(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)
Σήμερα, στην λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» φιλοξενούμε τον συγγραφέα Κυριάκο Χαλκόπουλο, τον οποίο και ευχαριστώ για την τόσο αυθόρμητη συνέντευξή του!
Πρώτα όμως ας γνωρίσουμε την προσωπικότητα του δημιουργού μες από το βιογραφικό του:
Ο Κυριάκος Χαλκόπουλος φοίτησε στην Αγγλία και είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου του Έσσεξ.
Δημιουργεί και παρουσιάζει κύκλους σεμιναρίων για τη Φιλοσοφία, και για θέματα κλασικής λογοτεχνίας, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Βιβλιοθηκών και Μουσείων της Θεσσαλονίκης. Αρθρογραφεί για θέματα πολιτισμού στην εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης.
Έργα του έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα περιοδικά Λόγου (Δέκατα, Ένεκεν, Ίαμβος, Εντευκτήριο κ.α.). Είναι συνεργάτης των εκδόσεων Ανάτυπο, από τις οποίες κυκλοφορεί η συλλογή διηγημάτων του με τίτλο “Η Χρυσαλίδα”.
Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές
Γιατί γράφεις;
Είναι μια πορεία στον εσωτερικό κόσμο μου. Για την ώρα δεν πέτυχα να βρω κάτι που ψάχνω εκεί…
Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;
Δύσκολο να απαντήσω με άμεσο τρόπο, αφού μπορεί -νομίζω- μόνο μετά από καιρό να γίνει φανερό αν κανείς έχει καλό λόγο να γράφει λογοτεχνία. Στην αρχή της δικής μου προσπάθειας, στο τέλος του Λυκείου, δε νομίζω οτι πολλοί θα συμφωνούσαν πως υπάρχει η πιθανότητα μελλοντικά να παρουσιάζω κάτι αξιόλογο…!
Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;
Μάλλον δε θα γινόταν με τίποτα να γράφω σε τρίτο πρόσωπο, διότι όλα μου τα κείμενα στηρίζονται σε μια διφορούμενη ματιά του αφηγητή. Όσον αφορά ένα πιο συγκεκριμένο είδος γραφής, πιστεύω πως μου ταιριάζουν τα πιο σκοτεινά και παραπλανητικά όσον αφορά το τί συμβαίνει, και όχι κάτι δημοσιογραφικό ή ιστορικό.
Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;
Δεν ξέρω, αλλά μάλλον άλλες ματιές σε κάτι που είναι δικό μου, και που το βλέπουν δυνητικά ως δικό τους αν τους λέει κάτι. Ίσως “κριτές” για κάτι δικό τους που αποδίδουν και σε εμένα σε ένα βαθμό…
Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;
Έχω ακούσει κακές κριτικές,όχι πολλές, αλλά κάποιες τόσο υπερβολικές που μοιάζουν αστείες! Η καλύτερη; Όλες οι καλές νομίζω οτι κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος, και είναι αναφορές στην περιπλοκότητα κάποιων κειμένων, αλλά και το ξάφνιασμα που δημιουργήθηκε σε μερικές γωνιές των κειμένων.
Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;
Σίγουρα λίγοι με ξέρουν – και ως προς το έργο μου… Μάλλον οι περισσότεροι, απ όσο ξέρω, θεωρούν πως παρουσιάζω κάτι πιο εσωτερικό/εσωστρεφές από άλλους λογοτέχνες. Νομίζω οτι ισχύει, αλλά και πάλι αν ένας αναγνώστης το νομίζει αυτό τότε είδε δικά του πράγματα, οπότε βλέπει τον εαυτό του σε αυτό που αποδίδει στον συγγραφέα.
Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;
Πολύ ωραία ερώτηση! Θέλω να γίνει πιο κομψό το έργο μου, με πιο μεγάλη ένταση και συμπύπνωση. Και να κρατηθεί η κατεύθυνση μου, αν υποθέσει κανείς πως σε όλα τα κείμενα μου το επίκεντρο είναι ο κόσμος της σκέψης, και το άγνωστο βάθος του ίδιου μας του νου.
Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;
Σίγουρα για να γράφει κανείς έχει κάποιον λόγο. Βέβαια στην χώρα μας σχεδόν κανείς δε θα αποκτήσει χρήματα από το γράψιμο! Νομίζω πως “την ανάγκη δεν την μάχονται ούτε οι θεοί”, οπότε σέβομαι κάτι τέτοιο. Γενικά ακόμα και αν ένας άλλος γράφει για “κακό” λόγο, προσηλώνοντας την προσοχή μας εκεί απλά βλέπουμε τις δικές μας ταινίες με τέτοια νοήματα, δεν είναι έτσι;…
Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;
Έχω κάποιους φίλους από το χώρο (ένας από αυτούς είσαι και εσύ!). Δεν σχηματίζω και πολλές σχέσεις με άλλους συγγραφείς, διότι συνήθως δεν υπάρχει κάποιος λόγος για αυτό. Δεν αμφιβάλω οτι οι συγγραφείς – σίγουρα και εγώ- είναι ιδιαίτεροι όσον αφορά το πώς βλέπουν έναν συνάδελφό τους, οπότε και αυτό κάνεις τις ιδιαίτερες σχέσεις πιο δύσκολες, έστω αν έχουν ως εφαλτήριο την ίδια την λογοτεχνία…
Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;
Ένα όνειρο; Να γράφω κάποτε πάρα πολύ καλύτερα. Ένας φόβος είναι να μην μείνει τίποτα από το έργο μου, σε ένα μέλλον. Ακόμα και έτσι, όμως, θα ισχύει πως υπήρξε στη διάρκεια της ζωής μου εδώ, οπότε δε θα ήταν ένα τίποτα…
Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!
Για να σας αποσταλεί το ερωτηματολόγιο επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.
Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!
Με όλη μου τη θετική ενέργεια
Θεόφιλος Γιαννόπουλος
0 Σχόλια