…γράφει ο Θεόφιλος Γιαννόπουλος
Στο σημερινό μας άρθρο θα περιηγηθούμε στις σελίδες ενός βιβλίου το οποίο θα μας μυήσει στα μυστικά της ιστορίας, στην εύρεση κρυμμένων θησαυρών, αλλά και στην ύπαρξη μιας μυστικής οργάνωσης. Το έργο ονομάζεται «Σαλόνι από κεχριμπάρι» και είναι μια ιστορία της Ισπανίδας συγγραφέως Matilde Asensi.
Η ηρωίδα μας σε αυτό το μυθιστόρημα είναι η Άννα Γκαλδεάνο. Πρόκειται για την ιδιοκτήτρια του «Παλαιοπωλείου Γκαλδεάνο», το οποίο εδρεύει στην Άβιλα της Ισπανίας. Παράλληλα όμως με την καθημερινότητά της, ανήκει και σε μια ολιγομελή, διεθνή οργάνωση κλεφτών καλλιτεχνικών και θρησκευτικών αντικειμένων.
Η κρυφή αυτή οργάνωση, έχει την ιδιαίτερη ονομασία «Ομάδα του σκακιού». Μάλιστα, κάθε μέλος της διαθέτει και κάποιον διαφορετικό ρόλο, αλλά και ψευδώνυμο που αφορά το σκάκι. Όσον αφορά την πρωταγωνίστριά μας, την προσφωνούν ως Πεόν. Δηλαδή «Πιόνι». Η ίδια, μάλιστα έχει την ευθύνη της κλοπής του αντικειμένου που έχει παραγγείλει ο εκάστοτε πελάτης.
Οι συναντήσεις της Ομάδας του σκακιού πραγματοποιούνται πάντα μέσω του ίντερνετ. Για την προστασία των συσκέψεων αυτών, φροντίζει ένας Γερμανός χάκερ. Ο Λόιφερ, του οποίου η θέση στην ομάδα, είναι εκείνη του «Αξιωματικού».
Άλλα άτομα που απαρτίζουν την ομάδα, είναι τα εξής:
Αρχικά, ο Γάλλος πρίγκιπας Φιλιμπέρ του Μαλγκέγκν- Ντενονβιλιέ. Ο οποίος κατέχει το ρόλο του Βασιλιά στην ηγεσία και τον προσφωνούν ως «Ρουά». Αυτός ήταν μάλιστα που εισήγαγε και τον πατέρα της Άννας Γκαλδεάνο στην συγκεκριμένη οργάνωση.
Επίσης, υπάρχει και η Ιταλίδα, Ντόνα. Η αντίστοιχη Βασίλισσα. Αλλά και ο Άγγλος, ο Ρούκ, που κατείχε το αξίωμα του Πύργου. Τέλος, έχουμε και τον Πορτογάλο, Καβάλο, ο οποίος συστήνεται με το ψευδώνυμο «Άλογο».
Ο Ρουά είχε το ρόλο του οργανωτή, ενώ η Ντόνα και ο Καβάλο, των παραποιητών. Ο Ρούκ, ξέπλενε το μαύρο χρήμα των δράσεών τους, ενώ ο Λόιφερ εξυπηρετούσε όλες τις διεργασίες που προέκυπταν, ως πληροφορικός.
Όλη αυτή η παράνομη διαδικασία αποδεικνύεται σίγουρα κερδοφόρα για τους ίδιους, μα και εξίσου επικίνδυνη. Κι όπως γίνεται κατανοητό με βάση όλα τα παραπάνω, η πρωταγωνίστριά μας πρόσφερε και την πιο ριψοκίνδυνη εργασία. Καθότι, εφόσον κατάφερνε να φέρει εις πέρας την αποστολή της, τότε όλα έβαιναν καλώς. Μα εφόσον αποτύγχανε, τότε συγχρόνως έθετε σε κίνδυνο και το μέλλον όλης της ομάδας.
Στην τελευταία σύσκεψη που προγραμματίζεται ώστε να συναντηθούν διαδικτυακά, ανακοινώνεται από τον Ρουά μια ενδιαφέρουσα προσφορά: Ο συλλέκτης Βλαντιμίρ Μελέντιεφ ήθελε να του βρουν τον πίνακα με τίτλο «Μουζίκοι». Κι όσον αφορά την αμοιβή τους, ο Ρουά τους ενημέρωσε ότι θα τους πλήρωνε όσα κι αν του ζητούσαν.
Πρόκειται για ένα έργο Ρώσου ζωγράφου, του Ιλία Κριλόφ, ο οποίος το δημιούργησε το 1916. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή ο πίνακας βρισκόταν στην κατοχή του Γερμανού βιομήχανου, Χέλμουτ Χούμπνερ. Ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Γερμανίας.
Σύντομα, συνειδητοποιούν πως ο συγκεκριμένος είχε σκοτεινό παρελθόν. Και ότι ο πίνακας – στόχος, έκτυβε γι’ αυτούς μια αναπάντεχη έκπληξη…
Κάπως έτσι ξεκινά το βιβλίο «Σαλόνι από κεχριμπάρι». Και παρότι αποτελεί το πρώτο βιβλίο που έγραψε η Ισπανίδα συγγραφέας Matilde Asensi το 1999, ωστόσο, από τις πρώτες ακόμη σελίδες του, καταφέρνει να τραβά αμέσως το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
Ξεχώρισα την γλαφυρότητα στις περιγραφές, την γρήγορη εναλλαγή των καταστάσεων, τους διαφορετικούς χαρακτήρες των ηρώων που μας παρουσιάζει. Επιπλέον, στο ενδιάμεσο μας παραθέτει και διάφορα ιστορικά στοιχεία, του παρελθόντος μα και όσα διαδραματίζονται στο παρόν της ηρωίδας μας.
Έχοντας διαβάσει και αρκετά από τα άλλα εκδοθέντα έργα της συγγραφέως, χαίρομαι πολύ που τα θελκτικά λογοτεχνικά της στοιχεία γίνονται εμφανή από το πρώτο ακόμη έργο της.
Εάν σας το πρότεινα; Μα και βέβαια! Δε θα γινόταν άλλωστε και διαφορετικά, καθώς αποτελεί μια από τις αγαπημένες μου συγγραφείς!
0 Σχόλια