«…κατά βάθος ευχόμουν να ήμουν κι εγώ ένα μαγικό, φανταστικό πλάσμα» – Χριστίνα Μιχελάκη

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Σημερινή φιλοξενούμενη της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Χριστίνα Μιχελάκη, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο αυθόρμητη εξομολόγησή της! ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Ονομάζομαι Χριστίνα Μιχελάκη. Είμαι 24 ετών γεννημένη στο Ηράκλειο Κρήτης και έχω σπουδάσει Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης. Η σχέση μου με την συγγραφή ξεκίνησε στην ηλικία […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Σημερινή φιλοξενούμενη της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Χριστίνα Μιχελάκη, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο αυθόρμητη εξομολόγησή της!

Φωτογραφία της Xristina Mixelaki.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ονομάζομαι Χριστίνα Μιχελάκη. Είμαι 24 ετών γεννημένη στο Ηράκλειο Κρήτης και έχω σπουδάσει Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης. Η σχέση μου με την συγγραφή ξεκίνησε στην ηλικία των 18 χρόνων πολύ ξαφνικά θα έλεγα.

Η πρώτη μου ιστορία εκδόθηκε το 2015 και ονομάζεται Τα Αστέρια Του Πεπρωμένου. Από τότε γράφω ασταμάτητα! Τρελαίνομαι για το διάβασμα και ιδιαίτερα για τα βιβλία φαντασίας τα οποία έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά και στην ζωή μου. Όνειρο ζωής να δω κάποια από τις ιστορίες μου στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Ένα μικρό μέρος αυτού του ονείρου πραγματοποιήθηκε το 2016 όταν το διήγημα μου με τίτλο «Οι Άλλοι» επιλέχθηκε για να συμμετάσχει, στην πρώτη ανθολογία ελληνικού διηγήματος με Ζόμπι ‘Το ξύπνημα’ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές.

Τις ιστορίες μου μπορείτε να τις διαβάσετε στο Wattpad όπου θα με βρείτε με το όνομα @XristinaN αλλά και στην προσωπική μου σελίδα στο Facebook, Τα Αστέρια του Πεπρωμένου.

ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

https://www.facebook.com/christina.michelaki

https://www.facebook.com/starsofdestinybook/

[email protected]

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις;

Γιατί γράφω; Πάντα αυτή η ερώτηση με δυσκολεύει κάπως. Στην αρχή ήταν μια εσωτερική μου ανάγκη να ξεσπάσω κάπου, να καταγράψω όλα αυτά που ένιωθα και που μου συνέβαιναν μέσα από τις ιστορίες που έπλαθα στο μυαλό μου. Τώρα αυτές οι ιστορίες έχουν το πάνω χέρι και θέλουν να ακουστούν. Γράφω γιατί μου αρέσει, γιατί το απολαμβάνω, γιατί με ανακουφίζει και με ηρεμεί. Με ταξιδεύει. Γράφω γιατί θέλω να γράψω.

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Αγαπάω την φανταστική λογοτεχνία για αυτό και όλα μου τα έργα έχουν μία νότα φαντασίας. Από μικρό παιδί με γοήτευαν (και με τρόμαζαν) όλα αυτά τα μυθικά πλάσματα, οι μάγισσες, οι νεράιδες, οι ικανότητες που έχουν και τα πράγματα που μπορούν να κάνουν. Κατά βάθος ευχόμουν να ήμουν κι εγώ ένα μαγικό, φανταστικό πλάσμα.

Εκτός από την φανταστική λογοτεχνία, δεν έχω δοκιμάσει κάποιο άλλο είδος. Θα ήθελα να ασχοληθώ όμως. Έχω κάνει την αρχή με κάποιο μυθιστόρημα, αλλά στην πορεία το σταμάτησα γιατί προηγούνταν άλλες ιστορίες. Δεν νομίζω ότι χρειάζονται ιδιαίτερες ικανότητες για να γράψεις, αρκεί να το αγαπάς και να το θέλεις. Οι γνώσεις επίσης, κατά την γνώμη μου απαιτούνται μόνο σε βιβλία που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα ή η υπόθεση τους εξελίσσεται σε κάποια περίοδο της ιστορίας που θέλει προσοχή.

