“…το να γράφω ότι γεννάει το μυαλό μου, δίχως περιορισμούς, είναι κάτι που με εξιτάρει” – Γιώτα Καλαμαρά

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Σημερινή φιλοξενούμενη στη λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Γιώτα Καλαμαρά, την οποία και ευχαριστώ για την εξομολογητική της συνέντευξη! Βιογραφικό Ονομάζομαι Γιώτα Καλαμαρά, γεννήθηκα το 1978 και είμαι υπάλληλος της Ελληνικής Αστυνομίας. Είμαι παντρεμένη και μητέρα δίδυμων αγοριών. Μιλώ δυο γλώσσες, αγγλικά και ισπανικά. Λατρεύω να […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Σημερινή φιλοξενούμενη στη λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η συγγραφέας Γιώτα Καλαμαρά, την οποία και ευχαριστώ για την εξομολογητική της συνέντευξη!

Φωτογραφία της Giota Kalamara.

Βιογραφικό

Ονομάζομαι Γιώτα Καλαμαρά, γεννήθηκα το 1978 και είμαι υπάλληλος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Είμαι παντρεμένη και μητέρα δίδυμων αγοριών. Μιλώ δυο γλώσσες, αγγλικά και ισπανικά. Λατρεύω να διαβάζω λογοτεχνικά βιβλία κάθε κατηγορίας και να φτιάχνω κατασκευές.Μεγάλη μου αγάπη είναι τα ταξίδια και τα ζώα.

Διηγήματά μου περιλαμβάνονται σε ανθολογίες από τις εκδόσεις i-write, Συμπαντικές διαδρομές και Bythebook, ενώ μια νουβελέτα μου, είναι προς έκδοση σε συλλογικό τόμο των βραβείων Larry Niven από τις εκδόσεις Συμπαντικές διαδρομές.

Θα με βρείτε στο facebook στο σύνδεσμο https://www.facebook.com/giota.kalamara καθώς και στο e-mail: [email protected]

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις;

Όταν ξεκίνησα να γράφω, το έκανα γιατί ένιωθα ότι δημιουργώ. Πλέον το γράψιμο εκτός από δημιουργία (βασικό και απαραίτητο κομμάτι της ζωής μου), είναι και ο τρόπος μου να ξεφεύγω από τη ρουτίνα, το άγχος και την κούραση της καθημερινότητας.

  1. Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Παρότι ξεκίνησα να δημιουργώ κείμενα κοινωνικού χαρακτήρα, με κέρδισε η συγγραφή  του φανταστικού. Το να γράφω ότι γεννάει το μυαλό μου, δίχως περιορισμούς, είναι κάτι που με εξιτάρει και ανακάλυψα ότι διαθέτω αρκετή φαντασία, επομένως γιατί να την αφήσω ανεκμετάλλευτη; Νομίζω ότι θα δυσκολευόμουν πολύ στην αστυνομική λογοτεχνία. Θεωρώ πως χρειάζονται γνώσεις για το συγκεκριμένο είδος κάτι που θα επιδιώξω να αποκτήσω στο μέλλον ευκαιρίας δοθείσης, μιας και αγαπώ τα αστυνομικά μυθιστορήματα.

  1. Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Δεν το έχω σκεφτεί, ούτε το έχω ψάξει για την ώρα για να είμαι ειλικρινής. Φαντάζομαι κάποιον εκδοτικό οίκο που θα σέβεται το συγγραφέα και το έργο του.

  1. Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Η αλήθεια είναι ότι ως τώρα έχω δεχτεί κριτική μόνο από δικούς μου ανθρώπους και ήταν καλή. Την καλύτερη κριτική, μου την έχει κάνει ο σύζυγός μου, ο οποίος με προτρέπει να δίνω συνέχεια στις διηγηματικές ιστορίες που γράφω. Θα ήθελα πολύ να ακούσω κριτικές και από άλλους, είτε καλές είτε κακές. Εξάλλου κάθε είδους κριτική όταν είναι καλοπροαίρετη, μας εξελίσσει.

  1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι με τον καιρό, με δουλειά και αποκτώντας εμπειρία στην αποτύπωση των σκέψεων στο χαρτί, ο συγγραφέας βελτιώνεται. Θεωρώ ότι και εγώ έχω βελτιωθεί από τότε που έκανα την πρώτη μου προσπάθεια και έχω ακόμα να διανύσω πολύ δρόμο μέχρι το «άριστα».

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Νομίζω οι περισσότεροι το κάνουν από εσωτερική ανάγκη. Πιστεύω ότι αυτοί που έχουν ως επάγγελμα τη συγγραφή, είναι μάλλον ελάχιστοι. Κατά την άποψή μου, το να γράφεις, δε γεμίζει την τσέπη, αλλά την ψυχή.

  1. Έχεις μόνο συμπάθειες ή και αντιπάθειες στους λογοτεχνικούς κύκλους; Ποια η αιτία αυτών;

Τα βήματά μου στους λογοτεχνικούς κύκλους είναι, ελπίζω για την ώρα, μικρά έως αόρατα. Κατά συνέπεια δεν έχω ούτε συμπάθειες ούτε αντιπάθειες.

  1. Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

Στα θετικά χαρακτηριστικά μου κατατάσσω την οργανωτικότητα, τη συνεπεία και τη δημιουργικότητα. Η υπερευαισθησία, το άγχος και η τελειομανία είναι τα μεγαλύτερα ελαττώματά μου.

  1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Μόνο όνειρα έχουν θέση στο μυαλό μου, τους εφιάλτες τους κλειδώνω απ’έξω! Το ομορφότερο όνειρο που έχω κάνει σχετικά με τη συγγραφή, είναι να εκδοθεί μια μέρα ένα δικό μου βιβλίο και να αγαπηθεί από το κοινό.

  1. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Βίωσες ποτέ τη λεγόμενη πισώπλατη μαχαιριά από άτομα που εμπιστευόσουν και ενδεχομένως συμβουλευόσουν, στο χώρο της συγγραφής;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ συγγραφέα μου Γιώτα Καλαμαρά τόσο για την συνέντευξή σου όσο και για την τόσο ενδιαφέρουσα ερώτησή σου! Θα ήταν ψέματα αν έλεγα πως δε μου έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Υπήρξαν ελάχιστες τέτοιες στιγμές από τις οποίες θέλω να πιστεύω πως έγινα ωριμότερος. Μετά από ένα σημείο, το θεωρώ άσκοπο να αφιερώσω το χρόνο μου για να καταλάβω τους λόγους που ωθούν κάποιο άτομο σ’ αυτές τις πράξεις. Τους απομακρύνω άμεσα από τη ζωή μου όταν νιώσω πως δεν έχουν συναίσθηση του τι έκαναν και δε δείχνουν καμία πρόθεση ν’ αλλάξουν. Και φυσικά δεν προσπαθώ να τους βρω ελαφρυντικά για να συνεχίσουμε τη φιλία μας. Ίσως γιατί όπως έλεγε και ο Μάνος Χατζιδάκις “Όταν συνηθίζεις το τέρας, αρχίζεις να του μοιάζεις”….

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

 

 

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου