«…το μόνο που προσπαθώ, είναι να εξελίσσομαι» – Ηρώ Παλαιολόγου

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Στην σημερινή μας δημοσίευση για την λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» φιλοξενούμε την λογοτέχνη Ηρώ Παλαιολόγου, την οποία και ευχαριστώ για την δοτική συνέντευξή της! Ας την γνωρίσουμε λοιπόν : ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Γεννήθηκα στην Μυρσίνη Λεχαινών του Ν. Ηλείας. Μεγάλωσα με την αλμύρα και τα ηχολαλήματα της θάλασσας του Ιονίου […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Στην σημερινή μας δημοσίευση για την λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» φιλοξενούμε την λογοτέχνη Ηρώ Παλαιολόγου, την οποία και ευχαριστώ για την δοτική συνέντευξή της!

Ας την γνωρίσουμε λοιπόν :

Φωτογραφία της Ηρώ Παλαιολόγου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκα στην Μυρσίνη Λεχαινών του Ν. Ηλείας.

Μεγάλωσα με την αλμύρα και τα ηχολαλήματα της θάλασσας του Ιονίου πελάγους, με τον ήχο της καμπάνας του Αγ. Νικολάου και με τα υπερήφανα μαχητικά μας να χαράζουν το ουράνιο στερέωμα και να σείουν την Ηλειακή γη.

Από μικρή δούλεψα τη γη, μαζί με την οικογένειά μου σαν τις μέλισσες. Κι αυτό το μέλι είναι μοναδικό! Μ’ έχει δυναμώσει, με συντροφεύει και το γεύομαι σε όλη μου τη ζωή!

Τα πρώτα μουσικά μου ακούσματα, ήταν τα διαμάντια της πατρίδας μας, τα ρεμπέτικα και τα δημοτικά τραγούδια.

Εργάζομαι και ζω στην Αθήνα.

Άφησα το δοξάρι της ψυχής μου, να χαράξει και να φωνάξει τις αγωνίες στο πρώτο συγγραφικό μου βήμα, για τα δεινά της καθημερινότητας και όλης της ανθρωπότητας.

Από το 2009 είμαι μέλος του Κέντρου Μελέτης Νεοελληνικής Λογοτεχνίας «Γιάννης Χατζίνης» του Δήμου Καλλιθέας «Νέος Πνευματικός Κύκλος».

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

Γιατί γράφεις;

Όταν το βράδυ ξαπλώνω στο κρεβάτι, αντί να κοιμηθώ, αρχίζει η κριτική και η απογραφή της πολιτικής και κοινωνικής καθημερινότητας. (Αυτά τα δύο είναι ένα) Αυτήν την απογραφή άρχισα εδώ και χρόνια από καθαρά εσωτερική ανάγκη, να την καταγράφω. Ξεκίνησα με ποιήματα αποτυπώνοντας στο χαρτί το πόνο, την αδικία, τον έρωτα, την οργή, τα όνειρα, την αγάπη για την Ελλάδα. Στα περισσότερα, όσο πόνο κι αν περιέχουν, πάντα καταλήγω παρακινώντας τους ανθρώπους για πάλη και αγώνα. Τον ίδιο με το δικό μου, που όσες φορές κι αν έχω πέσει, πάντα σηκώνομαι πεισματικά, τινάζω από πάνω μου τη σκόνη της απογοήτευσης και τη λάσπη του φόβου και προχωράω. Αυτό το πείσμα και την επιμονή αφήνω να μένει, γιατί έτσι νιώθω κι έτσι μου βγαίνει, ως προτροπή.

Γράφω λοιπόν, από εσωτερική ανάγκη να εκφράσω τα συναισθήματα και τις αγωνίες μου. Είναι ο τρόπος μου ν’ αγωνιστώ. Ν’ αγωνιστούμε.

Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Δεν θα συμβούλευα κάποιον να γράψει ή να τον αποτρέψω να το κάνει. ΑΝ ζητούσε τη γνώμη μου, θα του έλεγα να το κάνει, μόνο αν το αγαπάει πραγματικά και πάρα πολύ! Πως είναι ένα ταξίδι με Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες, αλλά κρύβει σπουδαίες ανακαλύψεις αν θέλει κάποιος ν’ ανοίξει παράθυρο σε άλλους κόσμους.

Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Αγαπώ ιδιαίτερα την Ελληνική ιστορία, μα δεν θα έκανα ποτέ κάτι τέτοιο. Υπάρχουν σπουδαίοι άνθρωποι για κάτι τόσο ειδικό. Ας μην κάνουμε όλοι πως τα ξέρουμε όλα! Λογοτεχνία, θεατρικό έργο και ποίηση νομίζω ότι εκεί μπορώ να βγάλω την ψυχή και την φαντασία μου. Κάποιος φίλος συγγραφέας, μου είπε για ένα θέμα που έχω γράψει: «Αυτά δεν τα θέλει ο κόσμος, ειδικά οι γυναίκες που είναι το μεγαλύτερο αναγνωστικό κοινό. Γράψε κάτι πιασάρικο, εμπορικό πχ. ερωτικό μυθιστόρημα». Μπορεί να έχει δίκιο, αλλά εγώ δεν γράφω για ν’ αρέσω στους άλλους. Δεν λέω ότι κάτι τέτοιο δεν θα μου αρέσει. Θέλω ν’ αρέσω σε μένα και να έχω καθαρή τη συνείδησή μου πως γράφω αυτά που αισθάνομαι. Αυτό το κρασί θέλω να πιώ και δεν θέλω να το νερώσω.Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Ένας εκδοτικός οίκος μικρός ή μεγάλος, αν είναι συνεχώς κοντά στους συγγραφείς του και δείχνει το ίδιο ενδιαφέρον όπως στην αρχή, τότε η συνεργασία θα είναι άψογη και θα συνεχίζεται. Πιστεύω αυτό ωφελεί και τους δύο. Ο εκδότης έχει το βιολί και ο δημιουργός προσθέτει το δοξάρι της ψυχής του. Το ένα συμπληρώνει το άλλο και τότε απλώνεται παντού Θεία μουσική!

Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Ίσως και τα τρία. Σκέφτομαι πως μπορώ να γίνω η φωνή τους. Λίγο ή πολύ, τα θέλω των ανθρώπων ταιριάζουν. Ένα πομπός χρειάζεται και τον δέκτη. Είναι μια σχέση συγκοινωνούντων δοχείων. Άλλες φορές ο ρόλος μπορεί ν’ αλλάξει. Την κριτική και την συμβουλή που είναι καλοπροαίρετη και στόχο έχει να φέρει αέρα διορθωτικής δημιουργίας, εννοείται πως θα την δεχτώ. Όταν εκτίθεσαι πρέπει να τα περιμένεις όλα, αλλά όχι να τα δέχεσαι όλα!

Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Την καλύτερη δεν θα την αποκαλύψω. Είναι χειρόγραφη και με διεισδυτική ματιά που με ξάφνιασε ευχάριστα. Θα την δημοσιεύσω κάποια στιγμή, αν μου επιτραπεί. Μπορώ όμως να πω μια άλλη εξίσου δυνατή, που η άποψη φίλου συγγραφέα για το ΑΝΕΠΙΔΟΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΩ, περικλείεται σε μία λέξη: «Βαριοπούλα»!

Σε όσους ασκήσουν άκομψη κριτική, τους παραπέμπω στον RILKE και στο: «Γράμματα σ’ ένα νέο ποιητή». Καμία κακή κριτική δεν θα με αποτρέψει να κάνω αυτό που αγαπώ! Ίσως ο κόσμος μας να ήταν καλύτερος, αν δεν επιβραβεύαμε μόνο το άριστο αποτέλεσμα, αλλά και την προσπάθεια. Νικημένος είναι αυτός που παραιτείται κι εγώ δεν δηλώνω παραίτηση!

Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

Κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό μου, από εμένα την ίδια. Τι αγαπώ, με τι δακρύζω, ποιες είναι οι αγωνίες μου και τόσα άλλα. Ευκαιρία λοιπόν να με μάθουν μέσα από τα έργα μου και να μην διακρίνουν μόνο ότι βλέπουν. Μόνο ένας ανθρακωρύχος που σκάβει τα σκληρά βουνά, μπορεί ν’ ανακαλύψει κάποια πετράδια.

Τι σε ενοχλεί και θα ήθελες να αλλάξει στον λογοτεχνικό χώρο; Τι σου αρέσει και θα ήθελες να μείνει ως έχει;

θα προτιμούσα όλοι μας, να επιδιώκουμε λίγα και ουσιαστικά. Ανάγνωση, γνώση, σεβασμό και χαμηλούς τόνους. Με στεναχωρεί και με απογοητεύει, όταν διαπιστώνω σε κάποιους του χώρου, έπαρση! Ας μην ξεχνάμε, πως οι αναγνώστες έχουν αλάνθαστο κριτήριο και συχνά απομακρύνονται από την λογοτεχνία και την ποίηση, δυστυχώς! Όταν τα λόγια είναι απλά κι αληθινά, το διαισθάνονται. Όταν συμβαίνει το αντίθετο, απλώς από σεβασμό δεν λένε τη γνώμη τους.

Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Δεν μου έχει γίνει κάποια ερώτηση που να μ’ έχει ενοχλήσει και για να δείτε ότι λέω τα πράγματα με τ’ όνομά τους, θα σας πω το εξής: Γυναίκα αναγνώστρια, που παρεμπιπτόντως δεν έχει αποκτήσει το βιβλίο μου, θέλοντας να δείξει το δήθεν ενδιαφέρον της, μ’ έχει ρωτήσει δύο φορές: «Ηρώ πως πάει το βιβλίο σου»; Και δεν έχει μείνει εκεί! Ρωτάει λεπτομέρειες που δεν πρέπει. Ενδιαφέρον ή κάτι άλλο;

Δράττομαι της ευκαιρίας να πω κάτι, που κάποιοι δεν τολμούν. Με όλο το σεβασμό, οι αναγνώστες πρέπει να κατανοήσουν, ότι αν θέλουν να στηρίξουν τον εκάστοτε συγγραφέα, πρέπει ν’ αγοράσουν το έργο του κι όχι να το δανείζονται από άλλους!

Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Έξυπνη ερώτηση! Σκιαγραφείς χαρακτήρα! Δεν θέλω να βαθμολογήσω την ικανότητά μου, αν έχω. Το μόνο που προσπαθώ, είναι να εξελίσσομαι. Ο κάθε άνθρωπος γίνεται καλύτερος, αν πιο πολύ ακούει, λιγότερο μιλάει και όταν προσπαθεί να αποκτάει περισσότερες γνώσεις. Το βαθμό θα τον βάλουν οι αναγνώστες μου στην πορεία.

Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Πιστεύω ακράδαντα ότι συμβαίνουν και τα δύο. Εξαρτάται τι έχει ανάγκη ο καθένας!

Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

Νομίζω πως δεν έχω αποκτήσει αντιπάθειες στο χώρο. Αν όμως στην πορεία αυτό γίνει, τι να κάνουμε, δεν γίνεται ν’ αρέσουμε σε όλους.

 Η αντιπάθεια πιστεύω, είναι κόρη του φόβου. Πατέρας και θυγατέρα δεν ανοίγουν την πόρτα, σαν χτυπάει το κουδούνι ο νέος ερωτοχτυπημένος ποιητής!

Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

Υπερήφανη, επειδή είμαι πεισματάρα, επίμονη κι εργατική, στην εργασία μου, στη συγγραφή και γενικότερα στη ζωή μου. Πάντα προσπαθώ να βλέπω τα θετικά στη ζωή. Τα μικρά και τ’ ασήμαντα για τους πολλούς, που κρύβουν τις μεγάλες και τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής μας!

Δεν είμαι υπερήφανη και τα βάζω με τον εαυτό μου, όταν κάποιες φορές δεν έχω υπομονή και όταν βγάζω βιαστικά συμπεράσματα για πρόσωπα και καταστάσεις.

Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Καριέρα; ΔΕΝ υπάρχει αυτή η λέξη στο λεξικό μου. Το μεγαλύτερο όνειρό μου είναι να συνεχίσω να είμαι υγιής. Για όλα τ’ άλλα, θα εξακολουθώ ν’ αγωνίζομαι όπως έχω μάθει από μικρή και κάνω έως τώρα

…και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Αν και κάτι είχα στο μυαλό μου, επιλέγω να μην το ρωτήσω. Ίσως μια άλλη φορά. Αυτό που θέλω να πω είναι πως νιώθω αυτήν τη στιγμή. Μια υπέροχη νύχτα, (2:25) που ο ήχος από την κάθοδο της αγαπημένης, λυτρωτικής βροχής, συνόδεψε αυτήν τη συνέντευξη κι ένιωσα σαν να μιλάω σ’ ένα φίλο. Θα ήθελα μόνο, να σας σφίξω το χέρι.

 Έτσι απλά!

Σας ευχαριστώ από καρδιάς!

Η βροχή συνεχίζει την γοητευτική λυπημένη μπαλάντα της!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου