“…θα ήθελα να μείνει ως έχει η αγάπη για το βιβλίο από τους συντελεστές του χώρου” – Ευάγγελος Ιωσηφίδης

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Ευάγγελος Ιωσηφίδης, τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική του συνέντευξη! ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Ο Βαγγέλης Ιωσηφίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1990. Μεγάλωσε σε ένα χωριό της Δράμας, τους Σιταγρούς, και έχει αποφοιτήσει από τη σχολή Ελληνικής Φιλολογίας του […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Ευάγγελος Ιωσηφίδης, τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική του συνέντευξη!

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Βαγγέλης Ιωσηφίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1990. Μεγάλωσε σε ένα χωριό της Δράμας, τους Σιταγρούς, και έχει αποφοιτήσει από τη σχολή Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός στον ιδιωτικό τομέα, ενώ παράλληλα ασχολείται με το σκάκι ως αθλητής και προπονητής. Ενδιαφέροντά του είναι τα ταξίδια, η λογοτεχνία και η στιχουργική και του αρέσει να ανακαλύπτει νέους κόσμους μέσα από βιβλία και ταινίες. Διατηρεί ιστολόγιο στο διαδίκτυο, όπου αρθρογραφεί τακτικά (www.skylosofies.blogspot.com).

Το βιβλίο του “Φιλήμων ο ερευνητής του μεταφυσικού” κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελκυστής : https://elkistis.gr/product/filimon/

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς

  1. Το είδος γραφής που υπηρετείς σε εκφράζει απόλυτα; Θα μπορούσες να πειραματιστείς γράφοντας κάτι διαφορετικό, κι αν ναι τι θα ήθελες να δοκιμάσεις;

Το φανταστικό με εκφράζει όσο κανένα άλλο είδος γραφής. Σίγουρα θα με ενδιέφερε και το ιστορικό μυθιστόρημα, μιας και διαβάζω πολύ. Πραγματικά θέλω να κάνω ιστορική έρευνα για κάποιο μυθιστόρημα, αλλά θα βρω τρόπο, πιστεύω, να βάλω ψήγματα φαντασίας ακόμα και σ’ ένα τέτοιο έργο!

  1. Για ποια λογοτεχνική εμπειρία αγωνίζεσαι την οποία και προσδοκάς να ζήσεις στο μέλλον;

Η επαφή με τους αναγνώστες και η συζήτηση για την εξέλιξη των χαρακτήρων μου με εξιτάρει. Θέλω να έχω επαφή με τους αναγνώστες και να τους μεταδίδω όσο μπορώ την αγάπη για το διάβασμα.

  1. Τι ερώτηση θα έκανες στον αναγνώστη που έκανε αρνητική κριτική στο έργο σου; Τι θα ρωτούσες αυτόν που θα εκφραζόταν θετικά;

Σ’ αυτόν που έκανε αρνητική κριτική θα ρωτούσα: «Μπορείς να μεταδώσεις και στους άλλους το θάρρος σου;». Σ’ αυτόν που θα εκφραζόταν θετικά θα απαντούσα: «Μπορείς να μεταδώσεις και στους άλλους τον ενθουσιασμό σου;»

  1. Γιατί γράφεις;

Γράφω για πολλούς λόγους. Φυσικά επειδή αυτό ικανοποιεί εμένα και ξέρω πως από πάντα ήθελα να το κάνω. Έχω πολλές ιστορίες ανείπωτες και θέλω να τις μοιραστώ με τον κόσμο. Επίσης, λόγω της συγγραφής έρχομαι σε επαφή με πολύ κόσμο -καλή ώρα!- που έχει ενθουσιασμό, δημιουργικότητα και επίπεδο. Είναι μια πολύ ωραία ενασχόληση και δε θέλω να την αφήσω ποτέ.

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Θα συμβούλευα κάποιον να γίνει λογοτέχνης εφόσον έχει κάτι ιδιαίτερο να πει. Η πρωτοτυπία επιβραβεύεται. Αν πρόκειται όμως να χρησιμοποιεί τη συγγραφή ως μέσο για να πετύχει άλλους σκοπούς, χωρίς να την αγαπάει πραγματικά, ας διαλέξει να κάνει κάτι άλλο.

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Αγαπώ να υπηρετώ το μυστήριο και το φανταστικό, ως συγγραφέας αλλά και ως αναγνώστης. Δεν πιστεύω πως θα μπορούσα να γράψω επιστημονική φαντασία, διότι ένα τέτοιο έργο, προκειμένου να είναι αξιοπρεπές, θα απαιτούσε πολλές γνώσεις πάνω στις θετικές επιστήμες και πολλή λεπτομέρεια σε τεχνικά ζητήματα.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Και τα τρία. Είναι πελάτες, διότι αυτοί κινούν τον χώρο του βιβλίου. Χωρίς αυτούς, ο χώρος αυτός δεν έχει μέλλον. Είναι κριτές, διότι σίγουρα έχουν κάτι να πουν προς όφελος του συγγραφέα αφού γνωρίσουν το έργο του. Πάνω απ’ όλα είναι συμβουλάτορες, διότι μέσω των συμβουλών τους ένα έργο κι ένας συγγραφέας γίνονται καλύτεροι και γεννιούνται νέες ιδέες.

  1. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Θα ήθελα να διευρυνθεί ο χώρος. Να υπάρχουν περισσότεροι αναγνώστες και να πάψει το βιβλίο να μένει στο περιθώριο, ουραγός πίσω από άλλα μέσα που δεν έχουν να πουν τίποτα ιδιαίτερο και γόνιμο. Θα ήθελα να μείνει ως έχει η αγάπη για το βιβλίο από τους συντελεστές του χώρου.

  1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Ο χειρότερος εφιάλτης για την καριέρα μου είναι η αδιαφορία. Να μείνει το έργο μου στην άκρη, χωρίς να του δίνουν σημασία. Υποθέτω πως είναι ο εφιάλτης κάθε λογοτέχνη. Το ομορφότερο όνειρο που προσδοκώ είναι να γίνει ο κόσμος λίγο πιο σοφός και λίγο πιο όμορφος χάρη στο έργο μου.

  1. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Η ερώτησή μου είναι η εξής: Μετά από τόσες συνεντεύξεις, ποια είναι η ερώτηση που φοβάσαι να σου κάνουν;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Κάθε επιτυχία σου εύχομαι στην λογοτεχνική σου διαδρομή συγγραφέα Ευάγγελε Ιωσηφίδη!

Σχετικά με το ερώτημά σου, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια ερώτηση που να μου δημιούργησε δισταγμό ή φόβο ως προς την απάντησή της. Γενικά, φροντίζω να απαντώ αυθόρμητα και με επιχειρήματα όπου χρειάζεται, δίχως να αφήνω περιθώρια παρερμηνείας.

Αν είσαι συγγραφέας ή αναγνώστης , τότε σε καλούμε σε μια λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας» ή «Αναγνώστης», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη τη θετική μου ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Σημαντική σημείωση: Οι απαντήσεις στις συνεντεύξεις των συγγραφέων και των αναγνωστών δίνονται με το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τις προσωπικές σκέψεις του εκάστοτε συμμετέχοντα. Ο υπεύθυνος της στήλης και η ιστοσελίδα tovivlio.net δε φέρουν καμία νομική ευθύνη.

 

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου