love_couple

«Συννέφιασε συννέφιασε

Κι έτσι ο Θεός μας έφιασε

Στους έρωτες και στους καιρούς

Ν’ αφήνουμε μικρούς σταυρούς»

Η Τελετή, Συλλογή «Τα Ρω του Έρωτα»

Οδυσσέας Ελύτης

 

Ο έρωτας θεός και άθεος μαζί. Χρωστά και δεν ξεχρεώνει. Κερνά και κλέβει μαζί. Ο έρωτας το αποτύπωμα της καρδιάς και οι πληγές της. Τα λάθη της και τα σωστά της. Οι ενοχές και οι παραδοχές. Οι στιγμές και οι αναμονές. Και οι ατελείωτες προσμονές.

Ο έρωτας το όλο και το τίποτα. Το είναι. Και το δεν είναι. Λόγια, ήχοι, μουσικές και σιωπές μαζί. Αβάσταχτα όνειρα και εξαντλητικοί εφιάλτες. Η γαλήνη της καρδιάς και η φουρτούνα της μαζί. Θάλασσα βαθιά και σκοτεινή. Θάλασσα γυαλιστερή με κοχύλια και ανεπανάληπτα βότσαλα θησαυρούς της πανούργας φύσης. Θάλασσα εκδικητική και μοιραία. Με ρουφήχτρες και θλιβερά ναυάγια.

Ο έρωτας απόλυτος και δεσμευτικός, μονάρχης και δικτάτορας. Κραυγάζει δημοκρατικός. Μα τίποτα δε θυμίζει δημοκρατία στις πράξεις του. Αθώοι φυλακισμένοι και ένοχοι ελεύθεροι τριγυρνούν στα σοκάκια του νου και της καρδιάς και εισβάλλουν εξουσιαστικά. Μικροαπατεώνες και οργανωμένοι και επαγγελματίες ληστές. Η δημοκρατία της καρδιάς σε λεπτή διαχωριστική γραμμή από του νου.

Ο έρωτας το ελιξίριο της καθημερινότητας. Το αντικαταθλιπτικό. Το καταθλιπτικό. Οι ώρες εκείνες οι βασανιστικές που χρόνο δεν λογαριάζουν μα κάθε λεπτό τρυπά τη σκέψη και την κουρελιάζει. Τα γιατί και τα πότε. Τα άραγε, τα ίσως, τα μπορεί. Το τώρα και το ποτέ.

Ο έρωτας, όλα τα σημεία στίξης μαζί. Τα ερωτηματικά, τα θαυμαστικά τα θλιβερά αποσιωπητικά. Οι άνω τελείες και οι τελείες. Με μια γραμματική διαφορετική εκτός κανόνων και με προτάσεις αναποδογυρισμένες και ατελείς. Τα δε θα και τα θα. Τα δε μπορώ και τα μπορώ ανακατεμένα σε ένα συντακτικό που δεν υπακούει σε νόρμες. Μονάχα στη νόρμα του πάθους.

Ο έρωτας η κινητήριος δύναμη και η ματιά στο κενό. Η ταχύτητα της καρδιάς και η παύση της καθημερινότητας. Το βλέμμα σε έναν ουρανό που χωρά λόγια και σκέψεις και χαμόγελα. Οι υποσχέσεις και οι κατασχέσεις μαζί. Το στριφογύρισμα των σεντονιών και οι αχνιστές επιθυμίες. Σαρκικές πλατωνικές φιλικές αυταρχικές δεσμευτικές επιθυμίες.

Ο έρωτας και το χατίρι του. Παιδί μικρό που το κερνάς τη μικρή του παρανομία από το περίπτερο της γειτονιάς και του κλείνεις πονηρά και το μάτι, ξεχνώντας πάντα τις προηγούμενες αμαρτίες του, με την αμνησία της καρδιάς και την επιλεκτική της μνήμη, που καθηλώνει τη λογική διαδοχή των εμπειριών.

Ο έρωτας κόκκινος άγγελος και διάβολος μαζί. Με φτερά που λαχταρά να φορέσει κανείς, ακόμα και αν είναι προκαθορισμένη η φανταχτερή του πτώση. Ακόμα και αν ταμπέλες και ταμπέλες προειδοποιήσεων εμφανίστηκαν στη διαδρομή και παρακαλούσαν για ελάττωση ταχύτητας. Άγνωστοι και αδιάφοροι οι κίνδυνοι σοβαρών ατυχημάτων στο δρόμο της επιθυμίας.

Το ατύχημα της καρδιάς βλέπεις είναι το ευτύχημα του έρωτα. Ασύμβατη η ερωτική επιθυμία. Και ασυμβίβαστη. Ελεύθερη και προκλητική. Πατά πάντα στα μέρη που βλέπεις σε καρτ ποστάλ και τα ζηλεύεις και τα λαχταράς. Και τα ποθείς.

Κι ύστερα είναι ετούτη η θαλπωρή που δίνει η ανάγκη και η τόλμη που προσφέρουν λέξεις έως τώρα ανείπωτες, λέξεις ως τώρα μη ηχητικές γράφουν σε ένα πεντάγραμμο χτύπων. Το φανταστικό που μπλέκει με το πραγματικό δίνοντας διαφορετική διάσταση στη ροή των γεγονότων, κρατώντας το θύμα σε απόσταση από μια καθημερινότητα που πιθανώς να μην του ταιριάζει. Η δύναμη αυτή της μη πραγματικότητας. Η δύναμη της φαντασίας που δαμάζει οποιοδήποτε πρέπει.

Ο έρωτας μια εσωτερική διαδικασία που χωρίς να επιβεβαιωθεί αποδειχθεί και μαθηματικά οριστεί από τα αξιώματα της καρδιάς και τις παραδοχές της, έχει ήδη γίνει αποδεκτός από τη μαθηματική κοινότητα του σώματος…

Ο έρωτας ξεμασκαρεύεται μονάχα όταν έχει ήδη σβήσει ή μετατραπεί σε κάτι άλλο. Η αρχική του μορφή και υφή, προσωρινά γνωρίσματα που ο χρόνος αλλοιώνει. Η έκθεσή τους στον αέρα της εξομολογημένης επαφής, αλλάζει τις φυσικές τους ιδιότητες και η ιστορία σβήνεται σταδιακά για να την αντικαταστήσει ενδεχομένως μια ιστορία αγάπης ή μίσους.

Ο έρωτας προϊόν της ζωής γεννάται, μεγαλώνει, ανθίζει, μαραίνεται και ένα σταυρό ακουμπά στο χώρο ανάπαυσης της καρδιάς σε μυστική τελετή, ζητώντας από τη μνήμη της, το θαύμα της αιωνιότητας…

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!