“…με ενδιαφέρει πολύ η διαδρομή που έχει γίνει για να φτάσει σε εμάς, τους αναγνώστες, ένα πολυσέλιδο ανάγνωσμα” – Κάλλη (Kalli Kent)

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η κριτικός βιβλίων Κάλλη (Kalli Kent) την οποίο και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη! Γιατί διαβάζεις; Γιατί διαβάζω…γιατί όπως λέει και το μότο στην σελίδα «ανάμεσα στις ασπρόμαυρες γραμμές ανακαλύπτεις έναν πολύχρωμο κόσμο». Αυτός ο πολύχρωμος κόσμος, αν και φανταστικός, […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η κριτικός βιβλίων Κάλλη (Kalli Kent) την οποίο και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη!

Φωτογραφία της Kalli Kent.
  1. Γιατί διαβάζεις;

Γιατί διαβάζω…γιατί όπως λέει και το μότο στην σελίδα «ανάμεσα στις ασπρόμαυρες γραμμές ανακαλύπτεις έναν πολύχρωμο κόσμο». Αυτός ο πολύχρωμος κόσμος, αν και φανταστικός, πολλές φορές έχει στοιχεία του ίδιου σου του εαυτού. Τώρα που το σκέφτομαι, μπορεί να έχει μόνο αποχρώσεις του μαύρου. Μέσα από τις ιστορίες, φανταστικές ή μη, βρίσκεις απαντήσεις σε ερωτήματα που μπορεί να σε απασχολούν την εκάστοτε χρονική περίοδο, ακόμη να σου ανοίξουν πνευματικούς ορίζοντες που δεν πίστευες ότι υπήρχαν. Τέλος, τι άλλο από το να χαλαρώσεις μερικές ώρες;

  1. Ποια είναι τα κριτήρια που σε ωθούν να αγοράσεις ένα βιβλίο;

Αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα που περνάς από ένα ράφι βιβλιοπωλείου για να εντοπίσεις το επόμενο νέο σου ανάγνωσμα, κατά σειρά, σίγουρα το εξώφυλλο παίζει σημαντικό ρόλο για να μου τραβήξει την ματιά ένα βιβλίο. Στην συνέχεια ο συγγραφέας, ο τίτλος και τέλος η περίληψη. Κι αυτά είναι τα πρώτα που βλέπω σε πρώτη φάση. Στην συνέχεια τα γράμματα εάν είναι ικανοποιητικά ευανάγνωστα ή πολύ μικρά, πραγματικά με κουράζουν πολύ τα μικρά γράμματα. Μπορεί να απορρίψω ένα βιβλίο για αυτό το λόγο. Η ποιότητα της βιβλιοδεσίας επίσης είναι ένα σημαντικό κριτήριο. Είμαι πρακτικός τύπος, τι να κάνουμε;

Καταλυτικό μέρος όμως στο τέλος είναι οι κριτικές που έχουν δημοσιευθεί για το συγκεκριμένο βιβλίο.

  1. Ποιο είδος λογοτεχνικού βιβλίου προτιμάς;

Λατρεύω τα crime! Αγάπησα την λογοτεχνία μέσω των crime και των αστυνομικών θρίλερ. Έχουν την πρώτη θέση στην βιβλιοθήκη μου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα βρείτε και πιο ανάλαφρα βιβλία, συναισθηματικού περιεχομένου, αλλά και πνευματικής αναζήτησης.

  1. Σε ποιο στάδιο της ανάγνωσης αντιλαμβάνεσαι αν ένα βιβλίο ανταποκρίνεται ή όχι στις προσδοκίες σου; Σου έχει τύχει παρά τις αρχικές αρνητικές εντυπώσεις, να σε αιφνιδιάσει στην συνέχεια θετικά;

Συνήθως αυτό συμβαίνει από τις πρώτες κι όλας σελίδες ενός βιβλίου. Εάν στα πρώτα κεφάλαια δεν έχεις βυθιστεί στον μαγικό κόσμο που ο συγγραφέας θέλει να σε μεταφέρει, τότε πολύ πιθανόν να μην γίνει ούτε στην συνέχεια… με πολλές εξαιρέσεις βέβαια! Θεωρώ πως ένας ψαγμένος αναγνώστης, θα δώσει μια ακόμη ευκαιρία στο βιβλίο… Πρόσφατα μου έτυχε σε πολύ γνωστό και δημοφιλές ανάγνωσμα, να με ζορίσει πολύ στα αρχικά του κεφάλαια, σε σημείο που ήθελα να σταματήσω. Η συνέχεια όμως ήταν άκρως αντιπροσωπευτική των διθυραμβικών του κριτικών!

Φυσικά, έχει τύχει το αντίστοιχο να μην ολοκληρώσω ποτέ την ανάγνωση βιβλίου λόγο πολύ κακής μετάφρασής του.

  1. Θεωρείς πως οι παρουσιάσεις βιβλίων υλοποιούνται για να γνωρίσεις καλύτερα το έργο ενός δημιουργού ή συμβαίνουν απλά και μόνο για εμπορική  διαφήμιση;

Θα πω τι περιμένω από τις παρουσιάσεις βιβλίων. Περιμένω να γνωρίσω περισσότερο τον συγγραφέα και τον λόγο που έγραψε αυτό το βιβλίο. Με ενδιαφέρει πολύ η διαδρομή που έχει γίνει για να φτάσει σε εμάς, τους αναγνώστες, ένα πολυσέλιδο ανάγνωσμα.

  1. Ποιόν εκδοτικό οίκο θεωρείς ως τον κορυφαίο στην ελληνική αγορά;

Ευτυχώς, στην Ελλάδα έχουμε πολλούς εκδοτικούς οίκους! Άρα, πολλά βιβλία, πολλοί συγγραφείς! Επιτυχημένοι; Αυτοί που είναι πιο κοντά στους αναγνώστες.

  1. Τι περισσότερο ή λιγότερο πιστεύεις πως έχει μια ταινία που είναι βασισμένη σε βιβλίο;

Η αιώνια διαμάχη μεταξύ των fans του κινηματογράφου και των fans των βιβλίων! Μιλώντας μια fan και των δύο, το βιβλίο υπερτερεί γιατί ο κάθε ένας από εμάς δημιουργεί στην φαντασία του τους χαρακτήρες, τα τοπία, το όλο σκηνικό που διαδραματίζεται στην ασπρόμαυρες γραμμές του βιβλίου, κι αυτό τις περισσότερες φορές λειτουργεί μπούμερανγκ όταν το βλέπεις στην μεγάλη οθόνη.

  1. Το ιδανικό μέρος και ώρα για ανάγνωση;

Ιδανικό μέρος ανάγνωσης αυτό που σου προσφέρει την ηρεμία και την άνεση για να απολαύσεις το ανάγνωσμά σου χωρίς περισπασμούς… αν το βρείτε να μου το πείτε… Για εμένα συνήθως αυτό το μέρος είναι η ώρα που κοιμούνται τα πιτσιρίκια μου.

  1. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

-γελάκια-πολλά γελάκια-πολλά ‘σατανικά’ γελάκια…να απαντήσεις κι εσύ με την σειρά σου στις παραπάνω ερωτήσεις;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος:

Ανταποδίδω με ένα τεράστιο ευχαριστώ, γιατί είναι η δυσκολότερη ερώτηση που μου έχουν κάνει Κάλλη! 🙂

Ωστόσο, αυτή την στήλη την έκανα για να προωθώ τις απόψεις των συμμετεχόντων και όχι για να… «κλέψω» την προσοχή με αυτό-συνέντευξη! J Ευχαρίστως να απαντήσω με χαρά σε οτιδήποτε θελήσεις, σε επικείμενη φιλοξενία μου στην λογοτεχνική σου ιστοσελίδα!

Σ’ ευχαριστώ και πάλι από καρδιάς για την συμμετοχή σου!

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου