“…θα ήθελα να υπάρχει όσο πιο πολύ γίνεται αξιοκρατία, δικαιοσύνη, αντικειμενικότητα και αδιαλλαξία ως προς τις κριτικές έργων των λογοτεχνών και κατά επέκταση των βραβείων που δίνονται”-Ιωάννης Ζουμπιάδης

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Σημερινός φιλοξενούμενος στην λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο ποιητής Ιωάννης Ζουμπιάδης , τον οποίο και ευχαριστώ για τον αυθορμητισμό των σκέψεων του! Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα από το προσωπικό του βιογραφικό: Σύντομο βιογραφικό – Ζουμπιάδης Ιωάννης Ο Ιωάννης Ζουμπιάδης κατάγεται από την Αλεξανδρούπολη. Έχει σπουδάσει Διοίκηση […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Σημερινός φιλοξενούμενος στην λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο ποιητής Ιωάννης Ζουμπιάδης , τον οποίο και ευχαριστώ για τον αυθορμητισμό των σκέψεων του!

Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα από το προσωπικό του βιογραφικό:

https://thumbp5-ir2.mail.yahoo.com/tn?sid=123848991119430014&mid=AGJVfbwAACA8WALI%2FgkcCNsHD14&midoffset=2_0_0_1_193&partid=2&f=1332&fid=Inbox&ymreqid=58f8e09d-0ea6-ceb1-0117-150007010000&m=ThumbnailService&w=3000&h=3000

Σύντομο βιογραφικό – Ζουμπιάδης Ιωάννης

Ο Ιωάννης Ζουμπιάδης κατάγεται από την Αλεξανδρούπολη. Έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων και Προσωποκεντρική Συμβουλευτική (Προσωποκεντρική Συμβουλευτική του Carl Rogers). Έχοντας γίνει δεκτός στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus φοίτησε για ένα εξάμηνο στο Βέλγιο στην  Αμβέρσα. Υπήρξε για ένα διάστημα μουσικός παραγωγός σε ραδιόφωνο της Κομοτηνής. Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος.

Ποιητικές συλλογές:

«Ψυχής δρόμος» (2015), Εκδόσεις Φυλάτος – Θεσσαλονίκη.

Διακρίσεις/υποτροφίες και σχετικά λοιπά:

Υποτροφία:

2011: Εξάμηνη υποτροφία (επιχορήγηση), Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «ERASMUS»: Βέλγιο, Αμβέρσα – πανεπιστήμιο Karel de Grote Hogeschool, Antwerpen.

Διάκριση:

  • Το βιβλίο «Ψυχής δρόμος» κατατάχθηκε στα Βιβλία της Χρονιάς 2015 από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδας (ΕΠΟΚ) – Αθήνα: Α’ Βραβείο (Η απονομή έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων και επίσημων τελετών της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών στην Αθήνα στις 9 Ιανουαρίου 2016)
  • Το βιβλίο «Ψυχής δρόμος» μπήκε στις κατατάξεις/rankings του Amazon της Γερμανίας

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα:

  • Συμμετοχή σε ομαδική ποιητική συλλογή από τις εκδόσεις Διάνυσμα με το ποίημα «Περαστικοί» (2015-2016)
  • Συμμετοχή σε ομαδική ποιητική συλλογή της Αμφικτιονίας Ελληνισμού με το βραβευμένο ποίημα «Καρδιές φωτοβολίδες» (2015-2016)
  • Συμμετοχή σε ομαδική ποιητική συλλογή με ένα ποίημα Χαϊκού που απέσπασε θετικές κριτικές στα πλαίσια του Διαγωνισμού Ποίησης Χαϊκού από το Πνευματικοί Ορίζοντες – Εφαλτήριο λόγου και τέχνης. (Πληροφοριακά, το Χαϊκού είναι μία ιαπωνική ποιητική φόρμα. Είναι η πιο σύντομη μορφή ποίησης στον κόσμο)
  • Συμμετοχή σε ομαδική ποιητική συλλογή της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (Ποιητικός διαγωνισμός: «Πανανθρώπινες Αξίες»), εκδόσεις Εχέδωρος, 2016 (Με το ποίημα «Άλλες αγκαλιές»)

Βραβεύσεις-έπαινοι-διακρίσεις:

  • Έκδοση ποιητικής συλλογής από τις εκδόσεις Φυλάτος με τίτλο «Ψυχής δρόμος»
  • 15ος λογοτεχνικός διαγωνισμός – Κερατσίνι (Αθήνα): Στην 19η θέση (ανάμεσα σε 250 άτομα) με τα ποιήματα «Τέλμα» και «Είμαι στιγμή εγώ»
  • 4ος πανελλήνιος ποιητικός διαγωνισμός «Καισάριος Δαπόντες» – Δήμος Σκοπέλου: Έπαινος για το ποίημα «Να με αγαπάς»
  • Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών (Αθήνα): Έπαινος για το ποίημα «Όλοι πονάμε»
  • Το ποίημά του «Τρένο και απόσταση» εγκρίθηκε και δημοσιεύτηκε στο λογοτεχνικό site «Τοβιβλίο.net» στα πλαίσια του διαγωνισμού «Τρενογραφίες»
  • «Βραυρώνια» – Σπάτα- λογοτεχνικός διαγωνισμός ποίησης: Αναμνηστικό δίπλωμα για τα ποιήματα «Στα αστέρια» & «Ο τελευταίος σταθμός»
  • Συμμετοχή στο «Καλλιτεχνικό Ημερολόγιο 2016» – στο λογοτεχνικό site «Τοβιβλίο.net» με το ποίημα «Αν δεν ήσουν στον κόσμο μου»
  • Δ’ Παγκόσμιος Ποιητικός Διαγωνισμός Αμφικτιονίας Ελληνισμού – Θεσσαλονίκη: Βραβείο Μαρώνειας για το ποίημα «Καρδιές φωτοβολίδες»
  • 6ος Παγκόσμιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός – Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδας (ΕΠΟΚ) – Αθήνα: Β’ Βραβείο για τα ποιήματα «Ελεύθερος πια» και «Το κλειδί της Λευτεριάς»
  • 4ος Διεθνής Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Ομίλου Unesco Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδας (Η βράβευση έγινε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο) – Αθήνα: Α’ Βραβείο Ποίησης για το ποίημα «Φτιάξε τον κόσμο»
  • Το βιβλίο «Ψυχής δρόμος» κατατάχθηκε στα Βιβλία της Χρονιάς 2015 από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδας (ΕΠΟΚ) – Αθήνα (Α’ βραβείο)
  • Ωδείο Φουντούλη – Βόλος: 10ος Διαγωνισμός Ποίησης: Β’ βραβείο ποίησης για το ποίημα «Καρδιές φωτοβολίδες»
  • Ωδείο Φουντούλη – Βόλος: 10ος Διαγωνισμός Ποίησης: Γ’ βραβείο για τα ποιήματα «Αμαρτία» και «Αυτή τη νύχτα»
  • Τιμητικός έπαινος ως ένδειξη αναγνώρισης για τη συμμετοχή του στην παραδοσιακή εκδήλωση στα Πετρωτά Τριγώνου Έβρου (2012)
  • Δίπλωμα συμμετοχής για τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου (2009)
  • Αναμνηστικό Συμμετοχής (2015) από τον 10ο Λογοτεχνικό Ποιητικό Διαγωνισμό για τα 35 χρόνια της ΕΛΒΕ (με θέμα «Πανανθρώπινες Αξίες»)
  • Διεθνής Λογοτεχνικός Διαγωνισμός, Κατηγορία: Ποίηση, με θέμα «Σελίδες της Αρχαιότητας» από το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού με έδρα τη Μόσχα. Το ποίημα με θέμα τον θάνατο του Ιάσονα μπήκε στην long και short list (στους φιναλίστ). Στον διαγωνισμό υπήρξε συμμετοχή από 12 χώρες σε 4 γλώσσες

Διατηρεί τις διαδικτυακές σελίδες:

  • Biblionet:http://www.biblionet.gr/author/111605/%CE%99%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CE%96%CE%BF%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82
  • Google+: https://plus.google.com/115065467429385485949
  • Linkedin:https://gr.linkedin.com/in/ioannis-zoumpiadis-3a1459a5
  • Facebook page: https://www.facebook.com/Zoumpiadis-Ioannis%CE%96%CE%BF%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CE%99%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82-1476687985969385/
  • Site: http://johnjohn22.wix.com/zoumpiadis-ioannis

Άλλα/πρόσθετα:

  • Έχει πραγματοποιηθεί δωρεά αντιτύπου της ποιητικής συλλογής «Ψυχής δρόμος» σε Ιδρύματα (όπως Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη κτλ) και Δημοτικές Βιβλιοθήκες διάφορων περιοχών σε Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία και Ιταλία
  • Επιπλέον, κάποια ποιήματα, (και άρθρο για την συναισθηματική νοημοσύνη) έχουν δημοσιευτεί σε sites και blogs
  • Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας
  • Τιμής ένεκεν από τον Πολιτιστικό και Επιμορφωτικό Σύλλογο Άνθειας & Αριστείνου «Σπάρτακος» – Άνθεια Αλεξανδρούπολης για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (2006 -2007)
  • Συν – παρουσίαση της παραδοσιακής εκδήλωσης (με έθιμα και χορούς) του πολιτιστικού συλλόγου Ακρίτες Αλεξανδρούπολης στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης (2015 – 2016)

 

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Θα ήθελα, να υπάρχει όσο πιο πολύ γίνεται αξιοκρατία, δικαιοσύνη, αντικειμενικότητα και αδιαλλαξία ως προς τις κριτικές έργων των λογοτεχνών και κατά επέκταση των βραβείων που δίνονται. Επιπλέον, θα ήθελα, να δίνονται περισσότερα βραβεία ή το ίδιο βραβείο να απονέμεται σε 2 ή 3 άτομα μιας και θα το αξίζουν. Επίσης, θα ήθελα να μην γίνεται συνέχεια αναμάσημα έργων παλιών λογοτεχνών. Να δίνεται το βήμα, ο χώρος και ο χρόνος και σε νέους.

  1. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

«Θυμάσαι το έργο σου; Πες μας κάτι!» και «Είναι δικό σου ή το πήρες από αλλού;» : Που φυσικά θυμώνω και μισώ να ακούω. Ασφαλώς και θυμάμαι και ασφαλώς είναι δικό μου!

  1. Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

Προσωπικά δεν έχω αντιπάθειες. Σέβομαι το έργο του καθενός και σίγουρα την συναισθηματική κατάσταση που το γράφει. Επιπροσθέτως, εκτιμώ και επικροτώ την προσπάθεια και το μεράκι του καθενός.

  1. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Πολύ ωραία ερώτηση…και δύσκολη. Ο καθένας, που γράφει, θέλει το έργο του να εκδοθεί από έναν αξιόλογο και έμπειρο εκδοτικό οίκο και να πάει όσο καλά γίνεται. Δεν θα ήθελα να αναφέρω κάποιον οίκο συγκεκριμένα, αλλά σίγουρα θα προτιμούσα κάποιον που διαθέτει κύρος, αξιοπιστία, ποιότητα, πείρα, επαγγελματισμό και πίστη στο έργο μου.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Ως πελάτες σίγουρα δεν θα μπορούσα να τους δω, διότι ακούγεται ψυχρό, απρόσωπο, ξένο και απόμακρο. Στο νου μου έρχονται δύο πράγματα: «συνοδοιπόροι» και «εκτεταμένη οικογένεια». Αυτά μου προκαλούν όμορφα και ευχάριστα συναισθήματα, όπως οικειότητα, δέσιμο, σύνδεση, ζεστασιά, επικοινωνία και μοιρασιά.

  1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Δεν μπορώ να κατασταλάξω. Επίσης, μου είναι ταυτόχρονα δύσκολο και περίεργο. Αυτό που θέλω, είναι να εμπλουτίζομαι και να εξελίσσομαι. Ίσως αυτό να ακουστεί κάπως, αλλά προτιμώ στη ζωή να είμαι μαθητής και όχι δάσκαλος. Θέλω και ελπίζω να μαθαίνω όσο μπορώ. Δεν θέλω να επαναπαυτώ.

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Συμβαίνουν και τα δύο. Είναι δύο είδη ανάγκης, το υλικό και το άυλο. Προσωπικά, δεν επικρίνω κανένα από τα δύο.

  1. Γιατί γράφεις;

Παλιότερα πίστευα ότι αυτή η ερώτηση είναι πολύ φτηνή, άσκοπη και περιττή για να ερωτηθεί. Επίσης, την θεωρούσα αρκετά αδιάκριτη και επιθετική. Με τον καιρό άλλαξα γνώμη. Γράφω, επειδή το έχω ανάγκη. Είναι σαν μία μορφή ψυχοθεραπείας. Βαθιάς ψυχής πυκνό μελάνι ξεχύνεται στο χαρτί.

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Αν θέλει να επικοινωνήσει και να μοιραστεί τον συναισθηματικό του κόσμο, την εσωτερική του ανάγκη και αναζήτηση αποτυπωμένη στο χαρτί, το αποτέλεσμα της φαντασίας και έμπνευσής του, ας το κάνει. Από την άλλη, για να γράψει κάποιος θα χρειαστεί λίγο ή πολύ (ανάλογα) να αποτραβηχτεί ίσως και να απομονωθεί. Επίσης, κάποιες φορές είναι αρκετά ψυχοφθόρο. Επιπλέον, μπορεί να του έρθει έμπνευση στη διάρκεια του ύπνου ή όταν βρίσκεται έξω για βόλτα. Θα τρέχει, να βρει στυλό και χαρτί ώστε να γράψει την σκέψη/ιδέα του.

  1. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Η χειρότερη: «Δεν μου άρεσε, δεν το κατάλαβα» = Δεν είναι σωστό να κρίνεις κάτι αρνητικά και δίχως επιχειρήματα, επειδή μόνο και μόνο δεν το κατάλαβες. Είναι αναίδεια και ασχετοσύνη.

Η καλύτερη: «Με άγγιξε και με συγκίνησε βαθιά. Με κράτησε συντροφιά και είδα και δικά μου κομμάτια μέσα. Το ξαναδιάβασα, διότι η μία φορά δεν ήταν αρκετή» : Ένιωσα τιμή, άπλετη χαρά και ευγνωμοσύνη. Ήταν κάτι το μαγικό.

 

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου