποχρεωτική υπερπροβολή των έργων για να με γνωρίσει ο κόσμος ήταν μερικοί λόγοι για να πω πολλές φορές ότι θα αποσυρθώ από τον κόσμο των εκδόσεων.
Τονίζω των ¨εκδόσεων¨ γιατί η γραφή είναι μια άσβεστη επιθυμία που δε χρειάζεται απαραίτητα το δημόσιο φως για να υπάρξει.
Αν κάποια στιγμή ξανάνιώσω ότι πνίγομαι ίσως το κάνω.
7. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;
Στις εκδόσεις Γαβριηλίδης, γιατί εκπροσωπούν με σοβαροτητα και ποιότητα την ποίηση,εδώ και δεκαετίες.
8.Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;
«Γιατί γράφεις τόσο σκοτεινά; Τι σου συμβαίνει;»…Mε ρωτούν συχνά άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με την ποίηση καθώς την αποφεύγουν θεωρώντας την απρόσιτη. Είναι κουραστικό να σου κάνουν τέτοιες ερωτήσεις όσοι διαβάζουν βιβλία «παραλίας» ,τα λεγόμενα εμπορικά με τις ανάλαφρες και εύπεπτες ιστορίες έρωτα και ίντριγκας. Η ποίηση καταγράφει τη σύνοψη της ζωής με έναν γοητευτικά τολμηρό τρόπο.Όσο πιο κοντά βρεθείς με αυτήν την αλήθεια τόσο θα συμφιωλιώνεσαι με τη θνητότητα σου.
9.Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;
Είμαστε μια χώρα με εξαιρετικά χαμηλό το επίπεδο της φιλαναγνωσίας,εντούτοις τα βιβλία και οι συγγραφείς ξεφυτρώνουν σωριδόν.Στο είδος της ποίησης ιδιαίτερα θεωρώ πως το 90% των δημιουργών γράφουν για προσωπική φιλοδοξία και όχι από εσωτερική ανάγκη.
Αυτό το επιβεβαιώνει η άοσμη ,άτεχνη ,άωρη γραφή τους που τη συναντά κανείς συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
10.Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;
Δεν υπάρχουν φιλίες παρά μόνο Λυκό-φιλίες στο λογοτεχνικό κύκλο. Μπορεί κάποιος να σε χρησιμοποιήσει προσωρινά και όταν πια δε του κάνεις να παει στον επόμενο. Δε γνωρίζω αν με συμπαθούν,ούτε αν με αντιπαθούν γιατί κανείς δεν εκφράζει την αληθινή του άποψη.
Περιοριζόμαστε σε σχόλια όπως «Συγκλονιστικά αυτά που γράφεις», «Σε θαυμάζω» ,»Γλυκιά μου,αγαπημένη μου» και ξεμπερδεύουμε με τις εφήμερες δημόσιες σχέσεις.
Αν είσαι λογοτέχνης, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!
Για να σας αποσταλεί το ερωτηματολόγιο επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.
Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!
Με όλη μου τη θετική ενέργεια
Θεόφιλος Γιαννόπουλος
0 Σχόλια