“…προτιμώ έναν εκδοτικό οίκο που η προσωπική επαφή με τον εκδότη τον καθιστούν συνοδοιπόρο του συγγραφέα στο δρόμο της έκδοσης του βιβλίου του” – Βασίλης Μπαρούτης

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) ….στη σημερινή δημοσίευση της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» θα γνωρίσουμε τον συγγραφέα Βασίλη Μπαρούτη, τον οποίο και ευχαριστώ για την τόσο εξομολογητική του συνέντευξη! Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν: Βιογραφικό Βασίλη Μπαρούτη Ο Βασίλης Μπαρούτης γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής και μεγάλωσε στη Χαλκίδα.Φοίτησε στο Τ.Ε.Ι. Καβάλας, στη Σχολή Διοίκησης Παραγωγικών […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

….στη σημερινή δημοσίευση της λογοτεχνικής δράσης «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» θα γνωρίσουμε τον συγγραφέα Βασίλη Μπαρούτη, τον οποίο και ευχαριστώ για την τόσο εξομολογητική του συνέντευξη!

Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν:

Βιογραφικό Βασίλη Μπαρούτη
Ο Βασίλης Μπαρούτης γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής και μεγάλωσε στη Χαλκίδα.Φοίτησε στο Τ.Ε.Ι. Καβάλας, στη Σχολή Διοίκησης Παραγωγικών Μονάδων.
Από το 2007 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος.
Αγαπάει τη μουσική, τα ταξίδια, τη μαγειρική, τις κακές συνήθειες και την καλή παρέα.
Τα πρώτα του γραπτά ήταν στίχοι.
Έχει κάνει μαθήματα δημιουργικής γραφής και με την παρέα των Luden labs συμμετείχε στην οργάνωση βραδιών ανάγνωσης στην Αθήνα.
Γράφει κυρίως διηγήματα, κάποια από τα οποία έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά.
Το διήγημα του “Μετά την επιστροφή του βασιλιά” πήρε πρόσφατα Α’ βραβείο σε λογοτεχνικό διαγωνισμό της Unesco Κεφαλλονιάς Ιθάκης.
Οι ήρωες της καθημερινότητας και η οικογένεια του αποτελούν βασική πηγή έμπνευσης για τα γραπτά του.
Φέτος εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο “Ηχολόγια” από εκδόσεις Φίλντισι
Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές
  1. Γιατί γράφεις;

Γράφω γιατί δεν μπορώ να πετάξω, άλλος χορεύει, άλλος τρέχει, άλλος οργώνει τη γη, εγώ γράφω. Γράφω γιατί αλλιώς δεν μπορώ να ησυχάσω.

  1. Ποιό είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις δε έχεις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις

Το είδος γραφής που με εκφράζει είναι η μικρή φόρμα, το διήγημα σε όλα τα μήκη και πλάτη, με την κάθε κουσική υπόκρουση καθώς και η ποίηση αλλά μόνο «εν βρασμώ ψυχής». Πιστεύω ότι δεν έχω γνώσεις και διάθεση να γράψω ένα ιστορικό μυθυστόρημα, παρόλο που είναι το αγαπημένο μου είδος σαν αναγνώστης. Θέλει βαθιές γνώσεις και προσωπικά βιώματα για να καταπιαστεί ένας συγγραφέας με ένα τέτοιο είδος.

Προς το παρόν προτιμώ να δώσω έδαφος σε ιστορίες που απορρέουν από τις συνήθειες καθημερινών ανθρώπων.

  1. Σε ποιον εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί.

Προτιμώ έναν εκδοτικό οίκο που η προσωπική επαφή με τον εκδότη τον καθιστούν συνοδοιπόρο του συγγραφέα στο δρόμο της έκδοσης του βιβλίου του. Αυτό συνέβει με τις εκδόσεις Φίλντισι που ένιωσα να με αγκαλιάζουν και να προσπαθούν για το καλύτερο σε όλη τη διάρκεια της συνεργασίας μας.

  1. Τι είναι για σένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Είναι όλα μαζί και ακόμα περισσότερα. Είναι οι άνθρωποι που θέλουν να διαβάσουν, οι αποδέκτες του λόγου. Χωρίς αυτούς ο λόγος είναι λειψός.

  1. Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

Ο λογοτεχνικός χώρος δεν έχει σχεδόν καθόλου.. χώρο. Θα πρέπει να απλωθεί κομματάκι. Είναι ωραίο που υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που γράφουν ακόμα κι ας μην εκδίδουν όλοι τα γραπτά τους ή να γίνονται γνωστοί. Θα πρέπει να συνεχίσουν.

  1. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί:

«Πως σου ρθε η έμπνευση;» Τι να πω αν ξαναπεράσει θα τη ρωτήσω. Είναι κάτι πολύ ρευστό και δύσκολα εκφράζεται με λέξεις. Πάντως είναι κάποιες εικόνες ή βιώματα που πυροδοτούν τη σύλληψη για ένα γραπτό ή μία συναισθηματική κατάσταση που δίνει πνοή στην έμπνευση ή κάποια φωνή μέσα μου που ψάχνει το δρόμο της στο χαρτί και πρέπει να της κάνω το χατίρι.

  1. Με άριστα το 10 που κατατάσεις τη συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Αν η ικανότητα ξεκινάει από το 1 τότε θα έλεγα ότι ακόμα και το μικρότερο σκαλοπάτι στην κλίμακα αυτή, έχει μεγάλη σημασία και δύσκολα κατακτιέται. Σε σύγκριση με αυτά που έχω διαβάσει από σύγχρονους Έλληνες και ξένους συγγραφείς και αναλογικά με αυτό που θέλω να φτάσω θα έλεγα ότι είμαι στο 4.

  1. Πιστεύεις ότι οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και τη δόξα.

Πιστεύω ότι οι περισσότεροι (όχι όλοι) που γράφουν σήμερα είναι άνθρωποι με βαθιά συναισθήματα, βιοπαλαιστές, άνεργοι, περιπλανώμενοι, ονειροπαρμένοι και σίγουρα αυτού του είδους οι άνθρωποι δεν γράφουν για το χρήμα ή τη δόξα.

  1. Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους: Ποια η αιτία αυτών.

Είμαι νέος στους λογοτεχνικούς κύκλους. Υπάρχουν άνθρωποι που συμπαθώ και ταυτόχρονα αντιπαθώ κιόλας για κάποιους λόγους. Οι περισσότεροι πάντως που έχω γνωρίσει μου έχουν φερθεί εντάξει. Δεν βιάζομαι να σκεφτώ αρνητικά για κάποιον αν δεν έχω δώσει τον απαραίτητο χρόνο.

  1. .. και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Αγαπητέ Θεόφιλε, πες μας σε παρακαλώ πολύ, αν θυμάσαι σε ποια ηλικία ξεκίνησες να γράφεις και με ποια αφορμή; (Είναι συνδυαστική ερώτηση αλλά αφού μου δίνεις την ευκαιρία να ρωτήσω, λέω να το παρακάνω! )

 Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Σ’ ευχαριστώ πολύ συγγραφέα μου για την όμορφη ερώτησή σου, μιας και με γυρίζεις πολύ πίσω!

Ξεκίνησα να γραφω στα 12 μου χρόνια και αφορμή στάθηκε μια δραματοποιημένη αναπαράσταση στο ραδιόφωνο από το βιβλίο του Καββαδία, η “Βάρδια”.

 

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου