“…η ελληνική λογοτεχνία πρέπει να ανοιχτεί και σε άλλες χώρες” – Χρήστος Αντώναρος

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Σημερινός φιλοξενούμενος στη λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Χρήστος Αντώναρος, τον οποίο και ευχαριστώ για την εξομολογητική του συνέντευξη! Βιογραφικό Ο Χρήστος Αντώναρος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18 Μαΐου το 1982. Αν και μεγάλωσε στην Ελλάδα, πλέον ζει στις Η.Π.Α., και συγκεκριμένα στην Ουάσιγκτον, με την […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Σημερινός φιλοξενούμενος στη λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Χρήστος Αντώναρος, τον οποίο και ευχαριστώ για την εξομολογητική του συνέντευξη!

Φωτογραφία του Christos Antonaros.

Βιογραφικό

Ο Χρήστος Αντώναρος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18 Μαΐου το 1982. Αν και μεγάλωσε στην Ελλάδα, πλέον ζει στις Η.Π.Α., και συγκεκριμένα στην Ουάσιγκτον, με την γυναίκα και τον γιό του. Σπουδάζει στο University of District of Columbia, ώστε μια μέρα να διδάξει Μυθολογία, και δημιουργική γραφή.

Από μικρή ηλικία έδειξε την κλίση του στη γραφή, όταν στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού άρχισε να γράφει τρομακτικές ιστορίες, εμπνευσμένος από ταινίες τρόμου ή επιστημονικής φαντασίας. Μέχρι σήμερα, έχει εκδώσει ιστορίες του σε Ελληνικά περιοδικά και ανθολογίες, έχει προκριθεί σε διαγωνισμούς συγγραφής και γράφει για το Nyctophilia.gr, καθώς και κριτικές για το Tangent Online, το οποίο και προτάθηκε για τα Hugo Awards του 2015.

Τα έργα του έως τώρα είναι:

2013 – «Ένα Τελευταίο Ποτήρι» – 2ο στο διαγωνισμό «Καταραμένη Γη» από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, εκδόθηκε στο 21ο τεύχος του περιοδικού του εν λόγω οίκου.

2014 – «Keep Calm and Let the Zombies Eat You» – συμμετέχει στην Ανθολογία «Θρύλοι του Σύμπαντος IV» από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές.

2014 – «Μια Αλλόκοτη Επιβράβευση σε μια Απρόσμενη Ηρωική Πράξη» – συμμετέχει στην Ανθολογία «Θρύλοι του Σύμπαντος IV» από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές.

2015 – «Άτλας εν Άδη» – 3η θέση στα Βραβεία Larry Niven, από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές,  κατηγορία Νουβελέτα επιστημονικής φαντασίας.

2016 – «Δεσμοί Αίματος» – συμμετέχει στην Ανθολογία «Ψίθυροι μέσα στη Νύχτα» από το Nyctophilia.gr.

2016 – «Χλευάζοντας την Αιωνιότητα» – συμμετέχει στην Ανθολογία «Το Άγνωστο» από τις εκδόσεις Ανάτυπο.

2017 – «Κάθαρση» – Νουβέλα, 1ο βιβλίο της τριλογίας «Γεννημένη στις 13» από τις εκδόσεις Ανάτυπο.

2017 – «Όλα για την Εξουσία των Επτά» – συμμετέχει στην Ανθολογία «Σκοτεινά Βασίλεια» από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές.

Μπορεί να βρεθεί στα:

https://www.facebook.com/Christos.Antonaros/?ref=aymt_homepage_panel

https://chantonaros.wordpress.com/

 

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

Γιατί γράφεις;

Μου άρεσε να διηγούμαι ιστορίες τρόμου και φαντασίας από μικρή ηλικία. Απλά μεγαλώνοντας κατάλαβα πως αν δεν είχα κάποιον να μοιραστώ τις ιστορίες μου, τότε θα έπρεπε να βρω έναν τρόπο να της βγάλω από το κεφάλι μου. Και σε διαβεβαιώ, πως παρά το κοινωνικό μου κύκλο, ήμουν αρκετά μοναχικό παιδί.

Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Δεν πιστεύω πως «γίνεσαι» συγγραφέας. Πρέπει να σου αρέσει για να ασχοληθείς, όπως και με κάθε άλλο χόμπι. Γιατί έτσι ξεκινάς τη συγγραφή – σε κάθε αγορά το κόσμου – ως χόμπι. Μπορείς να εξελιχθείς σαν συγγραφέας, αν διαβάζεις και γράφεις κάθε μέρα. Αυτό ναι. Μπορώ να σιγουρέψω κάθε ενδιαφερόμενο προς τη συγγραφή, πως αν διαβάζει το είδος που του αρέσει και γράφει κάθε μέρα, θα γίνεται όλο και καλύτερος.

Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Δε μπορώ να με φανταστώ να γράφω ποίηση, και αυτό γιατί ο λόγος μου είναι αρκετά «πεζός», όσο και να αντιπαθώ τον όρο (Βλέπεις έχω αλλεργία με τις ταμπέλες). Αλλά και πάλι, για την τριλογία που γράφω αυτή την εποχή πολλές φορές αναγκάζομαι να γράψω ποιήματα, και οι αναγνώστες μου δεν παραπονιούνται. Το είδος που αγαπώ: Όλα! θα μου έρθει μια ιδέα καθώς διαβάζω κάτι ή βλέπω στη τηλεόραση και θα τρέξω αμέσως να το σημειώσω. Πρώτα με ενδιαφέρει η πλοκή, μετά το είδος γραφής, και τέλος η «σωστή» γραμματική. Αυτή την εποχή γράφω Dark Fantasy Speculative, Science Fiction, Fantasy, και Αραιά και που γράφω και λίγο Μystery.

Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Στην Ελλάδα θα έλεγα στον πιο ειλικρινή. Δεν μου αρέσουν οι φανφάρες και οι ψεύτικες υποσχέσεις, και επίσης δεν μου αρέσει να με βλέπουν σαν πορτοφόλι. Στο εξωτερικό τώρα, θα έλεγα Penguin και θυγατρικές, TOR, New York Times, και γενικά εκδοτικοί που ξέρουν να διαφημίζουν την δουλειά σου στο σωστό κοινό.

Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Τίποτα από τα τρία. Πρώτον, δεν πιστεύω πως η συγγραφή είναι το επάγγελμα μου. Αυτή τη στιγμή σπουδάζω για να κάνω το επάγγελμα που πάντα ήθελα αν και σε μεγάλη ηλικία. Έχουμε γεμίσει από κριτικούς βιβλίων και έχουμε χάσει τους αναγνώστες. Όταν φανερώνω τη δουλειά μου στους αναγνώστες δεν ζητώ την κριτική τους ούτε τη συμβουλή τους, ούτε και την φιλολογική του άποψη, τους ρωτώ αν διασκέδασαν με αυτό που διάβασαν. Αν απαντήσουν όχι μπορεί και να ρωτήσω τον λόγο, εξαρτάται από το επίπεδο της σχέσης με τον εκάστοτε αναγνώστη. Αν απαντήσουν ναι θα μου πουν το γιατί από μόνοι τους.

Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Και σε ποιον δεν αρέσουν τα καλά λόγια. Σωστά; Έχω διαβάσει πολλά και κάθε φορά νιώθω όλο και καλύτερα. Αλλά όσα καλά σχόλια έχω ακούσει, άλλα τόσα άσχημα με έχουν πολλές φορές κάνει να αναθεωρήσω κάποιες ιδέες ή και τεχνικές που χρησιμοποιώ στη γραφή μου. Έχω ακούσει και σχόλια αβάσιμα και με σκοπό να αμαυρώσουν την δουλειά μου από άτομα που δεν την έχουν καν διαβάσει. Αυτό έχει να κάνει με το θέμα του βιβλίου μου και την ανάγκη κάποιων ανθρώπων να βγάλουν τα απωθημένα τους σε έναν άγνωστο. Ευτυχώς ο σωστός αναγνώστης γνωρίζει πως να ξεχωρίζει έναν μίζερο από κάποιον που τα έχει καλά με τον εαυτό του.

Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Κατά τη γνώμη μου πρέπει να αλλάξουν τα επόμενα. Πρώτον, η ελληνική λογοτεχνία πρέπει να ανοιχτεί και σε άλλες χώρες, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί για αρχή με φτηνές μεταφράσεις, ή συμφωνίες μεταφραστών και συγγραφέων. Δεύτερον, οι εκδοτικοί πρέπει να επενδύσουν σε νέους συγγραφείς και να μην κυνηγούν τα λεφτά τάζοντας λαγούς για πετραχήλια. Χρειάζεται διαφήμιση και φροντίδα για να κάνεις ένα βιβλίο επιτυχία. Επιπρόσθετα, το φάσμα της λογοτεχνίας του φανταστικού στην Ελλάδα, πρέπει να αναγνωριστεί ως λογοτεχνία και όχι πάρα-λογοτεχνία. Υπάρχει μια «ταξική» διαφορά που μόνο στη χώρα μας συναντιέται, μια αηδία που πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να γίνει μια σοβαρή κίνηση προς το E-Book γιατί για άλλη μια φορά η Ελληνική λογοτεχνία μένει πίσω και απλά παρακολουθεί τις εξελίξεις. Τέλος, πρέπει να προστατεύουν οι Έλληνες συγγραφείς από τη κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων.

Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Η ερώτηση που απεχθάνομαι είναι όταν κάποιος με ρωτά: «Βγάζεις τίποτα;», αφού πρώτα έχω εξηγήσει πως ασχολούμαι με το γράψιμο. Δεν μου αρέσει να αντιμετωπίζουν την συγγραφή σαν επάγγελμα. Δυστυχώς, έχουμε ταιριάξει τα πάντα με το χρήμα και δε μπορούμε να εκτιμήσουμε την προσφορά όλων των επαγγελμάτων.

Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

Αντιπαθώ όσους καβαλήσαν το καλάμι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Η αιτία είναι απλή: μου φέρνουν εμετό. Αντιπαθώ όσους κριτικάρουν πρώτα τη γραμματική, το λεξιλόγιο, το συντακτικό ενός βιβλίου και μετά την πλοκή και τους χαρακτήρες.

…και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Πόσον καιρό σου πήρε να εκδόσεις το πρώτο σου βιβλίο, και πόσο να το ολοκληρώσεις; Ποιοι είναι οι συγγραφείς από τους οποίους απορρέεται η έμπνευσή σου; Παρακολουθώ τις ραγδαίες συγγραφικές σου κινήσεις και έχω μια απορία: για να αποκτήσει ένας συγγραφέας αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα πρέπει να τρέχει από παρουσίαση σε παρουσίαση, ή το κάνεις επειδή γουστάρεις να είσαι στο πόδι συνέχεια και να γνωρίζεις κόσμο;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Σ’ ευχαριστώ πολύ Χρήστο για την συμμετοχή σου στο ερωτηματολόγιο – ταμπού της στήλης μου, καθώς και για την ειλικρίνεια των απαντήσεών σου, το εκτιμώ!

Σχετικά με τις… βασανιστικές  ερωτήσεις σου, η πρώτη μου έκδοση είχε τη μορφή της αυτοέκδοσης σε περιορισμένα αντίτυπα. Συνέβη στο διάστημα που ήμουν φοιτητής στα ΤΕΙ Λογιστικής Καβάλας και αποτελούνταν από ένα βιβλίο περιείχε διηγήματα και ποιήματα που γράφτηκαν από τα 12 ως τα 20 μου χρόνια. Η έκδοση έγινε άμεσα.

Όσον αφορά νεότερα, προσωπικά μου βιβλία και όχι συμμετοχές σε συλλογές και ανθολογίες, “Το Αγκάθινο Στέμμα” έφτασε στα χέρια του αναγνώστη σε εύλογο χρονικό διάστημα  μετά την υπογραφή συμβολαίου με τις Εκδόσεις ΕΞΗ και την τυπική, τελευταία επιμέλεια στο έργο που ήδη κυκλοφορεί.

Σχετικά με τις συμμετοχές μου σε παρουσιάσεις βιβλίων, τις συνεργασίες μου με λογοτεχνικές ιστοσελίδες στις οποίες αρθρογραφώ, μα και την θέση μου ως αξιολογητής- λογοτεχνικός επιμελητής στις Εκδόσεις Γράφημα, έχουν ένα κοινό γνώμονα: Είναι δράσεις που αποσκοπούν να αναδειχθεί ο εκάστοτε δημιουργός που θα έχω τη χαρά να φιλοξενήσω σε μια συνέντευξη, να μιλήσω για το έργο του μες από το αναγνωστικό μου βίωμα μα και τη χαρά να δώσω την συγκατάθεσή μου προς έκδοση για ένα  μυθιστόρημά που θα με συνεπάρει.

Σχετικά με το πώς μπορεί ένας δημιουργός να αποκτήσει το δικό του αναγνωστικό κοινό, πιστεύω πως αυτό χτίζεται από την ποιότητα του έργου που καταθέτει στους αναγνώστες υπηρετώντας την λογοτεχνία. Και μιλώ συγκεκριμένα για τους δημιουργούς που ξεχωρίζουν γιατί ζουν και αποδίδουν ολόψυχα και με σεβασμό την συγγραφή στα εκδιδόμενα και μη, έργα τους. Άλλωστε, όταν η όποια διαφήμιση δεν βρίσκει αντίκρισμα στο περιεχόμενο του βιβλίου, η κατάληξη  είναι μοιραία…

 

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου