“…η δημιουργία δεν έχει όρια και προωθεί την εξέλιξη” – Βασιλική Τσάτσου

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Σημερινή φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η  συγγραφέας Βασιλική Τσάτσου την οποία και ευχαριστώ πολύ για την αυθόρμητη εξομολόγησή της !   Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές Γιατί γράφεις; Με το γράψιμο νιώθω ότι ζω σε έναν μαγικό κόσμο, όπου έχω τη δυνατότητα να τον πλάσω, να […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Σημερινή φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η  συγγραφέας Βασιλική Τσάτσου την οποία και ευχαριστώ πολύ για την αυθόρμητη εξομολόγησή της !

Φωτογραφία της Vasiliki Tsatsou.

 

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις; Με το γράψιμο νιώθω ότι ζω σε έναν μαγικό κόσμο, όπου έχω τη δυνατότητα να τον πλάσω, να τον διαμορφώσω, να τον δημιουργήσω με το δικό μου τρόπο.
  2. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει; Αν κάποιος έχει την ανάγκη να εκφραστεί και νιώθει ότι εγκλωβίζεται στον …πραγματικό κόσμο…τότε θα του έλεγα να αφεθεί στον μαγικό κόσμο της γραφής.
  3. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις; Λατρεύω την μυθιστορία, τη νουβέλα γιατί μπορείς να χρησιμοποιήσεις βιώματα, πραγματικά γεγονότα και να τα διαφοροποιήσεις με λαμπρό τρόπο, ώστε να προσελκύσεις το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Δεν μπορώ να πω ότι δεν μου αρέσει κάποιο συνηθισμένο είδος, γιατί όλα έχουν την ιδιαιτερότητά τους και είναι μέσα προσωπικής έκφρασης της ανθρώπινης ανάγκης για δημιουργία.
  4. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες; Οι αναγνώστες είναι το καλύτερο βραβείο για μένα, με την έννοια ότι λαμβάνω την καλύτερη ικανοποίηση όταν ακούω ότι μίλησα στις ψυχές τους, ότι ταυτίστηκαν με κάποιον από τους πρωταγωνιστές μου. Γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να καταφέρνει ο συγγραφέας να συνδέεται με μια ομάδα ανθρώπων. Νιώθεις ότι μοιράζεσαι κάτι κοινό μαζί τους.
  5. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει; Θα ήθελα να δίνεται η δυνατότητα σε νέους δημιουργούς και να μην αποκλείονται από τους διάφορους εκδοτικούς οίκους μόνο και μόνο επειδή δεν είναι γνωστοί. Με εντυπωσιάζει εντούτοις η δυνατότητα που δίνεται στους νέους συγγραφείς μέσω των διαδικτυακών στηλών λογοτεχνικού ενδιαφέροντος.
  6. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί; Πραγματικά δεν με ενοχλεί καμία ερώτηση που αφορά τη συγγραφή, τη λογοτεχνία και τη δημιουργία. Μου είναι πολύ ευχάριστο να απαντήσω σε κάθε σχετική ερώτηση. Είναι πολύ δελεαστικό να μπαίνεις στη διαδικασία των ερωτοαπαντήσεων και να προβληματίζεσαι πιθανόν από κάποιες ερωτήσεις.
  7. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί; Δεν θα μπορούσα να αξιολογήσω βαθμολογικά το έργο μου για δύο λόγους. Πρώτον επειδή είναι πολύ υποκειμενικό να το κάνω και δεύτερον, το κάθε δημιούργημα είναι σαν παιδί μου. Επιπλέον δεν γίνεται να βαθμολογηθεί η δημιουργία, από τον ίδιο το δημιουργό.
  8. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα; Θέλω να πιστεύω ότι γράφουν λόγω της ανάγκης να δημιουργήσουν και να εκφράσουν αυτά που έχουν στα έγκατα της ψυχής τους, διαφορετικά είναι ένα πυροτέχνημα, που μετά τον κρότο λάμψης επικρατεί απόλυτο σκοτάδι.
  9. Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών; Θεωρώ ότι στο λογοτεχνικό κύκλο έχουμε πιο πολλά να προσφέρουμε όταν υπάρχει ευγενής άμιλλα και αγάπη για δημιουργία. Μου αρέσει να μαθαίνω για όμορφες δημιουργίες των ομοτέχνων μου, αρκεί να μην προσβάλουμε κανέναν. Άλλωστε η δημιουργία δεν έχει όρια και προωθεί την εξέλιξη.
  10. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον; Δεν θα έλεγα ότι έχω κάποιους εφιάλτες για την καριέρα, παρά μόνο αν στερηθώ τον τρόπο να δημιουργώ. Η έκδοση του έργου μου Δυο φιλιά για μια Ελένη, αποτέλεσε την πραγματοποίηση ενός ποθητού στόχου. Στο μέλλον θα είμαι ευγνώμων κι ευτυχής με την ολοκλήρωση του δεύτερου έργου μου.

Φωτογραφία της Vasiliki Tsatsou.

Το βιβλίο διατίθεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία που συνεργάζονται με τον εκδοτικό οίκο Όστρια ή μπορει να γίνει παραγγελία μέσω της διαδικτυακής ιστοσελίδας www.ostriaeditions.gr

 

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου