Select Page

Ο νατουραλιστικός σουρεαλισμός του Μπουνιουέλ

Ο νατουραλιστικός σουρεαλισμός του Μπουνιουέλ

 

Στο πλαίσιο της αισθητικής του κινηματογράφου τέχνης, ο Λουί Μπουνιουέλ αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση δημιουργού, τον οποίο ο Deleuze συνέδεσε με έναν τύπο νατουραλισμού ο οποίος «δεν αντιτίθεται στον ρεαλισμό, αλλά αντίθετα, τονίζει τα στοιχεία του, επεκτείνοντάς τα σε έναν ιδιάζοντα υπερρεαλισμό»[1]. Σύμφωνα με τον Deleuze, η ουσία του νατουραλισμού του Μπουνιούελ βρίσκεται σε εκείνο που αποκαλεί «εικόνα-ενόρμηση». Πρόκειται για μια εικόνα που εμπεριέχει το χρόνο αλλά μόνο ως μοίρα της ενόρμησης και ως πεπρωμένο του αντικειμένου της. Η κύρια διάσταση της προοπτικής του αφορά τη φύση των ενορμήσεων. Διότι είναι μεν «στοιχειώδεις» ή «ακατέργαστες», με την έννοια ότι παραπέμπουν σε αρχέγονους κόσμους, όμως μπορεί να προσλάβουν πολύ σύνθετα σχήματα, αλλόκοτα και ασυνήθιστα, σε σχέση με τα παράγωγα περιβάλλοντα στα οποία εμφανίζονται. Συχνά βέβαια είναι σχετικά απλές, όπως η ενόρμηση της πείνας (Διακριτική γοητεία), οι διατροφικές ενορμήσεις, οι σεξουαλικές ενορμήσεις, ή ακόμη η ενόρμηση του χρυσού στα Αρπακτικά. Αλλά δεν μπορούν να διαχωριστούν από τις διεστραμμένες συμπεριφορές τις οποίες παράγουν ή ενθαρρύνουν, κανιβαλικές, σαδομαζοχιστικές, νεκρόφιλες, κ.λ.π.

Με τον νατουραλισμό αυτό, ο χρόνος παίρνει μια προεξέχουσα θέση στην κινηματογραφική εικόνα. Είτε είναι χρόνος εντροπίας, είτε χρόνος αέναης επιστροφής, ο χρόνος αυτός βρίσκει την πηγή του στον πραγματικό κόσμο, ο οποίος του προσδίδει έναν ρόλο πεπρωμένου που δεν μπορεί να εξιλεωθεί (Τριστάνα, 1969/70). Ανακυκλούμενος στον πραγματικό κόσμο ο οποίος μοιάζει με την αρχή και το τέλος του χρόνου, ο χρόνος ξετυλίγεται στο περιβάλλον που τον παράγει. Κατά τον Deleuze, αυτό αποτελεί σχεδόν έναν «νεο-πλατωνισμό του χρόνου»[2]. Υποβάλλοντας την εικόνα σε μια δύναμη «επαναληπτικής διαφοροποίησης», ο Μπουνιουέλ, απελευθέρωσε, κατά κάποιον τρόπο τον χρόνο, αντιστρέφοντας την εξάρτησή του από την κίνηση. Στο μεγαλύτερο μέρος του έργου του Μπουνιουέλ συναντάμε έναν κυκλικό χρόνο, όπου λίγο η λήθη (Susana, 1950), λίγο η ακριβής επαναληπτικότητα (Ο Εξολοθρευτής Άγγελος, 1962), σηματοδοτούν το τέλος ενός κύκλου και την πιθανή αρχή ενός επόμενου, σε έναν κόσμο ακόμη συνεχή και ενιαίο. Η σχέση αυτή ίσως ανατρέπεται στην τελευταία δημιουργική περίοδο του Μπουνιουέλ, κατά την οποία διαφαίνεται πιθανότατα μια έμπνευση προερχόμενη από τον Robbe-Grillet. Αυτού του είδους την οργανική άποψη σχετικά με τη φαντασματοποίηση του πραγματικού χρόνου της μνήμης μαρτυρά και ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του: «Η μνήμη διαρκώς δέχεται επιθέσεις από τη φαντασία και την ονειροπόληση. Και καθώς υπάρχει ο πειρασμός να πιστεύουμε στην αλήθεια του φανταστικού, καταλήγουμε να μετατρέπουμε το ψέμα μας σε αλήθεια […] Οι ονειροπολήσεις που κάνουμε ξύπνιοι είναι ίσως εξίσου σημαντικές όσο τα όνειρα, εξίσου απρόοπτες, εξίσου δυνατές».[3] Παρατηρεί κανείς ότι τα στοιχεία του ονείρου και του φαντάσματος αποτελούν μια ισχυρότερη τάση στο κινηματογραφικό του σύμπαν. Πρόκειται όμως λιγότερο για μια πρόθεση απόδοσης φανταστικών κόσμων και περισσότερο για μια εμβάθυνση στο πρόβλημα του χρόνου. Στην Ωραία της Ημέρας (1966/67), η τελική παραλυσία του συζύγου συμβαίνει και δεν συμβαίνει. Στο Φάντασμα της Ελευθερίας (1974), οι καρτ-ποστάλ είναι πραγματικά πορνογραφικές, αν και αναπαριστούν μόνο μνημεία, ενώ το κοριτσάκι είναι χαμένο, μολονότι δεν παύει να είναι εκεί και να ξαναβρίσκεται. Στο Σκοτεινό Αντικείμενο του Πόθου (1977), βρίσκουμε μια από τις ωραιότερες επινοήσεις του Μπουνιουέλ. Αντί να βάλει το ίδιο πρόσωπο να κάνει δυο ρόλους, βάζει δύο ηθοποιούς να ενσαρκώνουν το ίδιο πρόσωπο. Θα έλεγε κανείς ότι η νατουραλιστική κοσμολογία του Μπουνιουέλ, βασισμένη στην κυκλικότητα και την εναλλαγή των κύκλων, δημιουργεί μια πολλαπλότητα σύγχρονων κόσμων, σε μια ταυτοχρονία παρόντων σε διαφορετικούς κόσμους. Δεν υπάρχουν υποκειμενικές ματιές μέσα στον ίδιο κόσμο, αλλά το ίδιο γεγονός σε διαφορετικούς αντικειμενικούς κόσμους.

Η βία και η ωμότητα με την οποία διαγράφεται το κινηματογραφικό σύμπαν του Μπουνιουέλ χαρακτηρίζεται εν τέλει από τον Deleuze ως η εικόνα-ενόρμηση ενός αρχέγονου κόσμου, ενός υπερχειλίζοντος τόπου όπου διαδραματίζονται όλες οι ταινίες του. Η δύναμη της περιγραφής του Μπουνιουέλ οφείλεται ακριβώς στον τρόπο με τον οποίο συσχετίζονται τα χαρακτηριστικά των κοινωνικών δομών με έναν αρχέγονο κόσμο που βρυχάται στο βάθος κάθε περιβάλλοντος και διατηρείται κάτω από αυτό. Αυτός ο κόσμος δεν υπάρχει ανεξάρτητα από καθορισμένα περιβάλλοντα, αλλά αντιστρόφως τους δίνει ύπαρξη με γνωρίσματα και χαρακτηριστικά που προέρχονται από πιο ψηλά, ή μάλλον από ένα βάθος ακόμη πιο τρομακτικό. Ο αρχέγονος κόσμος αποτελεί το ξεκίνημα του κόσμου αλλά και το τέλος του, καθώς και την ακαταμάχητη κλίση μεταξύ των δύο: παρασύρει το περιβάλλον και το καθιστά κλειστό, απολύτως κλειστό, ή πάλι το διανοίγει σε μια αβέβαιη ελπίδα. Ο σκουπιδότοπος στον οποίο ρίχνουν το πτώμα είναι η κοινή εικόνα στο Ολβιδάδος.

Γεωγραφικό πλάτος μηδέν έχει και ο αρχέγονος τόπος του Εξολοθρευτή αγγέλου, που ενσαρκώνεται πρωτίστως στο μυστηριωδώς κλειστό αστικό σαλόνι, και έπειτα, μόλις το σαλόνι ξανανοίξει, επανεγκαθίσταται στον καθεδρικό ναό, όπου οι επιζώντες ανταμώνουν ξανά. Είναι ο αρχέτυπος τόπος της Διακριτικής γοητείας της μπουρζουαζίας που ανασυγκροτείται σε όλους τους διαδοχικούς παράγωγους τόπους για να ματαιώσει το αναμενόμενο συμβάν. Ήταν ήδη η μήτρα της Χρυσής εποχής που τόνιζε όλα τα εξελικτικά στάδια της ανθρωπότητας, και τα απορροφούσε και πάλι μόλις αυτά εμφανίζονταν.

Το κοινό χαρακτηριστικό των ηρώων του Μπουνιουέλ είναι η απόλυτη έλλειψη όρων, η ορμητικότητα της ύπαρξής τους, που τους οδηγεί στην καταστροφή. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δεν καταφέρνουν να αποφύγουν την ήττα ή την αποτυχία. Εγκλωβισμένοι, όμως μέσα στους κύκλους της εντροπίας τους, η επαναληπτική κίνηση των φαντασμάτων τους πέραν του καλού και του κακού φαίνεται να προσανατολίζεται προς τη λύτρωση ενός σύμπαντος βυθισμένου στην ειρωνεία.

Για τη ρομαντική κοσμοαντίληψη, η ειρωνεία είναι ο τρόπος μέσω του οποίου η δημιουργική φαντασία αποδεσμεύει τον κόσμο από τη σταθερότητα των πραγμάτων, εισβάλει στο πραγματικό και το εξαρθρώνει, προκειμένου να τον ανασυνθέσει ως ένα σχέδιο πέραν ορατών σημασιών και εδραιωμένων νοημάτων. Κατά τον Φρ. Σίλερ, η ανάγκη αυτή προκύπτει όταν «η πραγματική ζωή, που εμφανίζεται ως κάτι το ελαττωματικό, αντιπαρατίθεται στο ιδεώδες ως την ύψιστη πραγματικότητα»[4], ενώ κατά τον Φρ. Σλέγκελ, η ειρωνεία αποτελεί μια διαρκή εγρήγορση του πνεύματος που δεν χάνει ποτέ από τα μάτια του το όλο παιχνίδι της ζωής,[5] και αναδεικνύει την υποκειμενική υπερβατικότητα ως τη μόνη βεβαιότητα της κίνησης των πραγμάτων. Κατ’ αυτό τον τρόπο, στους κοσμολογικούς κύκλους του Μπουνιουέλ, το σύμπαν απεξοικειώνεται, και η ονειρική φαντασία του ρομαντικού δημιουργού που αιωρείται πάνω από το κείμενό του προετοιμάζει τον κόσμο για μια νέα πραγματικότητα. «Η ρομαντική ειρωνεία εξασθενίζει τον κόσμο, μόνο και μόνο για να πάρει περισσότερο στα σοβαρά τον εαυτό της [...] Το χιούμορ μηδενίζει όχι το ατομικό συγκεκριμένο, αλλά την περατότητα εν γένει, μέσω της αντίθεσής της με την ιδέα του άπειρου λόγου.»[6] Έτσι, η ειρωνεία του Μπουνιουέλ αποσυνθέτει τον κόσμο στα άπειρα φαντασματικά του σύμπαντα, και γονιμοποιεί το πεπερασμένο μέσω του επαναλαμβανόμενου ριξίματος της ζαριάς στην τράπεζα του άπειρου. Πρόκειται για ένα στοιχείο ιερότητας της γλώσσας του δημιουργού, παρόμοια με εκείνη που απέδιδε ο Νίτσε στον Χάινε: «Ο Heine διέθετε αυτό το θείο σαρκασμό, χωρίς τον οποίο δεν μπορώ να φαντασθώ την τελειότητα. Εκτιμώ την  αξία των ανθρώπινων όντων, των φυλών, σύμφωνα με την αναγκαιότητα μέσω της οποίας δεν μπορούν να συλλάβουν τον θεό χωρίς τον σάτυρο».[7]

