«…κοιτάζω κάθε μέρα να γίνομαι καλύτερος ως άνθρωπος και να εξελίσσομαι στη λογοτεχνία» – Μίλτος Γήτας

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

 (Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος σήμερα  στην λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο ποιητής Μίλτος Γήτας , τον οποίο και ευχαριστώ για την ευθύτητα  των λογισμών του.

Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα από το προσωπικό του βιογραφικό:

Βιογραφικό Μίλτου Γήτα:

Ο Μίλτος Γήτας γεννήθηκε το 1984 στα Ιωάννινα όπου και διαμένει. Είναι πτυχιούχος της σχολής Δημοσιογραφίας του Antenna και του τμήματος Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Άρχισε να γράφει ποιήματα σε ηλικία 11 ετών. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει επτά ποιητικές συλλογές, συμμετείχε σε ένα ομαδικό μυθιστόρημα, έγραψε ένα δοκίμιο κι ένα βιβλίο με δημοσιογραφικά του κείμενα. Είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας, της Παγκόσμιας Εταιρίας Ποιητών, της Εταιρίας Λογοτεχνών Ηπείρου και του Λαογραφικού και Πολιτιστικού συλλόγου “Καλαρρύτες”. Εργάζεται ως δημοσιογράφος σε Περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης και σε ειδησεογραφικά site. Ποιήματα του έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και site της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.

Επικοινωνία:

[email protected]

miltosgitas.gr

Facebook: www.facebook.com/miltosgitaspoetry/

 

Ερωτηματολόγιο για Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις;

Γράφω γιατί θέλω μέσα από τα κείμενα μου να ηρεμώ τη ψυχή μου, να βρίσκω την πολυπόθητη ισορροπία στην καθημερινότητα μου. Κι όταν τα κείμενα μου ή τα ποιήματα μου δημοσιεύονται κάπου τότε έχω άλλο ένα κέρδος, την επικοινωνία με τον κόσμο και την ανταλλαγή απόψεων σε θέματα που αφορούν όλους μας. Γράφω λοιπόν για να επικοινωνήσω τα συναισθήματα μου, για να βγάζω από μέσα μου όλα τα βαρίδια που πολλές φορές μας καθηλώνουν και μας αφήνουν στάσιμους.

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Δε ξέρω αν αυτό επιδέχεται κάποια συμβουλή ή παρότρυνση. Ας γίνει ο καθένας ότι ευχαριστεί τη ψυχή και την καρδιά του. Αν έχει ταλέντο στο να γράφει κείμενα, πεζά ή ποιητικά κι αν αυτό θέλει να τον ακολουθεί στην υπόλοιπη ζωή του βάζοντας μάλιστα και την ταμπέλα του συγγραφέα ή του ποιητή ας το κάνει. Κανείς δεν μπορεί να το απαγορεύσει σε κανέναν αλλά ούτε και να τον παροτρύνει. Ξέρεις, όταν μιλάμε για λογοτεχνία τα πράγματα δεν είναι ακέραια και στεγανά. Κάποια πράγματα προκύπτουν ή τα φέρνει έτσι η ζωή. Αν πάντως έψαχνα έναν λόγο για να το αποφύγει όλο αυτό σίγουρα θα ήταν το γεγονός πως στην Ελλάδα πρώτα κοροϊδεύουμε κάτι, μετά το αδιαφορούμε και μετά του δίνουμε την αξία και τη θέση που του ταιριάζει.

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Αγαπώ την ποίηση από παιδί. Γράφω και διαβάζω ποίηση από τα τελευταία χρόνια του δημοτικού. Υπηρετώ αυτό το είδος με αγάπη και ευγνωμοσύνη για όσα μου έχει προσφέρει. Με έχει κάνει σίγουρα καλύτερο άνθρωπο η ενασχόληση μου με την ποίηση. Θεωρώ πως έχω ακόμη δρόμο στη συγγραφή μυθιστορημάτων, γράφω καλές και μικρές ιστορίες, θεωρώ πως και τα δημοσιογραφικά μου κείμενα έχουν πιάσει ένα καλό επίπεδο αλλά στα μυθιστορήματα χρειάζομαι λίγη δουλειά ακόμη, αν και πολλές φορές πιστεύω πως το ταλέντο μόνο χρειάζεται, εν τούτοις, και λίγη παραπάνω εξάσκηση ή κάποια σεμινάρια δημιουργικής γραφής κανέναν δεν έβλαψαν…

