τοβιβλίο.net

Επιλέξτε Page

“…το ομορφότερο όνειρό μου είναι να βελτιώνομαι και να εξελίσσομαι στα δυο πράγματα που αγαπώ πιο πολύ, τη διδασκαλία και τη συγγραφή…” – Σμαραγδή Μητροπούλου

“…το ομορφότερο όνειρό μου είναι να βελτιώνομαι και να εξελίσσομαι στα δυο πράγματα που αγαπώ πιο πολύ, τη διδασκαλία και τη συγγραφή…” – Σμαραγδή Μητροπούλου

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Σήμερα, στην λογοτεχνική δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» φιλοξενούμε την λογοτέχνη Σμαραγδή Μητροπούλου , την οποία και ευχαριστώ για την τόσο ανθρώπινη και δοτική της συνέντευξή!

Ας την γνωρίσουμε λοιπόν :

 

     Η Σμαραγδή Μητροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχαία Ιστορία στο Cardiff Uiversity (Mεγάλη Βρετανία). Είναι, επίσης, διπλωματούχος Δημιουργικής Γραφής (Diploma in Creative Writing) του Κολεγίου Writers’ Bureau (Manchester, UK), ενώ έχει παρακολουθήσει μαθήματα θεατρικής γραφής στο Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου και σκηνοθεσίας στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.

Eίναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Λογοτεχνίας του Φανταστικού Larry Niven (Α΄βραβείο στην κατηγορία «Φαντασία»). Από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ κυκλοφορούν,  τα βιβλία της: «Πριν ο ήλιος δύσει» (θεατρικό) και «Μια στιγμή, μια αιωνιότητα μονάχα». Μοιράζει την αγάπη της εξίσου στη διδασκαλία και στη συγγραφή ιστοριών.

Επικοινωνία: www.facebook.com/smaragdi.mitropoulou

                       smaragdi02@gmail.com

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

  1. Γιατί γράφεις;

Γράφω, γιατί έτσι μπορώ να εκφράσω ιδέες, όνειρα και συναισθήματα.

  1. Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Μόνο αν πραγματικά νιώθει πως υπάρχει «κάτι» ή «κάποιος» που τραβά το χέρι του στο πληκτρολόγιο για να γράψει…κι αν στα όνειρά του έρχονται πρόσωπα, τοπία, καταστάσεις που του ζητούν να τους δώσει ζωή και αναπνοή  με τη γραφίδα του.

  1. Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Θα έλεγα κριτές και συμβουλάτορες. Η καλοπροαίρετη κριτική από ένα «τρίτο μάτι» βοηθά το δημιουργό να βελτιώνεται, να εξελίσσεται και να προχωρά.

  1. Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

Πως είμαι ο εαυτός μου κι ότι σε πείσμα των καιρών εξακολουθώ να κρατάω μέσα μου κρυμμένη μία παιδικότητα. Ναι, πιστεύω πως ισχύει….

  1. Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

«Οι συγγραφείς διαφέρουν από τους κοινούς ανθρώπους;» Μα, άνθρωποι είμαστε όλοι, βρε παιδιά, με την καθημερινότητά μας, τις καλές και τις κακές στιγμές μας….απλά ας πούμε ότι οι συγγραφείς (αν κι εγώ προτιμώ τη λέξη δημιουργοί) κάποιες στιγμές φτιάχνουμε έναν κόσμο δικό μας και βρίσκουμε καταφύγιο εκεί.

  1. Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Ο βαθμός για μένα είναι απλά ένας αριθμός και μόνο. Θα περιοριστώ λοιπόν να πω το γνωστό ρητό «γηράσκω αεί διδασκόμενη», δηλαδή πάντα –μέσα από την πείρα της ζωής, το διάβασμα και τη γραφή- προσπαθώ να μαθαίνω…να μαθαίνω…και να μαθαίνω.

  1. Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Την τελευταία λέξη άλλωστε θα την έχει ο πανδαμάτωρ χρόνος.

  1. Ανέφερε τρείς χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος/η και άλλους τρείς για τους οποίους όχι.

Υπερήφανη για τη δοτικότητα-ευαισθησία-ειλικρίνεια

Όχι υπερήφανη για την κυκλοθυμικότητα-νευρικότητα-γκρίνια

  1. Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρό που σου έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς να συμβεί στο μέλλον;

Να ξυπνήσω ένα πρωί και να’ χει αδειάσει η ψυχή μου, να μην έχει να δώσει τίποτα. Το ομορφότερο όνειρό μου είναι να βελτιώνομαι και να εξελίσσομαι στα δυο πράγματα που αγαπώ πιο πολύ, τη διδασκαλία και τη συγγραφή….

  1. …και η ώρα σου να ανταποδώσεις την…. ιερή εξέταση που πέρασες από αυτή την ανακριτική συνέντευξη! Κάνε μια δική σου, λογοτεχνική ερώτηση-ταμπού για κάτι που θα ήθελες να μάθεις για τον δημιουργό αυτού του ερωτηματολογίου!

Ποια άποψη έχεις για την παράλληλη λογοτεχνία;

Θεόφιλος Γιαννόπουλος: Πιστεύω πως είναι δημιουργική και αποδοτική, εφόσον οι δύο συμμετέχοντες λογοτέχνες έχουν και την κατάλληλη χημεία! Μια χημεία της οποίας τελικός αποδέκτης και κριτής είναι το αναγνωστικό κοινό, το οποίο φυσικά επιβραβεύει ή απορρίπτει μια τέτοια συγγραφική συνεργασία.

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο theofilosbook@yahoo.gr με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Επιμέλεια κειμένου

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

Ο Θεόφιλος Γιαννόπουλος γεννήθηκε και ζει στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Δραστηριοποιείται ως συγγραφέας, ποιητής, αξιολογητής και λογοτεχνικός επιμελητής μυθιστορημάτων, ομιλητής σε παρουσιάσεις βιβλίων, καθώς και ως αρθρογράφος σε πολιτιστικές ιστοσελίδες. Έχει διακριθεί σε πανελλήνιους, διεθνείς και παγκόσμιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς κι έργα του συμμετέχουν σε ανθολογίες διηγημάτων και ποίησης. "Το Αγκάθινο Στέμμα" από τις εκδόσεις ΕΞΗ είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. Για περισσότερα στοιχεία σχετικά με την πλοκή, καθώς και για να διαβάσετε δωρεάν το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου, μπορείτε να επισκεφτείτε την παρακάτω ιστοσελίδα: http://ekdoseiseksi.gr/shop/ελληνική-λογοτεχνία/το-αγκαθινο-στεμμα/ Τρόπος επικοινωνίας: www.facebook.com/giannopoulos.theofilos

Υποβολή σχολίου

Ακολουθήστε μας!

Οι προσφορές των εφημερίδων

Εκπαιδευτικά βιβλία

Ημερολόγιο 2020

Οδηγός ιστοσελίδας

Εκπαιδευτικό υλικό

Αρχείο

Υποβολή συμμετοχής!

Είσοδος