Αυτή η αναρχικά θεολογημένη ειρωνεία του Μπουνιούελ αποτελεί απόρροια της ηθικής του, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, εξαίρει «το πάθος, τον εμπαιγμό, την ύβρη, το μαύρο χιούμορ, την επίκληση της αβύσσου».[8] Μιας αβύσσου που σχετίζεται με τον σκοτεινό θεολογικό οραματισμό του Μεσαίωνα, τον οποίο ο Μπουνιουέλ θεωρούσε μια εποχή «οδυνηρή και εξαίσια».[9] Μεγαλώνοντας σε μια πόλη η οποία διαπνεόταν από μια ατμόσφαιρα όπου «ο θάνατος υπενθύμιζε αδιάκοπα την παρουσία του, αποτελούσε μέρος της ζωής, όπως στον Μεσαίωνα»,[10] ο Μπουνιούελ ανέπτυξε μια υπερβατική θεώρηση, σύμφωνα με την οποία, όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά παρατηρεί, έγινε «άθεος, χάρη στο Θεό», και περιγράφει ως εξής: «Ο αθεϊσμός – εν πάσει περιπτώσει ο δικός μου – οδηγεί απαραίτητα στην αποδοχή του ανεξήγητου. Ολόκληρο το σύμπαν μας είναι ένα μυστήριο. Εφόσον αρνούμαι να δεχτώ την παρέμβαση ενός οργανωτή Θεού, του οποίου η δράση μου φαίνεται ακόμη πιο μυστηριώδης κι από το μυστήριο, δεν μου απομένει παρά να ζω σ’ ένα κάποιο σκοτάδι. Το δέχομαι. Καμιά εξήγηση, ακόμα κι η πιο απλή, δεν μπορεί να ισχύει για τα πάντα. Ανάμεσα στα δύο μυστήρια διάλεξα το δικό μου, γιατί διαφυλάσσει τουλάχιστον την ηθική μου ελευθερία [...] Αν ήμαστε ικανοί να παραδώσουμε το πεπρωμένο μας στο τυχαίο και να δεχτούμε χωρίς λιποψυχία το μυστήριο της ζωής μας, θα μπορούσαμε να πλησιάσουμε μια κάποια ευτυχία, που θα έμοιαζε αρκετά με την αθωότητα.»[11] Σύμφωνα με τον Μπουνιούελ, αυτή η ευλογία της αναρχικά θρησκευτικής αθωότητας, κατά το πνεύμα των ρομαντικών, διαμεσολαβείται από την φαντασία: «Κάπου ανάμεσα στο τυχαίο και το μυστήριο γλιστράει η φαντασία, η ολοκληρωτική ελευθερία του ανθρώπου».[12]

 

_

γράφει η Ειρήνη Σταματοπούλου

 

_____

[1] Gilles Deleuze, Cinema 1: The movement-image, μτφρ. Hugh Tomlinson, Barbara Habberjam, London: The Athlone Press, 1992, σελ. 124.

[2] Ό. π., σελ.127.

[3] Λουίς Μπουνιουέλ, Η τελευταία πνοή, μτφρ. Μαρία Μπαλάσκα, Αθήνα: Οδυσσέας, 1982, σσ. 12, 129.

[4] Φρ. Σίλλερ, Περί αφελούς και συναισθηματικής ποιήσεως, σελ. 54.

[5] Βλ. L. Furst, Η προοπτική του ρομαντισμού, σελ. 331.

[6] Vladimir Jankélévitch, Ειρωνεία, μτφρ. Μιχάλης Καραχάλιος, Αθήνα: Πλέθρον, σσ. 20,21.

[7] Βλ. Στ. Ροζάνης, Ένας λανθάνων ρομαντισμός, σσ. 29-30, Φρ. Νίτσε, Ecce Homo, μτφρ. Κώστας Σαρρόπουλος, Αθήνα: εκδ. Γκοβόστη, σελ. 58.

[8] Λουίς Μπουνιουέλ, Η τελευταία πνοή, σελ. 142.

[9] Ό. π., σελ. 27.

[10] Ό. π., σελ. 18.

[11] Ό. π., σσ. 234-235.

[12] Ό. π., σελ. 235.

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Επιμέλεια κειμένου

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Follows

Εγγραφείτε στο newsletter

Εκδηλώσεις

Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 10:00μμ

Μύλος Ιερισσού

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού «Κλειγένης» και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 στις 21.00 στoν Μύλο Ιερισσού, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ισίδωρου Ζουργού «Λίγες και μία νύχτες».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Λένα Οφλίδη, φιλόλογος
Βαγγελιώ Μπαλτζή, φιλόλογος

Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά.

Βρείτε το βιβλίο εδώ: bit.ly/2mVgKg9ΠερισσότεραΛιγότερα

1 ενδιαφέρθηκαν
Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 9:00μμ

Άφυτος Χαλκιδικής Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας, η Κοινότητα Αφύτου και το βιβλιοπωλείο Οιωνός σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί του συγγραφέα Δημήτρη Τσιόδρα. Σας περιμένουμε την Παρασκευή 28 Ιουλίου, στις 21:00, στην οικία του Κλεάνθη Βαλαρούτσου στην Άφυτο Χαλκιδικής.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μαρία Σπυράκη και ο Κώστας Χρυσόγονος, ευρωβουλευτές, και ο συγγραφέας.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαρία Καραθανάση, δικηγόρος.
ΠερισσότεραΛιγότερα

8 ενδιαφέρθηκαν  ·  3 θα πάνε
Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

2.08.2017, 8:00μμ – 2.08.2017, 9:00μμ

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και το βιβλιοπωλείο ΚΑΡΑΣΤΑΘΗ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Έρης Ρίτσου

Ο ΝΕΚΡΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8633

στον αύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χατζηγιάννειο Κτίριο, Βλιάμου 21, Νέο Καρλόβασι, Σάμος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς Έλσα Χίου και Έλενα Χουσνή.

Η Έρη Ρίτσου θα διαβάσει αποσπάσματα απ’ το βιβλίο.ΠερισσότεραΛιγότερα

6 ενδιαφέρθηκαν
Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

2.08.2017, 9:00μμ – 2.08.2017, 10:00μμ

Lixouri, Kaluga Oblast, Russie
Paliki,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα και το Βιβλιοπωλείο Happy House σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού
στον προαύλιο χώρο του βιβλιοπωλείου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουλουριώτη, η εκπαιδευτικός Καλλιόπη Κρητικού και η συγγραφέας.
Ανάγνωση κειμένων και συντονισμός της εκδήλωσης από τη συγγραφέα Μαίρη Μοσχοπούλου.
Happy House
26710 92411
ΠερισσότεραΛιγότερα

3 ενδιαφέρθηκαν  ·  3 θα πάνε
Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

3.08.2017, 12:30μμ – 3.08.2017, 1:00μμ

University of Nicosia
46 Makedonitissas Ave., CY-2417
Nicosia,  Nicosia, Cyprus Χάρτης

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και οι Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση και συζήτηση

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης
www.kedros.gr/main.php?manufacturers_id=2023

Αμφιθέατρο UNESCO, Κτίριο Europa

12:30-12:35 Καλωσόρισμα
Αντώνης Πολεμίτης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

12:35-12:45 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Επιστήμονας»
Σπύρος Μακριδάκης, Διευθυντής Institute For the Future (IFF)
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ομότιμος Καθηγητής, INSEAD

12:45-12:55 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Λογοτέχνης»
Στεφανία Παπαθεοδώρου, Λέκτορας Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

12:55-13:25 Τοποθέτηση Συγγραφέα
Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης, Τακτικός Καθηγητής Ιατρικής Stanford University

Ο συγγραφέας θα διαβάσει αποσπάσματα από το τελευταίο του βιβλίο,

Tractatus για την έκτη φήμη (www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8561), συζητώντας θέματα στο μεταίχμιο τέχνης και επιστήμης.

13:25-13:45 Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

13:45 – 14:00 ΔεξίωσηΠερισσότεραΛιγότερα

2 ενδιαφέρθηκαν
Η Άννα Γαλανού στο Αργοστόλι!

Η Άννα Γαλανού στο Αργοστόλι!

3.08.2017, 8:00μμ – 3.08.2017, 9:00μμ

Βιβλιοπωλείο Σταματελάτου
ΛΙΘΟΣΤΡΩΤΟ 1
Argostóli,  28100 Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα και τo βιβλιοπωλείο Σταματελάτου σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού στον χώρο του βιβλιοπωλείου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η φιλόλογος Μυρσίνη Γιαννακοπούλου και η συγγραφέας. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλλονιάς – Ιθάκης Δημήτρης Ζαβιτσιάνος.
Την εκδήλωση συντονίζει η συγγραφέας Μαίρη Μοσχοπούλου.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Αντιδήμαρχος Ευάγγελος Κεκάτος.

Βιβλιοπωλείο Σταματελάτος
Λιθόστρωτο 1, Αργοστόλι
2671022918ΠερισσότεραΛιγότερα

7 ενδιαφέρθηκαν  ·  2 θα πάνε
Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

9.08.2017, 8:30μμ – 9.08.2017, 9:30μμ

Limira Mare Hotel
Akti Vion 186
Neápolis,  23053 Χάρτης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και ο Σύνδεσμος Αγιονικολαϊτών «Ο κάβο Μαλλιάς» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Τάκη Γεράρδη

ΤΟ ΚΑΜΙΝΙ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8628

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μάρω Χαραμή, φιλόλογος και η Σοφία Δουμάνη, δικηγόρος.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα και στο τέλος της εκδήλωσης θα υπογράψει αντίτυπα για τους αναγνώστες.ΠερισσότεραΛιγότερα

5 ενδιαφέρθηκαν
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

18.08.2017, 8:30μμ – 18.08.2017, 9:30μμ

Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, Μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

1 θα πάνε
Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

19.08.2017, 7:00μμ – 19.08.2017, 7:00μμ

Δρυμαια Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και ο Σύλλογος Απανταχού Δρυμαιωτών σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε το Σάββατο 19 Αυγούστου, στις 19:00, στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου στη Δρυμαία Φθιώτιδας.
ΠερισσότεραΛιγότερα

10 ενδιαφέρθηκαν  ·  5 θα πάνε
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου - Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου – Νάξος)

20.08.2017, 7:30μμ – 20.08.2017, 8:30μμ

Οικομουσείο Κoρώνου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

O ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

8.09.2017, 7:00μμ – 8.09.2017, 7:00μμ

Palia Poli
Xania
Xánthi,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και το εκπαιδευτικό κέντρο Μεταγνώση, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο Θεατράκι της Κεντρικής Πλατείας Ξάνθης.
ΠερισσότεραΛιγότερα

1 ενδιαφέρθηκαν  ·  1 θα πάνε
Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

26.09.2017, 7:30μμ – 26.09.2017, 8:30μμ

Public
Tsimiski 24
Thessaloníki,  54624 Χάρτης

Ένας φόνος μεταξύ φίλων.
Η Έλενα Ακρίτα και o Άρης Δημοκίδης παρουσιάζουν το νέο της αστυνομικό μυθιστόρημα Το Mυστικό της Mπλε Πολυκατοικίας. Το τέλειο αυτό έγκλημα θα διαπραχθεί Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, στις 19:30 στα Public Τσιμισκή.

Public
Τσιμισκή 24
2310 227288ΠερισσότεραΛιγότερα

244 ενδιαφέρθηκαν  ·  103 θα πάνε

Φόρτωση περισσότερων

Διαγωνισμοί σε εξέλιξη

Υποβολή συμμετοχής!

Αρχείο

Είσοδος

Pin It on Pinterest

Αν σας άρεσε...

κοινοποιήστε το στους φίλους σας!