«…μέσα από τα γραπτά κοιτάω και θα κοιτάω τους ανθρώπους στα μάτια» – Δημήτρης Κουτσουπιάς

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος στην σημερινή μας δημοσίευση για την λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία»  είναι ο συγγραφέας Δημήτρης Κουτσουπιάς, τον οποίο και ευχαριστώ για την δοτική συνέντευξή του! Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν :   Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές Γιατί γράφεις; Για τον ίδιο λόγο που ζωγραφίζει ο ζωγράφος, για τον […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στην σημερινή μας δημοσίευση για την λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία»  είναι ο συγγραφέας Δημήτρης Κουτσουπιάς, τον οποίο και ευχαριστώ για την δοτική συνέντευξή του!

Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν :

Φωτογραφία του Διμητριος Κουτσουπιας.

 

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις;

Για τον ίδιο λόγο που ζωγραφίζει ο ζωγράφος, για τον ίδιο λόγο που τραγουδά ο τραγουδιστής. Για να το ευχαριστηθώ. Για να εκφραστώ. Για να πω στους φίλους μου πως βλέπω τον κόσμο γύρω μου.

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Ερώτηση παγίδα φίλε μου και δεν θα πέσω μέσα. Κανένας δεν έγινε συγγραφέας, κανένας δεν φτιάχτηκε ποιητής. Γεννιέσαι με το χάρισμα να κάνεις σημάδια στο χαρτί ή πεθαίνεις προσπαθώντας. Μισώντας ίσως και ζηλοφθονώντας τους άλλους που αβίαστα μιλάνε με τα χέρια. Γεννιέσαι με την ανάγκη να φωνάξεις, να πεις…’Κοίτα! Κλείσε τα μάτια σου και κοίταξε! Δες τα σημάδια μου, ανοιγόκλεισε τα μάτια σου. Στα κλάσματα δευτερολέπτου που τα ‘χεις κλειστά, κοίτα!’. Αλίμονο! Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να γίνουν συγγραφείς μα δεν έχουν τούτη την ανάγκη. Ε, λοιπόν αυτούς θα συμβούλευα ν’ ασχοληθούν με κάτι άλλο. Η συγγραφή και η ποίηση δεν διδάσκονται. Θαυμάζω όσους γεννήθηκαν έτσι. Γι’ αυτό αποποιούμαι τον τίτλο του συγγραφέα. Γιατί θα ‘ταν ασέβεια να μπω στη λίστα με τους σπουδαίους.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Φίλοι. Τους ακούω και με διαβάζουν.

  1. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Ο μεγαλύτερος όγκος των ‘κομματιών χαρτιού’ μου όπως τα λέω παραμένει (για λίγο ακόμα) ανέκδοτος. Και γι’ αυτά, και για τη ‘νεογέννητη’ ‘ζήλια’ έχω ήδη ακούσει πολλά. Νομίζω όμως η κριτική δεν μπαίνει δίπλα στις λέξεις ‘καλή’ ή ‘κακή’.  Η κριτική είναι ο καθρέφτης του κάθε δημιουργού. Θα έβγαινες από το σπίτι σου χωρίς να κοιταχτείς πάνω του. Προσωπικά κοιτιέμαι στον καθρέφτη για να διορθώσω μικροαετέλειες. Τον ραγισμένο και τον θολό καθρέφτη τον πετάμε στα σκουπίδια, τον ξεχνάμε αμέσως. Και βέβαια χαμογελώ φιλικά στους ανθρώπους που κοιτιούνται με τις ώρες στον καθρέφτη και φτύνουν το είδωλό τους μην το ματιάσουν.

  1. Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

Πιστεύω πως στο χαρτί καθ’ ένας καταθέτει ό,τι έχει στην ψυχή του. Επίσης, λένε πως τα μάτια είναι καθρέφτης της ψυχής. Συνεπαγωγικά, νομίζω πως μέσα από τα γραπτά κοιτάω και θα κοιτάω τους ανθρώπους στα μάτια. Και ό,τι βλέπει καθ’ ένας θα ισχύει…

  1. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Ό,τι ενοχλεί στο ποδόσφαιρο έναν αγνό ποδοσφαιρόφιλο. Η λογοτεχνία έγινε επάγγελμα, το επάγγελμα σημαίνει χρήμα στη λατρεμένη μου Ελλάδα το χρήμα σημαίνει συμφέρον. Κι ως γνωστόν, το συμφέρον είναι ένας βωμός στον οποίο κάηκε πολύ ταλέντο με προσάναμμα αξιολογότατους  συγγραφείς.

  1. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Χαμογελάω. Δεν υπάρχουν λογοτεχνικές ερωτήσεις να μισώ, ούτε άλλου είδους. Υπάρχουν ερωτήσεις που απλά αποφεύγω να απαντήσω!

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Νομίζω τελικά πως όσοι επιδίωξαν τη δόξα και το χρήμα από τα χαρτιά τους απλά περιθωριοποιήθηκαν αργά ή γρήγορα. Όσοι έγραψαν από εσωτερική ανάγκη σε μικρό η μεγάλο βαθμό ανταμείφθηκαν. Υπάρχουν κάποιοι βέβαια που πουλώντας την προσωπική τους ζωή περιστασιακά ίσως κάτι πήρανε. Κάποια ίσως αλατοπιπεράτα που όμως δεν είναι και έργα για προθήκες του Λούβρου… Από περιέργεια διαβάζω περιστασιακά μερικά τέτοια εμπορικά κομμάτια χαρτιού. Βρέχομαι, αλλά μέχρι τον αστράγαλο. Έχω όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στον μεγάλο επι γης κριτή, τον χρόνο.

  1. Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

Έχω και μερικές συμπάθειες θα έλεγα. Η αιτία είναι ότι πλην ελαχίστων οι περισσότεροι είναι άνθρωποι που ανεπιτυχώς γεμίζουν σελίδες χωρίς να γεμίζουν την ψυχή μου. Οικολογική καταστροφή.

  1. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Σοβαρά; Μόνο μία; Σαν κρυμμένος πίσω από τις κουρτίνες του σαλονιού στον χώρο, θέλω πολλά να ρωτήσω έναν άνθρωπο που με το χαμόγελό του και την ακεραιότητά του στέκεται αλώβητος στον φλεγόμενο πλατό. Η ερώτηση που διαλέγω είναι η εξής: η πρώτη κουβέντα που άκουγα σε όλους τους εκδοτικούς οίκους που βρέθηκα, ήταν ‘μας χτύπησε η οικονομική κρίση, το βιβλίο περνά κρίση’. Θεωρείς πως κάτι τόσο πνευματικό όσο το βιβλίο μπορεί να χτυπηθεί από την οικονομική κρίση ή η αποχή της μάζας από τα βιβλιοπωλεία οφείλεται στο ότι τα ράφια δεν έχουν ποιότητα;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος:…ταπεινή μου γνώμη Φίλε μου Συγγραφέα Δημήτρη, είναι πως σε τούτες τις εποχές τα πάντα περνάνε από την δική τους κρίση: Από τις ηθικές αξίες ,-σε μια κοινωνία που όποιος φωνάζει δυνατότερα αποκτά αυτομάτως δύναμη και δίκιο-, μέχρι τον αγώνα για να γεμίσουμε πρώτα το ψυγείο της οικογένειας, να πληρώσουμε τους λογαριασμούς και κατόπιν με ότι περισσέψει να αγοράσουμε και ένα βιβλίο για να θρέψουμε την Ψυχή μας…

(Σημ:Όποιος με γνωρίζει, θα ξέρει πως προσωπικά τα κάνω όλα τα παραπάνω με την ανάποδα σειρά. Απόδειξη στέκουν άλλωστε και τα ελάχιστα κιλά μου 🙂 )

 

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου