μετρημένα βήματα

25.01.2016

τοβιβλίο.net και οι εκδόσεις τοβιβλίο έχουν τη χαρά να παρουσιάσουν την πρώτη ποιητική συλλογή

της Άννας Ρουμελιώτη «μετρημένα βήματα».

Άννα Ρουμελιώτη
τοβιβλίο
ISBN:978-618-81935-8-1

Να μετράς τα βήματα σαν κύματα

Κολύμπι σε μια θάλασσα αισθήσεων και παραισθήσεων ας είναι το μεγάλο σου ταξίδι. Κι αν καμιά φορά σε προδίδει ο βυθός, να θυμάσαι πως το νερό έχει μεγαλύτερη δικαιοσύνη. Θα ξεπλένει τις βρωμιές που σε λερώνουν. Θα διώχνει με φόρα τα σκουπίδια που πετούν οι αγενείς συνεπιβάτες. Στο κάτω κάτω, αν δε σου αρέσει ετούτο το ταξίδι, μπορείς να βρεις διαδρόμους και διαδρόμους διαφορετικούς σε τούτο το νερένιο μονοπάτι.

Καμιά φορά υποτάσσεσαι σε μια καταδίκη που την ονομάζεις Μοίρα. Η Μοίρα, λες, σε έφερε εδώ. Η Μοίρα, λες, σε αλυσοδένει. Λες πως η Μοίρα σου έφερε για παρέα τούτα τα ψάρια τα αδίστακτα που τρώνε από την τροφή σου ή και εσένα ακόμα τον ίδιο. Και δε μιλάς. Και δεν κουνάς. Στο όνομα της Μοίρας, της ανάγκης, της επαφής ή σε οποιοδήποτε άλλο όνομα καλύπτει τις μηδαμινές σου αντιστάσεις, σωπαίνεις.

Ως πότε θα κρύβεσαι πίσω από τα χιλιάδες σου ονόματα; Ως πότε θα μετράς χαμένες βουτιές και λησμονημένα μακροβούτια; Οι γοργόνες σε καλούν κι εσύ δεμένος σε αόρατο καράβι, σαν άλλος Οδυσσέας, παλεύεις να επιστρέψεις σε έναν τόπο που δε θέλει την επιστροφή σου και όμως επιμένεις να φτάσεις. Στο σημείο που ξεκίνησες. Ακόμα και αν αυτό το σημείο δε σου ανήκει πια. Ακόμα και αν αυτό το σημείο δεν σου ταιριάζει πια.

Για κάποιο λόγο δε χωράς πάλι στη μήτρα που σε έφερε στη ζωή. Για κάποιο λόγο μεγαλώνεις. Για κάποιο λόγο γερνάς. Για κάποιο λόγο σε λένε σοφό λίγο πριν κλείσεις τα μάτια. Να μετράς τα βήματα σαν κύματα. Κολύμπι σε μια θάλασσα αποφάσεων και όχι παρατάσεων. Να μπορείς όχι να λες και να μπορείς και να κλαις. Από πένθος μα όχι από προσμονή ούτε καν από πικρία. Θέλει και να πενθήσεις για ό,τι δεν κουμπώνει πια πάνω σου και πέφτει σαν ξεραμένο φύλλο, για να μπορείς να αφήσεις εκείνο πίσω και όχι εσένα. Να μετράς τα βήματα. Σαν κύματα…

Μάχη Τζουγανάκη

Η ποίηση γίνεται όπλο ενάντια στην απληστία της μελαγχολίας που θέλει να κυριεύσει κάθε κύτταρο, μετατρέπεται σε χαραυγή των ψιθύρων που γίνονται στίχοι στον κήπο της αγανάκτησης μπροστά στα ρημαγμένα πεζοδρόμια και τη σκόνη που ρίζωσε στην ελπίδα.

Μέσα σε έναν συναισθηματικό χειμώνα που χιονίζει απογοήτευση σε κάθε σύνθεση, η άνοιξη επανέρχεται συχνά ως αναζήτηση στην ποίηση της Ρουμελιώτη. Την αναζητά στα παιδιά που παίζουν, στα αστικά τσιμέντα, στον κισσό που δίνει μια αίσθηση πράσινου στην γκρι τσιμεντούπολη, στην νοσταλγία της αγάπης που επιστρέφει σαν χελιδόνι. Το φυσικό στοιχείο προσδίδοντας μία αισιόδοξη χρωματική διάσταση ισορροπεί την απογοήτευση.

Η ποίηση είναι ένα πανί που σκουπίζει τη σκόνη των αποτυχιών και της αγάπης. Αγγίζει την ψυχή με την αφή των λέξεων και το βλέμμα των πλούσιων εικόνων που δημιουργεί η Ρουμελιώτη μεταμορφώνοντας την οδύνη σε αποδοχή χαμόγελου.

Δέντρο ριζωμένο στην ψυχή είναι η ποίηση που την ποτίζει το όνειρο και ανθίζει ελεύθερα συναισθήματα χορεύοντας με τις εικόνες κάτω από τον ανοιξιάτικο ουρανό. Στο αστικό σταυροδρόμι που το φως διαχέεται δειλά και ασθενικά, η Ρουμελιώτη υψώνει τη φωνή της ποίησης ως μορφή αντίστασης στο σκότος της δυσθυμίας.

Δήμος Χλωπτσιούδης

Το βιβλίο μπορείτε να το κατεβάσετε ελεύθερα κάνοντας κλικ στην εικόνα πιο κάτω

download_64px

ποιήτρια: Άννα Ρουμελιώτηεκδόσεις:  τοβιβλίο είδος: ποίηση | σελίδες: 92

επιμέλεια έκδοσης: Δήμος Χλωπτσιούδης | ISBN: 978-618-81935-8-1

Ημερολόγιο 2021 – Πρόσκληση

Ακολουθήστε μας!

Κερδίστε το!

Κερδίστε το!

Κέρδισέ το!

Οδηγός ιστοσελίδας

Αρχείο

Διαβάστε κι αυτά

Αποκοιμήθηκε η ανατολή

Αποκοιμήθηκε η ανατολή

Οι μέρες φεύγουν άβουλες, νωθρές κυλούν οι νύκτες  με ορχήστρα μοιάζει η ζωή που έχασε τον τόνο δίχως σκουριά σταμάτησαν το μέτρημα οι δείκτες στάθηκαν σαν να ‘ναι φιλί, μηδένισαν το χρόνο...     Αποκοιμήθηκε η ανατολή, αλάργεψε η δύση  σταμάτησε και η ψυχή δάκρυα να...

Κάτω από το ίδιο απολλώνιο φως, της Βάσως Λ. Καλαμάρα

Κάτω από το ίδιο απολλώνιο φως, της Βάσως Λ. Καλαμάρα

Το «Κάτω από το ίδιο απολλώνιο φως» είναι μια συλλογή διηγημάτων με κύριο άξονα την καθημερινότητα των Ελλήνων στην Αυστραλία, τότε, σήμερα, πάντα. Δύσκολες καταστάσεις, σκληρή ζωή, ενδοοικογενειακή βία, μίγμα ελληνικής γλώσσας με αυστραλιανό λεξιλόγιο, απομόνωση και...

Πλάνη

Πλάνη

Ταξιδιώτη αέναε στο γνέψιμό μου αποκρίθηκες. Στης λήθης τ’ ακρογιάλι ξεκουράσου. Βότσαλα μικρά οι αναμνήσεις λαχταρούν την αλμύρα, στη σάρκα τους λουσμένη. Να γευτούν στα χείλη τον αφρό της ελπίδας και να μεθύσουν απ’ τα τσαλακωμένα βήματά σου. Η σιωπή σκεπάζει τη...

12 σχόλια

12 Σχόλια

 1. Μάχη Τζουγανάκη

  Άννα μου, σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, η συλλογή αυτή να ταξιδέψει πολύ μακριά όπως της και όπως σου αξίζει. Κάθε σου ποιήμα γεμάτο συναίσθημα και μια ειλικρίνεια ψυχής που δεν φτιασιδώνεται διόλου για να δώσει το μήνυμά της. Ξεκάθαρη, ενίοτε καυστική με διάθεση να διαδώσεις το μήνυμα της αγάπης και το αντιμήνυμα της νοθείας της που λερώνει την ψυχή. Σε απολαμβάνω καιρό τώρα και χαίρομαι πάρα πολύ που βλέπω αυτό το σημαντικό και μετρημένο σου βήμα στο χώρο της Τέχνης κάνοντάς τον σίγουρα πλουσιότερο και εμάς ως εκ τούτου!

  Καλοτάξιδο μέσα από την καρδιά μου φιλενάδα. Και σε ευχαριστώ για την ΤΕΡΑΣΤΙΑ τιμή να με αφήσεις να σε προλογίσω!

  (Συγχαρητήρια σε Δήμο και Κώστα για την τόσο ωραία εμφάνιση! Εντυπωσιασμένη…)

  Απάντηση
 2. Άννα Ρουμελιώτη

  Μάχη μου αγαπημένη μου φίλη και ΆΝΘΡΩΠΕ με συγκινείς, με τιμάς απίστευτα ειναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ για μένα τιμή ο πρόλογός σου στα γραπτά μου. Ευγνώμων και απίστέυτα τυχερή για τη συντροφιά σου και την εκτίμησή σου!!Την αγάπη μου!!

  Ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον Δήμο και στον Κώστα γιατί είναι δίπλα μου και με στηρίζουν σε ετούτη την όμορφη λογοτεχνική οικογένεια!!!!

  Απάντηση
 3. Ανώνυμος

  Καλοτάξιδο υπέροχο

  Απάντηση
 4. Σοφία Ντούπη

  Άννα σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να είναι καλοτάξιδη η υπέροχη συλλογή ποιημάτων σου…το αξίζεις γιατί είναι-γράφεις υπέροχα!!!

  Απάντηση
 5. evangeloukissa

  Μα τι υπέροχο νέο είναι αυτό! Συγχαρητήρια Άννα! Καλοτάξιδο! Και εις άλλα με υγεία! 😀

  Απάντηση
 6. Έλενα Σαλιγκάρα

  Άννα μου, εύχομαι να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο σου. Καλή αρχή και μια υπέροχη συνέχεια να έχεις. Τ’ αξίζεις! 🙂

  Απάντηση
 7. Παναγιώτης Σκοπετέας

  Kαλοτάξιδο Άννα!

  Εντυπωσιασμένος κι εγώ απ᾽ όλη τη σύνολη προσπάθεια μα κι από τον τίτλο.
  Γιατί τα βήματα όλων μας είναι – θα προσέθετα εγώ – αυστηρά μετρημένα προς την αιωνιότητα!

  Και εις άλλα!

  Με στοργή!

  Σκοπετέας Παναγιώτης

  Απάντηση
  • Άννα Ρουμελιώτη

   Mε συγκινούν τα λόγια σου και οι στοργικές ευχές σου Παναγιώτη!!!Αμέτρητα ευχαριστώ να είσαι καλά!!

   Απάντηση

Υποβολή σχολίου