“…θεωρώ ατού μου, την άμεση καταγραφή των συναισθημάτων που πηγάζουν από την ψυχή μου και έχουν ως αποδέκτη την ψυχή του αναγνώστη” – Ελισάβετ Γκακίδου

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Σημερινή φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η  συγγραφέας Ελισάβετ Γκακίδου την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη! ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΣΗΜΕΙΩΜΑ “Ο Άγγελός μου είχε δύο όψεις” είναι το πρώτο μου βιβλίο από τις εκδόσεις Συμπαντικές διαδρομές. Ολοκληρώνω το δεύτερο και κάνω έρευνα για το τρίτο. […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Σημερινή φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η  συγγραφέας Ελισάβετ Γκακίδου την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΣΗΜΕΙΩΜΑ

“Ο Άγγελός μου είχε δύο όψεις” είναι το πρώτο μου βιβλίο από τις εκδόσεις Συμπαντικές διαδρομές.

Ολοκληρώνω το δεύτερο και κάνω έρευνα για το τρίτο.

 

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

1. Γιατί γράφεις;
Τα τετράδια των μαθητικών μου χρόνων, είναι γεμάτα από σκέψεις και συναισθήματα από τα πρώτα μου εφηβικά χρόνια. Αν και είμαι άτομο που έχει ευχέρεια λόγου η αποτύπωση στο χαρτί κρύβει μαγεία και αιχμαλωτίζει, όπως μια φωτογραφία, το τώρα, και το μεταφέρει στο μέλλον.
2. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;
Το γράψιμο είναι εσωτερική ανάγκη. Σε αντίθεση με αυτούς που πιστεύουν πως όλοι μπορούν να γράψουν, προσωπικά πιστεύω, πως μόνο η ανάγκη για να εκφράσεις τα συναισθήματα, τους προβληματισμούς, τα όνειρα, τις ελπίδες σου μπορούν να σε κάνουν ποιητή ή συγγραφέα.
5. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;
Τίποτα από τα τρία. Οι αναγνώστες είναι αυτοί που θα μοιραστούν μαζί μου αυτά που με συγκινούν και με αγγίζουν, με την ελπίδα πως μέσα από τα γραπτά μου, θα βρουν αυτά που χρειάζονται. Είμαι και η ίδια αναγνώστρια και έχω ονειρευτεί, εμψυχωθεί και οραματιστεί σε δύσκολες στιγμές μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου.
6. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;
Η ‘’χειρότερη’’ από κάποιον εκδότη, πως το γράψιμό μου δεν ακολουθεί τους κανόνες της αγοράς. Η καλύτερη από μια κυρία που μου δήλωσε πως συγκινήθηκε και γέλασε με το βιβλίο μου κ τον τρόπο γραφής μου.
7. Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;
Επειδή είμαι στην αρχή της συγγραφικής διαδρομής μου επιφυλάσσομαι να σου απαντήσω μετά από μερικά χρόνια…
10. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;
Μα φυσικά στο άριστα! Αστειεύομαι αλλά θεωρώ ατού μου, την άμεση καταγραφή των συναισθημάτων που πηγάζουν από την ψυχή μου και έχουν ως αποδέκτη την ψυχή του αναγνώστη.
11. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;
Το χρήμα κ τη δόξα βεβαίως, βεβαίως, γιατί είναι γνωστό πως στη χώρα μας οι συγγραφείς κολυμπούν στο χρήμα! Ίσως κάποιοι ελάχιστοι να πιστεύουν πως θα γίνουν πλούσιοι αλλά οι περισσότεροι γράφουν από εσωτερική ανάγκη.
13. Ανέφερε τρεις χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.
Ενσυναίσθηση, διαίσθηση, δοτικότητα στις ανθρώπινες σχέσεις με χαρακτηρίζουν και νιώθω υπερήφανη αλλά είναι και κάποιες στιγμές που θα ήθελα να κοιτάζω τον εαυτό μου και να μην ξοδεύομαι σε ανάξιους ανθρώπους. Να μη με ταλανίζει η κακία τους.
14. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;
Ο εφιάλτης μου είναι να μην καταφέρει να αγγίξει τους αναγνώστες, το πρώτο μου βιβλίο. Το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα με την έκδοσή του.
15…και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!
Η αρνητική κριτική για το συγγραφικό σου έργο, θα σε έκανε να σταματήσεις το γράψιμο; Τι άλλο θα μπορούσε να σε σταματήσει;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Σ’ ευχαριστώ πολύ για την συμμετοχή σου Ελισάβετ και εύχομαι καλή επιτυχία στην λογοτεχνική σου διαδρομή!

Σχετικά με το ερώτημά σου, δεν υπάρχει προσωπικά για εμένα ο όρος “αρνητική κριτική” μα καθαρά η ωφέλιμη κριτική.

Δε θεωρώ πως μπορεί οποιοσδήποτε άλλος εκτός του εαυτού μας να μας απαγορέψει να αποτυπώνουμε τα συναισθήματά μας στο χαρτί.

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου