“…ο εκδοτικός οίκος πρέπει να νιώθει περήφανος για τους συγγραφείς του κι οι συγγραφείς για τον εκδοτικό τους οίκο” – Μανουσάκη Αφροδίτη

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Σημερινή φιλοξενούμενη της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Μανουσάκη Αφροδίτη, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο αυθόρμητη εξομολόγησή της! ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Γεννήθηκα στο Sao Paulo της Βραζιλίας από Έλληνες γονείς. Σε ηλικία 5 ετών βρέθηκα στην γενέτειρα του πατέρα μου, την Κρήτη όπου και μεγάλωσα. Σπούδασα […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Σημερινή φιλοξενούμενη της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Μανουσάκη Αφροδίτη, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο αυθόρμητη εξομολόγησή της!

Αφροδίτη Μανουσάκη

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκα στο Sao Paulo της Βραζιλίας από Έλληνες γονείς. Σε ηλικία 5 ετών βρέθηκα στην γενέτειρα του πατέρα μου, την Κρήτη όπου και μεγάλωσα.

Σπούδασα Πληροφορική στο ΤΕΙ Αθήνας. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου με πτυχιακή εργασία πάνω στην χρήση του διαδικτύου στην εκπαίδευση, η οποία αρίστευσε και βρίσκεται στην βιβλιοθήκη του ΤΕΙ Αθήνας ανάμεσα στις 10 καλύτερες του 2009. Παρά των τεχνολογικής κατεύθυνσης σπουδών μου, εργάστηκα κυρίως ως καθηγήτρια Πληροφορικής σε παιδιά και ενήλικες, λόγο της αγάπης μου για την εκπαίδευση και την επικοινωνία.

Από το 2004 ζω στα Τρίκαλα Θεσσαλίας με τον σύζυγο μου Παντελή Πανόπουλο και την κόρη μας Άννα.

Γεωγραφικά, δηλαδή, είχα μια σταδιακή πορεία ανόδου, από τον Νότο στον Βορρά.

Παρόλο που έχω εκδώσει μονάχα ένα από τα μυθιστορήματα μου, έχω απολαύσει το ταξίδι της συγγραφής με τα έξι μυθιστορήματα:

  • «Οι κόρες της Εύας»

  • «Εάν δε γίνεις πεταλούδα, χάθηκες…» ή «Αν δεν πετάξεις, θα χαθείς»

       Α’ Βραβείο Αισθηματικού Μυθιστορήματος «ΣΙΚΕΛΙΑΝΑ 2014»

       Γ’ Βραβείο Μυθιστορήματος «ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΣΕΛΙΔΑ», το 2015

  • «Φθόνος»

  • «Ακίνδυνος»

  • «Παλιά μυθιστορήματα»

  • «Δάφνη»

Το μυθιστόρημα “Εάν δε γίνεις πεταλούδα, χάθηκες…” θα το βρείτε από τις ” Μωραίτης εκδόσεις” με τον τίτλο “Αν δεν πετάξεις, θα χαθείς”

Παράλληλα με την συγγραφή των μυθιστορημάτων, ολοκλήρωσα με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα «Δημιουργικής Γραφής» (2014) και το «Πρακτικές Ασκήσεις στην Δημιουργική γραφή» (2015) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και το Ψηφιακό σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής «Από την έμπνευση έως την έκδοση» της κ.Μαρίας Γούσιου.

Σήμερα είμαι φοιτήτρια στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών “Δημιουργική Γραφή” του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου

Άλλες καλλιτεχνικές ανησυχίες:

Έχω ασχοληθεί με την ζωγραφική σε ελαιογραφία, αλλά και πυρογραφία παίρνοντας μέρος σε ομαδική έκθεση φοιτητών της Κρητικής Εστίας Αθηνών με τέσσερα έργα πυρογραφίας.

Μεγάλη μου αγάπη στην διάρκεια της φοιτητικής μου ζωής ήταν το θέατρο. Πήρα μέρος στις παραστάσεις της θεατρικής ομάδας της Κρητικής Εστίας Αθηνών στα έργα «Πρόταση γάμου» του  Άντον Τσέχοφ  (1991-92) και «Ματωμένος Γάμος» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα (1994-95) στον κεντρικό ρόλο της μάνας.

Τα τελευταία χρόνια ταξιδεύω μέσα από τα βιβλία παντού…

Επικοινωνία με την Συγγραφέα:http://aphroditemanousaki.wixsite.com/mybutterfly/liga-logia-gia-mena

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

Γιατί γράφεις;

Δεν νομίζω να καταφέρω ποτέ να απαντήσω σ ’αυτό με σιγουριά. Πολλές φορές το νιώθω σαν μια δική μου εσωτερική αναζήτηση, μια προσπάθεια να κατανοήσω την ανθρώπινη φύση μου και, γιατί όχι, μια απόπειρα να αφήσω το δικό μου στίγμα. Καμιά φορά, όμως, δεν αξίζει τον κόπο να αναζητάς απαντήσεις σε ό, τι είναι όμορφο και δημιουργικό. Όσοι αγαπούμε τη θάλασσα δεν αναζητούμε τους λόγους. Απλά βουτάμε μέσα και την απολαμβάνουμε.

Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Θα χρησιμοποιήσω τα λόγια του Cyril Connolly,  Βρετανού συγγραφέα, με τον οποίο συμφωνώ απόλυτα που απαντά και στα δύο ερωτήματα έμμεσα. «Καλύτερα να γράψεις για τον εαυτό σου και να χάσεις τον αναγνώστη, παρά να γράψεις για τον αναγνώστη και να χάσεις τον εαυτό σου.»

Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Αγαπώ το μυθιστόρημα, γιατί, όπως λέει και μια ηρωίδα μου, «Ένα μυθιστόρημα είναι ένας ολόκληρος κόσμος, που πλάθεται με αγάπη και φαντασία, μέσα στην καρδιά και στο μυαλό ενός συγγραφέα, για να μπορέσει να υποστηρίξει μια μικρή στιγμή αλήθειας από την δική του ζωή.»

Ωστόσο, πιστεύω πως ολοκληρωμένος συγγραφέας είναι εκείνος που πειραματίζεται σε όλα τα είδη. Εκτός από τις συγγραφικές ικανότητες που καλλιεργεί κι αναπτύσσει, μέσα από τις διαφοροποιήσεις των ειδών, κατανοεί πολύ περισσότερα κι έχει ένα πιο ολοκληρωμένο και πλούσιο εκφραστικά αποτέλεσμα στο είδος που τελικά επιλέγει.

Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Υπάρχουν πολλοί κι αξιόλογοι εκδοτικοί οίκοι. Το πιο σημαντικό είναι να έχεις μια συνεργασία  στην οποία πιστεύεις ότι υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση και σεβασμός. Ο εκδοτικός οίκος πρέπει να νιώθει περήφανος για τους συγγραφείς του κι οι συγγραφείς για τον εκδοτικό τους οίκο, με κριτήριο και μόνο την κοινή τους αγάπη για την λογοτεχνία. Όλα τα άλλα θα έρθουν στην ώρα τους, εάν πραγματικά το αξίζεις και συνεχίζεις τη συνειδητή προσπάθεια.

Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Οι αναγνώστες είναι οι καθρέφτες μας. Όπως βλέπουμε την εξωτερική μας εικόνα όταν σταθούμε μπροστά σε έναν καθρέφτη κι αντιλαμβανόμαστε τι είναι αυτό που βλέπουν οι άλλοι όταν μας κοιτούν, έτσι και στην ανταπόκριση του αναγνωστικού κοινού βλέπουμε την αντανάκλαση της σκέψης  μας.  Στα βιβλία μας βάζουμε ένα κομμάτι από την ψυχή μας. Είτε αυτό είναι καθαρό κι ατόφιο, είτε είναι ενδεδυμένο με μια επιτηδευμένη και παραπλανητική εικόνα, το κοινό τα αφουγκράζεται όλα αμέσως. Το δύσκολο είναι να ερμηνεύσεις σωστά το μήνυμα που λαμβάνεις. Πολλοί από αυτούς τους καθρέφτες είναι παραμορφωτικοί, ενώ πολλές φορές η ερμηνεία της εικόνας που αντανακλούν επηρεάζεται από τον ναρκισσισμό ή την αλαζονεία του συγγραφέα.

Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Η ματαιοδοξία. Όσοι πέσουν σε αυτήν την παγίδα παύουν να δημιουργούν.

Αυτό που μου αρέσει παρά πολύ είναι ότι τα τελευταία χρόνια που βρέθηκα σε αυτόν τον χώρο γνώρισα πολλούς νέους, ενδιαφέροντες και κυρίως απλούς καθημερινούς ανθρώπους, αναγνώστες και συγγραφείς που λατρεύουν την λογοτεχνία, δίχως την ανάγκη να προβληθούν ως κάτι σπουδαίο μέσα από αυτή˙ απλώς την λατρεύουν, την απολαμβάνουν και κάποιες φορές την υπηρετούν αφιλοκερδώς.

Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Δεν θα επέλεγα ένα βαθμό. Εξάλλου, δεν είμαι το κατάλληλο πρόσωπο για να το κάνω αυτό αντικειμενικά. Η αυτοαξιολόγηση έχει αξία μονάχα όταν αναζητάς τα σημεία  που επιδέχονται βελτίωση. Επομένως, ένας αριθμός δεν μας λέει τίποτα. Ξεκινώντας το μεταπτυχιακό του Ε.Α.Π. στη «Δημιουργική Γραφή», ανακαλύπτω συνέχεια πως είμαι ένα μικρό λιθαράκι που ονειρεύεται να γίνει βουνό. Προς το παρόν, ενδιαφέρομαι για όσα μπορούν να με κρατήσουν στον σωστό δρόμο κι όχι για το υψόμετρο στο οποίο βρίσκομαι.

Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Σε όλες τις τέχνες υπάρχουν κι οι δύο πλευρές. Ακόμη, υπάρχουν κι εκείνοι που ξεκίνησαν από εσωτερική ανάγκη και παρασύρθηκαν σε άλλα μονοπάτια. Περισσότεροι ή λιγότεροι, δεν ξέρω. Εγώ οφείλω να κοιτάζω τη δική μου πορεία. Είναι κρίμα, όμως, όταν έχεις την ευκαιρία μέσα από την συγγραφική τέχνη να έρθεις πιο κοντά σε αυτό που είσαι, τελικά να επιτρέπεις στη ματαιοδοξία να υπερισχύσει και να σε αλλοτριώσει.

Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

Οι λογοτεχνικοί κύκλοι στην επαρχία είναι πολύ περιορισμένοι. Ζηλεύω συχνά όλους όσους ζουν στην Αθήνα για αυτόν τον λόγο. Ωστόσο, υπάρχουν συγγραφείς τους οποίους θαυμάζω για τη δουλειά τους, το ήθος τους, αλλά και την ευγένεια τους, η οποία διακρίνεται από την επικοινωνία με το κοινό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν έχει επηρεαστεί από την επιτυχία τους. Αυτοί με ενδιαφέρουν περισσότερο.

Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Η πιο σημαντική καριέρα στην ζωή ενός ανθρώπου είναι η ίδια του η ζωή και προσωπικά επιλέγω να μην χάνω χρόνο με εφιάλτες και φόβους. Όλα αυτά που φοβόμαστε να κάνουμε, βάζουν όρια στην ζωή μας κι έτσι  καταδικάζουμε τον εαυτό μας να μην τα ζήσουμε ποτέ.

Όνειρο που έχει πραγματοποιηθεί, αν και δεν το είχα ανάμεσα στα σχέδιά μου και τις προσδοκίες μου, είναι η αγάπη που εισέπραξα όταν εκδόθηκε το πρώτο μου βιβλίο. Πολλοί δικοί μου άνθρωποι, αλλά κι άλλοι που γνώριζα ελάχιστα, έσπευσαν να με στηρίξουν στο ξεκίνημα μου δίχως καν να το ζητήσω. Αυτό που ελπίζω για το μέλλον, μιλώντας πάντα για το λογοτεχνικό όνειρο, είναι να αποκτήσω ένα αναγνωστικό κοινό, μικρό ή μεγάλο δεν έχει σημασία, το οποίο, όμως, θα έχει κοινές ανησυχίες με εμένα και θα μπορώ να έχω μια ουσιαστική κι εποικοδομητική  επικοινωνία μαζί τους.

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου