“…η ποίηση είναι το Στέμμα της Λογοτεχνίας.Είναι το είδος γραφής που μπορείς με λίγες λέξεις να γράψεις ένα μυθιστόρημα πεντακοσίων σελίδων” – Ιωάννης Π. Σκευοφύλαξ

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) ….στη σημερινή δημοσίευση της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» θα γνωρίσουμε τον ποιητή Ιωάννη Π. Σκευοφύλαξ, τον οποίο και ευχαριστώ για την τόσο εξομολογητική του συνέντευξη! Ας μάθουμε  λοιπόν περισσότερα στοιχεία για την προσωπικότητά του: Βιογραφικό Ιωάννη Π. Σκευοφύλαξ Ο Ιωάννης Π. Σκευοφύλαξ γεννήθηκε στις 16/11/1955 στην Αθήνα και μεγάλωσε […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

….στη σημερινή δημοσίευση της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» θα γνωρίσουμε τον ποιητή Ιωάννη Π. Σκευοφύλαξ, τον οποίο και ευχαριστώ για την τόσο εξομολογητική του συνέντευξη!

Ας μάθουμε  λοιπόν περισσότερα στοιχεία για την προσωπικότητά του:

Βιογραφικό Ιωάννη Π. Σκευοφύλαξ

https://thumbp5-ir2.mail.yahoo.com/tn?sid=123848991119430014&mid=AGJVfbwAACnOWAUkOgHJCG4Sqtk&midoffset=2_0_0_1_83269&partid=2&f=1332&fid=Inbox&ymreqid=58f8e09d-0ea6-ceb1-01b1-3e0007010000&m=ThumbnailService&w=3000&h=3000

Ο Ιωάννης Π. Σκευοφύλαξ γεννήθηκε στις 16/11/1955 στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Ν. Ιωνία Αττικής τόπο γέννησης των γονιών του. Η καταγωγή του είναι Μικρασιατική , από τα Βουρλά και την Σμύρνη, απ΄ όπου ήρθαν πρόσφυγες οι παππούδες του το 1922 , στην Μικρασιατική καταστροφή.
Πήγε στο 4ο Δημοτικό σχολείο της Ν. Ιωνίας και έβγαλε το εξατάξιο Γυμνάσιο τού Ν. Ηρακλείου . Το 1973 έλαβε μέρος στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και το 1976 τελείωσε τις σπουδές του στο τμήμα Αρχιτεκτονικής Πολεοδομίας και Σχεδιασμού των Σχολών Δοξιάδη.
Δραστηροποιήθηκε επιχειρηματικά στον κλάδο των Τεχνικών εταιρειών μέχρι και το 2006. Σήμερα ζει μόνιμα στις Βρυξέλλες και έχει δύο παιδιά 37 και 35 ετών αντίστοιχα .
Η πρώτη του ποιητική συλλογή, εκδόθηκε τον Οκτώβρη του 2015 με τον τίτλο ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ.
Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές
1. Για ποιόν λόγο θα συμβουλεύατε κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ΄ αποφύγει ;
Δεν θα συμβούλευα ποτέ κανέναν και για κανέναν λόγο να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να το αποφύγει , για τον απλούστατο λόγο πως αν αυτό δεν πηγάζει από μέσα σου ως εσωτερική ανάγκη καλύτερο θα ήταν να μην το επιχειρήσεις . Δεν είμαι της άποψης πως αυτή η ανάγκη διδάσκεται . Είμαι κατά όλων εκείνων πού προσποιούνται πως διδάσκουν γραφή και μάλιστα δημιουργική . Μπορεί να έχεις φαντασία εντάξει αλλά μέχρι εκεί . Αν δεν μπορείς να την αποτυπώσεις με λέξεις καλύτερα να είσαι αναγνώστης . Είναι πολύ σημαντικό να είσαι αναγνώστης . Πολύ πιο σημαντικό κι από το να γράφεις .
2. Ποιό είδος γραφής αγαπάτε να υπηρετείτε και για ποιόν λόγο πιστεύετε πως δεν έχετε τις απαραίτητες ικανότητες , διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρετε ;
Αγαπώ και υπηρετώ την ποίηση και γι αυτήν γράφω . Η ποίηση είναι το Στέμμα της Λογοτεχνίας . Είναι το είδος γραφής που μπορείς με λίγες λέξεις να γράψεις ένα μυθιστόρημα πεντακοσίων σελίδων . Η ποίηση είναι η ζωγραφιά της Λογοτεχνίας γιατί έχει εικόνες για τα πάντα που μας περιβάλλουν . Ζωή , θάνατο , αγάπη , έρωτα , φύση , σύμπαν . Εχει αρχή , μέση και τέλος . Εχει συναίσθημα . Την λατρεύω . Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας , είμαι σίγουρος πως δεν μπορώ να συνεισφέρω καθόλου στο μυθιστόρημα . Δεν έχω ούτε τις απαραίτητες ικανότητες , ούτε την διάθεση , ούτε τις γνώσεις .
3. Τι είναι για εσάς οι αναγνώστες . Πελάτες , κριτές ή συμβουλάτορες ;
Πελάτες δεν είναι σίγουρα . Πως θα πεις έναν αναγνώστη πελάτη . Κρέας πουλάς ή καφέ ; Οχι δεν είναι πελάτες . Κριτής ο αναγνώστης γίνεται από μόνος του . Δεν περιμένει εσένα για να γίνει , αν και πιστεύω πως όταν διαβάζεις κάτι σου αρέσει ή δεν σου αρέσει . Οι περισσότεροι αναγνώστες αγνοούν τεχνικές γραφής . Εγώ όταν γράφω ένα ποίημα , το απαγγέλλω συγχρόνως . Εκεί ” πατάω ” , στην απαγγελία . Οσο για το συμβουλάτορας δεν μπορεί να είναι με τίποτα . Δεν μπορεί ένας αναγνώστης να συμβουλέψει κάποιον που γράφει , αν είναι μόνον αναγνώστης .
4. Η καλύτερη κριτική που ακούσατε για το έργο σας ;
Εχω εκδώσει ένα βιβλίο , μία συλλογή  ποιημάτων , με τον τίτλο ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ και τον άλλον μήνα , θα εκδοθεί από άλλον εκδοτικό οίκο το δεύτερό μου βιβλίο , μιά άλλη συλλογή ποιημάτων με τίτλο ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΠΕΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΕΜΠΙ . Το καλύτερο που έχει συμβεί για το πρώτο μου βιβλίο , είναι ότι προτάθηκε μέσα στα καλύτερα στην κατηγορία της ποίησης για το 2015 στον διαδικτυακό διαγωνισμό των PUBLIC . Δεν γνωρίζω αν αυτό σημαίνει κάτι , ούτε πληροφόρηση έχω για το τι θέση κατέλαβε .
5. Τι εικόνα πιστεύετε πως έχουν για εσάς οι αναγνώστες . Ισχύει ;
Να σας πω την αλήθεια δεν γνωρίζω . Υπάρχουν άνθρωποι που με εκτιμούν λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τα μηνύματα που λαμβάνω . Θέλω να διευκρινήσω εδώ , πως για μένα η ποίηση δεν είναι αποκλειστικά η αυτοβιογραφία μου , ούτε αποκλειστικά προσωπικά μου βιώματα . Βέβαια υπάρχουν και αυτά τα στοιχεία αλλά δεν είναι τα καθοριστικά της ψυχοσύνθεσής μου όταν γράφω . Με αυτά τα δεδομένα , αν δεν έχεις προσωπική επαφή δεν γνωρίζεις τι πιστεύουν πραγματικά .
6. Τι σας ενοχλεί και θα θέλατε ν΄ αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο και τι σας αρέσει και θα θέλατε να μείνει ως έχει ;
Θα ήθελα να αλλάξει η ματιά των μεγάλων εκδοτικών οίκων σε ότι αφορά την ποίηση . Είναι το λογοτεχνικό κομμάτι που δεν πουλάει και δεν ασχολούνται σοβαρά μαζί της . Με ενοχλεί επίσης το θέμα των δημοσίων σχέσεων . Εγώ δεν ανήκω σε κανένα λογοτεχνικό λόμπυ ούτε καν σύλλογο . Θεωρώ τους διάφορους διαγωνισμούς άσκοπους και στην ουσία τους ανεπαρκείς , δεν παίρνω μέρος σε βραδιές ποίησης ( τις θεωρώ ξενέρωτες ) . Εχω άποψη πολιτική και κοινωνική και επιπλέον ζω στο εξωτερικό . Αναμφίβολα μεγάλο μειονέκτημα για την προβολή του έργου μου και πλεονέκτημα στο ότι το πάθος μου ( η παρατήρηση ) συντελείται με αντικειμενικούς όρους . Θα ήθελα να μείνει άσβεστο το πάθος των Ελλήνων προς την Ελληνική γλώσσα , την πλουσιότερη και γλαφυρότερη γλώσσα του Κόσμου .
7. Πιστεύετε πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σας γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα ;
Το χρήμα δεν το πιστεύω με τίποτα , τουλάχιστον στην Ελλάδα . Η δόξα ναι , είναι ένα μεγάλο κίνητρο . Δεν γνωρίζω βέβαια πως αντιλαμβάνεται την δόξα ο καθένας . Υπάρχουν άνθρωποι που γράφουν γιατί η αγάπη τους για τα γράμματα είναι τεράστια . Υπήρξαν τεράστιοι άνθρωποι των γραμμάτων . Αυτό ήταν μια εσωτερική ανάγκη . Υπάρχουν και σήμερα ανάλογοι , σε μια άλλη εποχή βέβαια με άλλες απαιτήσεις και  με άλλου είδους συνεισφορά . Προσωπικά θα ήθελα να είμαι χρήσιμος κοινωνικά και να συνεισφέρω με τον τρόπο μου στην ανύψωση νέας σκέψης .
8. Εχετε μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους ; Ποιά η αιτία αυτών ;
Λογοτεχνικοί κύκλοι ; Ποιοί είναι αυτοί ; Να μαζευτούμε να φάμε , να πιούμε , να γελάσουμε , ν΄ αγαπηθούμε και μόλις το διαλύσουμε να μην προλαβαίνεις να δείς από που βγαίνουν τα μαχαίρια ; Η Ακαδημία ; Δε νομίζω να γνωρίζουν καν την ύπαρξη μου . Παρ΄ όλ΄ αυτά προτιμώ την αντιπάθεια από την συμπάθεια , Σε συμπαθώ … πολύ υποτιμητικό το βρίσκω . Οτι έχω να πω , θα το πω . Δεν θα σκεφτώ ποιός θα στεναχωρεθεί . Δεν μ΄ ενδιαφέρει άλλωστε .
9. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβόστατε για την καριέρα σας και το ομορφότερο όνειρο που σας έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάτε να συμβεί στο μέλλον ;
Ο χειρότερος εφιάλτης για έναν ποιητή είναι να μην μπορεί να εκδώσει αυτά που γράφει . Το ομορφότερο μου όνειρο δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη . Θα προσπαθήσω να εκδίδω ένα βιβλίο κάθε χρόνο , συλλογή ποιημάτων ( οι συλλογές ποιημά   των οι δικές μου υπερβαίνουν τα εκατό κομμάτια )  μέχρι να πεθάνω . Εχω ήδη έτοιμες άλλες έξι συλλογές και φυσικά συνεχίζω να γράφω .
10. Και η ώρα σας να ανταποδώσετε την … ιερή εξέταση που περάσατε από αυτήν την ανακριτική συνέντευξη . Κάνετε μια δική σας λογοτεχνική ερώτηση ταμπού για κάτι που θα θέλατε να μάθετε για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου .
Πιστεύετε στον Θεό και αν ναι ή όχι … γιατί ;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Αν και δεν πρόκειται για λογοτεχνική  ερώτηση η οποία επίσης δεν μπορεί να αναλυθεί σε λίγες μόνο γραμμές, ωστόσο είναι χαρά μου να απαντήσω όσο πιο ειλικρινά, λιγόλογα και ουσιαστικά μπορώ Ποιητή μου!

Πιστεύω Στον Θεό κι αυτό πηγάζει από μέσα μου. Δεν διαθέτω απόλυτη εξήγηση και θα είναι άδικο αν αναφέρω πως η προσωπική μου αλήθεια οφείλεται μονάχα στο ένστικτο. Κάποια βιώματα επιτρέψτε μου να παραμείνουν προσωπικά.

Ωστόσο, στη διάρκεια των προσωπικών μου αναζητήσεων έχω φτάσει μέχρι και στο να ζητήσω απαντήσεις από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο.

Συγχρόνως όμως δε κατακρίνω όποιον πιστεύει είτε σε διαφορετική θρησκεία είτε μονάχα στον εαυτό του. Όλα τους είναι σεβαστά. Έχω την τύχη να κάνω θεολογικές συζητήσεις με πολύ καλούς φίλους σχεδόν όλων των θρησκειών, γιατί όταν υπάρχει αλληλοεκτίμηση και σεβασμός πάντα υπάρχει συνεννόηση και χρήσιμα συμπεράσματα για όλους.

Και πάλι σ’ ευχαριστώ για την εξομολογητική σου συμμετοχή στην συνέντευξή μας ποιητή μου Ιωάννη Π. Σκευοφύλαξ και σου εύχομαι πάντα δοτικός και ανθρώπινος στις γραφές σου!

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου