“…μένω γιατί αγαπώ την γραφή, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο” – Ελένη Αμανατιάδου

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη σήμερα της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία»  είναι η λογοτέχνης Ελένη Αμανατιάδου, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο ειλικρινή της συνέντευξη! Ας την γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα μές απο το βιογραφικό της: ΕΛΕΝΗ ΑΜΑΝΑΤΙΑΔΟΥ Η Ελένη Αμανατιάδου γεννήθηκε στα Γιαννιτσά του Ν. Πέλλης το 1980, εκεί έζησε και […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη σήμερα της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία»  είναι η λογοτέχνης Ελένη Αμανατιάδου, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο ειλικρινή της συνέντευξη!

Ας την γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα μές απο το βιογραφικό της:

ΕΛΕΝΗ ΑΜΑΝΑΤΙΑΔΟΥ

Η Ελένη Αμανατιάδου γεννήθηκε στα Γιαννιτσά του Ν. Πέλλης το 1980, εκεί έζησε και μεγάλωσε μέχρι το 1999 στο μετά, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα για σπουδές στην Σχολή Κοινωνικής Εργασίας. Από το 2006 άσκησε το επάγγελμα της Κοινωνικής Λειτουργού στο τμήμα Κοινωνικής Υπηρεσίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών όπου εργάζεται μέχρι σήμερα.

Η αγάπη της για την γραφή ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Σε ηλικία μόλις 10 ετών έγραψε το πρώτο της ποίημα από εκεί και πέρα ξεκίνησε να γράφει δεκαπεντασύλλαβο στίχο σε μια σειρά αμέτρητων ποιημάτων. Το 1998 έγινε μέλος του Σύλλογο Στιχουργών Βορείου Ελλάδος, εκεί συμπεριλήφθηκαν για πρώτη φορά 5 δικά της τραγούδια για μελοποίηση σε ένα λεύκωμα του 1999.

Για αρκετά χρόνια τα συρτάρια της γέμιζαν με ποιήματα αλλά και στίχους για μελοποίηση σε μορφή μουσικών κομματιών. Το 2009 ξεκίνησε να αλλάζει η γραφή της και να παίρνει μια διαφορετική μορφή δοκιμίου. Ακόμα και τα ποιήματα της άλλαξαν ύφος και δεν είχα πλέον την δεκαπεντασύλλαβη ομοιοκαταληξία.

Το 2010 μελοποιήθηκε το πρώτο της κομμάτι με τίτλο: Η νύχτα είναι μαγική από εκεί και μετά έγραψε μια πληθώρα στίχων για μουσική εκ των οποίων από το 2014 μέχρι τώρα πολλά μελοποιήθηκαν και υπάρχουν ανεβασμένα στο youtube.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα έγραψε πολλά άρθρα διηγηματικά σε περιοδικά τα οποία δημοσιεύθηκαν και στο internet το διάστημα 2015 – 2016. Τον Ιούλιο που μας πέρασε δημιούργησε το δικό της επίσημο blog με όνομα: http://prosopikiepilogi.blogspot.gr όπου εκεί συνδέει την γραφή με την Τέχνη και το Πολιτισμό με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

Αυτό το διάστημα έχει ξεκινήσει την συγγραφή το δικού της πρώτου βιβλίου το οποίο πρόκειται για μια αληθινή ιστορία ζωή – τίτλος αυτού: Έλα να σου πω την Ιστορία μου όπου είναι ένα όνειρο ζωής για την ίδια, η έκδοση του κάποια στιγμή.

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις;

Η γραφή είναι μια μορφή έκφρασης μέσα από την οποία μπορούμε να συνθέσουμε όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας και να ολοκληρώσουμε την δημιουργία της Τέχνης, ο καθένας με τον τρόπο του.

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Η συμβουλή μου πλαισιώνεται στο γεγονός ότι όλοι έχουμε την πένα και τον μηχανισμό του μυαλού οπότε με λίγη άσκηση σίγουρα οι λέξεις θα αποκτήσουν νόημα και θα δημιουργήσουν ιστορία και έμπνευση συγγραφική ή ποιητική. Αν θα έλεγα να αποφύγει κάποιος να ασχοληθεί θα ήταν μόνο αν το έβλεπε επαγγελματικά δεν επιβιώνει κανείς χρηματικά ως ποιητής ή συγγραφέας.

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Η γραφή μου συνήθως έχει συνεχή ροή στην ποίηση γιατί είναι περισσότερο άμεση με τις σκέψεις και αυθόρμητη καθώς αποτυπώνεις επί τόπου την έμπνευση σου. Δεν θα μπορούσα ποτέ να γράψω μυθιστόρημα μόνο σε περίπτωση πραγματικού διηγήματος, το οποίο έχω ήδη στα σκαριά.

  1. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Οι εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ και ΛΙΒΑΝΗ θα ήταν από τις πρώτες μου επιλογές προφανώς γιατί είναι οι περισσότερο γνωστές στον χώρο του βιβλίου στο ευρύ κοινό.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Πάντα ο αναγνώστης είναι ο κριτής, η άποψη του το Α και το Ω της γραφής για μένα.

  1. Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

Ενός ευαίσθητου ανθρώπου που ο χαρακτήρας του αποτυπώνεται και στα γραπτά του, οπότε εύκολα με διαβάζουν και μέσα από αυτά.

  1. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Ο συγκριμένος χώρος όπως θεωρώ και κάθε χώρος για να ενταχθείς χρειάζεται να γίνει αρεστός και αποδεκτός από έναν συγκεκριμένο πλήθος ανθρώπων, αυτό για μένα είναι αρνητικό. Τώρα σε ότι έχει να κάνει με την παραμονή μου, μένω γιατί αγαπώ την γραφή, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Ομολογώ πως ο πραγματικός άνθρωπος των γραμμάτων γράφει γιατί είναι ερωτευμένος με τις λέξεις σαφέστατα υπάρχουν και ομότεχνοι που το έχουν κάνει επάγγελμα για κέρδος, βέβαια δεν μπορώ να πιστέψω πως η έμπνευση είναι χρήμα και λυπάμαι γι’ αυτό.

  1. Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

Θετικά:

α) Αγάπη

β) Ευαισθησία

γ) Ταπεινότητα

 

Αρνητικά:

α) Άγχος

β) Τελειομανία

γ) Νευρικότητα

  1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Η μοναχικότητα στην καριέρα είναι ο φόβος μου και ας γράψουμε ποιητικά _ η μοναξιά της έμπνευσης που οδηγεί στην απώλεια της είναι κάτι που τρέμω. Όνειρο σαφέστατα είναι η ολοκλήρωση ενός βιβλίου που έχω ξεκινήσει και που αποτελεί την πιο σημαντική που προσδοκία στο μέλλον!

 

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου