“…πάνω σε ένα χαρτί μπορώ να ζωγραφίσω ότι η ψυχή μου και το μυαλό, μου υπαγορεύει” – Ευαγγελία Κοφινά

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η ποιήτρια  Ευαγγελία Κοφινά την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη! Λογοτεχνικό βιογραφικό Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Κατερίνη όπου μένει ακόμη και τώρα με την οικογένειά της. Έχει δύο παιδιά και τρία εγγόνια. Απόφοιτος Λυκείου με εισαγωγή στην Γεωπονική […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η ποιήτρια  Ευαγγελία Κοφινά την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη!

Φωτογραφία της Ευαγγελια Κοφινα.

Λογοτεχνικό βιογραφικό

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Κατερίνη όπου μένει ακόμη και τώρα με την οικογένειά της. Έχει δύο παιδιά και τρία εγγόνια. Απόφοιτος Λυκείου με εισαγωγή στην Γεωπονική Σχολή, αλλά για οικογενειακούς λόγους δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές.

Παρακολούθησε μαθήματα Στενογραφίας, Εμπορικής Αλληλογραφίας και Τυφλό Σύστημα.

Γράφει στίχους όπου μερικά από αυτά έχουν μελοποιηθεί. Δύο τραγούδια της είναι στο δίσκο του Δημήτρη Παρθενίδη με τίτλο ”Ηχοχρώματα”

Από μικρή ηλικία το γράψιμο ήταν η φυγή της και ο εξομολογητής της. Κάποια στιγμή ένα χέρι, την τράβηξε να κάνει πραγματικότητα αυτό που χρόνια έκανε σιωπηλά.

Έγινε Μέλος της Ένωσης Συγγραφέων το 2014.

Έχει συμμετάσχει στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με ποιητές της Πιερίας σε συνεργασία με το «Σύλλογο Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας» και τους Artistas Balkan.

Έχει πάρει έπαινο για την συμμετοχή στον 1το Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό Διηγήματος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας. Είναι μέλος στους ”Θεματοφύλακες Λόγω Τέχνης” και στο ”Ράφι της Αγάπης”.

 Είναι ραδιοφωνική παραγωγός στο Ράδιο Ενημέρωση 92,2 και το βιβλίο “Έρωτα σε ονόμασα” είναι το πρώτο της πνευματικό παιδί.

Φωτογραφία της Ευαγγελια Κοφινα.

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

Γιατί γράφεις;

Η γραφή για μένα είναι διαφυγή. Πάνω σε ένα χαρτί μπορώ να ζωγραφίσω ότι η ψυχή μου και το μυαλό, μου υπαγορεύει. Εκεί μπορώ να κλείσω τόμους συναισθημάτων, σκέψεων και καταστάσεων.

Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Δεν νομίζω ότι μπορώ να συμβουλέψω κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής. Είναι μια υπόθεση πολύ προσωπική.

Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Όταν έγραψα για πρώτη φορά σε μια χαρτοπετσέτα, ήμουν  13 χρονών, ήταν μια πολύ φορτισμένη  στιγμή για μένα και ήταν σε μορφή ποίησης. Έκτοτε, αυτό το είδος γραφής με μάγεψε και μου ήταν φυσιολογικό να γράφω έτσι. Αργότερα άρχισα να γράφω και στίχους οι οποίοι κάποιοι έχουν μελοποιηθεί. Εδώ και μερικούς μήνες  βρίσκομαι στη φάση που επιχειρώ να γράψω το πρώτο μου πεζό. Και τα δύο μου αρέσουν πολύ, απλά με την ποίηση, μπορώ να εκφράζομαι καλύτερα.

Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Δεν θα τους δω ποτέ σαν πελάτες. Ούτε και σαν κριτές – αν και ο κάθε αναγνώστης ,που παίρνει στα χέρια του ένα βιβλίο, γίνεται αυτομάτως και κριτής στο τέλος. Θα τους αποκαλούσα Πρωταγωνιστές  στο ίδιο έργο, με όποιον ρόλο ήθελε ο  καθένας  και θα βίωνε την διαδρομή με όλα τα συναισθήματα που θα του προκαλούσε.

Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Μέχρι στιγμής δεν έχω εισπράξει κάτι αρνητικό για το πρώτο μου πόνημα. Η καλύτερη ήταν πολύ ένθερμα και κολακευτικά σχόλια.

Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

”Τι σκέφτεσαι όταν  γράφεις”. Όταν γράφω συνήθως νιώθω μέσα μου και το μολυβί τρέχει μόνο του.

Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Νομίζω ότι είναι από εσωτερική ανάγκη να γράψουν τις σκέψεις  τους και να καταθέσουν την ψυχή τους, για να την ”εκθέσουν” στα χέρια του αναγνωστικού κοινού. Πρωτίστως αυτός πιστεύω ότι είναι ο σκοπός τους.

Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

Η Υπομονή, η Πίστη και ο Ρομαντισμός, είναι που με χαρακτηρίζουν θετικά. Το πείσμα, η ευκολοπιστία και ο Ρομαντισμός με χαρακτηρίζουν αρνητικά.

Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Το ομορφότερο όνειρό μου έχει ήδη γίνει. Κυκλοφόρησε το πρώτο μου βιβλίο και έρχεται το δεύτερο σε λίγο καιρό. Δεν θέλω να σκέφτομαι αρνητικά, γιατί συνήθως, λένε, ότι φοβάσαι σου συμβαίνει. Ενώ όταν σκέφτεσαι θετικά και ποθείς κάτι πολύ, το σύμπαν συνωμοτεί για να γίνει.

…και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

”Πιστεύετε κύριε Γιαννόπουλε , ότι οι ¨Έλληνες συγγραφείς και ποιητές, έχουν να ζηλέψουν κάτι από τους ξένους συγγραφείς ή ποιητές;”

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά  κύριε  Γιαννόπουλε, για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω για το βιβλίο μου και για την φιλοξενία στη στήλη σας ”Θάλασσα Ιδεών”!!!

 

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Σ’ ευχαριστώ πολύ ποιήτριά μου Ευαγγελία Κοφινά για την απολαυστική σου συνέντευξη , εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία στην λογοτεχνική σου διαδρομή!

Σχετικά με το ερώτημά σου, παρακολουθώντας την λογοτεχνία στην Ελλάδα του σήμερα, διατηρώ την πεποίθηση πως, οι συγγραφείς μας, οι λογοτεχνικοί σύλλογοι και οι εκδοτικοί οίκοι έχουν ως αυτοσκοπό στο μεγαλύτερο ποσοστό τους να κρατούν σε υψηλά επίπεδα την ποίηση και τον πεζό λόγο.

Μάλιστα, αυτο το επίπεδο και την ποιότητα του καθενός τα προσμετρώ παράλληλα και με τον σεβασμό που δείχνει ο εκάστοτε δημιουργός στον εαυτό του και στο αναγνωστικό κοινό.

Ουσιαστικά, ποτέ δεν διαχώριζα την λογοτεχνία σε έργα Ελλήνων και ξένων ποιητών/συγγραφέων. Πάντα κοιτώ την ουσία, που είναι το περιεχόμενο των γραφών τους, ο τρόπος και η ικανότητα που διαθέτουν ώστε να μας μεταφέρουν αυθόρμητα και γλαφυρά όσα τους τριβελίζουν την ψυχή.

Εν κατακλείδι, δεν πιστεύω πως κάποιος Έλληνας λογοτέχνης έχει να ζηλέψει κάτι από κάποιον ομότεχνό του από το εξωτερικό. Κι αυτό, γιατι θεωρώ πως η λογοτεχνία είναι ένα πεδίο ανταλλαγής εμπειριών όπου μπορεί ο κάθε δημιουργός να εξερευνήσει και να εντρυφήσει σε νέα πεδία έμπνευσης.

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου