Σε τόπους που δεν ξέρω

Δημοσίευση: 30.05.2013

Ετικέτες

Κατηγορία

Σε τόπους που δεν ξέρω
του Γρηγόρη Πολύζου

 

τοβιβλίο.net υποδέχεται το συνθέτη Γρηγόρη Πολύζο και το δίσκο του “Σε τόπους που δεν ξέρω” από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης σε παραγωγή του Νίκου Ζούδιαρη.  Εννέα υπέροχα τραγούδια με τις ξεχωριστές ερμηνείες του Λάκη Χακιά, της Φωτεινής Δάρρα, του Νίκου Ζούδιαρη, του Απόστολου Ρίζου και της Μαρίας Κρασοπούλου. Το cd συνοδεύεται και από βιβλίο, το οποίο περιέχει κείμενα του συνθέτη και των στιχουργών, τους στίχους των τραγουδιών, καθώς επίσης και φωτογραφικό υλικό.

Ο Γρηγόρης Πολύζος γράφει…

«Σε τόπους που δεν ξέρω» πρωτοταξίδεψα πέρυσι τον Ιούνιο, με βαλίτσα 9 τραγούδια. Αλλά ευτυχώς στο πρώτο μου αυτό ταξίδι δεν ήμουν μόνος μου. Ήταν δίπλα μου άνθρωποι ταλαντούχοι και έμπειροι.

Πρώτα πρώτα ο συνθέτης Νίκος Ζούδιαρης ο οποίος ανέλαβε όλη την παραγωγή του δίσκου. Με αγάπη, μεράκι και δημιουργική ματιά ήταν εκεί από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή. Όταν έπρεπε με έπαιρνε από το χέρι και με πήγαινε και όταν έκρινε μου έδινε μια σπρωξιά να πάω μόνος μου. Στάθηκε σαν πατέρας δίπλα μου και τις συμβουλές που μου έδωσε θα τις κρατάω για πάντα στο μυαλό μου για οδηγό.

Οι τραγουδιστές μου: Ό ιστορικός Λάκης Χαλκιάς, μια από τις ελάχιστες σημαίες του τόπου που δεν έχουν υποσταλεί, ήταν εκεί με το χαμόγελό του και την σοφία και ερμήνευσε το «Στην παλιά την εθνική» μοναδικά. Η Φωτεινή Δάρρα, μια από τις νεότερες φωνές που πάντα ξεχώριζα γιατί συνδυάζει την γνώση με το ταλέντο, την ερμηνεία με την θεατρικότητα, συνδυασμός απαραίτητος κατά την γνώμη μου, έκανε την «Πέτρα απ’ το φεγγάρι» να λάμψει και να αποκτήσει ζωή. Ό Απόστολος Ρίζος, ο φίλος μου, με την τόσο ζεστή και χαρακτηριστική του χροιά, αποτέλεσε την επιλογή μου ως ο βασικός ερμηνευτής του δίσκου, με 4 τραγούδια («Κουτσό στρατιωτάκι», «Τυφλό πουλί», «Θέλω», «Κάποιος τραγουδούσε») και τέλος η Μαρία Κρασοπούλου, η πρωτοεμφανιζόμενη αυτή νεαρή τραγουδίστρια από την Καλαμάτα, μας συγκίνησε όλους με την αγάπη της για το τραγούδι, με το ήθος της αλλά πρώτα και πάνω απ’ όλα με την φωνής της.

Συνοδοιπόροι μου σε αυτό τα ταξίδι ήταν επίσης και 9 από τους καλύτερους Έλληνες μουσικούς (Νίκος Αντύπας, Αλέξανδρος Παρασκευόπουλος, Ακης Τουρκογιώργης, Γιώργος Κοντραφούρης, Θύμιος Παπαδόπουλος, Μανώλης Καραντίνης, Θάνος Γκιουλετζής, Μιχάλης Πορφύρης, Ήρακλής Βαβάτσικας), οι οποίοι με τις δημιουργικότατες ιδέες τους, συμπλήρωσαν την ενορχήστρωση που ο Νίκος Ζούδιαρης και εγώ είχαμε κάνει.

Ό δίσκος κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2012 από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης, συνοδευόμενος από ένα βιβλίο, στο οποίο εγώ και οι τέσσερεις στιχουργοί του δίσκου (Αυγή Βυθούλκα, Κωνσταντίνος Σύρμος, Γιώργος Σταυλιώτης και Νίκος Πολύζος) παραθέτουμε τις σκέψεις μας γύρω από τον δίσκο αλλά και ένα μικρό ιστορικό αυτής της διετούς διαδρομής, από την σύλληψη της ιδέας ενός δίσκου μέχρι την ολοκλήρωσή του, τις δυσκολίες, την εμπειρία και το χάδι της τύχης που καμιά φορά είναι απαραίτητο, πως δηλαδή από ένα mail στον Νίκο Ζούδιαρη μια τυχαία μέρα, μπορεί να προκύψει ένας δίσκος και μια δυνατή φιλία.

Σε αυτόν το ένα χρόνο που σχεδόν έχει ήδη περάσει έλαβα πολλή αγάπη, πολλά θετικά μηνύματα από ανθρώπους που αγκάλιασαν την δουλειά μου, οι οποίοι μου έδωσαν μεγάλη χαρά, αλλά και κουράγιο για την συνέχεια και πλέον ήρθε η ώρα να τους ευχαριστήσω.

Να ‘στε όλοι καλά, Γρηγόρης Πολύζος

 

Οι συντελεστές του δίσκου

1. Κουτσό στρατιωτάκι* (Στίχοι: Αυγή Βυθούλκα,  Τραγούδι: Απόστολος Ρίζος)

2. Ακατοίκητο νησί (Στίχοι: Γιώργος Σταυλιώτης,  Τραγούδι: Νίκος Ζούδιαρης – Μαρία Κρασοπούλου)

3. Στην παλιά την εθνική (Στίχοι: Νίκος Πολύζος,  Τραγούδι: Λάκης Χαλκιάς)

4. Πέτρα απ’ το φεγγάρι (Στίχοι: Κωνσταντίνος Σύρμος,  Τραγούδι: Φωτεινή Δάρρα)

5. Τυφλό πουλί (Στίχοι: Κωνσταντίνος Σύρμος,  Τραγούδι: Νίκος Ζούδιαρης – Απόστολος Ρίζος)

6. Αγάπη (Στίχοι: Γιώργος Σταυλιώτης,  Τραγούδι: Μαρία Κρασοπούλου)

7. Θέλω (Στίχοι: Κωνσταντίνος Σύρμος,  Τραγούδι: Απόστολος Ρίζος)

8. Κάποιος τραγουδούσε (Στίχοι: Κωνσταντίνος Σύρμος,  Τραγούδι: Απόστολος Ρίζος)

9. Στην τρέλα (Στίχοι: Γιώργος Σταυλιώτης,  Τραγούδι: Μαρία Κρασοπούλου)

Μουσική: Γρηγόρης Πολύζος

Ενορχήστρωση: Νίκος Ζούδιαρης – Γρηγόρης Πολύζος

*Ενορχήστρωση: Γρηγόρης Πολύζος

Παραγωγή: Γρηγόρης Πολύζος

Επιμέλεια και διεύθυνση παραγωγής: Νίκος Ζούδιαρης

Μουσικοί:

Νίκος Αντύπας: Τύμπανα, Κρουστά | Αλέξανδρος Παρασκευόπουλος: Μπάσο | Άκης Τουρκογιώργης: Κιθάρες | Γιώργος Κοντραφούρης: Πιάνο, Hammond | Γρηγόρης Πολύζος: Πιάνο στο 1 | Θάνος Γκιουλετζής: Βιολί | Μιχάλης Πορφύρης: Τσέλο | Θύμιος Παπαδόπουλος: Φλάουτο | Μανώλης Καραντίνης: Μπουζούκι, Μπουζουκομάνα, Μπαγλαμά, Ακουστική κιθάρα στο 3 | Ηρακλής Βαβάτσικας : Ακορντεόν

Εικονογράφηση εξωφύλλου: Αναστάσης Μπίρνταχας

Φωτογραφία εξωφύλλου: Αντώνης Ξενάκης

Φωτογραφίες: Ηλίας Λάκκας

Ηχογραφήσεις-Μίξεις: Ηλίας Λάκκας (Studio Odeon)

Mastering: Γιάννης Ιωαννίδης-Πέτρος Σιακαβέλας (Digital Press Hellas)

Ο Γρηγόρης Πολύζος γεννήθηκε το 1986 στο Μαρούσι Αττικής. Ξεκίνησε να σπουδάζει μουσική σε ηλικία 7 ετών στο Πυθαγόρειο ωδείο απ’ όπου και πήρε πτυχίο ειδικού αρμονίας με άριστα (2003), πτυχίο ηλεκτρικού οργάνου με άριστα παμψηφεί και διάκριση (2005), πτυχίο αντίστιξης με άριστα (2006), πτυχίο φούγκας με άριστα (2008), πτυχίο πιάνου με άριστα (2012) και δίπλωμα σύνθεσης με άριστα (2013) με καθηγητή τον Γ. Αυγερινό. Επίσης έχει παρακολουθήσει μαθήματα φλάουτου.
Από το 2004 διδάσκει θεωρητικά, αρμόνιο και πιάνο στο Πυθαγόρειο ωδείο. Επίσης διδάσκει μουσική σε παιδιά με την μορφή ιδιαίτερων μαθημάτων.
Παράλληλα γράφει τραγούδια πάνω σε στίχους διάφορων στιχουργών καθώς και ορχηστικά κομμάτια. Το 2006 διακρίνεται στον Πανελλήνιο ραδιοφωνικό διαγωνισμό ελληνικού τραγουδιού που διοργάνωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Θεσσαλονίκης ΜΥΘΟΣ και το 2010 στον 2ο διαγωνισμό τραγουδιού που διοργάνωσε το musicheaven.gr παίρνοντας την 4η θέση με το τραγούδι «Το Κουτσό Στρατιωτάκι» (Στίχοι: Βυθούλκα Αυγή).
Το 2011 γνωρίζεται με τον συνθέτη Νίκο Ζούδιαρη ο οποίος και τον βοηθάει να εκδώσει την πρώτη του δισκογραφική δουλειά. Μετά από ένα χρόνο ηχογραφήσεων, τον Ιούνιο του 2012 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης ο πρώτος του προσωπικός δίσκος, ο οποίος περιέχει 9 τραγούδια, στα οποία ο Γρηγόρης Πολύζος υπογράφει την σύνθεση και την ενορχήστρωση. Την παραγωγή διηύθυνε και επιμελήθηκε ο Νίκος Ζούδιαρης. Ερμηνευτές του δίσκου είναι ο Λάκης Χαλκιάς, η Φωτεινή Δάρρα, ο Απόστολος Ρίζος, η πρωτοεμφανιζόμενη Μαρία Κρασοπούλου και ο Νίκος Ζούδιαρης. Στον δίσκο αυτό συνεργάζεται με μερικούς από τους καλύτερους Έλληνες μουσικούς, όπως ο Νίκος Αντύπας, ο Μανώλης Καραντίνης, ο Ηρακλής Βαβάτσικας, ο Γιώργος Κοντραφούρης, ο Άκης Τουρκογιώργης, ο Θάνος Γκιουλετζής, ο Θύμιος Παπαδόπουλος κ.α. Τους στίχους των τραγουδιών υπογράφουν οι στιχουργοί Αυγή Βυθούλκα, Γιώργος Σταυλιώτης, Κωνσταντίνος Σύρμος και Νίκος Πολύζος.

Ο δίσκος συνολικά είχε πολύ καλή πορεία, τόσο εμπορικά όσο και ραδιοφωνικά, αλλά το τραγούδι που ξεχώρισε ήταν το «Ακατοίκητο νησί» (σε στίχους Γιώργου Σταυλιώτη) με ερμηνευτές τον Νίκο Ζούδιαρη και την Μαρία Κρασοπούλου, το οποίο σημείωσε ραδιοφωνική επιτυχία.

Τραγούδια του έχουν ακουστεί στον Μελωδία 99.2, στο δεύτερο πρόγραμμα 103.7, στον 902 αριστερά στα fm, στον κόκκινο 105.5, σε διάφορους περιφερειακούς σταθμούς και στην κρατική τηλεόραση (ΝΕΤ, στην εκπομπή «Στην υγειά μας» με τον Σπ. Παπαδόπουλο). Έχει πραγματοποιήσει ζωντανές εμφανίσεις στον Σταυρό του Νότου, στον Ιανό, καθώς και σε διάφορους συναυλιακούς χώρους .
Παράλληλα με τις μουσικές του δραστηριότητες είναι πτυχιούχος της σχολής Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Πατρών (2012). 

Ο Γρηγόρης Πολύζος ευγενικά θα παραχωρήσει ένα αντίτυπο του CD μαζί με το συνοδευτικό βιβλίο του σε έναν από τους αναγνώστες του δικτυακού τόπου τοβιβλίο.net.

Για να το διεκδικήσετε κάντε Like στη σελίδα του στο Facebook κι αφήστε μήνυμα με τη λέξη “Διαγωνισμός”. Ο νικητής θα επιλεγεί μετά από κλήρωση στις 3/6/2013 στις 10:00 π.μ.

Ενημέρωση: Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε και νικητής αναδείχτηκε ο Θωμάς Ψίμμας.

Ακολουθήστε μας

“Ήταν κάποτε μαζί μας” – Το ηλεκτρονικό βιβλίο της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας για τα 35α γενέθλιά της

“Ήταν κάποτε μαζί μας” – Το ηλεκτρονικό βιβλίο της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας για τα 35α γενέθλιά της

  Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος εορτάζοντας τα 35 χρόνια από τη σύστασή της, προσφέρει δωρεάν σε όλο τον κόσμο, το βιβλίο αυτό, που αφορά στη ζωή και το έργο των εκλιπόντων σεναριογράφων, μελών και μη της Ε.Σ.Ε., προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στους...

Routine

Routine

- γράφει ο Κώστας Θερμογιάννης - Ήταν ίσως η μόνη γυναίκα στον κόσμο που ξέβαφε τα χείλια της! Έμοιαζε με εξώφυλλο ακριβού περιοδικού πολυτελείας που κανείς δεν μπορούσε να (εξ)αγοράσει. Είχε φίλους. Πολλούς και λίγους. Οι πολλοί της φίλοι, σαν τα πουκάμισα τα αδειανά...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Routine

Routine

- γράφει ο Κώστας Θερμογιάννης - Ήταν ίσως η μόνη γυναίκα στον κόσμο που ξέβαφε τα χείλια της! Έμοιαζε με εξώφυλλο ακριβού περιοδικού πολυτελείας που κανείς δεν μπορούσε να (εξ)αγοράσει. Είχε φίλους. Πολλούς και λίγους. Οι πολλοί της φίλοι, σαν τα πουκάμισα τα αδειανά...

Pure

Pure

- γράφει ο Κώστας Θερμογιάννης - Ήταν βασίλισσα, αυτό της είχαν πει από μικρή. Κι εκείνη το είχε πιστέψει. Μέχρι τη μέρα που γνώρισε ένα αγόρι κι εκείνος της είπε ότι την αγαπάει. Βρέθηκε σε δύσκολη θέση, δεν ήταν βλέπεις του κύκλου της. Πάλεψε με τον εαυτό της όπως...

Mimozas

Mimozas

- γράφει ο Κώστας Θερμογιάννης - Είχε γεννηθεί απότομα πολλά χρόνια πριν το καταλάβει. Η ζωή του έμοιαζε με αρχαία τραγωδία, παιδί αγνώστων θεών, ήξερε πως έπρεπε να θυσιαστεί στο βωμό της διαφορετικότητας για να μπορέσει να ζήσει. Τον είχαν προικίσει όμως οι θεοί με...

1 σχόλια

1 Σχόλιο

  1. Βαγγέλης Θερμογιάννης

    Τα ‘χουμε πει ξανά φίλε Γρηγόρη, η δουλειά σου είναι πολύ όμορφη… Ελπίζω να δούμε και στο μέλλον ανάλογα και ακόμα καλύτερα τραγούδια!

    Απάντηση

Υποβολή σχολίου