“…ο αναγνώστης είναι το άτομο που θα νιώσει το τρέμουλο του χεριού σου την ώρα που έγραφες το έργο σου” – Βούλα Παπατσιφλικιώτη

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Σήμερα, στην λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» φιλοξενούμε την λογοτέχνη Βούλα Παπατσιφλικιώτη, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο ανθρώπινη και δοτική της συνέντευξή! Ας την γνωρίσουμε λοιπόν : Βιογραφικό Η Βούλα Παπατσιφλικιώτη γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, όπου ζει και δραστηριοποιείτε μέχρι και σήμερα. Είναι βρεφονηπιοκόμος – θεραπεύτρια λόγου. Πραγματοποιεί συνεντεύξεις […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Σήμερα, στην λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» φιλοξενούμε την λογοτέχνη Βούλα Παπατσιφλικιώτη, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο ανθρώπινη και δοτική της συνέντευξή!

Ας την γνωρίσουμε λοιπόν :

Φωτογραφία της Voula Papatsiflikioti.

Βιογραφικό

Η Βούλα Παπατσιφλικιώτη γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, όπου ζει και δραστηριοποιείτε μέχρι και σήμερα. Είναι βρεφονηπιοκόμος – θεραπεύτρια λόγου. Πραγματοποιεί συνεντεύξεις με συγγραφείς παιδικών βιβλίων για το “τοβιβλίο.net” και γράφει στην μεγαλύτερη εφημερίδα των Ελλήνων της Αυστραλίας “Νέος Κόσμος”, θέματα σχετικά με τα παιδιά.

 

Τρόπος επικοινωνίας με την συγγραφέα: [email protected]

 

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις;

 

Για να εκφράσω τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου, να μεταλαμπαδεύσω τις απόψεις και ιδέες μου. Επίσης να υπενθυμίσω στους ανθρώπους τα όνειρα, που τα έχουν βγάλει από την ζωή τους.

Είναι ένα μέσο που διοχετεύει τα θέλω μου στην δημιουργία και το αποτέλεσμα γαληνεύει την ψυχή μου!

 

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

 

Αν θέλει να ζήσει σε έναν κόσμο δημιουργίας, φαντασίας και ονειροπόλησης ας περιδιαβεί τις πύλες της λογοτεχνίας. Αν θέλει να ζει μια ρεαλιστική ζωή, χωρίς πολλές σκοτούρες, καλύτερα να αποφύγει αυτό το μονοπάτι.

 

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

 

Διήγημα, μυθιστόρημα και παιδική λογοτεχνία. Τον κόσμο της ποίησης τον θεωρώ πολύ «ιερό» και φοβάμαι να τον αγγίξω.

 

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

 

Ο αναγνώστης είναι το άτομο που θα νιώσει το τρέμουλο του χεριού σου την ώρα που έγραφες το έργο σου, την χαρά όταν το είδες ολοκληρωμένο και τον προβληματισμό σου για τα μηνύματα, που θέλεις να περάσεις.

 

Είναι το πρόσωπο που θα κρίνει αντικειμενικά ένα έργο και αν χρειαστεί θα σε συμβουλέψει!

 

  1. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

 

Ο ανταγωνισμός, που προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει γιατί ο καθένας κάτι έχει να πει και να προσφέρει στην λογοτεχνία.

 

Από την άλλη είναι θετικό ότι υπάρχουν πολλά και αξιόλογα έργα με κοινή θεματολογία. Παίρνεις πληροφορίες για ένα θέμα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

 

  1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

 

Επειδή τώρα ξεκίνησα αυτό το ταξίδι θα με τοποθετούσα κάπου στην μέση της αρίθμησης.

 

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

 

Η αφορμή σχετίζεται με την εσωτερική ανάγκη, για να πεις όσα έχεις ανάγκη να ακουστούν. Μπορεί για κάποιους το κίνητρο να είναι χρηματικό, αν όμως δεν το στηρίξουν με την ψυχή τους σύντομα θα κουραστούν.

 

  1. Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

 

Στα θετικά μου στοιχεία είναι η συνέπεια, ο αυθορμητισμός και η αισιοδοξία. Δυστυχώς όμως είμαι ανυπόμονη, αγχώδης και ρομαντική (στις μέρες μας δεν το λες και καλό).

 

  1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

 

Δεν θα ήθελα να φύγω από αυτόν τον κόσμο χωρίς να προλάβω να πραγματοποιήσω όσα θέλω.

 

Το ομορφότερο δώρο, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, είναι η δημιουργία και έκδοση του πρώτου μου παιδικού βιβλίου.

 

  1. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

 

Υπήρξε κάποιο πρόσωπο στην ζωή σας, το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ενασχόλησή σας με τον κόσμο της λογοτεχνίας;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Τα πρόσωπα και τα συναισθήματα που με ώθησαν στη ζωή μου να αφιερωθώ ολόψυχα στην συγγραφή, ομολογώ πως είναι πολλά και αλληλένδετα…

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου