Επιλέξτε Page

“…θεωρώ πως τα βιβλία είναι σημαντικά για μια ποιοτική ζωή” – Μιλτιάδης Πλαγιαννάκος

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Μιλτιάδης Πλαγιαννάκος, τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική του συνέντευξη! ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Ο Μιλτιάδης Πλαγιαννάκος γεννήθηκε το 1993 στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Κερατσίνι. Σπούδασε στη σχολή φ.π.ψ. με κατεύθυνση φιλοσοφία, στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατέχει επιπλέον δίπλωμα […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Μιλτιάδης Πλαγιαννάκος, τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική του συνέντευξη!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Μιλτιάδης Πλαγιαννάκος γεννήθηκε το 1993 στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Κερατσίνι. Σπούδασε στη σχολή φ.π.ψ. με κατεύθυνση φιλοσοφία, στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατέχει επιπλέον δίπλωμα Proficiency του πανεπιστημίου του Michigan.

Γράφει από μικρός. Αγαπά τα βιβλία και είναι το όνειρό του να ασχοληθεί επαγγελματικά με την συγγραφή.

Η ιδέα για το Καταφύγιο στον Ουρανό του ήρθε αυθόρμητα, όπως δηλώνει ο ίδιος, καθώς περιεργαζόταν την εικόνα μιας κάρτας από ένα παιχνίδι στρατηγικής, με τα οποία απολαμβάνει να περνάει τον ελεύθερο χρόνο του. ”Σαν είδα την εικόνα της κάρτας εντυπωσιάστηκα. Εικόνιζε μια ιδιαίτερη πόλη, με μαρμάρινα κτήρια που σου δημιουργούσαν την εντύπωση πως προέρχονται από μια αρχαία εποχή, να αιωρείται σε κάποιο μέρος ενός καταγάλανου ουρανού, περιτριγυρισμένη από λευκά σύννεφα, με λαμπερές ηλιαχτίδες φωτός να την λούζουν. Και από αυτη την εικόνα γεννήθηκε στο νου μου, η ιδέα για το Καταφύγιο στον Ουρανό. Μια πόλη μοναδικής ομορφιάς, κατακλυσμένη από αγνό φως, την οποία σαν καταφέρεις να προσεγγίσεις, να βιώσεις ένα είδος βαθιάς και παντοτινής ευτυχίας. Μετά από λίγο καιρό ξεκίνησα να γράφω…”.

Για επικοινωνία με τον συγγραφέα:

e-mail: [email protected]

Facebook: https://www.facebook.com/miltos.plagiannakos.7

 

Ερωτηματολόγιο για Λογοτέχνες

Γιατί γράφεις;

Γράφω γιατί μου αρέσει! Είναι η δική μου δημιουργική ασχολία! Στις τρικυμίες της ζωής, η συγγραφή είναι το απάνεμο αγκυροβόλιο στο οποίο ξέρω πως σαν προσορμιστώ, θα είμαι ασφαλής, μέχρι να περάσει η συναισθηματική μου καταιγίδα! Μα και όταν είμαι καλά, υπάρχουν στιγμές που έχω μια ανάγκη να εξωτερικεύσω αυτά που νιώθω και να τα μετουσιώσω πολλές φορές σε μια ιστορία με φιλοσοφικό και διδακτικό νόημα!

Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Θα συμβούλευα κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής μονάχα εφόσον του άρεσε. Και τότε μόνο να το κυνηγήσει! Κυριώς γράφεις για τον εαυτό σου, πιστεύω. Και γι’ αυτό τον λόγο πρέπει ο εαυτός σου να το απολαμβάνει, εφόσον είναι και ο κύριος αποδέκτης!
Θα του έλεγα να το αποφύγει εφόσον δεν του αρέσει και απλώς το κάνει για λόγους έξω από την απόλαυση της ίδιας της συγγραφικής δραστηριότητας. Όπως για παράδειγμα, να γράφει για να τον θαυμάσει ο κοινωνικός του περίγυρος.

Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Είμαι σχετικά ικανοποιημένος με τον παρόν εκδοτικό οίκο. Μα μελλοντικά θα ήθελα να δοκιμάσω τον Ψυχογιό για κάποιο από τα επόμενα βιβλία που θα γράψω. Ο λόγος είναι πως έχω ακούσει τα καλύτερα λόγια για εκείνον και επειδή είναι γνωστό όνομα.

Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Βλέπω τους αναγνώστες μου κυρίως ως συμβουλάτορες. Λέω στον καθένα που αγοράζει το βιβλίο μου, να το αξιολογήσει. Ο στόχος μου είναι, μέσω των σχολίων τους, να δω τα δυνατά και αδύνατα σημεία μου σαν συγγραφέας, και να φροντίσω να εξελιχθώ.

Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Αυτό που θα ήθελα να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο, θα ήταν περισσότερη αγάπη για τα βιβλία. Θεωρώ πως τα βιβλία είναι σημαντικά για μια ποιοτική ζωή. Θα ήθελα να μείνουν οι βιβλιοθηκες και τα βιβλιοπωλεία και να μην κλείσουν ποτέ! Οι συγγραφείς του τόπου μας να συνεχίζουν με πάθος το συγγραφικό τους έργο και νέα, δημιουργικά βιβλία να συνεχίσουν να τυπώνονται απρόσκοπτα!

Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Δεν μισώ καμία λογοτεχνική ερώτηση. Αρκεί να αφορούν καθαρά το βιβλίο μου και να υποκινούνται από γνήσιο ενδιαφέρον γι’ αυτό. Είμαι ανοιχτός σαν άνθρωπος, και μπορώ να επιχειρηματολογήσω και να συζητήσω με τον καθένα για οτιδήποτε.

Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Θα απαντήσω με βάση αυτά που έχω ακούσει για το βιβλίο μου. Μου έχουν πει πως η γραφή μου είναι ώριμη, γλαφυρή και πως σε κάνει να βιώνεις αυτό που γράφεται στο βιβλίο. Είναι συνεκτική, με ακριβείς λέξεις οι οποίες αποκρυσταλλώνουν με σαφήνεια το νόημα του έργου μου. Το αρνητικό στοιχείο είναι πως καθίσταται σε κάποια σημεία ”αργή” και κουραστική καθώς επαναλάμβανε γεγονότα και καταστάσεις που είχαν αναφερθεί στο βιβλίο μου. Βαθμό δεν μπορώ να πω με ακριβεία. Αλλά θα έλεγα σίγουρα πάνω από 7.

Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Θεωρώ πως γράφουν κυρίως από εσωτερική ανάγκη. Υπάρχουν πιο προσοδοφόροι τρόποι για να αποκτήσεις χρήμα και δόξα. Δύσκολα να αποκτήσεις με την συγγραφή, εκτός αν είσαι, αυτό που λέμε, ”φτασμένος”. Στην Ελλάδα τουλάχιστον.

Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

Δεν έχει τύχει να αναπτύξω ακόμη κάποια ”ιδιαίτερη” σχέση με κάποιον ομότεχνό μου. Πιστεύω για το γεγονός πως είμαι 24 ετών και έχω συναντήσει μέχρι τώρα, ”αρχαιότερους” από εμένα συγγραφείς. Και όπως είναι λογικό, το χάσμα της ηλικίας, δημιουργεί πιστεύω και ένα χάσμα για μια πιο ουσιαστική γνωριμία…

Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

Είμαι υπερήφανος για το γενονός πως είμαι ειλικρινής και ευθύς. Μπορεί κάτι να μην μου αρέσει σε κάποιον, μα αργά ή γρήγορα θα του το πω. Είμαι υπερήφανος επίσης για το γεγονός πως έχω διαβάσει αρκετά στη ζωή μου, στοιχείο που μου δίνει το εφαλτήριο να κρίνω με οξυδέρκεια διάφορες καταστάσεις.
Δυστυχώς δεν είμαι υπερήφανος για το γεγονός πως είμαι αρκετά ανεκτικός, εσωστρεφής και διαλλακτικός σαν ιδιοσυγκρασία. Υπάρχουν στιγμές που νιώθω ,για παράδειγμα, πως θα έπρεπε να είμαι απόλυτος και δυναμικός για να κερδίσω αυτό που δικαιούμαι σε μια κατάσταση, και τελικά να συμβιβάζομαι…

Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Ο χειρότερος εφιάλτης για την καριέρα μου θεωρώ πως θα ήταν να χάσω την έμπνευση μου! Να μην μπορώ δηλαδή να γράψω άλλά βιβλία! Η συγγραφή για εμένα είναι η ζωογόνος δύναμη στις δυσκολίες μου και θα ήταν τρομερό να έπαυε! Ένα μεγάλο μου όνειρο-που ίσως ακούγεται συνηθισμένο- είναι να βιώσω ένα μεγάλο έρωτα. Σαν χαρακτηρας είμαι λογικός και ιδιαίτερα πειθαρχημένος. Μου είναι δύσκολο να πιστέψω σε κάτι τόσο αιθέριο και μαγικό σαν τον έρωτα! Μα θα ήθελα να φτάσει κάποτε η ώρα, που, δίχως λογική, να παρασυρθώ από αυτόν, να βυθιστώ στο πάθος του και τελικά να χαθώ, χωρίς περίσκεψη και πλάνο, στις μοναδικές στιγμές του…

…και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Είδα πως ο κ. Γιαννόπουλος είναι και εκείνος συγγραφέας. Θα ήθελα να τον ρωτήσω λοιπόν γιατί γράφει ο ίδιος και ποια ανάγκη του ικανοποιεί μέσω της συγγραφικής δραστηριότητας του.

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Σ’ ευχαριστώ για την όμορφη λογοτεχνική σου εξομολόγηση συγγραφέα μας και σου εύχομαι πάντα επιτυχίες στην συγγραφική σου διαδρομή!

Σχετικά με το ερώτημά σου, γράφω για να ζώ και ζώ επειδή γράφω. Η εσωτερική μου ικανοποίηση απ’ αυτήν την διαδικασία είναι πως έτσι μοιράζομαι τα ομορφότερα μέρη της ψυχής και των ονείρων μου…

 

Αν είσαι λογοτέχνης, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου