“…το ομορφότερο όνειρό μου; Να μπορώ να “αγγίζω” τις καρδιές των ανθρώπων με τη τέχνη μου” – Μπονόβας Δημήτριος

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο  ποιητής Μπονόβας Δημήτριος τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική του συνέντευξη! Λίγα λόγια για τον ποιητή: Ο Μπονόβας Δημήτριος γεννήθηκε στις 10-9-1989 στα Ιωάννινα. Σπούδασε στο Α.Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας στο τμήμα Μηχανικών Η/Υ. Ξεκίνησε την ενασχόληση του με την μουσική […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Φιλοξενούμενος στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι ο  ποιητής Μπονόβας Δημήτριος τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική του συνέντευξη!

Λίγα λόγια για τον ποιητή:

Ο Μπονόβας Δημήτριος γεννήθηκε στις 10-9-1989 στα Ιωάννινα. Σπούδασε στο Α.Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας στο τμήμα Μηχανικών Η/Υ.

Ξεκίνησε την ενασχόληση του με την μουσική και την συγγραφή απο την ηλικία των 17. Κάτοχος δύο πτυχίων θεωρητικών – ειδικό αρμονίας (2009) και πτυχίο αντίστιξης (2011) – καθώς και ενός πτυχίου ανωτέρων θεωρητικών – πτυχίο φυγής (2015) – απο το Ηπειρωτικό Ωδείο “Τσακάλωφ”, με εμπειρία στο πιάνο.

Έχει συμμετάσχει στη 2η και 3η ομαδική ποιητική συλλογή των εκδόσεων Διάνυσμα (2015, 2016) ενώ έχει εκδόσει και μία προσωπική (Σύνθεσις – 2016).

Προσωπικό blog:http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=Blog&file=page&blogger=capoelo
stixoi.info : http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Poems&sort=date&order=desc&poet_id=92083
youtube :https://www.youtube.com/channel/UC-vMU0GXpFBhQhaxBDnyZVg

wattpad :https://www.wattpad.com/user/dbonovas

facebook :https://www.facebook.com/groups/1481626935404592/

 

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

Γιατί γράφεις;

Για εμένα η ποίηση και γενικά η τέχνη, με όποια μορφή κι αν εκφράζεται, είναι ένας υπέροχος τρόπος να “μιλήσεις” στον κόσμο για τις σκέψεις σου, τις φοβίες σου, τα συναισθήματά σου. Ένας τρόπος να πεις αυτά που θες και να έρθεις πιο κοντά ακόμα και με άτομα που δεν γνωρίζεις, απλά και μόνο επειδή ταυτίζονται με αυτό που κάνεις.

Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Η τέχνη, εκτός από αυτό που ανέφερα στην πρώτη μου απάντηση, είναι επίσης και μια θαυμάσια διέξοδος από την πεζή και άσχημη πραγματικότητα στην οποία ζούμε. Σε ταξιδεύει – έστω και για λίγο – σε έναν άλλο κόσμο. Σε ένα κόσμο όπου είσαι ότι θέλεις, κάνεις ότι θέλεις, ζεις όπως θέλεις. Σε ένα κόσμο όπου όλα σου τα όνειρα είναι πραγματικότητα. Δεν βρίσκω κάποιο λόγο για να το αποφύγει αυτό κάποιος.

Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Λατρεύω τη ποίηση. Δεν είμαι – προς το παρόν – αρκετά καλός στη συγγραφή μυθιστορήματος.

Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Κριτές φυσικά! Αν βλέπεις τους αναγνώστες σου ως πελάτες, κάτι δεν πάει καλά…

Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Η καλύτερη κριτική που έχω ακούσει μέχρι στιγμής είναι η φράση “οι στίχοι σου αγγίζουν τη ψυχή μου”. Η χειρότερη, είναι η ψεύτικη χαρά που ξέρω ότι κάποια άτομα νιώθουν για εμένα… 

Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Από τι εμπνέεσαι;” Δεν θα χρησιμοποιούσα τo ρήμα “μισώ”, απλά θα έλεγα ότι μου φαίνεται άστοχο το να απευθύνεις σε ένα καλλιτέχνη αυτή την ερώτηση, γιατί απλά δεν μπορεί να υπάρξει – για εμένα τουλάχιστον – απάντηση. Μπορώ να εμπνευστώ από οτιδήποτε. Από ένα προσωπικό μου βίωμα μέχρι ένα συμβάν που θα δω μια μέρα στο  δρόμο.

Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Στο 1. Έχω πολλά ακόμα να μάθω.

Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Δεν θα πω την άποψη μου για τους ομότεχνούς μου. Θα πω απλά ότι αν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις και το κάνεις απλά για το χρήμα και τη δόξα, τότε το έχεις χάσει το παιχνίδι. Μπορεί για λίγο καιρό να έχεις την αναγνωρισιμότητα που θες αλλά το ότι το κάνεις ουσιαστικά σαν αγγαρεία κάποια στιγμή θα φανεί. Και πίστεψε με, αυτό δεν αρέσει σε κανέναν.

Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

Υπερήφανος : Χαρισματικός, ξεχωριστός, καλλιτεχνάρα.

Μη υπερήφανος : Ήσυχος, ντροπαλός, σοβαρός (και τα τρία με την έννοια του “απρόσιτος”, κάτι το οποίο δεν ισχύει).

Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Ο χειρότερος εφιάλτης μου είναι να έρθει κάποια μέρα που αυτά που γράφω να μη βγαίνουν από τη ψυχή μου. Το ομορφότερο όνειρό μου; Να μπορώ να “αγγίζω” τις καρδιές των ανθρώπων με τη τέχνη μου.

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου