“…παρατηρώ όμως ότι αυτοί που γράφουν από εσωτερική ανάγκη δεν φωνάζουν, είναι πιο ταπεινοί…” – Σίσσυ Παπαγεωργίου

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Σίσσυ Παπαγεωργίου, την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη! ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Η Σίσσυ Παπαγεωργίου γεννήθηκε το 1978 στη Θεσσαλονίκη. Κατάγεται από τη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής, όπου μεγάλωσε. Είναι απόφοιτη του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης στο τμήμα βρεφονηπιοκομίας και εργάζεται […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Σίσσυ Παπαγεωργίου, την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη!

Φωτογραφία του χρήστη Οι συγγραφείς και τα βιβλία που αγαπάμε.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Σίσσυ Παπαγεωργίου γεννήθηκε το 1978 στη Θεσσαλονίκη. Κατάγεται από τη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής, όπου μεγάλωσε. Είναι απόφοιτη του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης στο τμήμα βρεφονηπιοκομίας και εργάζεται χρόνια σε παιδικούς σταθμούς, ενώ παράλληλα είναι φοιτήτρια του ΕΑΠ στο τμήμα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Από μικρή της άρεσε να γράφει ιστορίες. Έχει συμμετάσχει σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και έχει αποσπάσει τρία βραβεία στην παιδική λογοτεχνία.

Τον Μάρτιο του 2013 εκδόθηκε το πρώτο της παραμύθι με τίτλο «Η βασίλισσα Μόλυνση, η Ανακύκλωση και οι εξωγήινο», το οποίο μεταφράστηκε στα ιταλικά το 2016 με τίτλο «La regina inquinamento, la signora riciclaggio e gli extraterrestri».

Τον Σεπτέμβριο του 2015 εκδόθηκε το δεύτερο παραμύθι της με τίτλο «Ο πίνακας που άλλαξε χρώματα». Τον Μάιο του 2018 συμμετείχε στο συλλογικό έργο «Οδός αμαρτίας αριθμός 12» με το διήγημα της Προσευχές.

Ερωτηματολόγιο για Λογοτέχνες

Γιατί γράφεις;

Το γράψιμο για μένα αποτελεί έναν τρόπο έκφρασης και έναν τρόπο να δραπετεύω απο την πραγματικότητα. Είναι το άνοιγμα μιας πόρτας προς σε έναν δικό μου κόσμο, όπως τον θέλω εγω, τοποθετημένο σε σχέση με την πραγματικότητα που ζω και από την οποία εμπνέομαι.

Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να συμβουλέψω κάποιον να γίνει ή όχι συγγραφέας ή ποιητής για οποιοδήποτε λόγο. Αυτό το μικρόβιο ή το έχεις ή δεν το έχεις.

Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Από την ιδιότητα της παιδαγωγού γνώρισα τον μαγικό κόσμο των παιδιών ο οποίος με έχει κερδίσει, έτσι λοιπόν ασχολούμαι κυρίως με το παιδικό βιβλίο όπου έχω αποσπάσει διάφορα βραβεία και έχω εκδώσει δυο παιδικά βιβλία. “Η Βασίλισσα Μόλυνση, η Ανακύκλωση και οι εξωγήινοι” και ο “Πίνακας που άλλαξε χρώματα”. Παρόλα αυτά μου αρέσει και το διήγημα, πρόσφατα μάλιστα είχα την τύχη και την τιμή να συμμετέχω στο συλλογικό έργο Οδός αμαρτίας αριθμός 12 με το διήγημα μου “Προσευχές”. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να γράψω ποίηση.

Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Οι αναγνώστες είναι οι αποδέκτες ενός δημιουργήματος μέσα από το οποίο αλληλοεπιδρούν με το συγγραφέα, ταυτίζονται με τους ήρωές του ή τους απορρίπτουν. Σαφώς και θα το κρίνουν, θα το αγαπήσουν ή θα το μισήσουν ή ακόμη θα το τοποθετήσουν στην αιωνιότητα ή θα το στείλουν στα αζήτητα. Η λέξη πελάτης δεν μου χτυπάει καλά για να περιγράψει την παραπάνω σχέση.

Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Έχω την τύχη να με κρίνει ένα πολύ απαιτητικό κοινό, το παιδικό κοινό. Από τα παιδιά ακούς τα πράγματα όπως ακριβώς τα νιώθουν χωρίς να τα φτιασιδώνουν με ευγένειες και διπλωματίες. Μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει αρνητική κριτική.

Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

Βρισκόμαστε ακόμη σε μια φάση γνωριμίας

Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Με ενοχλεί που η λογοτεχνία για πολλούς αποτελεί βήμα για αυτοπροβολή

Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Δεν μου αρέσει η αδιακρισία.

Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Σαφώς υπάρχουν και οι δυο εκδοχές. Δεν μπορώ να πάρω θέση για κανέναν. Παρατηρώ όμως ότι αυτοί που γράφουν από εσωτερική ανάγκη δεν φωνάζουν, είναι πιο ταπεινοί. Αυτοί που κυνηγάνε το χρήμα και τη δόξα κάνουν φασαρία.

Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

Αν είχα μόνο συμπάθειες κάτι δεν θα πήγαινε καλά. Ο κάθε ανθρώπινος νους αντιλαμβάνεται με διαφορετική οπτική τα πράγματα κι αυτό οδηγεί σε αντιπαραθέσεις αλλά και σε όμορες απόψεις.

Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

Ειμαι περήφανη για την υπομονή την επιμονή μου στο να πετυχαίνω τους στόχους μου καθώς και για την προσαρμοστικότητα μου θα ήθελα να μπορώ να έχω περισσότερο θράσος (το απαιτεί η εποχή νομίζω)

…και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Με την ιδιότητα του συγγραφέα αν είχες τη δυνατότητα να γράψεις το τελευταίο σου βιβλίο ποιο θα ήταν αυτό;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Σ’ ευχαριστώ πολύ για τη δοτική συνέντευξη συνέντευξη συγγραφέα μου, εύχομαι ότι καλ΄τερο στη λογοτεχνική σου διαδρομή!

Σχετικά με το ερώτημά σου, θα έγραφα ένα δοκίμιο για την ιδεατή αγάπη…

 

Αν είσαι λογοτέχνης, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου