“…οι αναγνώστες είναι απαραίτητοι για τους λογοτέχνες, όπως και οι ακροατές για τους μουσικούς” – Χρήστος Ζάχος

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο  συγγραφέας Χρήστος Ζάχος . Βιογραφικό Ο Χρήστος Ζάχος, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Η πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα ήταν το 2009 με την ποιητική συλλογή “Η Nόσος της Ποίησης” από τις εκδόσεις Ίαμβος. Ακολούθησαν η “Κραταιά ως θάνατος αγάπη” με τον ίδιο εκδότη και “Οι […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο  συγγραφέας Χρήστος Ζάχος .

https://i.ytimg.com/vi/BUsZG7FfMrE/hqdefault.jpg

Βιογραφικό

Ο Χρήστος Ζάχος, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978.

Η πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα ήταν το 2009 με την ποιητική συλλογή “Η Nόσος της Ποίησης” από τις εκδόσεις Ίαμβος.

Ακολούθησαν η “Κραταιά ως θάνατος αγάπη” με τον ίδιο εκδότη και “Οι εμπειρίες ενός πνιγμένου” το 2011 από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης. Το 2014 εξέδωσε την “Χ–έγερση υποσυνειδήτου” στις Εκδόσεις των Συναδέλφων και η νέα του λογοτεχνική δουλειά με τίτλο “Ασημαντότητες”,  είναι υπό έκδοση.

Στις παρουσιάσεις του έργου του συνεργάζεται με μουσικούς για μουσικοποιητικά ψυχεδελικά αποτελέσματα και τα πινέλα του τα φυλάει στην κατάψυξη – να μη στεγνώνουν τα χρώματα – καθώς η ζωγραφική, είναι ακόμα μια αγαπημένη του τέχνη.

Τρόποι επικοινωνίας: https://czachos78.blogspot.gr/

e-mail: [email protected]

 

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις;

Γιατί δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Για να μην τρελαθώ, για να ξορκίσω τις κακές και να υμνήσω τις καλές στιγμές, για να εκφραστώ και να εκφράσω. Γιατί απολαμβάνω τη διαδικασία παρόλη την οδύνη και αυτό το κομμάτι που μένει.

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Η συγγραφή είναι μια οδυνηρή διαδικασία που δεν προσφέρει κανένα υλικό όφελος στο συγγραφέα (μόνο πνευματικό) και μόνο οι μοναχικοί, οι τρελοί, οι απελπισμένοι και οι επαναστάτες το κάνουν, φιλοδοξώντας να αλλάξουν έστω κι ελάχιστα τον κόσμο ή ακόμα χειρότερα, να κατακτήσουν την υστεροφημία με το έργο τους. Είναι μια τρέλα! Αν δεν το έχεις πραγματικά μέσα σου, μην το κάνεις.

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Ποίηση και διηγήματα. Μέσω αυτών εκφράζομαι είτε διαβάζοντάς τα, είτε γράφοντάς τα. Τα υπόλοιπα, δοκίμια, έρευνες, διατριβές, πολιτικά ή ιστορικά μυθιστορήματα, είναι κάτι το οποίο έχω ασχοληθεί ελάχιστα και δεν θα ήθελα να κάνω. Βέβαια, έχω γράψει ένα ημιτελές μυθιστόρημα, αλλά είμαι πολύ τεμπέλης για να το ολοκληρώσω…

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Οι αναγνώστες είναι απαραίτητοι για  τους λογοτέχνες, όπως και οι ακροατές για τους μουσικούς και γενικότερα, το κοινό για την τέχνη. Και σίγουρα δεν είναι ούτε πελάτες, ούτε συμβουλάτορες. Κριτές, φυσικά και είναι καθώς όλοι μας γινόμαστε κριτές παρατηρώντας, διαβάζοντας ή ακούγοντας κάτι. Όχι όμως κριτές με την έννοια κριτικών λογοτεχνίας, αλλά κριτές ως άνθρωποι με προσωπική άποψη, παιδεία κι αισθητική.

  1. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Η αλήθεια είναι πως δεν έχουν ασχοληθεί τόσο μαζί μου ώστε να έχω καλύτερη ή/και χειρότερη κριτική. Θα μπορούσα να πω όμως πως χαίρομαι όταν ακούω πως κάποιος έχει εμπνευστεί ή εκφραστεί από το έργο μου. Ίσως, το χειρότερο λοιπόν, να είναι το αντίθετο.

  1. Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

Δεν έχω ιδέα, αλλά αν με θεωρούν ιδιότροπο, τρελό κι αλήτη, ισχύει. Εντάξει, αλλά είμαι πάντα ευγενικός…

  1. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Με ενοχλεί που εκδίδονται πολλά σκουπίδια και μου αρέσει που κόντρα σε όλα αυτά, εκδίδονται ακόμα καλά βιβλία. Το δεύτερο ας μείνει ως έχει.

  1. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Την παραπάνω γιατί έτσι!

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Χρήμα και δόξα από τη συγγραφική δουλειά, δύσκολο να βρεις. Υπάρχουν βέβαια αυτοί που γράφουν από εσωτερική ανάγκη, αλλά υπάρχουν και τα ψώνια που προσπαθούν να βρουν χρήμα και δόξα. Φυσικά, δεν τα καταφέρνουν…

  1. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Κατόπιν δική σου παρότρυνσης: Τώρα την πάτησες! Αντλείς ικανοποίηση από όλο αυτό; και πώς επέλεξες αυτές τις ερωτήσεις και όχι κάποιες άλλες;

 

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Σ’ ευχαριστώ πολύ συγγραφέα μου Χρήστο για την λογοτεχνική σου εξομολόγηση και σου εύχομαι να ζήσεις στην δημιουργική σου πορεία όλα αυτά που αξίζεις.

Σχετικά με την ερώτησή σου, η απάντηση είναι απλή: Είναι οι δυσκολότερες λογοτεχνικές ερωτήσεις που έθεσα πρώτα απ ‘όλα στον εαυτό μου και τις οποίες μετέπειτα θέλησα να τις διαμορφώσω στο ερωτηματολόγιο που είχες στη διάθεσή σου.

 

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου