“…μέσα από τα βιβλία «χτίζεις» χαρακτήρα για τη δική σου ζωή” – Νίκος Τουµαράς

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος  της σημερινής λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Νίκος Τουµαράς, τον οποίο και ευχαριστώ για την τόσο αυθόρμητη εξομολόγησή του! ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ O Νίκος Τουµαράς γεννήθηκε το 1994 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Με κλίση στις θεωρητικές επιστήµες, αποφάσισε τελικά να επιλέξει έναν διαφορετικό κλάδο επιστηµών. Μόλις τελείωσε […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος  της σημερινής λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Νίκος Τουµαράς, τον οποίο και ευχαριστώ για την τόσο αυθόρμητη εξομολόγησή του!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Φωτογραφία του Nikos Toumaras.

O Νίκος Τουµαράς γεννήθηκε το 1994 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Με κλίση στις θεωρητικές επιστήµες, αποφάσισε τελικά να επιλέξει έναν διαφορετικό κλάδο επιστηµών. Μόλις τελείωσε τις σπουδές στο τµήµα Οικονοµικής Επιστήµης του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών.

Με καταγωγή από την Ευρυτανία, έχει βραβευθεί µε υποτροφία από την Ένωση Ευρυτάνων Αµερικής. Το 2015 ήταν ανάµεσα στους νικητές ευρωπαϊκού διαγωνισµού συγγραφής κειµένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, µε θέµα τη διεύρυνση και τις προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήµερα.

Από τον Οκτώβριο του 2016 ως το Μάρτιο του 2017 ήταν βοηθός στο γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια της Βουλγαρίας. Τον Απρίλιο του 2017 βραβεύθηκε σε διαγωνισμό συγγραφής εργασίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με θέμα τις ελληνοβουλγαρικές οικονομικές σχέσεις.

Το βιβλίο «Φυσιογνωµία: Αλλοιωµένη Αλήθεια» είναι το πρώτο του εγχείρηµα και ευελπιστεί να ακολουθήσουν ακόµη περισσότερα!

Επικοινωνία:

https://www.facebook.com/Physiognomybook

Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις;

Θεωρώ πως γράφοντας έχεις περισσότερο χρόνο να σκεφτείς και να οργανώσεις καλύτερα και πιο ολοκληρωμένα τις σκέψεις σου, είτε πρόκειται για επαγγελματική γραφή είτε όχι. Ειδικότερα, το πρώτο μου βιβλίο πηγάζει από μια ιστορία που γνώρισα, ερεύνησα και κατάλαβα ότι αξίζει να παρουσιαστεί σε ευρύτερο κοινό. Υπάρχουν φορές που καταπνίγονται συναισθήματα και αποσιωπούνται περιστατικά που δύσκολα μπορείς να τα αναφέρεις, ίσως πιο εύκολα μπορείς να γράψεις για αυτά και έτσι σε αυτό το πλαίσιο εδράζεται ως λύση η ανάγκη γραφής.

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Οποιοσδήποτε νιώθει την ανάγκη να γράψει και επιδιώκει να ασχοληθεί περισσότερο με τη συγγραφή, αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσει τις δικές του επιθυμίες για να καθορίσει την πορεία του. Δεν μπορώ να συμβουλέψω κάποιον να κάνει κάτι που δεν θέλει, αλλά απλώς να επισημάνω ότι στο τέλος αυτό που μετράει είναι οι αποφάσεις μας.

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Έτσι όπως νιώθω τώρα, πιστεύω πως μπορώ να γραφώ για αληθινά γεγονότα, εμπειρίες και ιστορίες που περιγράφουν έναν πολύμορφο ανθρώπινο ψυχισμό και δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα, παρόλο που πολλές φορές μοιάζουν απίθανες. Επιπλέον, λόγω των σπουδών στα οικονομικά, μου αρέσει ιδιαίτερα το κομμάτι της έρευνας στις κοινωνικές, επιχειρησιακές επιστήμες και ήδη έχω ξεκινήσει να ασχολούμαι με τον αντίστοιχο τομέα. Αντιθέτως, είδη γραφής με έντονα φαντασιακό χαρακτήρα νομίζω πως με εκφράζουν λιγότερο, καθώς η ίδια η πραγματικότητα πολλές φορές ξεπερνά τη μυθοπλασία.

  1. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Κάθε εκδοτικός οίκος που στηρίζει τα βιβλία του και τα άτομα που κρύβονται πίσω από αυτά αποτελεί τον καλύτερο χώρο για να αναπτυχθεί και σταδιακά να αγαπηθεί μια ιστορία από το κοινό. Οι εκδόσεις Πηγή και συνολικά η ομάδα του iwrite έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται για νέα πρόσωπα και νέες εκδοτικές προτάσεις.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Από αυτούς παίρνεις δύναμη και σε αυτούς απευθύνεται το έργο σου. Για μένα, οι αναγνώστες είναι οι άνθρωποι που ψάχνουν, βιώνουν και αναζητούν νέες εμπειρίες. Το να διαβάζεις σημαίνει ότι δεν φοβάσαι να αλλάξεις γνώμη και ιδέες, αλλά είσαι πρόθυμος να ακούσεις κάτι νέο! Μέσα από τα βιβλία «χτίζεις» χαρακτήρα για τη δική σου ζωή.

  1. Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

Μόλις πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το έργο, οπότε μοιάζει δύσκολο να αφουγκραστώ τους αναγνώστες. Πιστεύω ότι η ιστορία είναι αυτή που παίζει τον πρώτο ρόλο και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα γεγονότα είναι τόσα έντονα που ο συγγραφέας βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα.

  1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Ως νέος συγγραφέας, δεν νιώθω έτοιμος να αυτοαξιολογηθώ και περιμένω τα σχόλια των αναγνωστών. Μέσω της πρώτης μου συγγραφικής προσπάθειας επιδιώκω να παρουσιάσω τον έντονο ψυχισμό του πρωταγωνιστή και την πολύπλοκη, μυστηριακή δράση του έργου. Προσπάθησα ιδιαιτέρως να «ακούσω», να αποτυπώσω τη ροή των γεγονότων και τη φωνή του κεντρικού ήρωα ώστε να νιώθω προσωπικά πεπεισμένος ότι το αποτέλεσμα είναι αντάξιο της αλήθειας της ιστορίας.

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Ο λογοτεχνικός χώρος δεν προσφέρει την απαιτούμενη αναγνώριση και αίγλη που υπάρχει σε άλλους χώρους, ενώ πάντοτε προσέλκυε άτομα με εσωτερικές ανάγκες έκφρασης και δημιουργίας. Ίσως, για κάποιους να λειτουργεί ως τομέας προσωπικής φιλοδοξίας, αλλά το αναγνωστικό κοινό ξέρει να προσγειώνει τέτοιες συμπεριφορές.

  1. Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

Λογικός, επίμονος για την εκπλήρωση στόχων που θέτω, με κατανόηση στις ανάγκες των άλλων. Αντιθέτως, νιώθω αβεβαιότητα και τακτικά αγχώνομαι, ιδιαίτερα για τη συνολική κατάσταση και το μέλλον, ενώ λόγω και των σημερινών καταστάσεων γίνομαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός, καχύποπτος.

  1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Πρωτίστως, αν και μικρός σε ηλικία, θεωρώ ότι η υγεία είναι πάνω από όλα! Έπειτα θέλω να πιστεύω ότι στο μέλλον θα παραμείνω δημιουργικός με νέες ιδέες και όρεξη για νέες δραστηριότητες τόσο στον τομέα του βιβλίου, καθώς και των κοινωνικών, οικονομικών επιστημών. Όσο για το χειρότερο εφιάλτη, οτιδήποτε και να συμβεί ευελπιστώ να βγω εντέλει δυνατός και να συνεχίσω απτόητος για τα όνειρά μου!

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

 

 

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου