“…παραφράζοντας τον Φρίντριχ Χάλντερλιν, θεωρώ ότι οι ποιητές και γενικότερα οι συγγραφείς χρειάζονται περισσότερο από ποτέ στους μικρόψυχους καιρούς που ζούμε” – Μάρθα Δήμου

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) ….στη σημερινή δημοσίευση της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» θα γνωρίσουμε την συγγραφέα Μάρθα Δήμου, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο περιεκτική της συνέντευξη! Ας μάθουμε  λοιπόν περισσότερα στοιχεία για την προσωπικότητά της: Γεννήθηκα στα Γιάννενα. Σπούδασα στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και είμαι κάτοχος […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

….στη σημερινή δημοσίευση της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» θα γνωρίσουμε την συγγραφέα Μάρθα Δήμου, την οποία και ευχαριστώ για την τόσο περιεκτική της συνέντευξη!

Ας μάθουμε  λοιπόν περισσότερα στοιχεία για την προσωπικότητά της:

Γεννήθηκα στα Γιάννενα. Σπούδασα στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και είμαι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στο Δημόσιο Δίκαιο του Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου. Από μικρό παιδί αγαπούσα τη λογοτεχνία και ήμουν βιβλιοφάγος.

Άρχισα να γράφω ποίηση στα δεκαέξι.ό μικρό παιδί ήμουν βιβλιοφάγος.ό μικρό παιδί ήμουν βιβλιοφάγος.

Ποιήματά μου δημοσιεύονται στον διαδικτυακό τόπο tovivlio.net και σε έντυπα περιοδικά. Περιλαμβάνονται επίσης στην 3η Ομαδική Ποιητική Συλλογή των εκδόσεων “διάνυσμα.” ος στο Δημόσιο Δίκαιο ου Δικαίου Ζω στην Αθήνα και εργάζομαι στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Email: [email protected]

Facebook: Martha Dimou

 

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

 1. Γιατί γράφεις;

Γράφω από εσωτερική ανάγκη. Ξεκίνησα να γράφω ποίηση στην εφηβεία, από τα δεκαέξι μου, αλλά έχω κρατήσει ποιήματά μου από τα είκοσι. Από μικρή ηλικία, μελετώντας λογοτεχνία, αναρωτιόμουν, γιατί πάρα πολλοί νομικοί είναι και λογοτέχνες. Όταν έγινα νομικός και εγώ, κατάλαβα ότι η ενασχόληση με την παθογένεια της κοινωνίας δεν προσφέρει χαρά, όσο κι αν ο τελικός σκοπός της νομικής επιστήμης είναι να υπηρετείται η δικαιοσύνη.

Έχοντας την εσωτερική ανάγκη έκφρασης βιωμάτων, σκέψεων και ιδεών, μοιραία έρχεται η αναζήτηση μιας διεξόδου και η καλύτερη διέξοδος είναι η συγγραφή. Μέσα από τα έργα μου προσπαθώ να εκφράσω ό,τι πιο όμορφο υπάρχει γύρω μας ή να το προκαλέσω να συμβεί. Μέχρι πρότινος κρατούσα τα γραπτά μου κρυμμένα στο συρτάρι, εκτός κάποιων μεμονομένων περιπτώσεων. Το 2016, με αφορμή την διαδικτυακή μου γνωριμία με τοβιβλίο.νετ, αποφάσισα να δημοσιοποιήσω τα δημιουργήματά μου. Περαιτέρω, παραφράζοντας τον Φρίντριχ Χάλντερλιν, θεωρώ ότι οι ποιητές και γενικότερα οι συγγραφείς χρειάζονται περισσότερο από ποτέ στους μικρόψυχους καιρούς που ζούμε.

 1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Όλα τα είδη γραφής είναι σημαντικά για μένα και το κάθε ένα έχει τα πλεονεκτήματά του. Γράφω ποίηση από τα εφηβικά μου χρόνια, παιδικά παραμύθια από τότε που έγινα μητέρα και γιαγιά και, τελευταία, έγραψα το πρώτο μου διήγημα. Το κάθε είδος γραφής είναι πρόκληση για μένα. Έως τώρα δεν έχω αποπειραθεί να γράψω κάποιο μυθιστόρημα. Αυτό το είδος λίγο με φοβίζει.

 1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Οι αναγνώστες είναι οι μυστικοί ή οι ανώνυμοι φίλοι μου με τους οποίους μοιράζομαι τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ιδέες, που αποτυπώνω στα έργα μου. Κάθε κριτική τους είναι για μένα πολύτιμη, ευεργετική και ευπρόσδεκτη.

 1. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Έχω δεχτεί μάλλον καλές κριτικές έως τώρα. Η χειρότερη θα έλεγα ότι ήταν στα πρώτα μου βήματα όταν κάποιος φίλος, αστειευόμενος, μου είπε ότι δεν θα πάρω ποτέ το βραβείο Νομπέλ.

 1. Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

Πιστεύω πως η ειλικρίνεια και η αυθεντικότητα είναι ουσιώδεις προϋποθέσεις στην λογοτεχνική έκφραση. Επειδή εκφράζω με ειλικρίνεια όσα πιστεύω και αισθάνομαι, νομίζω ότι οι αναγνώστες έχουν την πραγματική εικόνα για μένα.

 1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Θεωρώ πως το έναυσμα για την συγγραφή είναι η εσωτερική ανάγκη. Αυτή κινεί «το είναι» να εκφραστεί και δεν ησυχάζει μέχρι να αποτυπωθούν οι σκέψεις και τα συναισθήματα. Η δόξα και το χρήμα ίσως ακολουθήσουν αλλά όχι για όλους.

 1. Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

  Στους λογοτεχνικούς κύκλους έχω μόνο συμπάθειες, προς το παρόν.

 1. Ανέφερε τρεις χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρεις για τους οποίους όχι.

Θετικά χαρακτηρίζομαι ως καλοπροαίρετη, ευγενική και μεθοδική.

Αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα μου είναι ότι είμαι ευκολόπιστη και αγχώδης.

 1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Φοβάμαι περισσότερο μήπως έρθει κάποια μέρα που δεν θα μπορώ να εκφραστώ. Φοβάμαι την έλλειψη της έμπνευσης. Το μεγαλύτερό μου όνειρο είναι να έχω πολύ χρόνο να ασχοληθώ με τη συγγραφή, να εκδοθούν πολλά έργα μου και να έχουν θετική επίδραση στους αναγνώστες.

 1. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου για την πρω-τόγνωρη και ενδιαφέρουσα εμπειρία αυτής της συνέντευξης καθώς και για τη φι-λοξενία, που διακρίνει όλη την ομάδα στον λογοτεχνικό ιστότοπο «τοβιβλιο.net ».

Με τη σειρά μου, απευθύνω την παρακάτω ερώτηση:

 • Αν έγραφες την αυτοβιογραφία σου, θα περιλάμβανες σε αυτήν κάποια «σκοτεινά» σημεία της ζωής σου;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος:Ευχαριστώ πάρα πολύ για την ιδιαίτερη ερώτησή σου Συγγραφέα μου! Θεωρώ πως αυτή τη στιγμή δεν βρίσκω την ανάγκη να προχωρήσω κάποτε στην συγγραφή της αυτοβιογραφίας μου. Εάν το έκανα όμως στο μέλλον, τότε θα συμπεριελάμβανα μόνο τα σκοτεινά σημεία της ζωής μου, μιας και τα υπόλοιπα θα τα ήξεραν όσοι θα παρακολουθούσαν την πορεία μου.

 

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

1 Σχόλιο

 1. Μάρθα Δήμου

  Αγαπητέ κε Θεόφιλε Γιαννόπουλε, υπάρχει εκ μέρους μου ένα λάθος στο βιογραφικό μου. Σας το παραθέτω αυτούσιο ώστε να μπορέσετε να το αφαιρέσετε:”ό μικρό παιδί ήμουν βιβλιοφάγος.ό μικρό παιδί ήμουν βιβλιοφάγος.” Συγγνώμη για την ταλαιπωρία.
  Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων. Καλό σας βράδυ.

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου