μετρημένα βήματα

τοβιβλίο.net και οι εκδόσεις τοβιβλίο έχουν τη χαρά να παρουσιάσουν την πρώτη ποιητική συλλογή

της Άννας Ρουμελιώτη «μετρημένα βήματα».

 

Άννα Ρουμελιώτη
τοβιβλίο
ISBN:978-618-81935-8-1

Να μετράς τα βήματα σαν κύματα

Κολύμπι σε μια θάλασσα αισθήσεων και παραισθήσεων ας είναι το μεγάλο σου ταξίδι. Κι αν καμιά φορά σε προδίδει ο βυθός, να θυμάσαι πως το νερό έχει μεγαλύτερη δικαιοσύνη. Θα ξεπλένει τις βρωμιές που σε λερώνουν. Θα διώχνει με φόρα τα σκουπίδια που πετούν οι αγενείς συνεπιβάτες. Στο κάτω κάτω, αν δε σου αρέσει ετούτο το ταξίδι, μπορείς να βρεις διαδρόμους και διαδρόμους διαφορετικούς σε τούτο το νερένιο μονοπάτι.

Καμιά φορά υποτάσσεσαι σε μια καταδίκη που την ονομάζεις Μοίρα. Η Μοίρα, λες, σε έφερε εδώ. Η Μοίρα, λες, σε αλυσοδένει. Λες πως η Μοίρα σου έφερε για παρέα τούτα τα ψάρια τα αδίστακτα που τρώνε από την τροφή σου ή και εσένα ακόμα τον ίδιο. Και δε μιλάς. Και δεν κουνάς. Στο όνομα της Μοίρας, της ανάγκης, της επαφής ή σε οποιοδήποτε άλλο όνομα καλύπτει τις μηδαμινές σου αντιστάσεις, σωπαίνεις.

Ως πότε θα κρύβεσαι πίσω από τα χιλιάδες σου ονόματα; Ως πότε θα μετράς χαμένες βουτιές και λησμονημένα μακροβούτια; Οι γοργόνες σε καλούν κι εσύ δεμένος σε αόρατο καράβι, σαν άλλος Οδυσσέας, παλεύεις να επιστρέψεις σε έναν τόπο που δε θέλει την επιστροφή σου και όμως επιμένεις να φτάσεις. Στο σημείο που ξεκίνησες. Ακόμα και αν αυτό το σημείο δε σου ανήκει πια. Ακόμα και αν αυτό το σημείο δεν σου ταιριάζει πια.

Για κάποιο λόγο δε χωράς πάλι στη μήτρα που σε έφερε στη ζωή. Για κάποιο λόγο μεγαλώνεις. Για κάποιο λόγο γερνάς. Για κάποιο λόγο σε λένε σοφό λίγο πριν κλείσεις τα μάτια. Να μετράς τα βήματα σαν κύματα. Κολύμπι σε μια θάλασσα αποφάσεων και όχι παρατάσεων. Να μπορείς όχι να λες και να μπορείς και να κλαις. Από πένθος μα όχι από προσμονή ούτε καν από πικρία. Θέλει και να πενθήσεις για ό,τι δεν κουμπώνει πια πάνω σου και πέφτει σαν ξεραμένο φύλλο, για να μπορείς να αφήσεις εκείνο πίσω και όχι εσένα. Να μετράς τα βήματα. Σαν κύματα…

Μάχη Τζουγανάκη

Η ποίηση γίνεται όπλο ενάντια στην απληστία της μελαγχολίας που θέλει να κυριεύσει κάθε κύτταρο, μετατρέπεται σε χαραυγή των ψιθύρων που γίνονται στίχοι στον κήπο της αγανάκτησης μπροστά στα ρημαγμένα πεζοδρόμια και τη σκόνη που ρίζωσε στην ελπίδα.

Μέσα σε έναν συναισθηματικό χειμώνα που χιονίζει απογοήτευση σε κάθε σύνθεση, η άνοιξη επανέρχεται συχνά ως αναζήτηση στην ποίηση της Ρουμελιώτη. Την αναζητά στα παιδιά που παίζουν, στα αστικά τσιμέντα, στον κισσό που δίνει μια αίσθηση πράσινου στην γκρι τσιμεντούπολη, στην νοσταλγία της αγάπης που επιστρέφει σαν χελιδόνι. Το φυσικό στοιχείο προσδίδοντας μία αισιόδοξη χρωματική διάσταση ισορροπεί την απογοήτευση.

Η ποίηση είναι ένα πανί που σκουπίζει τη σκόνη των αποτυχιών και της αγάπης. Αγγίζει την ψυχή με την αφή των λέξεων και το βλέμμα των πλούσιων εικόνων που δημιουργεί η Ρουμελιώτη μεταμορφώνοντας την οδύνη σε αποδοχή χαμόγελου.

Δέντρο ριζωμένο στην ψυχή είναι η ποίηση που την ποτίζει το όνειρο και ανθίζει ελεύθερα συναισθήματα χορεύοντας με τις εικόνες κάτω από τον ανοιξιάτικο ουρανό. Στο αστικό σταυροδρόμι που το φως διαχέεται δειλά και ασθενικά, η Ρουμελιώτη υψώνει τη φωνή της ποίησης ως μορφή αντίστασης στο σκότος της δυσθυμίας.

Δήμος Χλωπτσιούδης

 

 

Το βιβλίο μπορείτε να το κατεβάσετε ελεύθερα κάνοντας κλικ στην εικόνα πιο κάτω

download_64px

 

ποιήτρια: Άννα Ρουμελιώτηεκδόσεις:  τοβιβλίο είδος: ποίηση | σελίδες: 92

επιμέλεια έκδοσης: Δήμος Χλωπτσιούδης | ISBN: 978-618-81935-8-1

Ακολουθήστε μας

Ο δολοφόνος στις σελίδες, του Χρήστου Μαρκογιαννάκη

Ο δολοφόνος στις σελίδες, του Χρήστου Μαρκογιαννάκη

Ο αστυνόμος Χριστόφορος Μάρκου μπλέκεται σε μια σειρά δολοφονιών που συγκλονίζουν την Αθήνα και προσπαθεί να βρει τι τις συνδέει. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν ανακαλύπτει πως τα εγκλήματα δε βασίζονται απλώς σε γνωστά αστυνομικά μυθιστορήματα αλλά και στη σειρά...

Έγινα κάτι

Έγινα κάτι

Σήμερα ντύθηκα γιορτινά. Φόρεσα χαμόγελο, μια ζωηράδα ανάρμοστη στη τόση συνειδητοποίηση του είναι μου.   Ντύθηκα κάτι άλλο, όχι εγώ ίσως πιο πολύ εσύ ή πιο πολύ εκείνη. Κάτι τέλος πάντων που να σου αρέσει. Κρέμασα την βαρύτητα των ματιών μου, έκρυψα την κούραση...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Έγινα κάτι

Έγινα κάτι

Σήμερα ντύθηκα γιορτινά. Φόρεσα χαμόγελο, μια ζωηράδα ανάρμοστη στη τόση συνειδητοποίηση του είναι μου.   Ντύθηκα κάτι άλλο, όχι εγώ ίσως πιο πολύ εσύ ή πιο πολύ εκείνη. Κάτι τέλος πάντων που να σου αρέσει. Κρέμασα την βαρύτητα των ματιών μου, έκρυψα την κούραση...

Γεωγραφία για εντελώς αγεωγράφητους, της ομάδας “Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ”

Γεωγραφία για εντελώς αγεωγράφητους, της ομάδας “Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ”

Όλοι μας έχουμε μισήσει τη γεωγραφία, αποστηθίζοντας χωρίς λόγο και χωρίς ειρμό ονόματα, αποστάσεις, βάθη, πρωτεύουσες, πληθυσμούς, οπότε, τι πιο φυσικό από το να στρέψουμε την πλάτη μας σε ό,τι πιο πολύτιμο υπάρχει γύρω μας ως θησαυροφυλάκιο γνώσης και να ξεχάσουμε...

Τρεις και ο Ηρακλής, της Κωνσταντίνας Τασσοπούλου

Τρεις και ο Ηρακλής, της Κωνσταντίνας Τασσοπούλου

Τρεις έφηβοι φίλοι θα ξεκινήσουν μια εργασία για το σχολείο σχετική με τους άθλους του Ηρακλή. Θα καταφέρουν οι τρεις διαφορετικοί χαρακτήρες τους να συγκεντρωθούν στη μελέτη της ελληνικής μυθολογίας και να γράψουν το κείμενο που τους ανατέθηκε; Πώς ταίριαξαν μεταξύ...

12 σχόλια

12 Σχόλια

 1. Μάχη Τζουγανάκη

  Άννα μου, σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, η συλλογή αυτή να ταξιδέψει πολύ μακριά όπως της και όπως σου αξίζει. Κάθε σου ποιήμα γεμάτο συναίσθημα και μια ειλικρίνεια ψυχής που δεν φτιασιδώνεται διόλου για να δώσει το μήνυμά της. Ξεκάθαρη, ενίοτε καυστική με διάθεση να διαδώσεις το μήνυμα της αγάπης και το αντιμήνυμα της νοθείας της που λερώνει την ψυχή. Σε απολαμβάνω καιρό τώρα και χαίρομαι πάρα πολύ που βλέπω αυτό το σημαντικό και μετρημένο σου βήμα στο χώρο της Τέχνης κάνοντάς τον σίγουρα πλουσιότερο και εμάς ως εκ τούτου!

  Καλοτάξιδο μέσα από την καρδιά μου φιλενάδα. Και σε ευχαριστώ για την ΤΕΡΑΣΤΙΑ τιμή να με αφήσεις να σε προλογίσω!

  (Συγχαρητήρια σε Δήμο και Κώστα για την τόσο ωραία εμφάνιση! Εντυπωσιασμένη…)

  Απάντηση
 2. Άννα Ρουμελιώτη

  Μάχη μου αγαπημένη μου φίλη και ΆΝΘΡΩΠΕ με συγκινείς, με τιμάς απίστευτα ειναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ για μένα τιμή ο πρόλογός σου στα γραπτά μου. Ευγνώμων και απίστέυτα τυχερή για τη συντροφιά σου και την εκτίμησή σου!!Την αγάπη μου!!

  Ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στον Δήμο και στον Κώστα γιατί είναι δίπλα μου και με στηρίζουν σε ετούτη την όμορφη λογοτεχνική οικογένεια!!!!

  Απάντηση
 3. Ανώνυμος

  Καλοτάξιδο υπέροχο

  Απάντηση
 4. Σοφία Ντούπη

  Άννα σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να είναι καλοτάξιδη η υπέροχη συλλογή ποιημάτων σου…το αξίζεις γιατί είναι-γράφεις υπέροχα!!!

  Απάντηση
 5. evangeloukissa

  Μα τι υπέροχο νέο είναι αυτό! Συγχαρητήρια Άννα! Καλοτάξιδο! Και εις άλλα με υγεία! 😀

  Απάντηση
 6. Έλενα Σαλιγκάρα

  Άννα μου, εύχομαι να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο σου. Καλή αρχή και μια υπέροχη συνέχεια να έχεις. Τ’ αξίζεις! 🙂

  Απάντηση
 7. Παναγιώτης Σκοπετέας

  Kαλοτάξιδο Άννα!

  Εντυπωσιασμένος κι εγώ απ᾽ όλη τη σύνολη προσπάθεια μα κι από τον τίτλο.
  Γιατί τα βήματα όλων μας είναι – θα προσέθετα εγώ – αυστηρά μετρημένα προς την αιωνιότητα!

  Και εις άλλα!

  Με στοργή!

  Σκοπετέας Παναγιώτης

  Απάντηση
  • Άννα Ρουμελιώτη

   Mε συγκινούν τα λόγια σου και οι στοργικές ευχές σου Παναγιώτη!!!Αμέτρητα ευχαριστώ να είσαι καλά!!

   Απάντηση

Υποβολή σχολίου