Ο καθρέφτης του Εφιάλτη

Δημοσίευση: 2.12.2023

Ετικέτες

Κατηγορία

Ο Έκτορας δεν ήθελε πολλά πολλά. «Νομίζει ότι δεν τον βλέπουν, επειδή δεν μας κοιτάζει αυτός», κάγχασε ειρωνικά, και επιτάχυνε το βήμα του προς τη στάση του λεωφορείου. 

Πίσω από τη γωνία παραμόνευε ο Άνθρωπος. Ο Εφιάλτης. 

-Μην κοιτάς πίσω!, τού φώναξε.

Την ίδια ώρα στο παραδίπλα σπίτι η Μίνα, η συντρόφισσα του Έκτορα, κοίταζε στον καθρέφτη το είδωλο της και έγραφε με ανεξίτηλο μαρκαδόρο τη φράση: «τα φαντάσματα υπάρχουν». Και ανέμιζαν οι λευκές κουρτίνες μέσα από τα ανοιχτά παράθυρα της φοιτητικής γκαρσονιέρας.

-Χαζομάρες!, τής φωνάζει ο καθρέφτης, θα δεις που αυτή τη φορά θα κάνεις το μοιραίο λάθος.

– Μη βιάζεσαι… Περίμενε και δεν θα χάσεις…., η Μίνα τού έκλεισε πεισματικά και πονηρά το μάτι.

Ο Έκτορας όλη τη νύχτα κάθισε να συγκεντρώσει αποδεικτικά στοιχεία και να συντάξει υπόμνημα. Έπρεπε να σκίσει πολλά χαρτιά. 

-ΠΟΤΕ δεν θα γίνεις ένας από αυτούς…, άκουσε να τού σφυρίζει ο Εφιάλτης και ταλαντεύτηκε. 

Αυτούς που σπέρνουν δάκρυα και πόνο.

Κι όμως, ο σπόρος της καταστροφής βρίσκει γόνιμο έδαφος στο καταγώγιο, όπου παίζεται μια αξιόλογη μαύρη θεατρική παράσταση με ένα φάντασμα που σαγηνεύει τους θεατές.

Εκεί, στη σκοτεινή αίθουσα, ο Έκτορας ένοιωσε την απελευθέρωση και μιαν ακατάσχετη ορμή να ζητάει διέξοδο από το μυαλό, την καρδιά και το σώμα του. Από το τίποτα ξεκίνησαν όλα. Εκείνη τη νύχτα δεν κοιμήθηκε καθόλου. 

Όλοι οι φοιτητές πάλευαν να ρίξουν την ιδέα, που τους στερούσε το δικαίωμα να αγαπούν ελεύθερα. 

-Παιδιά, δεν θα κάνουμε ό,τι μας λέει η αστυνομία, πήρε το λόγο ο Έκτορας.

-Πούπουλο είμαστε εμείς και περνάμε από πάνω τους, δεν μας πιάνει η βαρύτητα.

– Δεν θα σιωπήσουμε ποτέ. 

-Αυτοί πρέπει να μας φοβούνται, όχι εμείς αυτούς…

Και από τους φοιτητές κάτω ακούστηκαν χειροκροτήματα και επευφημίες. 

Ο Έκτορας χάρηκε μόνο για μια στιγμή. 

Από την άλλη πλευρά, η Μίνα έκλεινε βιαστικά τα χαρτιά της μέσα σε έναν κόσμο τόσο άδικο. Χαρτιά, ανακοινώσεις, δημοσιεύσεις, αναγγελίες, δελτία τύπου, έπεσαν κάτω ταπεινωμένα και άχρηστα. Για να συναντηθούν κάπου στη μέση μετά.

-Μίνααα… εδώ, οι αίθουσες είναι σκοτεινές, φρικαλέες, κι ας είναι εδώ ο Ναός της Θέμιδος. Εδώ μέσα βασιλεύουν οι ατέλειωτες διαδικασίες, στεγνώσαμε από τα πάντα. Το απόλυτο τίποτα. Σκέπτομαι να τα παρατήσω. Ο Άνθρωπος εκείνο το βράδυ στη στάση, ήταν άραγε ο προάγγελος του Εφιάλτη; Αυτή η υποψία με στοιχειώνει από τότε. 

Μετά, ο Έκτορας κάθισε στο γραφείο του, με ανοιγμένα τα χαρτιά του να σκεφτεί. Δεν του έμενε πολύς χρόνος ακόμη. Η συνείδηση και οι υποσχέσεις του, δεν του άφηναν κανένα περιθώριο, με όποιο κόστος – και για τον ίδιο. Άρπαξε τον χαρτοφύλακα και σταμάτησε το πρώτο διερχόμενο ταξί.

Θόρυβος πολύς. 

Η αφισοκόλληση σε εξέλιξη. 

Αυτή τη φορά ο Έκτορας, δεν κοίταξε πίσω από τη γωνία, στη στάση του λεωφορείου, μήπως και κάποιος Εφιάλτης του τήν είχε στημένη. Πρόταξε μπροστά το στήθος του, δεν είχε να φοβηθεί κανέναν, καμιά δίωξη.

-Ποιος είσαι εσύ που θα με εμποδίσεις να πω στη Μίνα ότι είναι Δικιά Μου Μίνα;, ούρλιαξε ο Έκτορας προς το φάντασμα του Εφιάλτη.

-Και δεν θα κλάψω ποτέ!, ξαναούρλιαξε.

Απελευθερωμένος από τους φόβους του, έχει το δικαίωμα να διακηρύξει:

-Μη με ξαναρωτήσεις ποιος ήταν ο Εφιάλτης, Μίνα….Γιατί δεν πρόκειται να στο πω.

Και η μάχη με το φάντασμα; 

Ω!, υπήρχε κάποτε. Όσο του έκαναν τα χατίρια και τώρα πια κείτεται χάμω, ταπεινωμένος, μέσα στα θρύμματα ενός ανύπαρκτου καθρέπτη και μέσα στα σχισμένα άχρηστα χαρτιά.

Και η Μίνα με τον Έκτορα παίρνουν τις δικηγορικές τους τσάντες και ξεκινούν μαζί. Τους φαίνεται απίστευτο πώς γλίτωσαν. Και χαίρονται και γελούν και αγαπιούνται χωρίς φόβο πια.

_

γράφει η Αλεξάνδρα Μιχαλοπούλου

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 24 – 25 Φεβρουαρίου 2024

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 24 – 25 Φεβρουαρίου 2024

Real News Καθημερινή Πρώτο Θέμα Το Βήμα της Κυριακής Δώστε μας το email σας και κάθε Παρασκευήθα έχετε στα εισερχόμενά σας τις προσφορές των εφημερίδων (Δεν στέλνουμε ανεπιθύμητη αλληλογραφία ενώ μπορείτε να διαγραφείτε με ένα κλικ και δεν θα...

Ο αστερισμός του Μικρού Δράκου

Ο αστερισμός του Μικρού Δράκου

- γράφει ο Κώστας Θερμογιάννης - Πριν ακόμα τελειώσουν τα μαθήματα στο σχολείο, ο Ιορδάνης ετοίμαζε με ανυπομονησία τα πράγματά του για να είναι έτοιμος για τις καλοκαιρινές διακοπές στο σπίτι του παππού του. Αν δεν ήταν ζαχαροπλάστης ο παππούς, σίγουρα θα ήταν ο...

Η μπλε μπερζέρα

Η μπλε μπερζέρα

Τα πήρε όλα. Δηλαδή, σχεδόν όλα. Τουλάχιστον έχω ακόμα κάπου να κάθομαι. Τούτη την πολυθρόνα που δεν τη χώνεψε ποτέ. Θυμάμαι τα μούτρα της όταν την πρωτοείδε. Πιο ξινά κι από το μπαλσάμικο που έπνιγε τα φαγητά της. Ήταν, λέει, μπλε. Πολύ μπλε σε σχέση με το υπόλοιπο...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Η μπλε μπερζέρα

Η μπλε μπερζέρα

Τα πήρε όλα. Δηλαδή, σχεδόν όλα. Τουλάχιστον έχω ακόμα κάπου να κάθομαι. Τούτη την πολυθρόνα που δεν τη χώνεψε ποτέ. Θυμάμαι τα μούτρα της όταν την πρωτοείδε. Πιο ξινά κι από το μπαλσάμικο που έπνιγε τα φαγητά της. Ήταν, λέει, μπλε. Πολύ μπλε σε σχέση με το υπόλοιπο...

Η πρώτη Πρωτοχρονιά

Η πρώτη Πρωτοχρονιά

Όταν άκουσα τη μητέρα σου να λέει στη δική μου, πως το είχες πάρει απόφαση να συνεχίσεις τις σπουδές σου στο εξωτερικό, αισθάνθηκα ένα μαχαίρι να καρφώνεται με δύναμη στα σωθικά μου. Σ΄έχανα… σ΄έχανα γι΄ακόμη μια φορά… μόνο που αυτή τη φορά δε θα ήταν μια ακόμη...

Η πλεκτάνη

Η πλεκτάνη

Στα σκοτεινά και ανήλιαγα δικηγορικά γραφεία και στις δημόσιες υπηρεσίες υπηρετεί εδώ και τέσσερις δεκαετίες η Πηνελόπη.  Την Πηνελόπη τη γνωρίζει από την καλή και από την ανάποδη, ο δικηγόρος Σωτήριος: την είχε υπερασπιστεί ενώπιον της έδρας, χωρίς να ευοδωθεί η...

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου