“…μου αρέσει που υπάρχουν πάντα εκείνοι οι λιγοστοί, που αρκούνται στο έργο τους, και το τιμούν με τις σιωπές τους.” – Φώντας Ξενιός

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο  συγγραφέας Φώντας Ξενιός τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική του συνέντευξη! Λίγα λόγια για τον Συγγραφέα: Ο Φώντας Ξενιός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Σπούδασε αγγλική φιλολογία, ασχολήθηκε όμως με τη μουσική, αρχικά σαν μέλος συγκροτημάτων, και μετά σαν […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο  συγγραφέας Φώντας Ξενιός τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική του συνέντευξη!

Φωτογραφία του Fodas Xenios.

Λίγα λόγια για τον Συγγραφέα:

Ο Φώντας Ξενιός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Σπούδασε αγγλική φιλολογία, ασχολήθηκε όμως με τη μουσική, αρχικά σαν μέλος συγκροτημάτων, και μετά σαν ηχολήπτης, μουσικός παραγωγός και δημοσιογράφος.

Ήταν συνθέτης και ενορχηστρωτής της αθηναϊκής μπάντας Alive She Died, των οποίων η διασκευή στο She’s Lost Control των Joy Division επιλέχτηκε από την Gucci σαν μουσική υπόκρουση για την παγκόσμια καμπάνια ρούχων 2016-2017 τριάντα χρόνια μετά την αρχική κυκλοφορία!

Σαν ιδιοκτήτης του ιστορικού ροκ στούντιο Voices εργάστηκε με κορυφαίους έλληνες μουσικούς και συγκροτήματα, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 ήταν υπεύθυνος ήχου του αθλητικού συγκροτήματος Ελληνικού (Hellenic Complex ).

Εργάστηκε σαν δημοσιογράφος για μια δεκαετία στο περιοδικό Ήχος των Τεχνικών εκδόσεων, σαν ειδικός των νέων ρευμάτων της ηλεκτρονικής μουσικής. Η νουβέλα του “ Οριακό Σημείο”κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θερμαϊκός.

Επικοινωνία:

[email protected]

https://www.facebook.com/fodas.xenios.5

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις;                                    

 Γράφοντας, ταξιδεύω. Ο πραγματικός κόσμος  ξεθωριάζει, και τη θέση του παίρνει ένας άλλος, καινούργιος, μέρη του οποίου προέρχονται από τη φαντασία μου, από την καθημερινότητα ή τις αναμνήσεις μου, αλλά κι από χίλιες δυο άσχετες σκέψεις, που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της συγγραφής. Συνδυάζοντας αυτά τα στοιχεία, αναπάντεχα δίνω ζωή σε πρόσωπα,  και γίνομαι κατά κάποιον τρόπο υπεύθυνος για τη μοίρα τους.  Αυτό με οδηγεί σιγά σιγά σε μια εσωτερική αναζήτηση, και εν τέλει, σ’ ένα πολύτιμο ταξίδι αυτογνωσίας.

  1. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Συνεργάστηκα με τον Θερμαϊκό, γιατί βρήκα εκεί ανθρώπους που στήριξαν το έργο μου και μοιράστηκαν το όραμά μου γι αυτό. Η  Μαρία Λιαποπούλου είχε το θάρρος να εκδώσει ένα βιβλίο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, με δύσκολη θεματολογία και αιχμηρή γλώσσα. Η  Μαρία Μουτσίου που το επιμελήθηκε, ήταν ιδανική συνεργάτης. Ήρεμη, υπομονετική, ενθαρρυντική και κριτική όπου χρειαζόταν. Απαντώ λοιπόν στο ερώτημά σας, με την ευχή να συνεργάζομαι με τους ίδιους ανθρώπους για πολύ καιρό.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

 Ο αναγνώστης που φαντάζομαι πως διαβάζει το βιβλίο μου, είναι βιαστικός, δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Γι’ αυτό και εγώ οφείλω να του διηγηθώ μόνο τα απαραίτητα, έτσι ώστε να κρατήσω αμείωτο το ενδιαφέρον του. Τα υπόλοιπα μπορεί εκείνος να τα συμπληρώσει με τη δική του φαντασία, και να γίνει έτσι συμπαίκτης μου.

  1. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

        Η καλύτερη, πως “ Το Οριακό Σημείο “ είναι μια σκοτεινή παραβολή. Η  χειρότερη, πως είναι απλώς πορνογράφημα.

  1. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

  Μ’ ενοχλεί αυτό που συμβαίνει στο χώρο της τέχνης τα τελευταία χρόνια, η υποχρέωση των καλλιτεχνών για αδιάκοπη επαφή με τα μέσα ενημέρωσης και δικτύωσης, ο αριθμός των χιλιάδων ακολούθων τους που υψώνεται σαν σημαία. Μου αρέσει που υπάρχουν πάντα εκείνοι οι λιγοστοί, που αρκούνται στο έργο τους, και το τιμούν με τις σιωπές τους.

  1. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

  Δεν υπάρχει τέτοια ερώτηση. Κάθε λογοτεχνική ερώτηση δείχνει ενδιαφέρον για το έργο μου, συνεπώς  με κάνει μόνο να χαίρομαι.

  1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Βαθμολογώ σε μια κλίμακα, εφόσον γνωρίζω το μέτρο. Αν εγώ ο ίδιος βαθμολογώ τον εαυτό μου, σε σχέση με ποιούς τον συγκρίνω; Με τους συγγραφείς που με εμπνέουν; Σε μια τέτοια περίπτωση, με το ζόρι μου δίνω τη βάση.

  1. Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.  

Προσπαθώ να μην είμαι περήφανος για τίποτα, να μένω προσωρινά ικανοποιημένος, και κατόπιν να επιδιώκω το καλύτερο. Σίγουρα δεν μ αρέσει που είμαι τόσο νευρικός, ανυπόμονος, κι αγχώδης.

  1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Οι χειρότεροι εφιάλτες μου σίγουρα δεν έχουν να κάνουν με τη συγγραφική μου καριέρα, αλλά είναι οι ίδιοι που έχουν όλοι οι άνθρωποι, παντού στο κόσμο. Δυστυχώς η ζωή είναι υπέροχη και τρομερά δύσκολη ταυτόχρονα, εμπεριέχει τη μέρα και τη νύχτα, το σκοτάδι και το φως, τη γέννηση και το θάνατο. Όλοι γνωρίζουμε πως αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούμε να βρεθούμε μπροστά στους εφιάλτες μας, προσευχόμαστε μόνο ν αποφύγουμε τους χειρότερους.

 Όσο για τα όνειρά  μου, αυτά συνοψίζονται σε μια μόνο λέξη: Γαλήνη. Μη με ρωτήσετε όμως πως επιτυγχάνεται, δεν έχω ιδέα.

  1. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Μπορείτε να αναφέρετε κάποιο απόσπασμα λογοτεχνικού έργου που σας συγκινεί πάντα, όσες φορές κι αν το διαβάσετε;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Σ’ ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξή σου συγγραφέα μου και σου εύχομαι πάντα εμπνευσμένος και δοτικός!

Θα επιλέξω ένα απόσπασμα από το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη “Το Μονόγραμμα” :

“Να φωνάζω από σένα και να με χτυπά η φωνή μου

Να μυρίζω από σένα και ν’ αγριεύουν οι άνθρωποι

Επειδή το αδοκίμαστο και το απ’ αλλού φερμένο

Δεν τ’ αντέχουν οι άνθρωποι κι είναι νωρίς, μ’ ακούς

Είναι νωρίς ακόμη μες στον κόσμο αυτόν αγάπη μου ”

Οι συνεντεύξεις συγγραφέων, ποιητών, αναγνώστών και κριτικών βιβλίων κλείνουν έναν πρώτο κύκλο και θα μπορείτε να συμμετέχετε ξανά από αρχές του νέου χρόνου.

Σας ευχαριστώ  πολύ για την εποικοδομητική συμμετοχή.

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου