Select Page

Σαν ανθισμένη πασχαλιά

Σαν ανθισμένη πασχαλιά

 

 

syringa-vulgaris_b

-Άνοιξαν πάλι οι ουρανοί… ας έρθει με το καλό Παναγιά μου, μονολογούσε η Σμαρώ, την ώρα που έπλενε τα φλιτζανάκια του καφέ. Όσο έβλεπε τη βροχή να δυναμώνει, ένα σφίξιμο την έπιανε στο στήθος.

Κοντά στο τζάκι, ο Γιώργης ο άντρας της, σκυφτός σκάλιζε τη φωτιά. Τα χείλη του ανοιγόκλειναν σιωπηλά, μαρτυρώντας μια έντονη συνομιλία με τον εαυτό του.

Μια χαρούμενη κόρνα ακούστηκε στο δρόμο και η Σμαρώ πετάχτηκε έξω, κάνοντας το σταυρό της. Από κοντά κι ο Γιώργης. Φτερά έβγαλαν τα πόδια τους, παρά το βάρος των ογδόντα χρόνων που κουβαλούσαν στις πλάτες τους.

Φιλιά, αγκαλιές και η Χαρά, η μοναχοκόρη τους, ήταν εκεί για τις διακοπές του Πάσχα.

Μ. Πέμπτη και το σπίτι, απ’ άκρη σ’ άκρη, είχε τη σφραγίδα από τα χρυσά χεράκια της Σμαρώς. Τι γλυκά, τι μοσχομυριστά λαμπροκούλουρα και τσουρέκια, όλα σε λουλουδάτες πιατέλες πάνω στο τραπέζι το στολισμένο με, κεντημένο στο χέρι, λινό τραπεζομάντιλο. Κι αυτή η μοσχοβολιά απ’ τις πασχαλιές, στο βάζο της σερβάντας, την πήγαν πίσω τη Χαρά στα χρόνια της ανεμελιάς, τότε που μαζί με τη μαμά της, κατέβαιναν στον κήπο κι έκοβαν κλωνάρια από την πασχαλιά τους, για να στολίσουν το σπίτι.

Όσο χαρούμενο όμως κι αν έμοιαζε, τόσο εκείνη ένιωθε να το σκεπάζει μια σκιά.

-Καλά είμαστε κόρη μου. Τι περιμένεις τώρα από μας… κι αυτή η υγρασία βάλθηκε να μας τσακίσει τα κόκαλα, της απάντησε ο Γιώργης, όταν τους ρώτησε και κάνοντας να καθίσει, ένα «κρακ» ακούστηκε… Να ’ταν η καρέκλα, μπορεί και τα κόκαλά του.

Βαθιά μέσα του, ήξερε πως δεν έφταιγε η υγρασία και πως άδικα έριξε πάνω της όλες τις κατηγόριες. Ήταν εκείνο το μυστικό που τους βάραινε. Χρόνια έψαχναν να βρουν την κατάλληλη στιγμή να το φέρουν στο φως, μα η αλήθεια όσο κι αν το αγαπάει, άλλο τόσο το φοβάται. Κι όλο βρίσκει δικαιολογίες και επιχειρήματα για αναβολές. Πότε είναι πολύ νωρίς, πότε δεν είναι η σωστή η ώρα. Κι όσο κρύβεται, τόσο βγάζει ρίζες κι απλώνει και κάνει τις ψυχές να βουλιάζουν από το βάρος της. Βάρυναν και οι ψυχές του ηλικιωμένου ζευγαριού κι ένιωσαν την ανάγκη ν’ αλαφρώσουν. Τα ’βαλαν κάτω, τα λογάριασαν και πήραν την απόφαση να πουν όλη την αλήθεια στη Χαρά, όταν θα ερχόταν.

Το ίδιο εκείνο βράδυ, λίγο πριν πάνε για ύπνο, κάθισαν δίπλα στο τζάκι και ο Γιώργης ακούμπησε το γέρικο χέρι του πάνω στο χέρι της κόρης του. Πόσες φορές η Χαρά δεν είχε νιώσει αυτό το άγγιγμα, που πάντα κάτι είχε να της πει, πριν μιλήσουν τα χείλη.

Μ’ ένα τρέμουλο στη φωνή, όμοιο με τη φλόγα που τρεμόπαιζε στο τζάκι, άρχισε να της διηγείται μια ιστορία, που έγινε εικοσιπέντε χρόνια πριν. Μια ιστορία αληθινή, για την ανάγκη ενός νεογέννητου κοριτσιού να δεχτεί αγάπη και μια ζεστή αγκαλιά και για την επιθυμία ενός ζευγαριού να δώσει αγάπη και μια ζεστή αγκαλιά σε ένα παιδί. Ανάγκη και επιθυμία συναντήθηκαν στο ίδιο εκείνο σταυροδρόμι, που ο χρόνος έβαλε εμπόδιο, στη ζωή των μεσηλίκων, να αποκτήσουν ένα δικό τους. Σε κείνη τη διασταύρωση, ήταν που τους βρήκε η άνοιξη μέσα στο καταχείμωνο κι από κείνη τη μέρα το σπίτι τους γέμισε με φως και λουλούδια.

Κι αυτό το νεογέννητο κοριτσάκι το φώναζαν Χαρά, δίνοντάς της το όνομα της χαράς που μπήκε στο σπιτικό τους.

Η Χαρά ρώτησε να μάθει περισσότερα αλλά πού να ήξεραν κι αυτοί. Γεννησαρούδι την πήραν από το ίδρυμα, τίποτα άλλο δεν της είπαν.

Είκοσι μέρες πέρασαν από τότε με πολλές σιωπές και τηλεφωνήματα λιγοστά. Η αλήθεια σαν τον ανοιξιάτικο τον ήλιο, βρήκε απροετοίμαστη τη Χαρά και την τσουρούφλισε. Ζητούσε χρόνο κι ένα βάλσαμο για να μαλακώσει τις πληγές από τα αναπάντητα ερωτήματα.

Η δεύτερη Κυριακή του Μάη έφτασε, με τη φύση να γιορτάζει παρέα με τη μάνα και να στέλνει μηνύματα χαράς με το άρωμα της άνοιξης. Η Σμαρώ γύρισε από την εκκλησία κι έριξε ένα γιουβετσάκι στο φούρνο. Έφτιαξε κι ένα καφέ. Μόνη θα τον έπινε, ο Γιώργης ήταν στο καφενείο.

Δεν πρόλαβε να βάλει την πρώτη γουλιά στο στόμα κι άκουσε κλειδιά στην πόρτα. Γύρισε…

Η Χαρά στεκόταν μπροστά της, με μια αγκαλιά ανθισμένες πασχαλιές, όμοια με την άνοιξη που μπήκε στο σπιτικό της.

Δεν ήταν μόνη. Με τον σύντροφό της ήρθε και με μια ζωούλα που μεγάλωνε μέσα της. Όταν πριν λίγες μέρες έμαθε πως θα γινόταν μαμά, έπιασε τον εαυτό της να κάνει όνειρα. Σαν ταινία περνούσαν από μπροστά της οι στιγμές, μ’ εκείνη και το παιδί της, να χτίζουν μια σχέση αληθινή.

Ονειρευόταν το πρώτο του κλάμα, τη στιγμή που θα το έπαιρνε στην αγκαλιά κι εκείνο θα την κοιτούσε βαθιά στα μάτια, αναζητώντας ένα τραγούδι κι ένα χαμόγελο, την πρώτη φορά που θα του έπιανε τα χέρια για να κάνει τα πρώτα του βήματα, τη στιγμή που θα την έλεγε «μαμά», τα γέλια, τα παιχνίδια, τις σκανταλιές και τα πείσματά του.

Κάπου εκεί, ανάμεσα στο όνειρο, να και η μορφή της Σμαρώς, να μπλέκεται στα χάδια, τις αγκαλιές και τα μαλώματα... Πόσες στιγμές χαράς, λύπης, αγωνίας, θυμού, τρυφερότητας, ζήσανε μαζί! Η καρδιά της μαλάκωσε. Πολλά «γιατί» που έγιναν «μπορεί» και «ίσως» ζητούσαν μια βεβαιότητα για να ησυχάσουν. Θα φρόντιζε να μάθει.

Για ένα πράγμα όμως ήταν σίγουρη. Μάνα της ήταν η Σμαρώ. Εκείνη που της χάρισε στιγμές, για να ’χει να πορεύεται στα εύκολα και τα δύσκολα και της εξασφάλισε μια μόνιμη θέση στο πιο ζεστό μέρος της καρδιάς. Εκεί που η αγάπη κυλάει ξέχωρα απ’ το αίμα, κι όπου περνάει απλώνει ρίζες και κλωνιά. Αντέχει σε κακοκαιριές και δύσκολους χειμώνες και όταν έρθει η άνοιξη, σαν την ανθισμένη πασχαλιά, σκορπάει χρώματα και μυροβολιές.

Πώς να ξεχάσει η Χαρά αυτό το άρωμα! Άφησε το μπουκέτο στο τραπέζι και πλησίασε τη Σμαρώ…

«Χρόνια πολλά, μανούλα», της είπε και την έσφιξε στην αγκαλιά της…

 

_

γράφει η Χριστίνα Σουλελέ 

Μην ξεχνάτε πως το σχόλιό σας είναι πολύτιμο!

Επιμέλεια κειμένου

7 Σχόλια

 1. MT

  Χριστινα με εκανες και βούρκωσα. Να ναι καλά όλες οι μανούλες του κοσμου να δίνουν αυτη την ανιδιοτελή αγαπη… Και να τους λεμε ευχαριστω είτε κοιτάζοντας στη γη ειτε στον ουρανό…

  Μάνες είναι εκεινες που φρόντισαν το φως και το σκοτάδι μας…. Που στάθηκαν αγγελοι φύλακες στη ζωή μας…

  Απάντηση
  • Χριστίνα Σουλελέ

   Ένας φάρος , Μάχη μου, αναμμένος για να μας οδηγεί στα εύκολα και τα δύσκολα και που τον έχουμε ανάγκη σε όποια ηλικία κι αν φτάσουμε.

   Απάντηση
 2. Μαριάνθη Πλειώνη

  Τρυφερή και αληθινή η ιστορία σου Χριστίνα, για τις μανούλες της Καρδιάς!!!! Εκεί που η αγάπη ριζώνει αψηφώντας κακοκαιρίες! Μπράβο.

  Απάντηση
  • Χριστίνα Σουλελέ

   Πολλές τέτοιες ιστορίες, Μαριάνθη, υπάρχουν ανάμεσά μας και μας δείχνουν την ομορφιά που σκορπίζει μια τέτοια αγάπη και σε αυτούς που τη χαρίζουν και σε αυτόν που τη δέχεται. Σε ευχαριστώ.

   Απάντηση
 3. Ανώνυμος

  Μαριάνθη Παπάδη

  Χριστινάκι, χαίρομαι τόσο που ανέδειξες την μάνα της καρδιάς τόσο γλυκά και τόσο ειαίσθητα. Της αξίζουν χάδια, αγκαλιές, αγάπη , σεβασμός γιατί με την ανιδιοτέλειά της βάζει αβίαστα στην καρδιά και στη ζωή της ένα πλασματάκι που δεν γέννησε η ίδια. Τι σημασία έχει αυτό μπροστά στην ύπαρξη ενός παιδιού;
  Χρόνια Πολλά σε σένα και σε όλες τις μαμάδες του κόσμου, όπου κι αν είναι!!!!!

  Απάντηση
  • Χριστίνα Σουλελέ

   Σε ευχαριστώ πολύ Μαριάνθη! Αυτό μας το αποδεικνύουν καθημερινά, μανούλες που μοιάζουν να ανθίζουν από τέτοια αγάπη και μαζί με αυτές και τα παιδιά που δε γέννησαν.

   Απάντηση
 4. Ανώνυμος

  Η υιοθεσία αποτελεί Θεϊκό έργο σε πολλές περιπτώσεις. Είναι αυτό που στο χωριό μου λένε ψυχογιός-ψυχοκόρη.

  Απάντηση

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Follows

Εγγραφείτε στο newsletter

Εκδηλώσεις

Η Φωτεινή Ναούμ στη Γρατινή!

Η Φωτεινή Ναούμ στη Γρατινή!

24.07.2017, 7:30μμ – 24.07.2017, 8:30μμ

Gratini Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Φωτεινής Ναούμ στο δημοτικό σχολείο Γρατινής.
Για τη συγγραφεα θα μιλήσει ο Νίκος Γιασάρης και αποσπάσματα θα διαβάσει η Νικολέτα Άκμπαμπα.
ΠερισσότεραΛιγότερα

26 ενδιαφέρθηκαν  ·  18 θα πάνε
Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

Ο Δημήτρης Τσίοδρας στη Χαλκιδική

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 9:00μμ

Άφυτος Χαλκιδικής Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας, η Κοινότητα Αφύτου και το βιβλιοπωλείο Οιωνός σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί του συγγραφέα Δημήτρη Τσιόδρα. Σας περιμένουμε την Παρασκευή 28 Ιουλίου, στις 21:00, στην οικία του Κλεάνθη Βαλαρούτσου στην Άφυτο Χαλκιδικής.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μαρία Σπυράκη και ο Κώστας Χρυσόγονος, ευρωβουλευτές, και ο συγγραφέας.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαρία Καραθανάση, δικηγόρος.
ΠερισσότεραΛιγότερα

3 ενδιαφέρθηκαν  ·  1 θα πάνε
Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

Παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες»

28.07.2017, 9:00μμ – 28.07.2017, 10:00μμ

Μύλος Ιερισσού

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερισσού «Κλειγένης» και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 στις 21.00 στoν Μύλο Ιερισσού, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ισίδωρου Ζουργού «Λίγες και μία νύχτες».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Λένα Οφλίδη, φιλόλογος
Βαγγελιώ Μπαλτζή, φιλόλογος

Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά.

Βρείτε το βιβλίο εδώ: bit.ly/2mVgKg9ΠερισσότεραΛιγότερα

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

Έρη Ρίτσου | Ο νεκρός δολοφονήθηκε (Σάμος)

2.08.2017, 8:00μμ – 2.08.2017, 9:00μμ

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Αιγαίου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και το βιβλιοπωλείο ΚΑΡΑΣΤΑΘΗ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Έρης Ρίτσου

Ο ΝΕΚΡΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8633

στον αύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Χατζηγιάννειο Κτίριο, Βλιάμου 21, Νέο Καρλόβασι, Σάμος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς Έλσα Χίου και Έλενα Χουσνή.

Η Έρη Ρίτσου θα διαβάσει αποσπάσματα απ’ το βιβλίο.ΠερισσότεραΛιγότερα

6 ενδιαφέρθηκαν
Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

Η Άννα Γαλανού στο Ληξούρι

2.08.2017, 9:00μμ – 2.08.2017, 10:00μμ

Lixouri, Kaluga Oblast, Russie
Paliki,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Διόπτρα και το Βιβλιοπωλείο Happy House σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Άννας Γαλανού
στον προαύλιο χώρο του βιβλιοπωλείου.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουλουριώτη, η εκπαιδευτικός Καλλιόπη Κρητικού και η συγγραφέας.
Ανάγνωση κειμένων και συντονισμός της εκδήλωσης από τη συγγραφέα Μαίρη Μοσχοπούλου.
Happy House
26710 92411
ΠερισσότεραΛιγότερα

3 ενδιαφέρθηκαν  ·  2 θα πάνε
Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης (Λευκωσία)

3.08.2017, 12:30μμ – 3.08.2017, 1:00μμ

University of Nicosia
46 Makedonitissas Ave., CY-2417
Nicosia,  Nicosia, Cyprus Χάρτης

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και οι Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση και συζήτηση

Ιωάννης Ιωαννίδης: Ο Επιστήμονας και Λογοτέχνης
www.kedros.gr/main.php?manufacturers_id=2023

Αμφιθέατρο UNESCO, Κτίριο Europa

12:30-12:35 Καλωσόρισμα
Αντώνης Πολεμίτης, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

12:35-12:45 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Επιστήμονας»
Σπύρος Μακριδάκης, Διευθυντής Institute For the Future (IFF)
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ομότιμος Καθηγητής, INSEAD

12:45-12:55 «Ιωάννης Ιωαννίδης: ο Λογοτέχνης»
Στεφανία Παπαθεοδώρου, Λέκτορας Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

12:55-13:25 Τοποθέτηση Συγγραφέα
Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης, Τακτικός Καθηγητής Ιατρικής Stanford University

Ο συγγραφέας θα διαβάσει αποσπάσματα από το τελευταίο του βιβλίο,

Tractatus για την έκτη φήμη (www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8561), συζητώντας θέματα στο μεταίχμιο τέχνης και επιστήμης.

13:25-13:45 Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

13:45 – 14:00 ΔεξίωσηΠερισσότεραΛιγότερα

2 ενδιαφέρθηκαν
Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

Τάκης Γεράρδης | Το καμίνι (Νεάπολη Λακωνίας)

9.08.2017, 8:30μμ – 9.08.2017, 9:30μμ

Limira Mare Hotel
Akti Vion 186
Neápolis,  23053 Χάρτης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και ο Σύνδεσμος Αγιονικολαϊτών «Ο κάβο Μαλλιάς» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Τάκη Γεράρδη

ΤΟ ΚΑΜΙΝΙ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8628

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μάρω Χαραμή, φιλόλογος και η Σοφία Δουμάνη, δικηγόρος.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα και στο τέλος της εκδήλωσης θα υπογράψει αντίτυπα για τους αναγνώστες.ΠερισσότεραΛιγότερα

5 ενδιαφέρθηκαν
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Νάξος)

18.08.2017, 8:30μμ – 18.08.2017, 9:30μμ

Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, Μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

1 θα πάνε
Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Φθιώτιδα η Δήμητρα Μουλαρά

19.08.2017, 7:00μμ – 19.08.2017, 7:00μμ

Δρυμαια Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και ο Σύλλογος Απανταχού Δρυμαιωτών σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε το Σάββατο 19 Αυγούστου, στις 19:00, στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου στη Δρυμαία Φθιώτιδας.
ΠερισσότεραΛιγότερα

10 ενδιαφέρθηκαν  ·  5 θα πάνε
Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου - Νάξος)

Βαγγέλης Ντελής | Ο καλλιτέχνης (Οικομουσείο Κoρώνου – Νάξος)

20.08.2017, 7:30μμ – 20.08.2017, 8:30μμ

Οικομουσείο Κoρώνου

Οι εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Βαγγέλη Ντελή

O ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8528

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Λεβογιάννης, φιλόλογος, πρώην Βουλευτής.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Σιδερή, μέλος του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ.

Ο συγγραφέας θα αναφερθεί με διαφάνειες στην προϊστορική Νάξο και τον Κυκλαδικό Πολιτισμό.

Τον συντονισμό της παρουσίασης θα κάνει ο δημοσιογράφος Νικόδημος Λιανός.ΠερισσότεραΛιγότερα

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

Στην Ξάνθη η Δήμητρα Μουλαρά

8.09.2017, 7:00μμ – 8.09.2017, 7:00μμ

Palia Poli
Charsitzoglou
Xánthi,   Χάρτης

Οι εκδόσεις Μίνωας και το εκπαιδευτικό κέντρο Μεταγνώση, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου Το τσαντάκι της Αλφαβήτας της Δήμητρας Μουλαρά.
Σας περιμένουμε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο Θεατράκι της Κεντρικής Πλατείας Ξάνθης.
ΠερισσότεραΛιγότερα

1 ενδιαφέρθηκαν
Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

Η Έλενα Ακρίτα στη Θεσσαλονίκη

26.09.2017, 7:30μμ – 26.09.2017, 8:30μμ

Public
Tsimiski 24
Thessaloníki,  54624 Χάρτης

Ένας φόνος μεταξύ φίλων.
Η Έλενα Ακρίτα και o Άρης Δημοκίδης παρουσιάζουν το νέο της αστυνομικό μυθιστόρημα Το Mυστικό της Mπλε Πολυκατοικίας. Το τέλειο αυτό έγκλημα θα διαπραχθεί Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, στις 19:30 στα Public Τσιμισκή.

Public
Τσιμισκή 24
2310 227288ΠερισσότεραΛιγότερα

228 ενδιαφέρθηκαν  ·  101 θα πάνε

Φόρτωση περισσότερων

Διαγωνισμοί σε εξέλιξη

Υποβολή συμμετοχής!

Αρχείο

Είσοδος

Pin It on Pinterest

Αν σας άρεσε...

κοινοποιήστε το στους φίλους σας!