“…μέσα από μία θετική ή αρνητική κριτική ο συγγραφέας γίνεται πάντα καλύτερος…” – Μαρία Ποπκιώση

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η λογοτέχνης Μαρία Ποπκιώση, την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη! ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Η Μαρία Ποπκιώση γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι δικαστική υπάλληλος. Ασχολείται με τη συγγραφή από το 1999.   Έργα της έχουν ανθολογηθεί και μεταφραστεί στην αγγλική γλώσσα. ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η λογοτέχνης Μαρία Ποπκιώση, την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη!

Φωτογραφία του χρήστη Μαρία Ποπκιώση Συγγραφέας Maria Popkiosi Writer.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Μαρία Ποπκιώση γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι δικαστική υπάλληλος. Ασχολείται με τη συγγραφή από το 1999.  

Έργα της έχουν ανθολογηθεί και μεταφραστεί στην αγγλική γλώσσα.

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

 1. ΔΑΚΤΥΛΟΓΡΑΦΙΑ, Τυφλό σύστημα γραφής, Ελληνική και Αγγλική (Εκδόσεις Τζιόλα, 1999)
 2. TOXΡΕΟΣ (Συλλογή Διηγημάτων, Εκδόσεις Τζιόλα, 2000)
 3. ΑμΕΑ, η διαφορά είναι δικαίωμα (Εκδόσεις Τζιόλα, 2001)
 4. Παλιές Θύμησες (Ποίηση, Εκδόσεις Τυποεκδοτική, 2002)
 5. Εμπορική Αλληλογραφία, Θεωρητική και Εφαρμοσμένη (Εκδόσεις ΙΩΝ, 2004)
 6. Πρακτική Γραμματείας (Εκδόσεις ΙΩΝ, 2004)
 7. Ο Χειμώνας ήρθε! (Παιδικό, Εκδόσεις ΑΙΓΑΙΟ, 2004)
 8. Παιδιά ήρθε η Άνοιξη! (Παιδικό, Εκδόσεις ΑΙΓΑΙΟ, 2004)
 9. Ήρθε το καλοκαιράκι! (Παιδικό, Εκδόσεις ΑΙΓΑΙΟ, 2004)
 10. Καλώς ήλθες φθινόπωρο! (Παιδικό, Εκδόσεις ΑΙΓΑΙΟ, 2004)
 11. Το χρώμα της φωτιάς, (Μυθιστόρημα, Εκδόσεις ΑΙΓΑΙΟ, 2005)
 12. Ασημένιες Φωταψίες, (Ποίηση, Εκδόσεις ΑΙΓΑΙΟ, 2014)
 13. Χρωματίζω τον Χειμώνα, (Παιδικό, Εκδόσεις Αιγαίο – Βάρφης Στέφανος, 2015)
 14. Χρωματίζω το Φθινόπωρο, (Παιδικό, Εκδόσεις Αιγαίο – Βάρφης Στέφανος, 2015)
 15. Χρωματίζω την Άνοιξη, (Παιδικό, Εκδόσεις Αιγαίο – Βάρφης Στέφανος, 2015)
 16. Χρωματίζω το Καλοκαίρι, (Παιδικό, Εκδόσεις Αιγαίο – Βάρφης Στέφανος, 2015)
 17. Καλέ μου Αϊ Βασίλη, (Παιδικό, Εκδόσεις ΑΝΑΤΥΠΟ, 2017)
 18. Ποιος έκρυψε τον σάκο του Αϊ Βασίλη; (Παιδικό, Εκδόσεις ΑΝΑΤΥΠΟ, 2017)
 19. Το δημοτικό τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας», (ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, 2017)
 20. Η ποίηση στις ράγες: Θεσσαλονίκη – Κατερίνη [e-book] Συλλογικό, (Εκδότης ΣΦΒΠ)
 21. Η μάγισσα Φαφούτα και τα γλυκά της φίλτρα, (Παιδικό, Εκδόσεις ΑΝΑΤΥΠΟ, 2018)

 

Ερωτηματολόγιο για Λογοτέχνες

 

 1. Υπήρξε ποτέ στιγμή που θέλησες να παρατήσεις την ενασχόλησή σου με την συγγραφή;

Η αλήθεια είναι ότι δεν σκέφτηκα ποτέ να παρατήσω τη συγγραφή.  Με ταξιδεύει κάθε φορά και χάνομαι γλυκά στις σελίδες…

 

 1. Τι ερώτηση θα έκανες στον αναγνώστη που έκανε αρνητική κριτική στο έργο σου; Τι θα ρωτούσες αυτόν που θα εκφραζόταν θετικά;

Ευτυχώς ως τώρα δεν είχα αρνητικές κριτικές σε κάποιο από τα έργα μου.  Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, το πρώτο πράγμα που θα ρωτούσα τον αναγνώστη θα ήταν τι δεν του άρεσε και την απάντησή του αυτή θα την λάμβανα σοβαρά υπόψη μου για το επόμενο έργο μου.  Στην περίπτωση θετικής κριτικής θα ρωτούσα τον αναγνώστη ποια ήταν τα δυνατά κομμάτια του πονήματός μου που του άρεσαν περισσότερο.  Μέσα από μία θετική ή αρνητική κριτική ο συγγραφέας γίνεται πάντα καλύτερος.

 

 1. Γιατί γράφεις;

Γράφω για να ξαναγεννιέμαι από τις στάχτες μου, γράφω για να ταξιδεύω και να ζωντανεύω μέσα από τους ήρωες και μέσα από τις σελίδες μου, γράφω επειδή είναι μια εσωτερική ανάγκη, την οποία αν σταματήσω για κάποιο χρονικό διάστημα επιστρέφει με σφοδρότητα και με ακινητοποιεί στο γραφείο για μέρες, για εβδομάδες μέχρι να χορτάσουν μελάνι οι σελίδες και να βρουν οι λέξεις τη σωστή θέση τους στο κείμενο.  Νομίζω δεν μπορώ να σταματήσω να γράφω, επειδή αυτό το ταξίδι της συγγραφής μολονότι μοναχικό είναι υπέροχα μαγευτικό.

 

 1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Ο μαγικός κόσμος των παιδιών με συναρπάζει και με κερδίζει όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.  Μετά από τα δύο χριστουγεννιάτικα παραμύθια μου το «Καλέ μου Αϊ Βασίλη» και το «Ποιος έκρυψε τον σάκο του Αϊ Βασίλη» από τις εκδόσεις ΑΝΑΤΥΠΟ, με τα οποία έκανα μια μεγάλη χριστουγεννιάτικη περιοδεία και αφηγήσεις σε όλα σχεδόν τα χριστουγεννιάτικα χωριά και σε άλλες πόλεις με ξωτικά, καλικάντζαρους και φυσικά τον Αϊ Βασίλη, σήμερα έχω την τιμή να παρουσιάζω ένα νέο μου παραμύθι για την υγιεινή των δοντιών και την τερηδόνα με τίτλο: «Η μάγισσα Φαφούτα και τα γλυκά της φίλτρα» από τις εκδόσεις Ανάτυπο.

Αγαπώ επίσης την ποίηση πάρα πολύ. Εδώ θα ήθελα να αναφέρω για την «Ποίηση στις Ράγες» ένα μοναδικό γεγονός που συμβαίνει στην ελληνική επικράτεια.  Είναι μια δράση που ξεκίνησα δυο χρόνια πριν, με κάλεσμα προς τους ποιητές από διάφορες πόλεις να ταξιδέψουν την ποίηση αλλά και τα βιβλία τους στις ράγες.  Έτσι πέρυσι ταξίδεψαν σχεδόν πενήντα πέντε ποιητές από διάφορες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας στη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη-Κατερίνη. Φέτος συμμετείχαν ποιητές από περισσότερες πόλεις ανά την Ελλάδα δίνοντας ένα ηχηρό παρόν με τους στίχους τους για την Ειρήνη των Λαών!!! 

Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να γράφει ιστορίες τρόμου. 

 

 1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Οι αναγνώστες για μένα είναι οι κρυφοί και φανεροί φίλοι μου.  Σίγουρα δεν μπορώ να τους δω σαν πελάτες.  Όταν μου δίνεται η ευκαιρία, ρωτώ και σέβομαι την γνώμη τους, δέχομαι συμβουλές και γενικότερα αποδέχομαι ότι με βοηθά και με κάνει καλύτερη.

 

 1. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Με ενοχλούν αφάνταστα οι αδιάκριτες ερωτήσεις γενικά.

 

 1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Αυτή είναι μια ερώτηση που πρέπει να απευθύνεται στους αναγνώστες των βιβλίων μου.ωΕγώ δίνω το εκατό τοις εκατό της συγγραφικής μου προσπάθειας και δραστηριότητας.  Τώρα αν το αποτέλεσμα είναι αρκετό ή όχι, αν βαθμολογείται με 1 ή με 10 αυτό το κρίνουν οι αναγνώστες μου.

 

 1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Θέλω να πιστεύω ότι οι περισσότεροι συγγραφείς γράφουν από εσωτερική ανάγκη και όχι για την δόξα.  Όσον αφορά το χρήμα, νομίζω ότι είναι ελάχιστοι οι συγγραφείς στην Ελλάδα που μπορούν να ζήσουν αποκλειστικά από κέρδη των βιβλίων τους.

 

 1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Τα θέματα της υγείας φοβάμαι γενικά.  Αυτά είναι τα σοβαρά. Ένα όνειρό μου που έγινε πραγματικότητα είναι η δημιουργία παιδικής βιβλιοθήκης στην πτέρυγα της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Γιαννιτσών.  Πέρυσι το φθινόπωρο απηύθυνα διαδικτυακό κάλεσμα σε συγγραφείς παιδικών βιβλίων και μέχρι τον Δεκέμβριο είχαν προσφερθεί περισσότερα από 500 παιδικά βιβλία για την Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Γιαννιτσών.  Ευχαριστώ θερμά όλους τους συγγραφείς που έδειξαν  εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου και απέστειλαν βιβλία τους.  Ήταν πολύ συγκινητικό!!!  Τα βιβλία κατέφθαναν με το ταχυδρομείο καθημερινά από διάφορες πόλεις.  Στις δύσκολες εποχές που ζούμε πραγματικά υπάρχει ακόμη φιλότιμο και άνθρωποι/νεραϊδούλες που παλεύουν με την ψυχή τους για κάτι καλύτερο!!!  Σ΄ αυτή την προσπάθειά μου που διήρκησε περίπου δύο μήνες ένιωθα ότι υπήρχαν άτομα εκεί έξω από διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και την Κύπρο, που μου κρατούσαν σφικτά το χέρι και μου έδιναν δύναμη να συνεχίσω.

 1. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Θεόφιλε σ’ ευχαριστώ θερμά για την συνέντευξη και θα ήθελα να σε ρωτήσω ποιο συγγραφικό είδος αγαπάς περισσότερο και γιατί;

 

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Πάντα επιτυχίες σου εύχομαι στην λογοτεχνική σου διαδρομή συγγραφέα μας Μαρία Ποπκιώση, ήταν πραγματικά χαρά μου η εξομολογητική σου συνέντευξη!

Σχετικά με το ερώτημά σου, αγαπώ όλα τα συγγραφικά είδη, γιατί με το δικό τους τρόπο μου δίνουν τις απαραίτητες ανάσες για να ταξιδεύω, να φαντάζομαι, να δημιουργώ και να ζώ….

Αν είσαι λογοτέχνης, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο theofilosbook@yahoo.gr με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου