(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)
Σήμερα, στην λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» φιλοξενούμε την λογοτέχνη Θώμη Μπαλτσαβιά, την οποίο και ευχαριστώ για την τόσο ανθρώπινη και δοτική της συνέντευξή!
Ας την γνωρίσουμε λοιπόν:
Είμαι η Θωμαή-κατά κόσμον Θώμη- Μπαλτσαβιά.Το γράψιμο είναι η αγάπη μου,το χόμπυ μου ανέκαθεν και πια ευελπιστώ κι επαγγελματική κατάσταση.Γράφω ποίηση κυρίως ερωτική πάνω στην οποία πρόσφατα εξέδωσα και το βιβλίο μου,διηγήματα και άρθρα κοινωνιολογικής και ψυχολογικής προσέγγισης.
ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΦΕΙΣ;
Γράφω από τότε που με θυμάμαι..σαν παιδί.Γέμιζα τετράδια και σημειωματάρια με κάθε σκέψη, επιθυμία, εικόνα που με ενέπνεε..ήταν ο τρόπος να εκφράσω ό,τι είχα μέσα στην ψυχή μου και κατόπιν αισθανόμουν..λύτρωση. Γράφω κυρίως όταν δεν είμαι καλά όπως κάθε δημιουργός πιστεύω…
ΠΟΙΑ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΟΙΑ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ;
Η καλύτερη κριτική είναι ότι άγγιξα την ψυχή τους και βρήκαν τη δική τους ιστορία στα γραπτά μου καθώς και μια κυρία ανέφερε ότι τη βοήθησα να διορθώσει τη ζωή της…
Η χειρότερη ήταν από φιλικό πρόσωπο και εννοείται ευπρόσδεκτη και αυτή η κριτική, ότι έχω γίνει ενδεχομένως κάπως παρωχημένη γράφοντας για έρωτα κι αγάπη συνέχεια…
ΤΙ ΕΙΚΟΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ;ΙΣΧΥΕΙ;
Θεωρώ ότι έχουν μια εικόνα η οποία ανταποκρίνεται εκατό τοις εκατό στην πραγματικότητα.Ότι είμαι ένα πολύ ευαίσθητο πλάσμα, ρομαντική σε απίστευτο βαθμό. Με αξίες που άπτονται παλαιότερων εποχών ίσως, άκρως ερωτική ύπαρξη και παθιασμένος άνθρωπος.
ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ Η ΠΟΙΗΤΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΦΥΓΕΙ;
Πιστεύω πως δεν μπορεί κάποιος να…γίνει συγγραφέας ή ποιητής άσχετα αν πολλοί υποστηρίζουν το αντίθετο επειδή πουλάνε μεθόδους πάνω σε αυτό. Πιστεύω πως αυτό είναι ένα χάρισμα από το θεό δοσμένο και ή κάποιος το έχει ή όχι. Απλά αν το έχεις σαφώς καλλιεργείται και βελτιώνεται. Αν λοιπόν κάποιος το έχει μπορεί να επιλέξει να το κρατήσει για το εαυτό του ή να το μοιραστεί.Εγώ γράφω χρόνια μα το πλήρωμα του χρόνου, οι συνθήκες και κυρίως μια εσωτερική μου ανάγκη, φέτος με έσπρωξε να εκδώσω και να μοιραστώ όλο αυτό.Να το αποφύγει κάποιος δεν θα τον συμβούλευα αν έχει το ταλέντο διότι αφενός όλοι χωράμε κι αφετέρου είναι όμορφο να δημιουργεί κάποιος και όλοι να το απολαμβάνουμε αυτό,γινόμαστε κι εμείς και η λογοτεχνία πλουσιότεροι..
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΟΙΚΟ ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ;
Δεν θα κατονομάσω εκδοτικό οίκο μα θα πω ότι είναι σαφές πως θα προτιμούσα έναν καταξιωμένο στο χώρο και δημοφιλή με όνομα που έχει βαρύτητα. Αυτό και μόνο, να βρίσκομαι κάτω από τη στέγη ενός τέτοιου οίκου αποτελεί κάποια εγγύηση. Αν φυσικά θεωρηθεί ότι έχω κάνει κι ένα αξιόλογο έργο …Η προβολή και η στήριξη τους σε συνδυασμό με κάποιο αξιέπαινο έργο θεωρώ είναι ελπιδοφόροι παράγοντες για την πορεία ενός συγγραφέα…
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ?ΠΕΛΑΤΕΣ,ΚΡΙΤΕΣ Η ΣΥΜΒΟΥΛΑΤΟΡΕΣ;
Όσοι αγοράζουνε τα έργα μας δε θεωρώ ότι είναι πελάτες σε καμία περίπτωση. Κριτές σαφώς είναι και θα πρέπει να είναι άλλωστε για να γινόμαστε καλύτεροι.Συμβουλάτορες είναι και δεν είναι. Με την έννοια ότι είναι πολύ προσωπική η έκφραση και η δημιουργία για τον καθένα, ο καθένας το αντιλαμβάνεται αλλιώς συνεπώς μάλλον μόνο άνθρωποι του είδους θα μπορούσαν να δώσουνε εμπεριστατωμένες συμβουλές..
ΤΙ ΣΕ ΕΝΟΧΛΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΧΩΡΟ?ΤΙ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ;
Αυτό που έχω παρατηρήσει και ναι με ενοχλεί αφάνταστα είναι η μίμηση,δεν θα χρησιμοποιήσω τη λέξη αντιγραφή-είναι βαριά και πιο σπάνια-αλλά μιμητισμός υπάρχει και είναι έκδηλος θαρρώ και για πιο απλά μάτια από έναν ειδικό. Λάθος τεράστιο κατά τη γνώμη μου,θεωρώ το προσωπικό στυλ το σημαντικότερο. Συνεπώς αυτό θα άλλαζα συν κάποιες αντιζηλίες που όπως σε κάθε χώρο υπάρχουν κι εδώ όπως επίσης και μη υποστήριξη νέων προσώπων στο χώρο δίχως γνωριμίες ή χρήματα…
Αυτό που θα άφηνα ίδιο είναι η μεγάλη όρεξη που βλέπω από πολλούς να γράφουν και να εκφράζονται με κάθε μορφή που μπορεί ο καθένας…Υπάρχει πολύ ταλέντο και είναι πολύ αισιόδοξο αυτό και για το χώρο της λογοτεχνίας αλλά και για το μέλλον της χώρας θεωρώ…
ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΟΜΟΤΕΧΝΟΙ ΣΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΗ ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ;
Είναι φαιδρό κατά τη γνώμη μου να πιστεύει κάποιος στη σημερινή εποχή ότι γίνεσαι λογοτέχνης για το χρήμα. Σε καμία περίπτωση λοιπόν αυτό. Για τη δόξα αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινής ,σαφώς και γίνεται αλλά αυτό το δέχομαι μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αντικειμενικά ταλέντο και με προτεραιότητα την έκφραση του δημιουργού και όλα τα άλλα να συνεπάγονται ως προσδοκία..
ΑΝΕΦΕΡΕ ΤΡΕΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΙΣΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ/ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΟΧΙ.
Λατρεύω τον αυθορμητισμό μου αν και με βάζει σε μπελάδες ενίοτε, είμαι υπερήφανη για την ειλικρίνειά μου για την οποία θα ισχυριστώ το ίδιο καθώς και για την δοτικότητά μου..
Δε μου αρέσει η υπέρμετρη ευαισθησία μου κι αυτό ναι. Το βάζω στα μειονεκτήματα, είμαι εγωίστρια το παραδέχομαι και επίσης είναι αρνητικό, και δεν είμαι υπερήφανη καθόλου που δεν συμβιβάζομαι και δεν έχω υπομονή..
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΑΜΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ:
Η πρώτη ερώτηση που μου έρχεται στα γρήγορα και δεν ξέρω κατά πόσο ταμπού μπορεί βέβαια να θεωρηθεί, είναι αν πιστεύεις ότι θα ακούσεις αλήθειες από όλους εμάς ή πράγματα προς εντυπωσιασμό.
Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Σ’ ευχαριστώ πολύ για την ουσιώδη ερώτηση σου Θώμη μου! Ο στόχος είναι να αποτυπωθούν ειλικρίνειας και όχι αυτοδιαφήμισης και εντυπωσιασμού. Έτσι, είναι προσωπικό θέμα του κάθε λογοτέχνη το τι θέλει να πει και πώς θα το μεταδώσει. Στον αντίποδα, πιστεύω πως το αισθητήριο του αναγνωστικού κοινού είναι ικανό να ξεχωρίσει εάν στη συνέντευξη που διαβάζουν, ο εκάστοτε ερωτηθείς απαντά αυθόρμητα ή όχι.
Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!
Για να σας αποσταλεί το ερωτηματολόγιο επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.
Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!
Με όλη μου τη θετική ενέργεια
Θεόφιλος Γιαννόπουλος
0 Σχόλια