Πιστεύω ότι δεν θα μπορούσα να γράψω κάτι σε αστυνομικό στυλ. Παρόλο που μου αρέσει να διαβάζω αστυνομικά βιβλία δεν νομίζω ότι το κατέχω αυτό το είδος.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Για μένα οι αναγνώστες είναι πηγή έμπνευσης. Πολλές φορές τυχαίνει να έχω κολλήσει σε κάποιο σημείο της υπόθεσης και με μια τους λέξη να μου αποκαλύψουν την συνέχεια. Πάντα ακούω τις γνώμες και τις απόψεις τους και προσπαθώ να διορθώνω τα λάθη μου. Φυσικά δέχομαι και την κάθε κριτική που θα βγει από το στόμα τους, είτε καλή είτε κακή, αρκεί να μην με προσβάλει και να σέβεται την δουλειά μου.

  1. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Η χειρότερη κριτική, αφορούσε το πρώτο μου βιβλίο «Τα αστέρια του Πεπρωμένου» από μία φίλη. Το μόνο που είχε να μου πει ήταν ότι τα γράμματα ήταν μικρά και οι σελίδες σκίζονταν εύκολα. Ποιος αγοράζει βιβλίο για να δει αν σκίζονται οι σελίδες του;

Μία από τις καλύτερες κριτικές για την ίδια ιστορία, ήρθε από τρεις καλές μου φίλες και συνεργάτιδες. Λέω τρεις γιατί δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια τους. Τα λόγια τους πραγματικά με συγκίνησαν και είδα ότι αγάπησαν το βιβλίο μου όσο το αγάπησα και εγώ. Βίκυ, Σίσυ, Νάγια, είστε υπέροχες <3

  1. Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

Οι περισσότεροι που διαβάζουν την ιστορία μου, νομίζουν ότι είμαι κάποια ψυχοπαθής που κατασκευάζει όλη μέρα ξόρκια και παιδεύεται με μαντζούνια. Είναι κάποιοι αναγνώστες που μου το έχουν πει κιόλας. Αλλά αν μπορούσαν να δουν την πραγματική μου εικόνα πιστεύω ότι θα απογοητεύονταν εντελώς!

  1. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Δεν θα έλεγα ότι με ενοχλεί, αλλά βρίσκω άδικο το γεγονός πως δεν δίνονται ίσες ευκαιρίες και στους νέους συγγραφείς, αλλά όλος ο συγγραφικός κόσμος πρέπει να περιστρέφεται γύρω από καμιά δεκαριά μεγάλα ονόματα που αναμασάνε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια στα βιβλία τους. Είναι κάτι που ελπίζω να αλλάξει στο μέλλον, προς το καλύτερο.

Μου αρέσει που οι περισσότεροι συγγραφείς, σε όποιον εκδοτικό οίκο και αν βρίσκονται, είναι όλοι μια αγκαλιά. Τουλάχιστον αυτό έχω λάβει, από όσους έτυχε να γνωρίσω.

  1. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Από που εμπνέομαι τις ιστορίες μου. Δεν είναι ότι την μισώ, αλλά μερικές φορές δυσκολεύομαι να απαντήσω. Η έμπνευση μπορεί να σου έρθει ακόμα και όταν πλένεις πιάτα.

  1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Θα έλεγα ότι είμαι γύρω στο 6. Έχω πολύ δουλειά ακόμα ως προς το λεξιλόγιο και κάποιους τρόπους έκφρασης.

  1. Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

Είμαι υπερήφανη για το πείσμα μου, την φαντασία μου που οργιάζει και για την αποφασιστικότητα μου. Μισώ την απαισιοδοξία μου, την ντροπή και το φόβο που νιώθω μερικές φορές.

  1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Ο χειρότερος εφιάλτης μου, είναι να μην διαβάσει κανείς αυτά που γράφω. Έστω και ένας να το κάνει θα είμαι ευχαριστημένη. Μπορεί να σας φανεί χαζό, αλλά για εμένα είναι σημαντικό.

Το ομορφότερο μου όνειρο είναι να καταφέρω να γίνω αποδεκτό μέλος αυτού του συγγραφικού κόσμου. Ήδη η αρχή έχει γίνει με το πρώτο μου βιβλίο και την συμμετοχή μου στην ανθολογία «Το ξύπνημα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Συμπαντικές διαδρομές. Εύχομαι κάποια στιγμή να πάρουν και τα υπόλοιπα έργα μου τον δρόμο της έκδοσης.

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου