«…κάθε φορά που γράφω, γαληνεύω» – Γεωργία Καλαμαρά

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Σήμερα, στην λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» φιλοξενούμε την λογοτέχνη Γεωργία Καλαμαρά, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο  ανθρώπινη συνέντευξή της! Πρώτα όμως ας γνωρίσουμε την προσωπικότητα της δημιουργού μες από το βιογραφικό της: Βιογραφικό σημείωμα Γεννήθηκα το 1981 στην Αμαλιάδα Ηλείας. Τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια περίπου, διαμένω […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Σήμερα, στην λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» φιλοξενούμε την λογοτέχνη Γεωργία Καλαμαρά, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο  ανθρώπινη συνέντευξή της!

Πρώτα όμως ας γνωρίσουμε την προσωπικότητα της δημιουργού μες από το βιογραφικό της:

Βιογραφικό σημείωμα

Γεννήθηκα το 1981 στην Αμαλιάδα Ηλείας. Τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια περίπου, διαμένω μόνιμα στην Αθήνα. Σπούδασα ηλεκτρονικός μηχανικός και μάλιστα απέκτησα και μεταπτυχιακό τίτλο πάνω στον τομέα της ηλεκτρονικής, όμως πέρα από τρία χρόνια διδασκαλίας σε ΙΕΚ, δεν ασχολήθηκα περαιτέρω.

Με κέρδισε η μεγάλη μου αγάπη, η συγγραφή. Γράφω, λοιπόν και συμμετέχω σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς δοκιμάζοντας την τύχη μου. Διηγήματά μου κυκλοφορούν στις ανθολογίες «Θρύλοι Του Σύμπαντος V» από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές και «Στα σύνορα του τρόμου» από τις εκδόσεις Άλλωστε, ενώ υπάρχει άλλη μία ιστορία μου στο free e-book «Με κομμένη την ανάσα 50 flash horror stories» στο site 120lekseis.com.

Επιπλέον αναμένονται να κυκλοφορήσουν άμεσα δύο ανθολογίες, στις οποίες έχω την τιμή να συμμετέχω με ένα διήγημα στη μία και δύο διηγήματα στην άλλη. Τέλος, σε λίγες βδομάδες θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Γνώμη» της Αλεξανδρούπολης το διήγημά μου με τίτλο «Προσμονή». Λατρεύω να γράφω και επιθυμώ να το κάνω με όλη μου την αγάπη όσο ζω κι αναπνέω.

Μπορείτε να με βρείτε στο facebook

https://www.facebook.com/georgia.dafixr

 

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις;

Γράφω για να ηρεμώ. Κάθε φορά που γράφω, γαληνεύω όσο κι αν ακούγεται γλυκανάλατο ή κλισέ. Μέσα από τις λέξεις νιώθω πως εξαγνίζομαι. Νιώθω πως έχω περισσότερα ψυχικά αποθέματα από πριν· πιο πολλή υπομονή. Η συγγραφή είναι η δεύτερη μεγάλη αγάπη μου. Την πρωτιά την έχουν κατακτήσει τα τρία παιδιά μου.

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Συγγραφέας ή ποιητής μπορεί να γίνει ο οποιοσδήποτε επιθυμεί να εκφράζει γραπτώς τις ενδόμυχες σκέψεις του. Λίγο πολύ όλοι είμαστε συγγραφείς ή/και ποιητές, απλά ίσως κάποιοι ξεχωρίζουν καθώς έχουν εκείνο το πηγαίο χάρισμα που δίνει μία ανώτερη νότα αισθητικής στα γραπτά τους. Αυτό δε σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν αυτό το πηγαίο χάρισμα πρέπει να σταματήσουν να γράφουν. Με συνεχή μελέτη, υπομονή, επιμονή και πάθος θα καταφέρουν να εισχωρήσουν στο συγγραφικό χώρο. Σας μιλώ εκ πείρας.

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Λατρεύω την πεζογραφία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απορρίπτω την ποίηση. Στο παρελθόν μάλιστα, σαν ρομαντική κι ονειροπόλα έφηβη, είχα γράψει πεζά κι ομοιοκατάληκτα ποιήματα. Ωστόσο δεν ασχολήθηκα περαιτέρω. Νομίζω πως η ποίηση απαιτεί ένα κλικ παραπάνω από ότι η πεζογραφία. Πρέπει να είναι κάποιος μαέστρος για να αποδώσει μέσα σε ελάχιστους στίχους, νοήματα κι εικόνες. Ειλικρινά θαυμάζω όλους όσοι ασχολούνται με την ποίηση. Πρόκειται για ιδιαίτερα ευαίσθητες ψυχές.

  1. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Βασικά δεν με ενδιαφέρει τόσο ο εκδοτικός οίκος όσο οι υπηρεσίες που προσφέρει. Αναφέρομαι φυσικά στην προώθηση και διαφήμιση του βιβλίου, που εμπεριέχει και τις απαραίτητες οργανώσεις των παρουσιάσεων. Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι ο ίδιος ο συγγραφέας πρέπει να επαναπαυτεί, αφήνοντας το βάρος της διαφήμισης στον εκδοτικό οίκο. Η συμβολή του συγγραφέα σε αυτό το κομμάτι είναι εξίσου σημαντική. Επομένως, θα ήθελα να εμπιστευτώ τα έργα μου σε εκείνον τον εκδοτικό οίκο που θα τους φερθεί αξιοπρεπώς και θα τα προωθήσει όσο καλύτερα δύναται.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Είναι και τα τρία. Βασικά τους χρειάζεσαι να πιστέψουν στο βιβλίο σου και να το αγοράσουν. Έπειτα τους χρειάζεσαι για να το κρίνουν. Η κριτική, κυρίως η αρνητική, όσο κι αν στενοχωρεί το δημιουργό, πάντα βοηθάει. Ο συγγραφέας λοιπόν, όταν λάβει τούτη την κριτική πρέπει να πεισμώσει για να καταφέρει να μεγαλουργήσει, κατακτώντας εντέλει αυτόν τον κριτή του. Τέλος, οι συμβουλές των αναγνωστών είναι πολύ χρήσιμες πολλές φορές. Πρέπει να αξιολογούνται κι ύστερα να αξιοποιούνται από τους συγγραφείς αν το κρίνουν απαραίτητο. Ουσιαστικά τα βιβλία δεν θα υπήρχαν χωρίς τους αναγνώστες, ούτε οι αναγνώστες θα υπήρχαν χωρίς τα βιβλία.

  1. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Ακόμη δεν έχω εκδώσει κάποιο βιβλίο, ωστόσο κυκλοφορούν διηγήματά μου σε διάφορες συλλογικές δουλειές. Η κριτική, λοιπόν, που έχω λάβει αφορά σε αυτές τις ιστορίες. Την καλύτερη κριτική μού την έκανε ένας επιστήθιος φίλος πριν δυο χρόνια περίπου, που ως εκείνη τη στιγμή δεν είχε ιδέα από λογοτεχνία. Μου είπε ότι έχω υπέροχη πένα, ότι τον συνεπήρε η ιστορία μου κι ότι μια μέρα θα γίνω διάσημη συγγραφέας. Η χειρότερη δε κριτική, ήρθε πρόσφατα από έναν διαδικτυακό φίλο, ομότεχνο. Μου είπε ότι ναι μεν γράφω καλά, εν τούτοις δεν του άρεσε η πλοκή σε δύο από τις τρεις ιστορίες που διάβασε κι είχε ένσταση για το τέλος. Ήταν ιδιαίτερα αυστηρός, όμως τον ευχαριστώ ξανά και δημόσια, γιατί η κριτική του, αν και αρχικά με στενοχώρησε, καταλαβαίνω ότι μόνο καλό μου έκανε.

  1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Πιστεύω πως είμαι κάπου στη βάση, ίσως και λίγο πιο κάτω. Θεωρώ πως έχω ακόμη πολλή δουλειά. Ωστόσο το παλεύω. Έχω παρακολουθήσει σεμινάριο δημιουργικής γραφής και αυτόν τον καιρό παρακολουθώ  σεμινάριο διόρθωσης κι επιμέλειας κειμένου. Θεωρώ πως ένα κείμενο πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο άρτιο μέχρι να φτάσει στα χέρια του εκδότη.

  1. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Με ενοχλεί πολύ που η λογοτεχνία έχει εμπορευματοποιηθεί. Στερείται πλέον πρωτοτυπίας και πάνω από όλα στερείται ψυχής. Κυκλοφορούν αρκετά έργα όπου οι δημιουργοί τους τα έγραψαν απλώς για να τα γράψουν. Βλέπεις, στην αρχή ο δημιουργός έχει πιο πολλή όρεξη και βρίθει έμπνευσης. Όμως στην πορεία αυτό αλλάζει, τουλάχιστον για μια μερίδα δημιουργών. Ίσως η πίεση από τον εκάστοτε εκδοτικό οίκο να ευθύνεται για αυτό. Ίσως όχι. Και ειλικρινά έχω κουραστεί να ακούω και να διαβάζω συνεχώς διθυραμβικές κριτικές για όλα τα βιβλία. Σίγουρα υπάρχουν και βιβλία που δεν κερδίζουν το κοινό. Όμως μετρημένοι στα δάχτυλα εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους. Από την άλλη μεριά, μου αρέσει που οι συγγραφείς έχουν αμεσότητα με το κοινό και σπάνια πλέον παρουσιάζουν σνομπισμό. Επιπλέον στηρίζουν πολύ ο ένας τον άλλο δείχνοντας πως ο συγγραφικός χώρος είναι μια μεγάλη οικογένεια που τους χωράει όλους. Τέλος μου αρέσει που ανθίζει όλο και περισσότερο η λογοτεχνία του φανταστικού.

  1. Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

Είμαι αρκετά ονειροπόλα, αισιόδοξη κι ευγενική αλλά δυστυχώς είμαι ιδιαίτερα ντροπαλή, αγχώδης και νευρική.

  1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Προσδοκώ να καμαρώσω το πρώτο μου, ολόδικό μου τυπωμένο βιβλίο. Όμως αυτό επιφέρει τον φόβο μήπως δεν καταφέρω να κερδίσω το κοινό. Εύχομαι κι ελπίζω όταν έρθει εκείνη η πολυπόθητη ώρα, τουλάχιστον να κερδίσω μία μερίδα αναγνωστών.

Σε ευχαριστώ θερμά Θεόφιλε για αυτή τη μοναδική ευκαιρία. Σου εύχομαι από καρδιάς να σημειώνεις πάντα συγγραφικές επιτυχίες και καθετί με το οποίο ασχολείσαι, να μεταμορφώνεται σε αριστούργημα.

Επίτρεψέ μου όμως, να εκφράσω δημόσια κι ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην ομάδα του facebook «Θεματοφύλακες Βιβλίων» που με αγκάλιασαν πριν δυο χρόνια και πίστεψαν σε μένα και τις δυνατότητές μου. Εύχομαι ειλικρινά να έχει ανοδική πορεία η ομάδα γιατί το αξίζει. Οι «Θεματοφύλακες» αγαπούν τη λογοτεχνία κι αυτό φαίνεται.

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου