“…θεωρώ τη γραφή “άνοιγμα” ενός εσωστρεφούς ανθρώπου προς τον έξω κόσμο” – Αγγελική Μαρίνου

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Σημερινή φιλοξενούμενη της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Αγγελική Μαρίνου, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο αυθόρμητη εξομολόγησή της! ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Η Αγγελική Μαρίνου γεννήθηκε το 1976 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάσκει αγγλικά. Έργα […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Σημερινή φιλοξενούμενη της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Αγγελική Μαρίνου, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο αυθόρμητη εξομολόγησή της!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Αγγελική Μαρίνου γεννήθηκε το 1976 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάσκει αγγλικά.

Έργα της:
– “Η άλλη ζωή” (νουβέλα), εκδόσεις Γκοβόστη, 2007
– “Η απόρριψη” (συλλογή διηγημάτων), αυτοέκδοση, 2015

– “Το 8ο αμάρτημα” (μυθιστόρημα), εκδόσεις Κουκκίδα, 2016
Συμμετοχή σε συλλογικά έργα:
– “Θρύλοι του σύμπαντος”, εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, 2007
– “Γράψε σβήσε μου πήδηξες την ιδέα”, εκδόσεις Φαρφουλάς, 2011
Διηγήματά της έχουν δημοσιευθεί σε τεύχη των Συμπαντικών Διαδρομών και στα ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά Ποιείν και Ο Αναγνώστης.

e-mail επικοινωνίας: [email protected]

 

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις;

Γιατί πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι δανείζονται στοιχεία από μια κοινή βάση δεδομένων. Πιστεύω ότι όλοι θέλουμε τα ίδια πράγματα, αγάπη, αποδοχή, και πως έχουμε παρόμοιους φόβους κι ανασφάλειες. Μέσω της γραφής λοιπόν επιχειρώ μεν την εκ του προχείρου ψυχανάλυσή μου, αλλά απευθύνομαι ταυτόχρονα στην ανθρωπότητα που μοιράζεται τα ίδια πάθη με τα δικά μου. Θεωρώ τη γραφή “άνοιγμα” ενός εσωστρεφούς ανθρώπου προς τον έξω κόσμο.

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Ο επίδοξος συγγραφέας ή ποιητής πρέπει να δει τη συγγραφή ως επάγγελμα. Κάτι στο οποίο θα αφιερώνει χρόνο καθημερινά κι αδιάκοπα. Και μιλώ τόσο για τη συγγραφή του βιβλίου, όσο και για την προώθησή του, αφού, δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ατζέντηδες. Κι ακόμα πιο “δυστυχώς” γιατί στην Ελλάδα η συγγραφή αντιμετωπίζεται ως χόμπι κάποιων γραφικών, δεν αντιμετωπίζεται ως επάγγελμα σαν όλα τα άλλα που χρειάζεται χρόνο, κόπο, διαρκή επιμόρφωση και που πρέπει να επιβραβεύεται και χρηματικά. Για να γίνει κάποιος συγγραφέας θα πρέπει να παραμελήσει ή και να εγκαταλείψει τη δουλειά από την οποία βιοπορίζεται, πρέπει να υποφέρει με τους ήρωές του και να νιώθει τα συμπτώματα της παθολογίας τους, θα πρέπει κάνει διαρκώς παρατηρήσεις στα παιδιά του – εφόσον έχει – που θα τον εμποδίζουν να συγκεντρωθεί στο έργο του. Καλή τύχη σε όλους τους επίδοξους!

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Υπηρετώ το κοινωνικό/ψυχολογικό διήγημα/μυθιστόρημα που έχει συχνά πινελιές μαύρου χιούμορ (αναφέρομαι κυρίως στο τελευταίο μου μυθιστόρημα “το 8ο αμάρτημα” από τις εκδόσεις Κουκκίδα) ή που μπορεί να έχει και μεταφυσικές προεκτάσεις, όπως αυτό που ετοιμάζω τώρα. Δεν μου προέκυψε ποτέ να ασχοληθώ με κάτι άλλο, αλλά η ζωή είναι μεγάλη και μπορεί να φέρει πολλά!

  1. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Σε αυτόν που είμαι τώρα, στις εκδόσεις Κουκκίδα που επιμελείται ο Δημήτρης/Μήτσος Δημόπουλος που έχει το Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια διότι ο εν λόγω άνθρωπος είναι ιδεολόγος και σέβεται τους συγγραφείς του (αναφέρομαι γενικώς και ειδικώς). Μου αρέσουν όμως πάρα πολύ και οι εκδόσεις Αντίποδες που έχουν βγάλει εξαιρετικά βιβλία το τελευταίο διάστημα.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Για μένα ο αναγνώστης είναι καταρχήν συνάνθρωπος, του οποίου τον χρόνο και τα χρήματα πρέπει κανείς να σέβεται, προσφέροντάς του ένα ΚΑΛΟ βιβλίο σε πολύ λογική τιμή. Που επίσης θα μπορεί να ταυτιστεί με τους ήρωες, να βρει κοινό τόπο ή, ακόμη και να βοηθηθεί από αυτά που θα διαβάσει. Ιδανικά, που θα μπορεί να δώσει ανατροφοδότηση στον συγγραφέα, επισημαίνοντας αυτά που του άρεσαν κι αυτά που δεν του άρεσαν.

  1. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Η καλύτερη κριτική των αναγνωστών είναι ότι το βιβλίο έμεινε μαζί τους, στη σκέψη τους, μέρες αφότου το τελείωσαν. Ότι ταυτίστηκαν με τους ήρωες. Η χειρότερη ήταν ότι το βιβλίο μπορούσε να αναπτυχθεί κι άλλο.

  1. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Αυτό που με ενοχλεί πάρα πολύ είναι ότι υπάρχει μια μειοψηφία που κρατά το μαχαίρι και το καρπούζι στον εκδοτικό χώρο. Εκδότες και συγγραφείς που προβάλλονται συστηματικά από τα μέσα και τα λογοτεχνικά περιοδικά, κριτικοί λογοτεχνίας που απαξιώνουν να ασχοληθούν με συγγραφείς όχι γνωστούς. Σε ένα ιδανικό παράλληλο σύμπαν, οι κριτικοί (των οποίων ο ρόλος είναι ενημερωτικός προς το αναγνωστικό κοινό) θα έπρεπε να χαρακτηρίζονται από αντικειμενικότητα, διάθεση για έρευνα και πλουραλισμό.  Οι κριτικοί, επίσης, των οποίων ο ρόλος, λόγω των εξειδικευμένων σπουδών τους, είναι η ανατροφοδότηση προς τους συγγραφείς, θα έπρεπε να ασκούν καλή και ΚΑΚΗ κριτική, επισημαίνοντάς τους αρετές κι αδυναμίες των έργων τους. Αυτά δε γίνονται.

Πάμε παρακάτω. Οι εκδότες, εφόσον θέλουν να λέγονται τέτοιοι, θα έπρεπε να παίρνουν το ρίσκο και να επωμίζονται το κόστος για την κάθε έκδοσή τους, αλλιώς να μη βγάζουν βιβλία. Δεν μπορούν να συντηρούν μια ιδιότητα μόνο καθ΄όνομα…

Οι τελευταίοι που φταιν είναι οι δύσμοιροι βιβλιοπώλες και το αναγνωστικό κοινό.

Τα θετικά που βρήκα, έως ώρας, στο λογοτεχνικό τοπίο, είναι κάποιοι βιβλιοπώλες διάσπαρτοι, κυρίως στην επαρχία, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από αγάπη και μεράκι προς το λειτούργημά τους και που ενεργούν όχι ως επιχειρηματίες, αλλά ως υπερασπιστές της διακίνησης των ιδεών, φροντίζοντας να ενημερώνονται για τις νέες κυκλοφορίες και οργανώνοντας παρουσιάσεις. Επίσης κάποιοι άνθρωποι όπως εσείς, κε Γιαννόπουλε, που προωθούν με όλες τους τις δυνάμεις και αφιλοκερδώς τους νέους συγγραφείς.

  1. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Να με ρωτούν με ποιο βιβλίο μοιάζει το δικό μου. Γιατί θέλω να πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, άρα κι εγώ είμαι μοναδική!

  1. Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

Τα καλά: Προσπαθώ να είμαι δίκαιη. Να είμαι άνθρωπος (καλός και κακός). Να επικοινωνώ καλύτερα με τους άλλους.

Τα άσχημα: Πιέζω πολύ ανθρώπους και καταστάσεις. Είμαι εγωίστρια. Τρίτο δε μου έρχεται!

  1. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Αγαπητέ Θεόφιλε θα ήθελα να μάθω από που πηγάζει αυτή η διάθεση προσφοράς προς τους συναδέλφους σου λογοτέχνες, όλη αυτή η ψυχική ευγένεια. Είναι έμφυτα ή συνέβη κάτι στη ζωή σου που σε ώθησε προς την κατεύθυνση αυτή; Και μια δεύτερη σχετική ερώτηση. Η ενασχόλησή σου με τους άλλους δεν σε εμποδίζει από το να αφιερώνεσαι στο δικό σου λογοτεχνικό έργο; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Καταρχήν σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ για την εξομολογητική στην συνέντευξή σου συγγραφέα μου Αγγελική Μαρίνου, πραγματικά απόλαυσα τα λεγόμενά σου!

Για το πρώτο σκέλος της ερώτησής σου, πιστεύω πως όλοι μας έχουμε την ευχέρεια να βοηθούμε τους άλλους, είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα. Κάτι παρόμοιο συνέβη π.χ. και με τις απαντήσεις σου οι οποίες προσωπικά με βοήθησαν ώστε να εμπλουτίσω ακόμη περισσότερο την άποψη μου για την πολύεπίπεδη προσφορά της λογοτεχνίας στη καθημερινή μας ζωή. Γιατί ναι, είναι ένας τρόπος ζωής.

Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σου, η μέρα μου έχει 16…. δοτικές ώρες! Η μία απ’ αυτές αφορά τις δικές μου γραφές και οι υπόλοιπες είναι για τους ομότεχνους φίλους, τις ιστοσελίδες που αρθρογραφώ και την ανάγνωση βιβλίων. Αυτό το νούμερο ωστόσο αντιστρέφεται όταν αφιερώνομαι στην συγγραφή μυθιστορήματος, όπου χάνομαι για 2-3 τουλάχιστον μήνες ως να επιστρέψω δριμύτερος! 🙂

 

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου