“…Θέλει γενναιότητα να ζητήσεις κριτική για τη δουλειά σου…” – Σοφία Κορωνίδου

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Σοφία Κορωνίδου! ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Γεννήθηκα έναν Δεκέμβρη πριν κάμποσα χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Το ρομαντικό κωμικό μυθιστόρημα μου «Άγγελοι και Δαίμονες, Διαόλια και Τριβόλια» κυκλοφορεί από το Μάιο του 2022 από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Το πρώτο μου μυθιστόρημα με τίτλο «Έρωτας […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Σοφία Κορωνίδου!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκα έναν Δεκέμβρη πριν κάμποσα χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

Το ρομαντικό κωμικό μυθιστόρημα μου «Άγγελοι και Δαίμονες, Διαόλια και Τριβόλια» κυκλοφορεί από το Μάιο του 2022 από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.

Το πρώτο μου μυθιστόρημα με τίτλο «Έρωτας από την πρώτη… μάχη» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανός, ενώ από τις εκδόσεις Ανάτυπο κυκλοφορεί η συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Οδός Αμαρτίας, αριθμός 12», στην οποία συμμετέχω με το διήγημα μου «Το στοίχημα» που ανήκει στο είδος της λογοτεχνίας Φαντασίας.

Τον Απρίλιο του 2019 βραβεύτηκα για το διήγημα μου “Θεσσαλονίκη 2048 μ.Χ.” στο λογοτεχνικό διαγωνισμό του εκδοτικού οίκου Εντύποις “Ένα βιβλίο για τη Θεσσαλονίκη”.

Μιλάω αγγλικά, ιταλικά και ισπανικά. Αρθρογραφώ στον ιστότοπο Silvery Books, συνδιαχειρίζομαι και προτείνω βιβλία στη στήλη “Οι προτάσεις ενός βιβλιοφάγου” στον ιστότοπο Pearls n’ Roses. Ιστορίες μου στα αγγλικά θα βρείτε στην ιστοσελίδα Spillwords.com και φυσικά στο  Pearls n’ Roses.

Παράλληλα μεταφράζω λογοτεχνία. Κάποια από τα ποιήματα που έχω μεταφράσει είναι της συγγραφέως και ποιήτριας Πόλυς Μίλτου και θα τα βρείτε στη σελίδα του Spillwords.com.

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου, θα με συναντήσετε στα εξής ηλεκτρονικά μονοπάτια:

E-mail: [email protected]

και στην ομάδα μου στο facebook: ΣοφίαΚορωνίδου-συγγραφέας

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς

  1. Ποια είναι η γνώμη σου για τους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς;

Είναι μια καλή άσκηση θάρρους, εμπειρίας και αυτοπεποίθησης για νέους συγγραφείς.  Θέλει γενναιότητα να ζητήσεις κριτική για τη δουλειά σου και να διαγωνιστείς μαζί με άλλους ομότεχνους.  Αρκεί να μην απογοητεύονται  αν δεν καταφέρουν να βραβευτούν ή να ψωνίζονται αν τα καταφέρουν.  Η λογοτεχνική τους αξία δεν θα κριθεί σε ένα διαγωνισμό.

  1. Σε ποια ηλικία εκφράστηκες για πρώτη φορά, γράφοντας το πρώτο σου πεζό ή ποιητικό κείμενο;

Από πολύ μικρή, από το δημοτικό, έγραφα μικρές ιστοριούλες και ποιήματα, και κρατούσα ημερολόγιο με τις σκέψεις μου και περιγραφές της κάθε μέρας μου.  Δεν το είχα συνειδητοποιήσει το από πόσο παλιά με απασχολούσε η γραφή, μέχρι που άρχισα να ασχολούμαι, ας πούμε, επαγγελματικά.

  1. Υπήρξε ποτέ στιγμή που θέλησες να παρατήσεις την ενασχόλησή σου με την συγγραφή; Αν ναι, γιατί;

Για αρκετό καιρό είχα σταματήσει να γράφω.  Όχι γιατί δεν είχα έμπνευση ή χρόνο όπως προσπαθούσα να πείσω τον εαυτό μου και όποιον με ρωτούσε, αλλά γιατί είχα απογοητευτεί από την εμπειρία μου με το λογοτεχνικό κύκλωμα και σινάφι.  Ως νεαρή συγγραφέας, είχα μια πολύ αφελή και ιδεατή εικόνα για το πώς έπρεπε να είναι ο κύκλος των συγγραφέων και γενικά η «δουλειά» του συγγραφέα.  Με την παρότρυνση καλών φίλων και λόγω της προσωπικής μου ανάγκης να γράφω, αποφάσισα να μην τα παρατήσω τελικά.  Όχι ακόμα.

  1. Γιατί γράφεις;

Είναι σαν να με ρωτάς γιατί αναπνέω.

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Την πεζογραφία αγαπώ, φυσικά.  Μου αρέσει να γράφω ή να πειραματίζομαι στα είδη που επιλέγω και σαν αναγνώστρια.  Θα ήθελα ας πούμε πολύ να γράψω ένα αστυνομικό μυθιστόρημα αλλά αυτό το είδος, το συχνά περιφρονημένο, κρύβει πίσω του πολλή δουλειά και πολλές και απαραίτητες γνώσεις ώστε το αποτέλεσμα να είναι ρεαλιστικό.  Το ιστορικό μυθιστόρημα επίσης.  Νομίζω, ότι ενδεχομένως κάποια στιγμή της ζωής μου να δοκιμάσω να γράψω και κάτι εντελώς έξω από τις συγγραφικές μου συνήθειες.

Το είδος γραφής που δεν θα τολμούσα από σεβασμό να αγγίξω είναι η ποίηση, γιατί πολύ απλά δεν είμαι ποιήτρια.  Αγαπώ να την διαβάζω και υπεραγαπώ τους αληθινούς ποιητές που τολμούν να εκθέτουν την ψυχή τους μπροστά στα μάτια όλων μας, όμως εγώ δεν διαθέτω, ούτε το ταλέντο ούτε την τόλμη τους.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Συνάνθρωποι το ίδιο ταλαιπωρημένοι με μένα από τις φουρτούνες της ύπαρξης που θέλω με τις ιστορίες μου να γλυκάνω την ψυχή τους.

  1. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Η καλύτερη ήταν ταυτόχρονα και η χειρότερη.  Μου είπαν για το πρώτο μου μυθιστόρημα πως ήταν «οι ελληνικές πενήντα αποχρώσεις του γκρι».  Εντωμεταξύ η ιστορία μου ούτε τη ρηχότητα του ξένου βιβλίου διέθετε, ούτε και τις τεράστιες παγκόσμιες πωλήσεις του έκανε. Δυστυχώς.

  1. Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

Δεν νομίζω ότι ασχολούνται μαζί μου οι αναγνώστες.

  1. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

«Είναι οι ερωτικές σκηνές στα βιβλία σου, βιωματικές;» συνοδεύεται με πονηρό κλείσιμο του ματιού.

  1. Ανέφερε τρεις χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρεις για τους οποίους όχι.

Πεισματάρα, αξιοπρεπής, ανθεκτική.  Τεμπέλα, αναβλητική, φοβική.

 

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Σημαντική σημείωση: Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης, Θεόφιλος Γιαννόπουλος, και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.

Με όλη τη θετική μου ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

 

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου