“…χαίρομαι να έχω απαιτητικούς αναγνώστες και να εκφράζουν τις ενστάσεις τους” – Ελένη Δόμανου

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος) Σημερινή φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η  συγγραφέας  Ελένη Δόμανου την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη! ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΣΗΜΕΙΩΜΑ Ονομάζομαι Ελένη Δόμανου. Γεννήθηκα στις 6 Ιουνίου του 1961 στα Ριζώματα Ημαθίας και ζω στη Βέροια. Έχω τρία παιδιά και δύο εγγόνια. Είμαι αυτοδίδακτη και […]

Θάλασσα ιδεών σε ταξίδι αέναο....

(Φωτογραφία: Στράτος Γιαννόπουλος)

Σημερινή φιλοξενούμενη στη δράση «Ελάτε να μιλήσουμε για τη λογοτεχνία» είναι η  συγγραφέας  Ελένη Δόμανου την οποία και ευχαριστώ πολύ για την εξομολογητική της συνέντευξη!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ονομάζομαι Ελένη Δόμανου. Γεννήθηκα στις 6 Ιουνίου του 1961 στα Ριζώματα Ημαθίας και ζω στη Βέροια. Έχω τρία παιδιά και δύο εγγόνια. Είμαι αυτοδίδακτη και έχω γράψει δύο μυθιστορήματα.

«Τόσα λίγα για πολύ καιρό» από τις εκδόσεις iWrite.

«Αγγίζοντας το αύριο» από τις εκδόσεις Πνοή.

 

Ερωτηματολόγιο για Συγγραφείς και Ποιητές

Γιατί γράφεις;

Είναι μια εσωτερική ανάγκη. Μου αρέσει πολύ να γράφω, με μαγεύει, νιώθω υπέροχα. Όταν ξεκίνησα το πρώτο μου μυθιστόρημα, κατάλαβα πως, από εκεί και έπειτα, αυτό ακριβώς θα ήθελε να κάνω. Να γράφω, να εκφράζω τα συναισθήματά μου, να  μιλάω για ανθρώπους, για κοινωνικά προβλήματα, σχέσεις, ιδέες,  πράγματα που ονειρεύομαι.

Για ποιους λόγους θα συμβούλευες κάποιον να γίνει συγγραφέας ή ποιητής και γιατί να τ’ αποφύγει;

Δεν νομίζω ότι είμαι σε θέση να δώσω συμβουλές και ούτε θα το ήθελα. Θα συνιστούσα όμως σε κάποιον να γίνει ποιητής ή συγγραφέας, μονάχα αν νιώθει έντονη την ανάγκη να γράφει συνεχώς και αν το γράψιμο του προσφέρει απέραντη ευχαρίστηση. Να γράφει δηλαδή για τον εαυτό του, για το κέφι του, επειδή νιώθει την ανάγκη να εξωτερικεύσει τις σκέψεις σου. Αν δεν καίει μέσα του σαν φωτιά η ανάγκη της δημιουργίας και θέλεις να γράψεις μόνο για τη φήμη και το κέρδος, καλύτερα να ασχοληθείς με άλλα πράγματα, όχι με το γράψιμο.

Ποιο είδος γραφής αγαπάς να υπηρετείς και για ποιο πιστεύεις πως δεν έχεις τις απαραίτητες ικανότητες, διάθεση και γνώσεις για να συνεισφέρεις;

Το πάθος μου είναι η λογοτεχνία ενηλίκων. Λατρεύω να γράφω για θέματα που με εκφράζουν και που ίσως φανούν χρήσιμα σε άλλους ανθρώπους. Εκείνο, για το οποίο πιστεύω πως δεν έχω τις απαραίτητες ικανότητες, οπότε ούτε και τη διάθεση  να  συνεισφέρω, είναι ο έμμετρος λόγος.

Σε ποιόν εκδοτικό οίκο θα ήθελες να εκδίδεται το βιβλίο σου και γιατί;

Σε έναν εκδοτικό οίκο που θα σέβεται το έργο μου και εμένα. Για να είμαι ειλικρινής, προτιμώ τους μικρούς εκδοτικούς. Πιστεύω πως οι σχέσεις είναι πιο ανθρώπινες

Τι είναι για εσένα οι αναγνώστες; Πελάτες, κριτές ή συμβουλάτορες;

Κριτές  φυσικά. Με τιμούν αφιερώνοντας χρόνο για να διαβάσουν το βιβλίο μου και έχουν το δικαίωμα της κριτικής. Χαίρομαι να έχω απαιτητικούς αναγνώστες και να εκφράζουν τις ενστάσεις τους. Τα θετικά τους σχόλια με χαροποιούν ιδιαίτερα και αντλώ δύναμη για να συνεχίζω. Δέχομαι φυσικά και τα αρνητικά σχόλια, εφόσον είναι καλοπροαίρετα, και ορισμένα από αυτά τα αξιοποιώ για να γίνομαι καλύτερη.

Η καλύτερη και η χειρότερη κριτική που άκουσες για το έργο σου;

Δεν θα ήθελα να αναφερθώ αποκλειστικά σε μία. Έχω ακούσει πολύ όμορφα λόγια  που μου προκάλεσαν μεγάλη ικανοποίηση και δεν τα ξεχνώ. Κάποια άσχημη  κριτική δεν έχω ακούσει ακόμα και ελπίζω να μην υπάρξει.

Τι εικόνα πιστεύεις πως έχουν για εσένα οι αναγνώστες; Ισχύει;

Πολύ θα ήθελα να το γνωρίζω. Θέλω όμως να πιστεύω πως με θεωρούν απλή, ευαίσθητη, ρομαντική, αληθινή. Δεν ξέρω τι ακριβώς βλέπουν ο άλλοι σε εμένα, αλλά αυτή είμαι στην  πραγματικότητα.

Ποια λογοτεχνική ερώτηση μισείς να σου κάνουν και γιατί;

Με ενοχλεί αφάνταστα  όταν κάποιος μου κάνει ερωτήσεις που έχουν σχέση με τα χρήματα, αν δηλαδή κερδίζω αρκετά ή αν γράφω για το κέρδος. Όπως όλοι, χρειάζομαι  τα  χρήματα  αλλά δεν είναι αυτός ο κύριος  σκοπός μου. Γράφω επειδή νιώθω την ανάγκη να γράψω και επειδή θέλω να μιλήσω για τις ιδέες μου, τα πιστεύω μου, τα κοινωνικά προβλήματα. Και αν έρθουν  τα χρήματα, καλώς να ορίσουν. Αλλά και αν δεν έρθουν,  το πάθος μου για γράψιμο θα παραμένει αμείωτο.

Με άριστα το 10, πού κατατάσσεις την συγγραφική σου ικανότητα και γιατί;

Μου είναι δύσκολο να βαθμολογήσω τον εαυτό μου. Είμαι αυτοδίδαχτη, δεν έχω παρακολουθήσει ούτε καν κάποιο σεμινάριο δημιουργικής έκφρασης και έχουν εκδοθεί μονάχα δύο βιβλία μου. Πιστεύω λοιπόν πως είναι καλύτερα να με βαθμολογήσουν οι αναγνώστες.

Πιστεύεις πως οι περισσότεροι ομότεχνοί σου γράφουν από εσωτερική ανάγκη ή επιδιώκουν αποκλειστικά το χρήμα και την δόξα;

Θέλω να πιστεύω πως οι περισσότεροι  γράφουν  από  εσωτερική ανάγκη και  αυτοί που γράφουν με σκοπό τη δόξα και το χρήμα είναι ελάχιστοι.

 

Αν είσαι συγγραφέας, ποιητής, αναγνώστης ή κριτικός βιβλίων, τότε σε καλούμε σε μια προσωπική λογοτεχνική συνέντευξη-ταμπού στην στήλη ”Θάλασσα ιδεών”!

Για να σας αποσταλεί  το ερωτηματολόγιο  επικοινωνείτε μαζί μου στο προφίλ www.facebook.com/giannopoulos.theofilos ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με τίτλο  θέματος: «Μιλάμε για τη λογοτεχνία» συμπληρώνοντας την λέξη «Συγγραφέας», «Ποιητής» , «Αναγνώστης» ή «Κριτικός βιβλίων», ανάλογα με την ιδιότητά σας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή.

Ελάτε να βάλουμε όλοι μας από ένα λιθαράκι ώστε ο λογοτεχνικός κόσμος να γίνει ακόμη ομορφότερος!

Με όλη μου τη θετική ενέργεια

Θεόφιλος Γιαννόπουλος

0 Σχόλια

Υποβολή σχολίου