  1. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Θα ήθελα το υπουργείο Πολιτισμού να ήταν πιο κοντά και με πράξεις δίπλα στους νέους δημιουργούς, κάποιοι ιστότοποι να μην απέρριπταν τόσο εύκολα τα πρωτόλεια πονήματα και κάποιοι δημιουργοί με “καριέρα” να δίνανε πιο πολύ σημασία στους νέους δημιουργούς και να τους συμβούλευαν. Δε θα ήθελα με τίποτα να ξυπνήσω ένα πρωί και να μην υπάρχουν τα κοινωνικά δίκτυα, όσα αρνητικά και να έχουν, βοηθούν παρόλα αυτά τους νέους δημιουργούς και καλλιτέχνες να απευθυνθούν σε ένα ευρύτερο κοινό και να δείξουν δείγμα της δουλειάς τους.

  1. Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

Θεωρώ πως οι αναγνώστες μου πιστεύουν πως είμαι ένας άνθρωπος με πλούσιο συναισθηματικό κόσμο και με υπαρξιακές αγωνίες. Ίσως μερικοί να μπερδεύονται επειδή ασχολούμαι με πολλά πράγματα: ποίηση, δημοσιογραφία, επικοινωνία, εκπαίδευση αλλά θα ήθελα να τους πω ότι όλα αυτά τα κάνω γιατί είμαι έτσι σαν άνθρωπος, δεν μου αρέσει η στασιμότητα και δεν θέλω να έχω σπαταλήσει χρόνο σε αυτή τη ζωή σε πράγματα εφήμερα. Δεν γίνονται για εντυπωσιασμό σίγουρα. Οπότε, ναι, είμαι έτσι όπως με βλέπουν, αλλά είμαι πάνω από όλα ειλικρινής με τον εαυτό μου και με τους ανθρώπους γύρω μου.

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Οι περισσότεροι ομότεχνοί μου γράφουν όπως κι εγώ, από εσωτερική ανάγκη. Υπάρχουν όμως και εκείνοι, ευτυχώς όχι πολλοί, που το κάνουν για τη δόξα, που τους εξιτάρει να βλέπουν το όνομα τους παντού γραμμένο, που θέλουν να έχουν αυλή και αυλικούς. Ευτυχώς το αναγνωστικό κοινό τους αντιλαμβάνεται  γρήγορα και τους απομονώνει από τα πρώτα τους κιόλας λογοτεχνικά βήματα.

  1. Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

Όπως όλοι οι άνθρωποι έχουμε συμπάθειες και αντιπάθειες. Κάποιοι μου αρέσουν και σε κάποιους δεν αρέσουμε. Σε προσωπικό επίπεδο δεν έχω να χωρίσω με κανέναν τίποτα και δε ζητάω κι από κανέναν τίποτα. Σε κάποιους ανθρώπους η ζήλεια, ο φθόνος και το κακής ποιότητας κουτσομπολιό δημιουργεί όλο αυτό περί αντιπάθειας και περί στενών λογοτεχνικών κύκλων. Έχω ανθρώπους που ξέρω πως με εκτιμούν, πως νοιάζονται για μένα και το ποιητικό μου έργο και υπάρχουν και άλλοι που αδιαφορούν. Δεν αναλώνομαι καθόλου στο ποιος με αντιπαθεί ή γιατί με αντιπαθεί. Κοιτάζω κάθε μέρα να γίνομαι καλύτερος ως άνθρωπος και να εξελίσσομαι στη λογοτεχνία.

  1. Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

Είμαι περήφανος γιατί είμαι ευαίσθητος, ονειροπόλος και τελειομανής και δεν νιώθω περήφανος γιατί είμαι αγχώδης, νευρικός και μερικές φορές αρκετά κυνικός.

  1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί και το βλέπω σαν εφιάλτη στην καριέρα μου είναι να υποπέσω σε λάθη τα οποία δε θα καταλάβω έγκαιρα και θα είναι ίσως χρονικά αργά να τα διορθώσω. Το όνειρο μου ήταν από όταν ξεκίνησα να γράφω ποίηση ή να δημοσιογραφώ να γνωρίσω σημαντικούς ανθρώπους του χώρου, αυτό λοιπόν ξεκίνησε να γίνεται πριν χρόνια και συνεχίζει και σήμερα. Είναι κάτι που με χαροποιεί και μου δίνει δύναμη να συνεχίζω με περισσότερη διάθεση και ποιότητα,

  1. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Θα ήθελα να σε ρωτήσω Θεόφιλε, αν έστω και ενδόμυχα, πιστεύεις πως πολλοί «φτασμένοι» δημιουργοί δεν άξιζαν την πορεία που έκαναν αυτοί και το έργο τους και πως ενισχυθήκαν λόγω δημοσίων σχέσεων;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Πολύ ιδιαίτερη και σημαντική η ερώτηση σου Ποιητή μου, σ’ ευχαριστώ! Πιστεύω πως ο χρόνος είναι ο καλύτερος κριτής για όλους. Όπως θα παραμείνουν αθάνατα τα έργα του Οδυσσέα Ελύτη, πάντα θα υπάρχουν και τα γραπτά του Θεόφιλου και του κάθε Θεόφιλου που θα μείνουν λησμονημένα για πάντα, γιατί δεν είχαν να δώσουν τίποτε ουσιαστικό ούτε στην εποχή τους, μα ούτε και στις επόμενες γενιές.

Ωστόσο, επειδή ζούμε τα χρόνια που ότι λάμπει είναι χρυσός, πιστεύω πως μια καλή διαφήμιση είναι ικανή να μεταμορφώσει το ασχημόπαπο σε κύκνο. Όμως ακόμη και αυτό δε μπορεί παρά να συμβεί για λίγο, μιας και το αισθητήριο των αναγνωστών έχει εκπαιδευτεί και ωριμάσει σε σχέση με άλλες εποχές. Κι όπως είχε πει ο Αβραάμ Λίνκολν: «Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό»

Ένα κριτήριο που χρησιμοποιώ για να επαληθεύσω την προσωπική μου αίσθηση γύρω από τις δυνατότητες κάποιου δημιουργού –πέραν φυσικά της ανάγνωσης του έργου του που είναι και το βασικό-, είναι το εξής: Επιδιώκω να έρχομαι σε άμεση επικοινωνία μαζί του, καθώς πιστεύω πως αυτή η επαφή φέρνει στην επιφάνια και τον πραγματικό του χαρακτήρα. Ένα στοιχείο, που θεωρώ πως συνάδει άμεσα με την τέχνη της γραφής, μιας και η συγγραφή είναι η αντανάκλαση του εαυτού μας…

 

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

 

Κράτα το

Ακολουθήστε μας

Διαβάζοντας το βιβλίο «Η αλήθεια και άλλα ΨΕΜΑΤΑ» του Σάσα Αράνγκο

Διαβάζοντας το βιβλίο «Η αλήθεια και άλλα ΨΕΜΑΤΑ» του Σάσα Αράνγκο

  …γράφει ο Θεόφιλος Γιαννόπουλος Στο σημερινό μας άρθρο θα συνταξιδέψουμε με ένα βιβλίο που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, μιας και δεν θυμίζει σε τίποτε οτιδήποτε παρόμοιο που διάβασα στο παρελθόν. Μάλιστα, το γενικό νόημα της πλοκής του, πιστεύω ότι θα μπορούσε να...

Διαβάζοντας το βιβλίο «2001: ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ» του Arthur C. Clarke

Διαβάζοντας το βιβλίο «2001: ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ» του Arthur C. Clarke

  Γράφει ο Θεόφιλος Γιαννόπουλος Στο σημερινό αναγνωστικό μας ταξίδι θα περιηγηθούμε στις σελίδες του βιβλίου «2001:ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ». Ένα έργο του Άγγλου συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Arthur C. Clarke, το οποίο μάλιστα είναι γνωστό και από την ομώνυμη...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Θάλασσα ιδεών
Διαβάζοντας το βιβλίο «Η αλήθεια και άλλα ΨΕΜΑΤΑ» του Σάσα Αράνγκο
Διαβάζοντας το βιβλίο «Η αλήθεια και άλλα ΨΕΜΑΤΑ» του Σάσα Αράνγκο

Διαβάζοντας το βιβλίο «Η αλήθεια και άλλα ΨΕΜΑΤΑ» του Σάσα Αράνγκο

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Θάλασσα ιδεών
Διαβάζοντας το βιβλίο «2001: ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ» του Arthur C. Clarke
Διαβάζοντας το βιβλίο «2001: ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ» του Arthur C. Clarke

Διαβάζοντας το βιβλίο «2001: ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ» του Arthur C. Clarke

  Γράφει ο Θεόφιλος Γιαννόπουλος Στο σημερινό αναγνωστικό μας ταξίδι θα περιηγηθούμε στις σελίδες του βιβλίου «2001:ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ». Ένα έργο του Άγγλου συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Arthur C. Clarke, το οποίο μάλιστα είναι γνωστό και από την ομώνυμη...

Θάλασσα ιδεών
“…η γραφή είναι τόπος ιερός, διαμαρτυρία και ψυχοθεραπεία” – Τζίνα Ψάρρη 
“…η γραφή είναι τόπος ιερός, διαμαρτυρία και ψυχοθεραπεία” – Τζίνα Ψάρρη 

“…η γραφή είναι τόπος ιερός, διαμαρτυρία και ψυχοθεραπεία” – Τζίνα Ψάρρη 

  Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Τζίνα Ψάρρη! ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Η Τζίνα Ψάρρη γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την ελληνογαλλική σχολή Ουρσουλινών και από το Καποδιστριακό...

Θάλασσα ιδεών
“…Μ’ ενδιαφέρει η ανθρώπινη πλευρά των πραγμάτων…” – Μαρία Δαμιανάκου
“…Μ’ ενδιαφέρει η ανθρώπινη πλευρά των πραγμάτων…” – Μαρία Δαμιανάκου

“…Μ’ ενδιαφέρει η ανθρώπινη πλευρά των πραγμάτων…” – Μαρία Δαμιανάκου

Φωτογραφία: © Στράτος Γιαννόπουλος Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Μαρία Δαμιανάκου! ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Η Μαρία Δαμιανάκου γεννήθηκε στο Περιστέρι Αττικής κι έχει σπουδάσει Πληροφορική. Εργάζεται ως ιδιωτική υπάλληλος ενώ...

Θάλασσα ιδεών
Για το βιβλίο “Κρυπτογραφία” – Pincock Stephen
Για το βιβλίο “Κρυπτογραφία” – Pincock Stephen

Για το βιβλίο “Κρυπτογραφία” – Pincock Stephen

...γράφει ο Θεόφιλος Γιαννόπουλος Επιχειρώντας μια αναδιάταξη στις τέσσερις βιβλιοθήκες μου –ουσιαστικά έβγαλα κάποιους τόμους να τους δωρίσω στη Δημοτική βιβλιοθήκη, κάνοντας χώρο για νέα έργα που αγόρασα-, διαπίστωσα ότι οι μισοί τουλάχιστον τίτλοι που έχω, είναι...

Θάλασσα ιδεών
Για το “Ο πόλεμος των θεών” του Neil Gaiman
Για το “Ο πόλεμος των θεών” του Neil Gaiman

Για το “Ο πόλεμος των θεών” του Neil Gaiman

…γράφει ο Θεόφιλος Γιαννόπουλος Στο σημερινό μας άρθρο θα γνωρίσουμε το έργο του Νιλ Γκάιμαν “Ο πόλεμος των θεών”. Ένα βιβλίο που καταφέρνει να σε μαγνητίζει από την πρώτη ακόμη σελίδα, αναγκάζοντάς σε να μην τ’ αφήσεις απ’ τα χέρια σου! (Άλλωστε, κάπως έτσι δεν...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου