“…να γράφετε, να μη φοβάστε να δείξετε το μέσα σας!” – Μαρία Ιατρίδη

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Σημερινή φιλοξενούμενη στη λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Μαρία Ιατρίδη, την οποία και ευχαριστώ για την εξομολογητική της συνέντευξη! Λογοτεχνικό βιογραφικό Η Μαρία Ιατρίδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών και δημοσιογραφία στο ΙΕΚ ΔΟΜΗ. Αρθρογραφούσε για δύο χρόνια σε […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Σημερινή φιλοξενούμενη στη λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Μαρία Ιατρίδη, την οποία και ευχαριστώ για την εξομολογητική της συνέντευξη!

Φωτογραφία της Maria Iatridi.
Λογοτεχνικό βιογραφικό
Η Μαρία Ιατρίδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών και δημοσιογραφία στο ΙΕΚ ΔΟΜΗ. Αρθρογραφούσε για δύο χρόνια σε εφημερίδες ενώ από το 2011 εργάζεται ως δασκάλα. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται και με το θέατρο έχοντας συμμετάσχει σε ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις.
Σε ηλικία 17 ετών ξεκίνησε το… λογοτεχνικό ταξίδι της, κερδίζοντας το πρώτο παγκόσμιο βραβείο συγγραφής παραμυθιού στο πλαίσιο σχολικού διαγωνισμού. Κι από το παραμύθι μεταπήδησε στην ιστορία των αρχαίων χρόνων εκδίδοντας το 2016 υποστηρικτικό βιβλίο ιστορίας για τους μαθητές της δ’ δημοτικού. Παράλληλα, παρακολουθεί μαθήματα διδακτικής ιστορίας σε μεταπτυχιακό του Καποδιστριακού πανεπιστημίου.
Το «Χαράζοντας τα σύννεφα» (εκδόσεις Πνοή) είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή ή άλλως συλλογή… εικόνων. Όχι μόνο από το μυαλό αλλά και από την καρδιά της.

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

Γιατί γράφεις;

Για να ξεφύγω από την όχι και τόσο όμορφη πραγματικότητα ενίοτε και να φτιάξω έναν δικό μου κόσμο!

Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Να γράφετε, να μη φοβάστε να δείξετε το μέσα σας!

Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Φίλοι, συνοδοιπόροι…

Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Η καλύτερη είναι όταν μου λένε ότι ταυτίστηκαν με τα ποιήματά μου και μίλησα στην καρδιά τους. Κακή κριτική δεν υφίσταται για μένα. Γιατί κι αυτή καλό σου κάνει.

Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

Ότι είμαι πολύ συναισθηματική και ισχύει καλώς ή κακώς…

Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Με ενοχλεί η εμπορικότητα του θέματος. Θα ήθελα να μείνει ως έχει η δημιουργικότητα και η λαχτάρα κάποιων ανθρώπων για ζωή…

Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσής μου γιατί θέλω ο καθένας να βιώνει τα ποιήματά μου χωρίς να ξέρει πολλά για μένα ώστε να είναι καθαρά δικό του το ταξίδι…

Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Θέλω να πιστεύω το πρώτο…

Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

Δε μου αρέσουν οι ψεύτικοι ή οι απαισιόδοξοι άνθρωποι.

Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

Περήφανη για την ειλικρίνεια, τη δημιουργικότητα και την αγάπη που «διαθέτω» και μη περήφανη για κάποιες φοβίες μου, για την υπερβολή μου και για την παραπάνω υπομονή που δείχνω ενίοτε…

…και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Γιατί σου αρέσουν οι συνεντεύξεις;

Καταρχήν σ’ ευχαριστώ πολύ Μαρία για την συνέντευξή μας και εύχομαι κάθε επιτυχία στην λογοτεχνική σου διαδρομή!

Σχετικά με την ερώτησή σου, ο λόγος είναι πως μέσα από τις συνεντεύξεις παρουσιάζεται η αληθινή προσωπικότητα του εκάστοτε ερωτώμενου.

 

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου