“…η διαφορετικότητά μας είναι που χρωματίζει τη ζωή” – Κατιάνα Στρατηγίου

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Κατιάνα Στρατηγίου την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη! Λογοτεχνικό βιογραφικό Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα όπου ζω και δραστηριοποιούμαι μέχρι σήμερα. Εργάστηκα για πολλά χρόνια ως δικαστική επιμελήτρια, ελεύθερη επαγγελματίας. Λατρεύω το κολύμπι και υπήρξα αθλήτρια […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Κατιάνα Στρατηγίου την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη!

Λογοτεχνικό βιογραφικό

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα όπου ζω και δραστηριοποιούμαι μέχρι σήμερα. Εργάστηκα για πολλά χρόνια ως δικαστική επιμελήτρια, ελεύθερη επαγγελματίας. Λατρεύω το κολύμπι και υπήρξα αθλήτρια του Ν.Ο.Β.

Ασχολήθηκα στο παρελθόν με τον κλασσικό χορό και το θέατρο. Ζωγράφιζα και εξακολουθώ να ζωγραφίζω και αγαπώ κάθε μορφή τέχνης. Είμαι παντρεμένη και μητέρα μιας κόρης.

Το 2015 εκδόθηκε η πρώτη μου ποιητική συλλογή, από τις Εκδόσεις ΕΝΤΟΣ, με τίτλο ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΜΗ ΤΟΥ ΟΠΛΟΥ. Το 2017 εκδόθηκε η νουβέλα μου με τίτλο ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΤΟΥΛΙΠΑΣ (Destination Bloemenmarkt)  από τις Εκδόσεις Πνοή.

Τρόπος επικοινωνίας: μέσω της σελίδας μου στο facebook: Destination Bloemenmarkt – To Μυστικό της Μαύρης Τουλίπας.

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

 1. Γιατί γράφεις;
  Η συγγραφή είναι εσωτερική ανάγκη, γράφω γιατί δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Μέσα μου διενεργούνται ζυμώσεις οι οποίες ψάχνουν διέξοδο.
 1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;
  Δεν θα συμβούλευα, αλλά θα παρότρυνα-ενθάρρυνα να γίνει αν έχει την ανάγκη  να διοχετεύσει την όποια δημιουργικότητά του, αν αντέχει να επαναστατήσει απέναντι στον ίδιο του το εαυτό.
  Να μη γίνει, αν  επιδίωξή του είναι  οικονομικά οφέλη.
 1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;
  Όλα τα είδη γραφής. Η γραφή είναι για μένα μια και αδιαίρετη. Το σενάριο είναι ένα είδος στο οποίο θεωρώ πως ίσως δεν θα ήμουν επαρκής.
 1. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;
  Είμαι απολύτως ευχαριστημένη από τον παρόντα εκδοτικό μου οίκο, τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΝΟΗ. Εκεί θα ήθελα και στο μέλλον, με τις ίδιες προϋποθέσεις, να συνεχίσω.
 1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;
  Κατά κύριο λόγο είναι κριτές και οι πιο κοντινοί μου είναι και συμβουλάτορες. Δεν θα μπορούσα- τουλάχιστον σε αυτή την φάση- να πορευτώ ερήμην τους.
 1. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;
  Ένας υφέρπων  ανταγωνισμός που επικρατεί, λυκοφιλίες και πισώπλατα μαχαιρώματα.
  Τα τελευταία χρόνια  παρατηρώ ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι  μπαίνουν στη διαδικασία να ασχοληθούν με την συγγραφή, βρίσκουν το θάρρος να εκθέσουν δημόσια απόψεις, ιδέες, εικόνες, ιστορίες, αλλά και την τόλμη να υποστούν και να αποδεχτούν την όποια δημόσια κριτική. Τούτο θεωρώ πως είναι προσφορά και στους ίδιους αλλά και στους αναγνώστες. Μέσω αυτής της αλληλεπίδρασης αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής και το κοινωνικό σύνολο.
 1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;
  Όποια άποψη και αν έχω για την συγγραφική μου ικανότητα δεν θα βαθμολογούσα τον εαυτό μου. Τελικός κριτής και βαθμολογητής είναι πάντα ο αναγνώστης.
 1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;
  Θέλω να πιστεύω πως οι περισσότεροι από εμάς γράφουμε πρωτίστως από εσωτερική ανάγκη. Ασφαλώς η δόξα θα τους ευχαριστούσε ιδιαίτερα, απεχθάνομαι όμως να σκέφτομαι-και δεν θέλω να το πιστεύω- πως μπορεί να υπάρχουν πολλοί που γράφουν για το χρήμα.
 1. Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;
  Δεν το γνωρίζω. Σφόδρα υποθέτω πως και τα δύο ισχύουν όπως ακριβώς και στην καθημερινότητα κάθε ανθρώπου.  Δεν πιστεύω πως έχουμε μόνο φίλους σε τούτη τη ζωή, γιατί απλούστατα δεν ταιριάζουμε με όλους, αφού δεν  είμαστε όμοιοι. Άλλωστε η διαφορετικότητά μας είναι που χρωματίζει τη ζωή.
 2. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!
  Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Σ ’ευχαριστώ πολύ για την συμμετοχή σου Κατιάνα Στρατηγίου και εύχομαι καλή επιτυχία στο λογοτεχνικό σου έργο. Ως λογοτέχνης και ο ίδιος, δεν μισώ καμία ερώτηση. Πραγματικά απαντώ πάντοτε σε οτιδήποτε λογικό με ρωτήσουν.

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου