“…το γράψιμο είναι μία ψυχοθεραπεία” – Ιωάννης Μαρίνος

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Ιωάννης Μαρίνος. Βιογραφικό Ο Ιωάννης Μαρίνος γεννήθηκε στο Μικρόκαμπο Κιλκίς και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη  Είναι μέλος της Ε.Λ.Β.Ε   ΕΝΩΣΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ  Γράφει παιδικά βιβλία παραμύθια και θεατρικά έργα  Βραβεύθηκε με έπαινο στις 22/9 2017 από την πανελλήνια ένωση Λογοτεχνών […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο συγγραφέας Ιωάννης Μαρίνος.

Φωτογραφία του Ιωάννης Μαρίνος.

Βιογραφικό

Ο Ιωάννης Μαρίνος γεννήθηκε στο Μικρόκαμπο Κιλκίς και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη

 Είναι μέλος της Ε.Λ.Β.Ε   ΕΝΩΣΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

 Γράφει παιδικά βιβλία παραμύθια και θεατρικά έργα

 Βραβεύθηκε με έπαινο στις 22/9 2017 από την πανελλήνια ένωση Λογοτεχνών για τη νουβέλα του < Αστεράκια ταξιδεύουν>

Τον Νοέμβριο του 2017 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις  Ανάτυπο το πρώτο του βιβλίο με τίτλο   – Αστεράκια Ταξιδεύουν –

Τρόποι επικοινωνίας: [email protected]

Ερωτηματολόγιο για Λογοτέχνες

1 Γιατί γράφεις;

 Το κάνω γιατί αισθάνομαι πώς μπορώ να δημιουργήσω ένα δικό μου κόσμο όπως εγώ το φαντάζομαι μέσα από τους ήρωες μου και από την πλοκή της ιστορίας τους  και από το χώρο και από το χρόνο που εξελίσσεται δίνοντάς μου τη δυνατότητα να αισθάνομαι  σαν ένας μικρός θεός.

3Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Όλα τα είδη μα περισσότερο τον πεζό λόγο  του φανταστικού του υπερφυσικού. Αυτό που έχει σχέση με το χρόνο  την εφηβική λογοτεχνία που είναι πολύ δύσκολη γιατί οι νέοι είναι αυστηροί κριτές και γιατί θα πρέπει να πεις πολλά και γρήγορα με λίγες λέξεις. Δεν θα ήμουν τόσο καλός στο αισθηματικό μυθιστόρημα.

4Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Σε ένα  μεγάλο εκδοτικό οίκο που θα πιστέψει σ’ εμένα και θα μου δώσει την ευκαιρία να αποδείξω ότι το αξίζω.  Που δεν θα ζητάει χρήματα για να εκδώσει το βιβλίο μου.

5Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Είναι και τα τρία. Μα και κάτι άλλο είναι συν κτήτορες που ο καθένας του διαβάζοντας το βιβλίο μου βάζει μέσα  τις δικές του αισθήσεις  τις δικές του εικόνες γεύσεις χρώματα αρώματα μυρωδιές και αισθήματα.

6Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Η καλύτερη ήταν όταν πήγα σε ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο και είδα το βιβλίο μου να βρίσκεται ανάμεσα στα κλασικά του είδους τους όπως τα ψηλά βουνά του Παπαντωνίου, όπως ο μάγκας της Πηνελόπης Δέλτα και λοιπά και όταν ρώτησα αν βρίσκεται εκεί τυχαία η υπάλληλος μου απάντησε πως εκεί θα πρέπει να βρίσκεται η θέση του. Όσο για χειρότερη μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει καμία.

10 Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Μέχρι στιγμής βαθμολογώ τον εαυτό μου με 8 με τάσεις ανοδικές όσο θα περνάει ο χρόνος και θα αποκτώ μεγαλύτερη εμπειρία και στην μεγάλη φαντασία που έχω και των  ευρηματικών στοιχείων που χρησιμοποιώ στις ιστορίες μου.

11Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Πιστεύω πως όντως γράφουν από εσωτερική ανάγκη. Το γράψιμο είναι μία ψυχοθεραπεία η μία αναγκαιότητα. Για πολλούς που με αυτόν τον τρόπο μπορούν και ισορροπούν το μέσα τους με το έξω. Όσο για χρήματα είναι αστείο να μιλάμε για τη δόξα ναι είναι κάτι που όλοι το επιδιώκουν. Άσχετα αν πολλοί δεν το ομολογούν μα από μέσα τους το επιζητούν κάποια στιγμή φεύγοντας από αυτόν τον κόσμο να αφήσουν το στίγμα τους.

12Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

Σίγουρα αισθάνομαι πως έχω συμπάθειες  από ανθρώπους που δεν φοβούνται μήπως πάρω ένα μερίδιο από αυτούς όπως αισθάνομαι και κάποιες αντιπάθειες.Ίσως γιατί βλέπουν κάτι σε αυτά που γράφω που εκείνοι  δεν θα μπορούσαν να γράψουν ακόμα και για το θάρρος της γνώμης που έχω  που σίγουρα δεν είναι αρεστό  σε κάποια σε κάποιους.

13Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

Που πετυχαίνω τους στόχους που βάζω χωρίς να χρησιμοποιώ τους άλλους ανθρώπους.

Για το θάρρος της γνώμης που έχω χωρίς να υπολογίζω τα κόστη.

Πού δεν μένω σε θεωρίες μά τα κάνω τρόπους ζωής.

Έχω και εγώ τις ερινύες μου. Μα αυτές ήτανε χρόνια πριν μου συμβεί ένα ατύχημα που άλλαξε τη ζωή μου τότε  που και εγώ συμβιβαζόμουν  φτιάχνοντας εκπτώσεις στα πιστεύω και στα θέλω μου

14Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Όπως σας είπα δεν φοβάμαι διότι πιστεύω σε μένα και είμαι σίγουρος πως θα πετύχω να φτάσω σε σημείο να με διαβάζουν χιλιάδες αναγνώστες και αυτό δεν είναι όνειρο άν και  έχω μία καλή σχέση με αυτά.

15 ….και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Να ρωτήσω τώρα και εγώ θα έκανες τον αρεστό στον εκδότη σου ακόμα και αν δεν συμφωνούσες με αυτόν μόνο και μόνο για να μην έρθεις σε σύγκρουση μαζί του;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Αυτοσκοπός μου ως συγγραφέας είναι να εξομολογούμαι ολόψυχα και ελεύθερα στο χαρτί όλα εκείνα που κρύβει η ψυχή μου. Για τα υπόλοιπα, φροντίζω πάντα να υπογράφω ένα ισχυρό συμβόλαιο με τον εκάστοτε Εκδοτικό οίκο που θα κυκλοφορήσει το έργο μου, όπου μέσα του αναγράφονται αναλυτικά οι όροι συνεργασίας μας.

Μες σ’ αυτό το πλαίσιο υποχρεώσεων και δικαιωμάτων λοιπόν, οποιαδήποτε διαφωνία μπορεί να προκύψει, πάντοτε επιλύεται με όσα προβλέπει το συμβόλαιό μας.

Άλλωστε, θεωρώ πως δημιουργοί και εκδότες είμαστε συνεργάτες. Δεν υπάρχει χώρος μεταξύ μας για εντάσεις και συγκρούσεις. Τουναντίον. Όταν έχουμε και οι δυο πλευρές θετική προδιάθεση, δεν υπάρχει πρόβλημα που να μη λύνεται.

 

Αν είσαι λογοτέχνης, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου