“…η πιο ξεχωριστή στιγμή ήταν τότε που άπλωσα για πρώτη φορά το μολύβι στο χαρτί” – Χρήστος Φλουρής

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Χρήστος Φλουρής, τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική του συνέντευξη! ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Ο Χρήστος Φλουρής γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Τελείωσε το δημοτικό στο χωριό του τη Θεοδώρα και το Γυμνάσιο και Λύκειο στο Πέραμα Μυλοποτάμου. Σπούδασε Ιστορία […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Χρήστος Φλουρής, τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική του συνέντευξη!

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο

Ο Χρήστος Φλουρής γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης.

Τελείωσε το δημοτικό στο χωριό του τη Θεοδώρα και το Γυμνάσιο και Λύκειο στο Πέραμα Μυλοποτάμου.

Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στη συνέχεια εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο instituto Universitario Orientale στη Νάπολη της Ιταλίας.

Ζει και εργάζεται στη Σπάρτη και είναι παντρεμένος και πατέρας δύο κοριτσιών.

Το νέο του μυθιστόρημα ονομάζεται “Υπόθεση Μανδραγόρας” και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελκυστής.

Από τις εκδόσεις Χαραμάδα κυκλοφορεί η ποιητική του συλλογή «Ενδόμυχα», από τις εκδόσεις «ανάτυπο» το μυθιστόρημα «Marea” και από τις εκδόσεις Διόπτρα το μυθιστόρημα «Χάρτινες μνήμες».

Άλλα έργα του είναι τα μυθιστορήματα «Ιφιγένειες» και «Σπίθα»  καθώς και η ποιητική συλλογή «Σχεδόν Αθόρυβα».

 

Ερωτηματολόγιο για Λογοτέχνες

 

  1. Ποιον συγγραφέα ή ποιητή θα ήθελες να συναντήσεις;

Θα ήθελα να συναντήσω την Κα Ιωάννα Καρυστιάνη γιατί θαυμάζω τη δωρικότητα της γραφής της και την ικανότητά της να αφαιρεί ό,τι περιττό και να εκφράζεται εντελώς ουσιαστικά. Κάπως έτσι την φαντάζομαι και ως άνθρωπο.

  1. Το είδος γραφής που υπηρετείς σε εκφράζει απόλυτα; Θα μπορούσες να πειραματιστείς γράφοντας κάτι διαφορετικό, κι αν ναι τι θα ήθελες να δοκιμάσεις;

Πειραματίζομαι διαρκώς. Ξεκίνησα γράφοντας ποίηση ή μάλλον προσπαθώντας να γράψω ποίηση κι έπειτα μεταπήδησα στο μυθιστόρημα. Με εκφράζουν και τα δύο είδη. Θα ήθελα ωστόσο στο μέλλον να επιχειρήσω να γράψω ένα θεατρικό έργο, αν και διστάζω γιατί το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο.

  1. Ποια θεωρείς την πιο ξεχωριστή στιγμή στη λογοτεχνική σου διαδρομή ως τώρα;

Νομίζω πως η πιο ξεχωριστή στιγμή ήταν τότε που άπλωσα για πρώτη φορά το μολύβι στο χαρτί στα 11 μου χρόνια και κατάλαβα ότι αυτός είναι ο δικός μου τρόπος έκφρασης. Εξάλλου η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Έτσι δε λένε;

  1. Υπήρξε ποτέ στιγμή που θέλησες να παρατήσεις την ενασχόλησή σου με την συγγραφή; Αν ναι, γιατί;

Δεν μου έχει περάσει από το μυαλό να σταματήσω να γράφω γιατί είναι πλέον τρόπος ζωής. Να σταματήσω να εκδίδω τα έργα μου, ναι το έχω σκεφτεί αρκετές φορές.

  1. Γιατί γράφεις;

Έχω αναρωτηθεί κι εγώ πολλές φορές αλλά δεν έχω καταφέρει να μου δώσω μια πειστική απάντηση. Μια κοινότοπη εξήγηση θα ήταν: γιατί με αυτόν τον τρόπο εκφράζομαι, γιατί έτσι μπορώ να εξωτερικεύσω όσα η εγγενής δειλία μου δεν μου επιτρέπει να τα πω φωναχτά.

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Θα συμβούλευα κάποιον να γράφει μονάχα αν το αισθάνεται πραγματικά και να το αποφύγει αν θεωρεί την λογοτεχνία ως μέσο βιοπορισμού ή πολύ περισσότερο πλουτισμού.

  1. Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

Την ίδια απορία έχω κι εγώ: ποια εικόνα δηλαδή σχηματίζει κάποιος που με γνωρίζει μόνο μέσα από το έργο μου. Φοβάμαι πως δίνω την εντύπωση ενός απαισιόδοξου ή καταθλιπτικού μεσήλικα αλλά νομίζω ότι  η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

  1. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Αυτό που σίγουρα θα ήθελα να αλλάξει είναι το να εκτιμάται η λογοτεχνική αξία ενός έργου με βάση τον αριθμό των πωληθέντων αντιτύπων. Με ικανοποιεί ωστόσο το γεγονός ότι υπάρχουν και πιστεύω ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχου άνθρωποι που γράφουν με την ψυχή τους.

  1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Νομίζω ότι πιάνω τη βάση, αλλά μπορεί και να κάνω λάθος.

  1. Ανέφερε τρεις χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρεις για τους οποίους όχι.

Είμαι περήφανος για την υπομονή, την ανεκτικότητα και τη διαλλακτικότητά μου και μισώ αυτά τα ίδια τρία χαρακτηριστικά όταν εκλαμβάνονται από τους άλλους ως αδυναμία.

 

Αν είσαι λογοτέχνης, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

 

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου