“…θα ήθελα η ελληνική πεζογραφία να είναι πιο εξωστρεφής και φιλόδοξη” – Πολυχρόνης Κουτσάκης

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος στην σημερινή μας δημοσίευση για την λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία»  είναι ο συγγραφέας Πολυχρόνης Κουτσάκης, τον οποίο και ευχαριστώ για την τόσο δοτική του συνέντευξή ! Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν : Ο Πολυχρόνης Κουτσάκης γεννήθηκε το 1974 στα Χανιά. Το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά του (Νοέμβριος 2016, εκδ. […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στην σημερινή μας δημοσίευση για την λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία»  είναι ο συγγραφέας Πολυχρόνης Κουτσάκης, τον οποίο και ευχαριστώ για την τόσο δοτική του συνέντευξή !

Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν :

Ο Πολυχρόνης Κουτσάκης γεννήθηκε το 1974 στα Χανιά.

Το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά του (Νοέμβριος 2016, εκδ. Πατάκη) με τίτλο «Δεν είσαι εδώ» είναι το τρίτο βιβλίο της «Τριλογίας της Κρήτης» που ξεκίνησε με το μυθιστόρημα «Καιρός για Ήρωες» και συνεχίστηκε με το «Μια ανάσα μόνο». Το «Μια ανάσα μόνο» τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Εφήβους 2016 του περιοδικού «Ο Αναγνώστης».

Ο Πολυχρόνης έχει γράψει δέκα μυθιστορήματα και μία ποιητική συλλογή που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα και έξι θεατρικά έργα που έχουν εκδοθεί στον Καναδά. Έχει τιμηθεί δύο φορές με Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου από το Υπουργείο Πολιτισμού. Θεατρικά έργα του έχουν παιχθεί και βραβευθεί στην Νέα Υόρκη και σε άλλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και στην Αγγλία και στην Ελλάδα. Το θεατρικό του έργο «Χωρίς Εσένα» ανέβηκε στο θέατρο Αμόρε στην Αθήνα τον Μάιο του 2008 και από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης την άνοιξη του 2015.

Το αστυνομικό μυθιστόρημά του «Αθηναϊκό Μπλουζ» θα εκδοθεί στην Ελλάδα (εκδόσεις Πατάκη) και στην Αγγλία (εκδόσεις Bitter Lemon Press) τον Ιανουάριο του 2017, στην Αυστραλία τον Φεβρουάριο του 2017 και στις ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2017. Το άλλο βιβλίο της ίδιας αστυνομικής σειράς, με πρωταγωνιστή τον Στράτο Γαζή, έχει τίτλο “Baby Blue”, κυκλοφορεί ήδη από τις εκδόσεις Πατάκη και θα εκδοθεί στο εξωτερικό το 2018.

Ο Πολυχρόνης έχει εργαστεί ως καθηγητής Δικτύων Επικοινωνιών στο πανεπιστήμιο McMaster, στον Καναδά, στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στο πανεπιστήμιο Murdoch, στο Περθ της Αυστραλίας όπου κατοικεί από τον Ιανουάριο του 2016.

H ιστοσελίδα του είναι http://www.polkoutsakis.com και το email του είναι [email protected]

 

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις;

Επειδή δεν μπορώ αλλιώς.

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Δεν θα συμβούλευα κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής – όποιος το έχει ανάγκη, θα γίνει. Θα συμβούλευα όμως κάποιον να μην γίνει, αν το κάνει μόνο και μόνο για να δει το όνομά του στο εξώφυλλο ενός βιβλίου.

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Αγαπώ πολύ την αστυνομική λογοτεχνία, και τα περισσότερα βιβλία μου ανήκουν σε αυτό το είδος. Δεν θα μπορούσα, νομίζω, να γράφω καθαρόαιμα ρομάντζα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως υποτιμώ οποιοδήποτε είδος λογοτεχνίας δουλεύεται με μεράκι από τον συγγραφέα.

  1. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που τα βιβλία μου εκδίδονται στην Ελλάδα από τον Πατάκη, και από τον Γενάρη σε Αγγλία, ΗΠΑ και Αυστραλία από τον Bitter Lemon Press που έχει έδρα στο Λονδίνο και εξειδικεύεται σε αστυνομική λογοτεχνία από όλο τον κόσμο.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Πελάτες σίγουρα όχι διότι αυτό θα προσέδιδε μια καθαρά αγοραία ιδιότητα στην σχέση μας. Συμβουλάτορες επίσης όχι, διότι όσο κι αν εκτιμώ την γνώμη τους τα βιβλία έχουν την προσωπική μου αισθητική και αυτό δεν θέλω να αλλάξει. Κριτές προφανώς είναι με την έννοια ότι αξιολογούν αυτό που διαβάζουν, αλλά εγώ θα έγραφα ακόμα και αν τα βιβλία μου δεν άρεσαν στο κοινό. Οπότε, θα έλεγα πως για μένα οι αναγνώστες είναι δρομείς σκυταλοδρομίας, όπου εγώ τρέχω πρώτος και δίνω την σκυτάλη (βιβλίο) σε όποιον ενδιαφέρεται να το πάρει.

  1. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Θα ήθελα η ελληνική πεζογραφία να είναι πιο εξωστρεφής και φιλόδοξη. Και να αποκτήσει περισσότερο χιούμορ, νομίζω πως δεν το διαθέτει στην απαιτούμενη δοσολογία. Όσο για το τι θα ήθελα να μείνει ως έχει, νομίζω πως η ελληνική ποίηση ήταν, είναι και ελπίζω ότι θα παραμείνει πολύ υψηλής ποιότητας.

  1. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Δεν την μισώ, αλλά θεωρώ πολύ τετριμμένη την ερώτηση αν τα βιβλία μου είναι αυτοβιογραφικά. Επίσης, δείχνει ότι μάλλον εκείνος που μου θέτει την ερώτηση δεν έχει διαβάσει ποτέ τα βιβλία μου. Ο κεντρικός ήρωας στην σειρά των μυθιστορημάτων του Στράτου Γαζή είναι ένας ευσυνείδητος επαγγελματίας δολοφόνος, που σκοτώνει μόνο εκείνους που πιστεύει, βάσει της έρευνας που κάνει, ότι αξίζει να πεθάνουν. Οπότε, μάλλον τα βιβλία μου δεν είναι αυτοβιογραφικά!

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Το χρήμα αποκλείεται να το επιδιώκουν γράφοντας στην Ελλάδα, όπου το αναγνωστικό κοινό είναι περιορισμένο. Το αν γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή αποκλειστικά για την δόξα, δεν το ξέρω, ελπίζω ότι για τους περισσότερους ισχύει το πρώτο. Αν δεν ισχύει, δεν θα μακροημερεύσουν στον χώρο.

  1. Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

Έχω ελάχιστες σχέσεις με λογοτέχνες. Όσες έχω, είναι αγαπησιάρικες.

  1. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Ποια είναι τα πέντε αγαπημένα σου μυθιστορήματα της τελευταίας δεκαετίας (είτε από Έλληνες είτε από ξένους συγγραφείς);

Θεόφιλος Γιαννόπουλος:

“Το άλφα της Ιθάκης μου” – Ελένη Κεραμάρη

“Ο Σκιοφύλακας” – Φώτης Κατσιμπούρης

“Ο Τελευταίος Κάτωνας” – Ματίλντε Ασένσι

“Στα χρόνια της ομίχλης 2 – ΧΑΤΙΣΕ” – Νίκος Γούλιας

“Αύριο είναι μια καινούρια μέρα” -Lori Nelson Spielman

 

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου