«…πάντα είμαι αυτός που είμαι και μέσα μου και έξω μου» – Εντμόντ-Ανδρέας Σαλβάρης

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος στην σημερινή μας δημοσίευση για την λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία»  είναι ο συγγραφέας Εντμόντ-Ανδρέας Σαλβάρης, τον οποίο και ευχαριστώ για την δοτική συνέντευξή του! Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν : ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Ο Αλβανο-Ελληνας συγγραφέας Εντμόντ-Ανδρέας Σαλβάρης γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου 1957 στην πόλη της Κορυτσάς. Μετά το […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στην σημερινή μας δημοσίευση για την λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία»  είναι ο συγγραφέας Εντμόντ-Ανδρέας Σαλβάρης, τον οποίο και ευχαριστώ για την δοτική συνέντευξή του!

Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν :

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Αλβανο-Ελληνας συγγραφέας Εντμόντ-Ανδρέας Σαλβάρης γεννήθηκε στις 30 Ιουλίου 1957 στην πόλη της Κορυτσάς. Μετά το Λύκειο στη γενέτειρά του, συνέχισε τις πανεπιστημιακές σπουδές στην Οικονομική Σχολή των Τιράνων απ’ όπου και αποφοίτησε το 1982. Δωδεκάχρονος ακόμη, αλλά ανήσυχο πνεύμα, ξεκίνησε έτσι απ’ την πρώιμη εφηβεία του το συναρπαστικό ταξίδι στον χώρο της λογοτεχνίας, με τα πρώτα ποιήματά του, που στα φοιτητικά του χρόνια εμπλουτίστηκε με την πεζογραφία αλλά και την έντονη αρθρογραφία του πάνω σε θέματα οικονομικού και φιλοσοφικού χαρακτήρα της εποχής.
Συμμετείχε ενεργά στο κίνημα εκδημοκρατισμού της μετακομμουνιστικής Αλβανίας της δεκαετίας του ’90, όπου ξεχώρισε για τη διεισδυτική ματιά και τον ανατρεπτικό ριζοσπαστικό χαρακτήρα της συγγραφικής δημοσιολογίας του. Με τα τραγικά γεγονότα και την πυραμιδική κατάρρευση του ’97 στη χώρα του μεταναστεύει στη Θεσσαλονίκη, όπου διαβιεί μέχρι σήμερα με τη σύζυγό του και τα δυο του παιδιά.
Παρά της αντιξοότητες της επιβίωσης δεν έπαψε στιγμή να γράφει και το 2006 εκδίδει το πρώτο του βιβλίο με βιώματα και μνήμες απ’ τη χώρα του υπό τον τίτλο «Παρ’ όλα αυτά… ζούμε» που έτυχε θερμής υποδοχής απ’ τους αναγνώστες και την κριτική. Ακολούθησαν τέσσερις ποιητικές συλλογές «Κάπου… Κάποιον… Κάποιος», «Πώς καταντήσαμεέτσι!», «Μην ακολουθείτε την σκιά», «Μου μίλησε η σιωπή», μια εκδοτική πλημμυρίδα με αποκορύφωμά της το πετυχημένο παρόν μυθιστόρημα, το 2012, «Facebook-koobecaF»(ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ).
Την ίδια χρονιά η Ενωση των Αλβανών Συγγραφέων, η «Λέσχη Ντρίτα», με έδρα την Αθήνα, τον τιμάει για το εν λόγω βιβλίο με το βραβείο «Ισμαήλ Κανταρέ». Το μυθιστόρημα εγκωμιάζεται απ’ την κριτική και τον τύπο για το ιδιαίτερο σύγχρονο στιλ, την ευρηματική υπόθεσή του και το καθολικό του μήνυμα σαρκωμένα μέσα από μια στοχαστική γραφίδα που συνδυάζει υπέροχα την πρόζα με την ποίηση.
Ο Εντμόντ-Ανδρέας Σαλβάρης αναδεικνύεται ως μια ιδιαίτερη φωνή των αλβανικών γραμμάτων και τώρα, με την πρώτη του μετάφραση στην ελληνική, τολμάει να αναμετρηθεί με τον απαιτητικό Ελληνα αναγνώστη

 

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

2Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;
Δεν μπορώ να συμβουλεύσω κανέναν, γιατί η δημιουργία είναι μέρος της ψυχής και βγαίνει ή όχι ανάλογα με αυτήν την κατάσταση της ψυχής. Τυχερός είναι αυτός που το έχει .
3.Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;
Μου αρέσει η πεζογραφία, ο στοίχος και η σκέψη για τη ζωή. Δεν έχω δυνατότητες να γράψω κάτι το οποίο δεν εκφράζεται καλλιτεχνικά και φιλοσοφικά.
6.Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;
Η καλύτερη δεν είναι μόνο μία, αλλά θα έλεγα για έναν έλληνα συγγραφέα και σκηνοθέτη, τον Ντίνο Κουμπάτη, ο οποίος έγραψε το ακόλουθο για το έργο μου. “Ο Εντμόντ-Ανδρέας Σαλβάρης, μεταξύ πραγματικότητας και υπερβατισμού, με έναν ιδιάζοντα τρόπο μεστής γραφής, μας παρασύρει, μας ξελογιάζει, και ταυτόχρονα μας προβληματίζει, ενώ ακόμη μας προσκαλεί να ερευνήσουμε και να απολαύσουμε μία πορεία ανίχνευσης ενός νέου τρόπου απόδοσης στον κόσμο της συγγραφής “ Η χειρότερη δεν με πειράζει καθόλου, γιατί έχει να κάνει με τον τρόπο τον οποίο με διαφοροποιεί στη δημιουργία, σε σχέση με τους άλλους.
8.Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;
Ο λαϊκισμός, που όλοι νομίζουν ότι μπορούν να γίνουν δημιουργοί στον χώρο της καλλιτεχνίας. Πρέπει να αλλάξει η διάλεξη, η εκτίμηση, δηλαδή να μην γίνει η καλλιτεχνία σαν μια παρέλαση της μόδας, αλλά να έχει κριτήρια του τί είναι έργο τέχνης με αξίες και τί όχι.
9.Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;
Δεν μισώ καμία ερώτηση που έχει σχέση με την λογοτεχνία.
10.Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;
Ποτέ δεν έχω βαθμολογήσει τη ζωή μου όπως γίνεται στο σχολείο. Όπως με έχουν βαθμολογήσει γονείς, δάσκαλοι, άγνωστοι και γνωστοί, για ότι έχω κάνει και δεν έχω κάνει μέχρι τώρα, πιστεύω ότι στην συνέχεια και περισσότερο στο μέλλον, θα βαθμολογήσει το έργο στην καλλιτεχνία ο πιο μεγάλος δάσκαλος, ο Χρόνος.
12.Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;
Έχω μόνο συμπάθειες, αλλά μόνο σε αυτούς τους καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν αξίες στην δημιουργία.
13.Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.
Είμαι περήφανος τρείς φορές για τον ίδιο λόγο: Πάντα είμαι αυτός που είμαι και μέσα μου και έξω μου. Δεν θα ήμουν περήφανος, αν έστω μία φορά, δεν θα ήμουν αυτός που είμαι.
14.Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;
Δεν θέλω να σκεφτώ άλλον χειρότερο εφιάλτη από αυτόν που έζησα και πέρασα εγώ με την οικογένεια μου, με τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στη Αλβανία το 1997. Το ομορφότερο όνειρο που μου έχει πραγματοποιηθεί, είναι ότι βρήκα την αγάπη και τον έρωτα της ζωής μου, στην κοπέλα η οποία έγινε η γυναίκα μου. Ζω αυτήν την αγάπη και τον έρωτα κάθε μέρα και καλύτερα. Για το μέλλον, επιθυμώ να μείνει κάτι καλό και με αξίες από τα έργα μου για τους ανθρώπους, ακόμη και όταν δεν θα υπάρχω σε αυτήν την ζωή.
15.…και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!
Δεν μου αρέσει να τελειώνω μια τέτοια συνέντευξη, με αλλαγή ρόλων. Λέω μόνο ένα μεγάλο ευχαριστώ, που με προτιμήσατε, με ακούσατε με ενδιαφέρον και υπομονή μέχρι τέλους.
Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Ήταν τιμή μου η συμμετοχή σου Συγγραφέα μου! Πάντα επιτυχίες εύχομαι στη λογοτεχνική και προσωπική σου πορεία.

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

2 Σχόλια

  1. Εντμόντ-Ανδρέας Σαλβαρη

    Sas efxaristo poli, k.Θεόφιλος Γιαννόπουλος!

    Απάντηση
  2. Θεόφιλος Γιαννόπουλος

    Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή η συνέντευξή μας, πραγματικά! Κάθε επιτυχία εύχομαι από καρδιάς Εντμόντ-Ανδρέας Σαλβαρη!

    Απάντηση

Υποβολή σχολίου