“…πιστεύω ότι αν δεν ξεκινήσεις να γράφεις από εσωτερική ανάγκη, αργά ή γρήγορα, η λογοτεχνία θα σου γυρίσει την πλάτη” – Δημήτρης Στατήρης

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) ….στη σημερινή δημοσίευση της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» θα γνωρίσουμε τον συγγραφέα Δημήτρη Στατήρη, τον οποίο και ευχαριστώ για την τόσο εξομολογητική του συνέντευξη! Ας μάθουμε  λοιπόν περισσότερα στοιχεία για την προσωπικότητά του: Γεννήθηκα στη Λάρισα το 1985. Έχω φοιτήσει στο Α.Τ.Ε.Ι. Μηχανολογίας. Τελευταίο μου βιβλίο είναι η συλλογή […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

….στη σημερινή δημοσίευση της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» θα γνωρίσουμε τον συγγραφέα Δημήτρη Στατήρη, τον οποίο και ευχαριστώ για την τόσο εξομολογητική του συνέντευξη!

Ας μάθουμε  λοιπόν περισσότερα στοιχεία για την προσωπικότητά του:

Γεννήθηκα στη Λάρισα το 1985.

Έχω φοιτήσει στο Α.Τ.Ε.Ι. Μηχανολογίας.

Τελευταίο μου βιβλίο είναι η συλλογή μικρών διηγημάτων <<ο Σολίστ και άλλα πεζά>>.

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

 • Γιατί γράφεις; Γράφω για να επικοινωνήσω με τον βαθύτερο εαυτό μου και να ερεθίσω τα μυαλά των αναγνωστών.
 • Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις; Έχω την άποψη ότι δεν θα μπορούσα και πιθανότητα δεν θα ήθελα να ασχοληθώ ποτέ με αυτό το είδος που μπλέκει την ιστορία με την λογοτεχνία. Αγαπώ την ψυχογραφία στην λογοτεχνία. Αγαπώ και πιστεύω μου ταιριάζει περισσότερο το διήγημα. Μου αρέσει να κινούμαι απ` τον ρεαλισμό στον υπερρεαλισμό κι ενίοτε ακόμα πιο πέρα.
 • Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί; Έχω δημοσιεύσει τη συλλογή πεζών <<ο Σολίστ και άλλα πεζά>> απ` τις εκδόσεις <<Θράκα>>. Είμαι πολύ ικανοποιημένος απ` την συνεργασία μας σε όλα τα επίπεδα. Από έναν εκδοτικό οίκο επιδιώκω ποιότητα απ` το υλικό που θα χρησιμοποιήσει για ένα βιβλίο μέχρι και την επιμέλεια των κειμένων αυτού, καθώς και σε όλα τα ενδιάμεσα στάδια. Επίσης καλό είναι να υπάρχει μια καλή επικοινωνιακή πολιτική από μέρους του. Στη <<Θράκα>> βρήκα όλα τα παραπάνω. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι πολύ αξιόλογοι εκδοτικοί οίκοι στην Ελλάδα.
 • Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει; Πιστεύω πως με βλέπουν σαν έναν αθόρυβο εργάτη της πένας. Και στον μεγαλύτερο βαθμό, τουλάχιστον, ισχύει.
 • Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει; Θα ήθελα η πολιτεία να υποστηρίζει περισσότερο τους νέους και όχι μόνο λογοτέχνες, καθώς και το αναγνωστικό κοινό να δίνει πιο πολλές ευκαιρίες σε αυτούς και μετά να αποφασίζει ποιος τον ενδιαφέρει και ποιος όχι. Μου αρέσει η ανιδιοτέλεια των περισσότερων ανθρώπων του χώρου και το πάθος τους να προβληθεί το καλό βιβλίο.
 • Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί; Εκνευρίζομαι όταν με ρωτούν: ‘’γιατί γράφεις τακτικά;’’. Είναι σαν να ρωτάς τον φούρναρη αν ψήνει καθημερινά ψωμί ή τον μηχανικό αν επισκευάζει αυτοκίνητα κατά επιλογή και κατόπιν εμπνεύσεως.
 • Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα; Πιστεύω ότι αν δεν ξεκινήσεις να γράφεις από εσωτερική ανάγκη, αργά ή γρήγορα, η λογοτεχνία θα σου γυρίσει την πλάτη και θα έχει όλο το δίκιο με το μέρος της. Όποιος έχει το χρήμα και την δόξα ως αυτοσκοπό καλύτερα θα ήταν να ασχοληθεί με κάτι άλλο. Θέλω να πιστεύω ότι οι περισσότεροι συγγραφείς σήμερα γράφουν από εσωτερική ανάγκη. Η λογοτεχνία είναι ένας ωκεανός που έχει την τάση να ευνοεί τους τολμηρούς, οι ματαιόδοξοι συνήθως πνίγονται.
 • Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι. Ονειροπόλος γιατί το όνειρο προηγείται της πραγματικότητας, παρατηρητικός γιατί αλλιώς θα παράβλεπα την λεπτομέρεια που κάνει την διαφορά και αντικομφορμιστής γιατί η αλλαγή προέρχεται απ` την αντίδραση. Αντιθέτως: αναποφάσιστος, δύσθυμος, ευεπηρέαστος.
 • Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον; Με δυσαρεστεί η ιδέα ότι κάποτε μπορεί να μην έχω την διάθεση ή την ικανότητα για να γράφω. Απ` την άλλη, ονειρεύομαι μια συγγραφική διαδρομή δίχως κορεσμό.
 • …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου! Με τι θα αντάλλασες ένα μελλοντικό best-seller και γιατί; Ευχαριστώ ιδιαιτέρως για την συνέντευξη.
 • Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ για την δύσκολη ερώτησή σου Φίλε μου Δημήτρη! Υπάρχουν πολλοί λόγοι να αντάλλασσα ένα μελλοντικό μου best-seller, με πρώτα αν μου εγγυόταν κάποιος πως θα μπορούσε να εξαλείψει από τον κόσμο τις αρρώστιες , την πείνα ,την κοινωνική ανισότητα και τον ρατσισμό.

 

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου