Τα κόκκινα τριαντάφυλλα

Δημοσίευση: 20.03.2021

Ετικέτες

Κατηγορία

Εκείνος παραφυλάει στη γωνία, επιμελώς κρυμμένος κάτω από μαύρη ρεντικότα, σκούφο και δερμάτινο χαρτοφύλακα που χάσκει σκισμένος. Την κοιτά με ματάκια μικρά. Τα ματογυάλια κρύβουν μια σπάνια εξαιρετική όραση. Με τρεμάμενο χέρι εκείνη βγάζει τα κλειδιά, κάνει να ξεκλειδώσει με αδέξιες, βιαστικές κινήσεις. Δεν τον κοιτά. Με μια γρήγορη κίνηση τρυπώνει μέσα. Εκείνος στέκεται στο πλατύσκαλο με όλο το θάρρος. Βαστώντας την αναπνοή της, εκείνη πρόλαβε να ακούσει τη στριγγιά κραυγή και ένα απεγνωσμένο ουρλιαχτό γάτας. Η σκάλα υπηρεσίας την οδηγεί στην ταράτσα. Το κεφάλι μιας γάτας προβάλλει μέσα από το βαρέλι που υπήρχε εκεί. Η σκάλα υπηρεσίας κατεβαίνει στον ακάλυπτο κήπο με τα κόκκινα τριαντάφυλλα. Παραφυλάει. Το νιαούρισμα μιας γάτας διακόπτει τους ήχους που μπορεί να ακούγονται. Σιγή. Ακούει τον θόρυβο που κάνουν τα αμάξια από την κεντρική οδική αρτηρία, προς τον βόρειο προσανατολισμό του κήπου. Μια μπάλα περνάει τον μαντρότοιχο και προσγειώνεται, καρφώνεται στα αγκάθια από τα τριαντάφυλλα, σίγουρα από παιδιά παίζουν στην αυλή του δημοτικού σχολείου, ώσπου ακούγεται ένα απότομο φρενάρισμα από κάποιο αυτοκίνητο και ήχοι τραγουδιού, μαζί με ένα χέρι που κρέμεται από το παράθυρο. Αλαφιασμένη, ανεβαίνει τη σκάλα υπηρεσίας, πηδά σαν αίλουρος στην ταράτσα, λοξοκοιτάζει προς τη γωνία, σαν να μην θέλει να δει τα μάτια που την κοίταζαν. Παραμένει σκαρφαλώμένη σαν γάτα στο υπερυψωμένο πεζούλι που εφάπτεται της σκάλας, είναι έτοιμη να πηδήξει στα τριαντάφυλλα. Τα μάτια της λευκής γάτας φωσφορίζουν στη γωνία, την καρφώνει με το βλέμμα του. Εκείνη πιάνεται από τα σίδερα που υπήρχαν εκεί για το άπλωμα των ρούχων. Αιωρείται για δυο δευτερόλεπτα. Η γάτα της δείχνει τα δόντια της, που χάσκουν απειλητικά μέσα σε ένα ορθάνοιχο στόμα έτοιμα να καταβροχθίσουν τον έχθρο. Εκείνη αφήνεται. Λίγες στιγμές μετά η σειρήνα του ασθενοφόρου που στρίβει μέσα στην κεντρική λεωφόρο. Ο σκύλος της, γαβγίζει απειλητικά προς το μέρος της γάτας. Πέφτει κάτω.

Εκείνη κάθισε ευλαβικά στην πολυθρόνα απέναντί του. Εκείνος να βοηθήσει ήθελε. Να σου φτιάξω έναν καφέ, μισό λεπτό, δεν θα αργήσω. Φθινοπωρινή Θεσσαλονίκη. Η φοιτητοπαρέα στα τραπεζάκια της Καμάρας για φραπέ κάτω από έναν ηλιόλουστο ουρανό και λίγο πιο κει σε ένα σκιερό τραπέζι αυτός. Ανταλλαγή θεμάτων ποινικού. Η Ιφιγένεια καμαρώνει για τη γαλλική ταινία που είδαν προχθές το βράδυ στο σινεμά της Παρασκευοπούλου, είχε τη Νατάλια σε γυμνά πλάνα, ο Σωτήρης δίπλα της, της έπιανε το χέρι, «κοίτα να μαθαίνεις». Η Ιφιγένεια έκλεινε τα μάτια σαν γάτα που της φυσούσες τον καπνό στα μάτια, κατάπινε την τσίχλα της και ένα ρίγος τής έλιωνε το αδέξιο σώμα. Εσείς τι θα δείτε απόψε; Ρωτάει πρόθυμα. Τα αγόρια, μερικοί από αυτούς πιο έμπειροι, γελούν: «την κόλαση μέσα μας». Τα ρέμπελα αγόρια, αιώνιοι φοιτητές μερικοί, περνούσαν τα εξάμηνα πίνοντας καφέδες, ποτά, καπνίζοντας, κάνοντας έρωτα και διαβάζοντας εφημερίδα στην κεντρική βιβλιοθήκη, αντί για εμπορικό δίκαιο. Στο όνειρό της εκείνο το βράδυ η Ιφιγένεια είδε τη Νατάλια γυμνή να κάνει έρωτα με ένα φάντασμα και όταν ξύπνησε είχε μουδιάσει όλο της το σώμα. Ανακάθησε στο κρεβάτι και έβαλε λίγο γιαούρτι στο ξεραμένο στόμα της. Δεν μπορούσε να ξανακοιμηθεί. Πήρε να βάφει τα νύχια των ποδιών της κόκκινα. Περίμενε το ξημέρωμα. Είχε μπροστά της το τελευταίο μάθημα της εξεταστικής και ήταν ανάμεσα στους πρώτους φοιτητές.

Η Ιφιγένεια ξύπνησε με ένα ψιλόβροχο. Να θυμηθώ να πετάξω τα σκουπίδια, σκέφτηκε καθώς θα βγαίνω, να πάρω την ομπρέλα μου, να καλέσω για το ταξί που θα με πάει στην Πανεπιστημιούπολη. Θα σκίσουμε σήμερα. Ένας χρόνος έμενε και μετά μεταπτυχιακό στο διεθνές δίκαιο, στη Γαλλία. Άσε τους άλλους να κοιτάζουν σκονάκια, να με αντιγράφουν, να γελούν περιπαιχτικά εις βάρος μου και στο τέλος να μου σερβίρουν και το ευχαριστώ τους, που σε μένα χρωστούν ότι έχουν ένα μάθημα λιγότερο για το πτυχίο. Εγώ θα είμαι επιτηρήτρια σε λίγο καιρό, είπε στον εαυτό της η Ιφιγένεια, καθώς έστρωνε το κόκκινο κραγιόν στα χείλη της · δεν μπορούσε να γράψει αν δεν ήταν βαμμένη και πάντα με τα σκουλαρίκια της. Μία φορά μόνο είχε λερώσει τη μπλούζα της με λίγο αιματάκι κι έτρεξε πίσω να αλλάξει και το μακιγιάζ για να ταιριάζει με το φόρεμά της.

Με τις λύσεις της ποινικής δικονομίας στα χέρια τους, έβγαινε όλο το φοιτηταριό από την κάτω πόρτα του κάτω αμφιθεάτρου, ξεφεύγοντας από τα επιτηδευμένα βλέμματα των επιτηρητών που ήθελαν να ξεμπερδέυουν μια ώρα αρχύτερα. «Μη σβήνετε και μη γράφετε τίποτε. Κάτω τα μολύβια.» Μέσα σε ένα σύννεφο από γέλια και πειράγματα ο δρόμος προς την ελευθερία. Η Ιφιγένεια προτελευταία πάντα, ένας άλλος έκλεισε την πόρτα πίσω του. Η κοπέλα ενσωματώθηκε αμέσως στην παρέα, δίπλα ο κήπος με τα κόκκινα τριαντάφυλλα, τα περιποιημένα, πολύχρωμα παρτέρια και τα παγκάκια. Και λίγο παρέκει ο πίνακας αποτελεσμάτων και ανακοινώσεων πάντα καλυμμένος από γυαλί και σίδερα. «Πού θα γιορτάσουμε απόψε τη λήξη της εξεταστικής;» Ρώτησε η Ιφιγένεια με κέφι και ενθουσιασμό, δίνοντας πάσα στα αγόρια και στα κορίτσια να σχεδιάζουν πού θα αράξουν σήμερα, σε ροκάδικο ή σε ταβέρνα στην Άθωνος. Ή και στα δύο; Γιατί όχι.

Η Ιφιγένεια με τη φοιτητοπαρέα επισκέφθηκαν την Άνω Πόλη. Σε ένα διάλειμμα, που είχαν ανάψει τα τσιγάρα τους οι άλλοι, εκείνη προχώρησε και στάθηκε στην άκρη του αδιάστατου βράχου δήθεν για να τραβήξει φωτογραφίες. Αποθανατίζοντας τα ευτυχισμένα χρόνια, εκείνος σχεδόν σαν να την κράτησε απ’ το χέρι για να μην πέσει. Η κοπέλα κάθισε στο βράχο σταυροπόδι και έδεσα τα γόνατά της με τα χέρια της. Ακούει την παρέα να γελάει να φωνάζει από μακριά. Ήταν επικίνδυνο να πέσει στο κενό προσπαθώντας να πιάσει τα φτερά του γλάρου που περνούσε σε απόσταση αναπνοής από πάνω τους. Απόψε θα μάθαινε στον Σωτήρη να παίζει πιάνο. Εκεί ψηλά. Στην Άνω Πόλη.

Πώς μπορώ; Με ποιον τρόπο; τον ρωτάει ξαφνιασμένη η Ιφιγένεια ένα πρωί. Ξέρω ότι το θέλεις, της λέει εκείνος. Όμως κάνε λίγη υπομονή. Η Ιφιγένεια γέρνει στο μαξιλάρι της λυπημένη και βλέπει στο όνειρό της να κρέμεται και να πέφτει στ’ αλήθεια αλλά να πέφτει στα μαλακά, ο τρίτος όροφος να γίνεται δεύτερος, ο δεύτερος πρώτος και έτσι να πέφτει στον καταπράσινο ακάλυπτο κήπο με τα τριαντάφυλλα χωρίς να σπάζει ούτε καν τα πόδια της. Είναι ωραίο να κοιμάσαι. 

Θεσσαλονίκη, Φεβρουάριος, και έριχνε ψιλόχιονο. Η Ιφιγένεια σηκώθηκε στις επτά και μισή ακριβώς, ήπιε το χάπι της ευτυχίας με ένα ποτήρι νερό και άρπαξε την τσάντα και τα κλειδιά της, για να προλάβει να βγει στη στάση της Βασιλίσσης Όλγας να αρπάξει το «αμάξι» για το Πανεπιστήμιο. Στη στάση, πια, έβλεπες τα πάντα, κάθε είδους ανθρώπους, τρελούς και μισότρελους και αυτή να έχει το νου της στο μάθημα. Εν τω μεταξύ είχε χάσει και το λεωφορείο. Ο άνθρωπος φάντασμα είχε εξαφανιστεί. Από τότε άρχισε να μεταχειρίζεται πάντα ταξί.

«Για σύνελθε», η γιαγιά της Ιφιγένειας, την τράβηξε από τα πέτα. Κόντευαν να χάσουν την υπομονή τους. Κινδύνευε ο δικός τους άνθρωπος. Η Ιφιγένεια τράβηξε τη γιαγιά της αγκαζέ και βγήκαν έξω από το σπίτι κρατώντας ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα στα χέρια. Εξαφανίστηκαν στη γωνία. Πήγαιναν προς το κοιμητήριο.

Ήταν συννεφιασμένο το πρωϊνό και η κυρία από την απέναντι ταράτσα χαιρέτησε ολόκαρδα την Ιφιγένεια. Να έρχεσαι να κάνουμε λίγο παρέα, της είπε, και ένα διάκενο τις χώριζε, όπου άπλωναν και οι δυό τους τα βαρειά χειμωνιάτικα ρούχα. Είχε μπει η άνοιξη πια. Η Ιφιγένεια μπήκε μέσα στην κουζίνα καταχαρούμενη, να σβήσει τον φούρνο, έφτιαχνε κέικ. Τράβηξε λίγο την κουρτίνα, κοίταξε εκείνον μέσα από το παράθυρο, εκείνος δεν έβλεπε, η Ιφιγένεια βεβαιώθηκε ότι είναι ασφαλής και στάθηκε κάτω από το ξύλινο κάσωμα της πόρτας παρατηρώντας όσα συνέβαιναν γύρω της στο κάθε έπιπλο του σπιτιού, την κάθε στιγμή.

Να έχεις τη συνείδησή σου ήσυχη, είπε στην Ιφιγένεια, η γιαγιά της, ο πατέρας σου είναι καλύτερα, κι εγώ πήγα στο νεκροταφείο εχθές, Μεγάλη Παρασκευή και άναψα τα κεράκια, το καντήλι είναι αναμμένο στο μέσα παραθυράκι πάνω από το μνήμα, δεν είναι παρατημένο, ξεχορτάριασα γύρω γύρω, τοποθέτησα κόκκινα τριαντάφυλλα στο μαρμάρινο ανθοδοχείο, πέταξα τα αποτσίγαρα από το γειτονικό μνήμα, φίλησα το χέρι του παππά, έριξα τρισάγιο, χάιδεψα τη μαρμάρινη πλάκα. Να ξέρεις, ο Θεός μιλάει. Αλλά μιλάει τελευταίος. Κατάλαβες Ιφιγένεια; Είναι ωραίο να περιμένεις.

Στον έλεγχο του αεροδρομίου, η Ιφιγένεια στεκόταν χιλιοευτυχισμένη και γεμάτη ελπίδες και ανυπομονησία για την καινούρια της ζωή. Κρατούσε το εισιτήριό της στο ένα χέρι και τη βαλίτσα της στο άλλο που περιείχε το πτυχίο της και τις εμπειρίες μιας ολόκληρης ζωής που άφηνε πίσω της. Από το μισάνοιχτο φερμουάρ της βαλίτσας, εξείχε ένα μπουμούκι κόκκινο τριαντάφυλλο. Λίγες στιγμές μετά απογειωνόταν και πετούσε ψηλά στον ουρανό, κοιτώντας μέσα από το φινιστρίνι, χωρίς φόβο πια, αφού όλα αυτά ήταν αλήθεια και οι δικοί της την αγαπούσαν, την ίδια, την Ιφιγένεια.

_

γράφει η Αλεξάνδρα Μιχαλοπούλου

Ακολουθήστε μας

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 20 – 21 Απριλίου 2024

Οι προσφορές των εφημερίδων για το Σαββατοκύριακο 20 – 21 Απριλίου 2024

Real News Καθημερινή Πρώτο Θέμα Το Βήμα της Κυριακής Δώστε μας το email σας και κάθε Παρασκευήθα έχετε στα εισερχόμενά σας τις προσφορές των εφημερίδων (Δεν στέλνουμε ανεπιθύμητη αλληλογραφία ενώ μπορείτε να διαγραφείτε με ένα κλικ και δεν θα...

Το τελευταίο μεροκάματο

Το τελευταίο μεροκάματο

Από το μυαλό της δεν φεύγανε τα απειλητικά λόγια, που αντάλλαξαν στο τηλέφωνο χθες το βράδυ με τον πρώην άντρα της όταν αυτή αναλύθηκε σε λυγμούς, μόνη και αβοήθητη στον κόσμο.  Σήμερα κοντοστέκεται λίγο να ξαποστάσει και να πάρει μιαν ανάσα, σκουπίζοντας τον ιδρώτα...

Ουράνιες μελωδίες

Ουράνιες μελωδίες

Ερμητικό το σφράγισμα των κτιρίων με τα σιδερένια φαντάσματα της γειτονιάς της Άνω Πόλης, κάτω από έναν συννεφιασμένο ουρανό του Φεβρουαρίου, που τυλίγει με γκρίζο πέπλο ομίχλης, τη Νύμφη του Θερμαϊκού μέχρι κάτω, στο φωτισμένο λιμάνι. Το κρύο του Βαρδάρη αβάσταχτο. ...

Ακολουθήστε μας στο Google News

Επιμέλεια άρθρου

Διαβάστε κι αυτά

Ουράνιες μελωδίες

Ουράνιες μελωδίες

Ερμητικό το σφράγισμα των κτιρίων με τα σιδερένια φαντάσματα της γειτονιάς της Άνω Πόλης, κάτω από έναν συννεφιασμένο ουρανό του Φεβρουαρίου, που τυλίγει με γκρίζο πέπλο ομίχλης, τη Νύμφη του Θερμαϊκού μέχρι κάτω, στο φωτισμένο λιμάνι. Το κρύο του Βαρδάρη αβάσταχτο. ...

Ο πραματευτής

Ο πραματευτής

ΠΡΑΜΑΤΕΥΤΗ ΤΟΝ ΞΕΡΑΝ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ. Ούτε ρώτησε κανείς τ’ όνομά του, ούτ’ εκείνος το ’πε ποτέ σε κανέναν. Λιγόλογος. Μέτριο, γεροδεμένο κορμί.  Πυκνά, σμιχτά φρύδια σκέπαζαν δυο μάτια βαριά. Νιότερος γνωρίζονταν από μια μεγάλη λοξή χαρακιά που ξεκίναγε από το μέτωπο,...

Παπαθεοδώρου Βασίλειος

Παπαθεοδώρου Βασίλειος

«Στρατιώτης πεζικού, Παπαθεοδώρου Βασίλειος, Ε’ ΕΣΣΟ, 2018. Αιτούμαι διήμερη άδεια για...».  «Πάλι άδεια Παπαθεοδώρου; Κουράστηκες να κάθεσαι εδώ μέσα κι είπες να κάθεσαι κι έξω;». «Όχι, κύριε Διοικητά. Εγώ...». «Τι όχι Παπαθεοδώρου;». «Εγώ... κύριε... Διοικητά...»....

0 σχόλια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου