Παρουσίαση του βιβλίου ‘Ο έρωτας δε θέλει τίτλο’

   Την ημέρα του έρωτα, στις 14 του Φλεβάρη στο ζεστό χώρο του βιβλιοπωλείου της Παιδείας στη Λάρισα με την παρουσία του δικτυακού τόπου τοβιβλίο.net αλλά και πλέον των εκατό ανθρώπων, η Ιωάννα Γκανέτσα άνοιξε τα φτερά της στο χώρο των εκδόσεων παρουσιάζοντας το πρώτο της βιβλίο ‘Ο έρωτας δε θέλει τίτλο’. Την Ιωάννα πλαισίωσαν ο συγγραφέας […]

 

 

 

Την ημέρα του έρωτα, στις 14 του Φλεβάρη στο ζεστό χώρο του βιβλιοπωλείου της Παιδείας στη Λάρισα με την παρουσία του δικτυακού τόπου τοβιβλίο.net αλλά και πλέον των εκατό ανθρώπων, η Ιωάννα Γκανέτσα άνοιξε τα φτερά της στο χώρο των εκδόσεων παρουσιάζοντας το πρώτο της βιβλίο ‘Ο έρωτας δε θέλει τίτλο’.

Την Ιωάννα πλαισίωσαν ο συγγραφέας Άγγελος Πετρουλάκης, η ποιήτρια Βάσω Χριστοδούλου, η οποία μάγεψε στην κυριολεξία το κοινό με τον τρόπο με τον οποίο αφηγήθηκε τα αποσπάσματα του βιβλίου και ο δημιουργός του δικτυακού τόπου τοβιβλίο.net Κώστας Θερμογιάννης.

Η συζήτηση είχε βεβαίως ως κεντρικό θέμα τον έρωτα στις μέρες μας, καθόσον αυτό είναι βεβαίως και το περιεχόμενό του βιβλίου, με αναφορές όμως από την αρχαία εποχή, το Μάη του ’68 και μέχρι το σήμερα που η τεχνολογία έχει καταστήσει την επικοινωνία άμεση συνδράμοντας έτσι στην εύκολη εξωτερίκευση των συναισθημάτων του σύγχρονου ανθρώπου. Η συγγραφέας, ζώντας μέσα στις δυσκολίες της εποχής κι έχοντας αναλάβει όλες τις ευθύνες της γυναίκας, της μάνας, της συζύγου αλλά και της εργαζόμενης, κατάφερε αντλώντας μέσα από τον κοινωνικό και όχι μόνο περίγυρό της, να συλλέξει τα καλύτερα στοιχεία του έρωτα και να τα παρουσιάσει με τη μορφή σαράντα πέντε αφηγημάτων και άρθρων μέσα στο βιβλίο της, με τρόπο εξαιρετικό, όπως τονίστηκε από τους ομιλητές. Επισημάνθηκε και υπογραμμίστηκε επίσης το γεγονός πως αν και το βιβλίο έχει ως κύριο άξονα και θεματική τον έρωτα, δεν είναι ένα απάνθισμα ερωτικών κι άσεμνων ιστοριών, αλλά κειμένων που αν και δε φιλοσοφούν, κάνουν τον αναγνώστη να φιλοσοφήσει.

Η Ιωάννα Γκανέτσα, που σημειωτέων δεν ονοματοδοτεί σχεδόν κανέναν από τους ήρωές της, καταφέρνει, όπως ειπώθηκε, να παρασύρει μέσα στις ιστορίες της τον κάθε αναγνώστη και να του ξυπνήσει μνήμες. Γράφει εντελώς απελευθερωμένα για τον έρωτα, κάτι το οποίο θα ήταν ενδεχομένως αδιανόητο πριν το Γαλλικό Μάη του ’68 που η σεξουαλική απελευθέρωση αποτελούσε μονάχα ένα όνειρο για πολλούς ανθρώπους. Τονίστηκε από όλους τους ομιλητές πως ο έρωτας στα κείμενα και τα αφηγήματα της συγγραφέως δεν είναι ούτε νοσηρός, ούτε βεβαίως κινείται στη σφαίρα κάποιας παράλογης φαντασίας αλλά είναι ρεαλιστικός κι απεικονίζει με μεγάλη ακρίβεια το σήμερα και το κοινωνικό γίγνεσθαι μέσα στο οποίο αυτός κινείται και ζει.

Στο τέλος της βραδιάς υπήρξε μια μικρή αλλά εποικοδομητική συζήτηση με το κοινό και βεβαίως η Ιωάννα με μεγάλη χαρά υπέγραψε το βιβλίο της, ικανοποιώντας έτσι τους πολλούς φίλους της, οι οποίοι την τίμησαν με την παρουσία τους και γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα.

Οι φωτογραφίες είναι του Γιάννη Καραγιάννη

1 Σχόλιο

  1. Άννα Ρουμελιώτη

    Ο έρωτας ρεαλιστικός κι απεικονίζει με μεγάλη ακρίβεια το σήμερα και το κοινωνικό γίγνεσθαι μέσα στο οποίο αυτός κινείται και ζει. Πράγματι έτσι είναι. Συγχαρητήρια στην Ιωάννα!!!

    Απάντηση

Υποβολή σχολίου